Свържи се с нас

Култура

Кметът на стендъпа идва в Севлиево на 16 януари

За да започне годината с много смях и добро настроение, всички любители на истинския хумор могат да заповядат в Club Jack в Севлиево и заедно да се заредят с позитивна енергия в компанията на Георги Кючуков – Кмета на стендъпа в България!

По покана на Сава Христов веднъж месечно в Севлиево ще може да се насладите на истински, неподправен, съвременен български хумор от кухнята на Inside Joke. Групата Inside Joke е първата по рода си в България, създадена през пролетта на 2011-та година.

Няколко души дават първия тласък на този комедиен формат у нас, който все още се развива и хората тепърва научават за него. „Класически случай на ъндърграунд култура” – казва Дими Деянски, един от създателите.

От момента на своето създаване групата е еволюирала няколко пъти, сменяйки формати, участници и механики, като през този период през нея са минали почти всички български stand-up артисти.

От лятото на 2018-та година групата се обединява със stand-up обществото Inside joke и придобива настоящия си международен мащаб.

При тях абсолютно на сто процента всичко е оригинално и авторско. Правилата на групата Inside Joke са такива. Всеки един от артистите разполага с уникален арсенал от убийствени смешки и всяко шоу е различно и неповторимо!

„Много се харесваме с цяла България, ние я обичаме, тя нас също, ние нея още повече“, споделят от Inside Joke. Те имат публика в Бургас, Благоевград, Своге, Велико Търново, Пловдив, Шумен, Плевен, Русе, Монтана, Казанлък, Стара Загора, Варна. Покорили са почти всички областни центрове, а вече имат и своето място в Севлиево.

„Хората извън София са супер зажаднели и е много яко, че стендъпът успява да събере младите от даден град на едно място. Много пъти ние сме нови за тях, те са нови за нас и като се намерим, става като първа забивка между гаджета, страстта е невероятна“, казват още организаторите.

Несравнимата стихия от хумор, която представлява Георги Кючуков, идва в Севлиево с новото си шоу „Какво може да ти стане?“.

В това издание на „стендъп комеди спешъла“ си, Георги ще представи нов материал и ще засегне класически теми като любовта, семейството, пътуванията и всичко което се случва в живота му.

Не пропускайте! 16 януари, четвъртък, 21.00 часа. Club Jack. Вход: 8,00 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Посетители на Иконописното ателие в „Етър”-а търсят иконата на хан Тервел

Котоошу и съпругата му си закупиха изображение на Богородица

Иконата на хан Тервел е една от търсените от посетителите на Иконописното ателие в музей „Етър”. Зографът Пламен Малинов разказва, че доста наши сънародници, в това число и млади хора, се интересуват от единствения канонизиран от църквата български хан. Владетелят, който според историци е син на Аспарух, спира нашествието на арабите, сваляйки обсадата на Константинопол през 718 година, а така спасява и Европа.

Зографът Пламен Малинов не пропуска да популяризира иконата сред чуждестранните посетители. Припомня им, че границите на континента днес можеха да са различни, ако не е управлението на Тервел. От около година му прави впечатление колко търсено е изображението на този хан, който църквата припознава като свети Тривелий Теоктист.

снимка: Музей „Етър“

Хан Тервел е наричан „спасител на Европа”, канонизиран е за светец и от православната, и от католическата църкви. В официалния сайт на Светия синод на българската православна църква се посочва: „…в няколко манастира и църкви се съхраняват стенописи и икони от Възраждането, изобразяващи св. Тривелий (в монашество Теоктист).

Ако интересът на посетители в музей „Етър” към канонизирания хан е забележим от скоро, то почитта към българските светци е постоянна. Иконите на св. Петка, на св. Иван Рилски, на св. Злата Мъгленска са сред предпочитаните.

Вярата в Богородица обаче е най-силна. Икона на Божията майка, рисувана от Пламен Малинов наскоро са закупили Калоян Махлянов – Котоошу и съпругата му ‎Асоко Андо по време на свое посещение в музей „Етър”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Младежкият театър гостува в Габрово

За болезнена любов наемете безболезнена раздяла – Младежкият театър гостува в Габрово

Любовта е сложно преживяване, а раздялата – още по-сложна, но нещата могат да се подредят отново. В това ни убеждава провокативната комедия „Разделям двойки по домовете“ на Младежки театър „Николай Бинев“, която ще гостува на Габровския театър. Постановката на режисьора проф. Здравко Митков ще се играе на 21 януари, вторник, от 19.00 часа в зала „Възраждане“.

Спектакълът е създаден по пиесата на френския драматург Тристан Птижирар, номиниран за награда „Молиер“ в категория „най-добър жив франкофонски автор“ през 2015 г. Преводът е направен от Снежина Русинова-Здравкова, а сценографията и костюмите са изработени от художника Петър Митев. Фотограф на постановката е Гергана Дамянова. В ролите ще видим Искра Донова, Михаил Билалов и Николай Луканов.

Пристрастеността към социалните мрежи превръща съвременния човек в потребител, който консумира на бързи обороти преживявания, емоции, чувства и забравя за истинските „неща от живота“.

В тази хаотична липса на разумност, място намира Ерик (Михаил Билалов), чиято работа се състои да прекратява любовните връзките на други мъже от тяхно име и в тяхно отсъствие. Всичко върви по план, Ерик е професионалист, знае как да се справи във всяка ситуация – елегантно, бързо и точно. Един ден съдбата ще разтърси собствената му самоувереност.

Непознат го изпраща при любовницата си за поредната раздяла, която се оказва бившата му жена Гаел (Искра Донова). Малко по-късно на вратата се появява и разкаялият се любовник Иполит (Николай Луканов). Дали ще се заформи любовен триъгълник предстои да разберем, но едно е сигурно – публиката ще съпреживее еуфоричен бум от всякакви откровения, спомени и признания, поднесени от безупречната игра на актьорите и майсторски изпипаните диалози. Съвсем естествено финалът е неочакван – като самия живот.

С лек хумор и доза мистерия проф. Здравко Митков предлага на зрителите едно истинско забавление над ежедневните ситуации.

Билети може да закупите от касата на Драматичен театър „Рачо Стоянов“, както и онлайн на: https://epaygo.bg/2977959796.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Четири рецепти се борят за вота в „Гозби по стари традиционни рецепти“

Четири рецепти се борят за вота на публиката в януарското издание на конкурса „Гозби по стари традиционни рецепти“

За кулинарния конкурс „Гозби по стари традиционни рецепти“ през януари бяха одобрени четири рецепти. Той бе обявен по повод 55-та годишнина от основаването на музей „Етър“, която бе отбелязана миналата година. Конкурсът приключва през този месец, но по-късно през април музеят ще обяви друг, чиято цел ще бъде събирането и популяризирането на различни видове традиционни рецепти за приготвяне на зимнина.

До 31 януари приятелите на музея във Фейсбук могат да оценяват предложените рецепти и в края на месеца по броя на лайковете ще бъде определен победителят в кулинарния конкурс за месеца.

Втасала питка
Рецептата е на Христина Колева от Габрово

Необходими продукти:
50 мл топло прясно мляко, 100 гр кисело мляко, 2 яйца – 1 жълтък за намазване на питката, 1 с. л. захар, 1 ч. л. сол, 5 с. л. олио, 7 гр суха мая, 750-770 гр брашно, 40-50 гр меко краве масло.
Начин на приготвяне: Брашното се пресява. Прави се кладенче и в него се поставят всички продукти без кравето масло и жълтъка, който е за намазване на питката. Замесва се меко тесто. Поставя се в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса. Тестото се разделя на три равни части. Всяка част се разточва на кръг с диаметър 40 сантиметра. Корите се поставят една върху друга, като помежду тях се маже с мекото краве масло. Последната кора не се маже. Кръгът се разделя на 16 сектора.Всеки сектор се усуква няколко пъти, като крайната част се подпъхва към средата. Питката се оформя върху хартия за печене и след това се поставя, заедно с хартията в тава с размери 28 сантиметър. Поставя се на топло да втаса. Втасалата питка се намазва с отделеният жълтък смесен с 1 с. л. кисело мляко. По желание в средата се поръсва с ленено и маково семе. Питката се пече в предварително загряла фурна на 160 градуса с вентилатор 35 минути.

Бабин лучник
Рецепта на Христина Христова, секретар на НЧ „Св.Климент Охридски – 1899“ с. Сенник

Необходими продукти: 1 кг тесто, 500 гр лук стар, 50 мл олио.
Начин на приготвяне: Разделяме тестото на две различни по големина топки. Разточваме по-голямата топка на кора с няколко сантиметра по-широка от тавата, в която ще приготвите лучника. Слагаме кората в намазнената тава и оформяме бордюр по стените. Нарязваме лука на едро и го задушаваме в олио около 10 минути. Прибавяме чубрица, джоджен и сол на вкус. Разбъркваме добре и изсипваме лука върху кората, като го разделяме равномерно. Разточваме втората топка на кора с големината на тавата. Слагаме я върху лука, припокриваме я с краищата на долната кора и ги прищипваме. Пече се в умерена фурна около 20-30 минути. Готовият лучник нарязваме на триъгълни парчета. Да ви е сладко!

Тиквеник
Рецепта на Христина Христова от с. Сенник

Необходими продукти: домашно точени кори, счукани орехи -1 ч. чаша, канела -1 ч. л., настъргана тиква – 1 супена паничка, галета – 1 супена лъжица, настъргана ябълка – 1 бр., сиропена заливка – 500 г, вода, захар – 1ч. чаша, олио.
Начин на приготвяне: Върху лист от корите намазваме с олио, поръсваме с продуктите, които предварително сме разбъркали, навиваме на точилка на руло. Печем до златисто.

Малки рибки, запечени в тесто
Рецепта на Христина Петкова от с. Богатово

Необходими продукти: 1 кг. брашно, 10 с. л. олио, 1 кубче мая, 0.400 мл прясно мляко, 2 с. л. захар, 1 кафяна лъжичка сол, 1 яйце.
Начин на приготвяне: Замесва се тесто и се разделя на равни топки като всяка се разточва и в нея се слага месото от предварително изпържената и обезкостена риба. С помощта на нож нарязваме на около 2 см. 5 разреза и завиваме рибата с тесто, така че да се получи тялото на рибката, оформят се опашката и главата. Оформените рибки се оставят за половин час, за да втаса тестото, и се изпичат в не много загрята фурна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица