Свържи се с нас

Култура

Изложба за Карл Кандулков е събитието за 2020 г. в областта на културата на Габрово

Published

on

Изложбата на Държавен архив Габрово за Карл Кандулков е събитието на Габрово за 2020 година в областта на културата.

Виртуално, на безопасно разстояние, но за съжаление без публика, Народно читалище „Будителите 2017“ за седми път обяви победителя в конкурса „Събитие в областта на културата“ – Габрово 2020. Но наградата бе връчена изненадващо и на живо, от ръка в ръка.

Връчи я Светослав Славчев, председател на читалището и комисията по избора на Събитие на годината. Получи я екипът на Държавен архив – Габрово и лично началникът на отдела Цветомира Койчева.

А причината е, че изложбата „Карл Кандулков – архитектът и ръководител на модерно Габрово” стана победител в тазгодишния конкурс с най-висок вот на публиката – 30 на сто от гласовете и 10 от 13-те възможни точки в оценката та журито.

Статуетката „Събитие на годината в областта на културата“ се придружава от 500 лева, сума, която инициаторите и организаторите на изложбата за Карл Кандулков, ще вложат за подготовката и издаването на каталог, който ще продължи изложбата.

Тази година първото място в комплексното класиране бе оспорвано. И докато изложбата на Държавния архив бе безспорен победител в оценката на публиката, новата Огледална зала на Дома на хумора спечели признанието на журито, което даде най-много точки на проекта на музея.

Само с две точки след нея и на второ място в класацията на журито се нареди проектът на „Будителите 2017“ – Мини Габрово.

В зрителската класация на втора позиция е Филмът „160 +” на Фондация „ОТ БГ“, с 20 на сто от гласовете.

В ТОП 5 от гласуването на публиката са още: Експозиция на открито „Габрово – център на знание и просвета, Национален музей на образованието – Габрово, книгата „Манол Цоков. Джазът – Мисията на един живот” – НЧ „Будителите 2017” и инициативите по повод 75-годишния юбилей на ДТ ”Рачо Стоянов” със спектакъла „Под игото 1894“ на режисьора Петринел Гочев и дигиталната инсталация „Да открехнем прозореца”.

Журито постави още три събития в ТОП 5 за годината, освен споменатите на 1-во и 2-ро място. Това са концертът „Минчо Минчев на 70 и Габрово на 160”, организиран от Община Габрово и Габровския камерен оркестър, Постоянната изложба „Огледална зала”с автор Невена Екимова на Музея “Дом на хумора и сатирата” и проявите посветени на 75-я юбилей на ДТ ”Рачо Стоянов” – „Под игото 1894“ и инсталацията „Да открехнем прозореца”.

Тази година в конкурса бяха номинирани 13 събития. За пръв път по идея на ръководството на читалище „Будителите 2017“ бе връчено отличие „Съвременен будител” за принос към развитието на културата.

Специалният плакет бе връчен на д-р Павлина Хинкова за успешните ѝ усилия за популяризиране на джаза в Габрово, издаването и промотирането на книгата „Манол Цоков. Джазът – Мисията на един живот“ с автор Владимир Гаджев. Павлина Хинкова е един от основателите на Клуба на будителите и на читалище „Будителите 2017“, понастоящем член на настоятелството на читалището. Основен инициатор и двигател на концертите „Следи“ в памет на Маестрото, на проекта „Евъргрийни“ на открито и Джаз на тротоара, както и поредицата безплатни здравни лектории за габровци и други.

Виртуалната церемония за приключването на конкурса „Събитие на годината в областта на културата“ – Габрово 2020 може да гледате във Фейсбук на страницата на НЧ „Будителите 2017“ и в youtube.

Започва конкурсът за събитието на 2021 година. Оглеждайте се, ослушвайте се, защото няма да мине и година и отново ще номинирате и гласувате.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Изложба на специализирания музей „Трявна в събития и личности“

Published

on

На 08.04.1565 година „по средата на планината… едно място, наречено Тиравна било годно за изграждане на село”.

На този ден Трявна е регистрирана в документите на официалната администрация на Султан Сюлейман I Канунни.

Малкото балканско селище се вписва върху картата на българските земи, за да премине през дълъг път на развитие.

Да преживее радостите и тъгите на българите и да даде своя принос за културно-просветното развитие на народа ни. Днес по повод 456 години от „раждането” на Трявна, Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство представя на жителите и гостите на града изложбата „Трявна в събития и личности”.

В нея се акцентира върху годишнини от важни дати в регионалната ни и национална история. Мобилната експозиция е реализирана с финансовата подкрепа на г-жа Даниела Денева, на която музеят изказва своята искрена благодарност.

Мобилната експозиция “Трявна в събития и личности” се състои от 10 двустранни табла. Те са разположени в градска среда на площада пред НЧ “Пенчо Славейков 1871”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Христина Георгиева представя втората си самостоятелна изложба

Published

on

Известната севлиевска художничка Христина Георгиева ще представи днес, 6 април, своята втора самостоятелна изложба „Рефлексии“.

Личността на Хриси е добре позната на габровци от събитията с рисуване и вино Art&WineV, в които тя напътства и помага на всички, решили да нарисуват сами картина.

Днес е и един много специален ден за нея, освен изложбата, 6 април е и нейния рожден ден!

Желаем ѝ да е винаги грейнала от щастие и творческо вдъхновение да изпълва дните ѝ!

Всеки, решил да посети и разгледа нейното творчество, може да го направи от днес до 23 април в галерия „Орловска 10“ в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Маратон на четенето в Габрово

Published

on

От 2 до 23 април за шестнадесети пореден път, в условия на световна пандемия от коронавирус, дистанция и социална изолация Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” – Габрово, заедно с четящите хора от региона, по традиция ще отбележи отново националния „Маратон на четенето“.

Маратонът на четенето е инициатива на ББИА (Българската библиотечно – информационна асоциация) и българските публични библиотеки в партньорство с общини, културни и образователни институти, доброволци и граждани.

И през 2021 година Маратонът на четенето ще се осъществи чрез средствата и възможностите на глобалната мрежа – изцяло онлайн в съответствие с наложените извънредни мерки във връзка с пандемията от COVID 19 в България, Европа и света.

Националният Маратон на четенето започва със Седмицата на детската книга от 2 до 7 април 2021 година. „Походът на книгите” е под знака на вечната идея за любовта към четенето, любовта към знанието и личното усъвършенстване.

Инициативата „Маратон на четенето“ е в рамките на тези априлски дни, тъй като те имат специална роля в културната история на света. Втори април е Международният ден на детската книга и се отбелязва в много страни по света, а 23 април е международният ден на книгата и авторското право.

Денят 23 април, с който Маратонът на четенето завършва, е избран като израз на символична почит към двама от най-големите колоси на световната литература – на 23 април в една и съща година (1616 г.) и в един и същи ден са починали Уилям Шекспир и Мигел де Сервантес.

На 15 ноември 1995 година, на 28-та сесия на ЮНЕСКО, 23 април е провъзгласен за Световен ден на книгата и авторското право. С отбелязването на този ден човечеството отдава почит на просвещението и културните традиции, на книгите като най-важното средство за съхранение и разпространение на знанието. Трудно е да усетим огромното значение на книгите, станали неотделима част от нашия живот – традиционен и виртуален – те ни дават отговори на много въпроси, помагат ни да намерим своите житейски ориентири, дават ни уникалната възможност да се докоснем до света на други хора, осигуряват ни надникване в непознати, прекрасни светове.

„В дните от 2 до 23 април каним всички наши приятели и съмишленици да предложат своето участие в читателския онлайн маратон чрез различни лични инициативи, осъществени с електронни и дигитални средства – онлайн-четене на текстове от любими книги, селфи с любима книга, видео-разговор между приятели за любима книга и други Ваши идеи, свързани с книгата и четенето!“, сподели Савина Цонева директор на габровската библиотека.

Екипът на РБ „Априлов – Палаузов” поздравява своите читатели с предстоящите празнични дни на книгата и четенето!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица