Свържи се с нас

Култура

Деворина Гамалова: С Габрово в сърцето!

Published

on

Община Габрово стартира поредица от онлайн публикации в изданието „С Габрово в сърцето“, посветено на 160 години от обявяването на Габрово за град. Новинарски портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ ще предостави трибуната си, правейки ги публично достъпни за широката общественост. Ще бъдат поместени интервюта с личности, чийто живот, работа или съдба са свързани с Габрово. Този път администрацията на кмета ни среща със значимия български изследовател в областта на изкуството Деворина Гамалова.

Аз съм – Деворина Гамалова.

Трудно е да – Бъдеш който и да е човек, ако искаш да си човек. Това е денонощен труд и посвещение.

Хората ме познават като – Не знам кой ме познава и като каква ме познават, затова не мога да кажа и какво не знаят за мен. Може би, от познатите ми, малко знаят, че като студентка тренирах алпинизъм, но бях пишман алпинистка. Най-голямото ми постижение е зимно изкачване на връх Мальовица и върховете наоколо в много дълбок сняг и без пътека, а цигулката ми стигна тогава до хижа Мальовица. Вечер изнасях концерти на алпинистите и те се шегуваха, че съм била: „Най-добрата цигуларка сред алпинистите и най-добрата алпинистка сред цигуларите“. Именно на тези зимни тренировки ми измръзнаха ръцете (за щастие не фатално) и до там беше с алпинизма…

Приятелите ми са – Интересни, креативни, будни, духовити, добронамерени и самоотвержени.

Домът ми е – Работна площадка.

Като дете много обичах – Възрастни хора, а и до днес. Имахме на улицата Тимурова команда и всеки помагаше с каквото може. Обичах също парковете и горите на Габрово и игрите в тях и най-вече Музикалната школа в Летния театър, където откривахме чудния свят на изкуството. Обичах да чета и свиря, но не обичах да ходя на училище.

Вкусът, който ме връща към детството, е – Вкус на шоколад, защото беше такава рядкост по магазините и беше празник, когато все пак някога го получавахме.

Като пътувам – Обичам да се любувам на гледките през прозореца, на природата или да чета.

Често сънувам – Най-различни неща. Дори някои творчески идеи ми идват на сън.

Ядосвам се, когато – Времето не ми стига и особено, когато това е по моя вина.

Най-големият ми страх е – Да ме е страх.

Мечтая – Не мечтая. Делова съм и гледам какво може да се направи за един по-добър свят, а не пасивно да мечтая за него.

Вярвам – В Доброто.

Думата, която искам да чувам за себе си е – Предпочитам да не съм център на внимание. Каквото и да кажат за мен хората, най-строгият съдник на себе си съм самата аз, така че е все едно. А от похвалите няма полза.

Въпросът, на който все още не съм си отговорила, е… Защо човек не учи уроците на историята?

Моето изречение с думата „ако“ – Ако не се бях родила в Габрово, най-вероятно нямаше да съм музикант и щях да пропусна живота си, защото музиката е за мен най-ценното му приобретение.

Моето изречение с думата „ще“ – Който умее да осмива, но и да поправя собствените си недостатъци ще пребъде! Габровци вече 160 години го доказват.

Любимият ми габровски анекдот е – Може би най-краткият габровски анекдот: „Как си? – Нямам.“ И аз като габровка съм скъперник, но не на пари, а на време.

Габрово ли? Ами то e – Сърцето на България – неин пулс и усмивка.

На габровци днес бих казала – Да продължават да са пестеливи на думи и щедри на дела, духовити и упорити!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Представят филма „160+ Габрово град“

Трима професионални оперни певци и пианист ще гостуват на Габрово при представянето на филма „160+ Габрово град“

Published

on

На 28 октомври, от 18.00 часа, в зала „Възраждане“ ще бъде представен филма „160+ Габрово град“ на Фондация „ОТ БГ“, създаден с подкрепата на Програма Култура на Община Габрово. Кадрите от филма ще ни върнат към началото на Габрово като град и ще ни разходят из неговата 160-годишна история.

С помощта на разказите на наши съвременници ще си припомним защо Габрово е наричан град на първите, ще научим любопитни факти за живота на известни габровци, ще разгледаме местните забележителности, даващи ни основание за гордост.

Историята ни е пътят – казва авторът на филма – Ивелина Елмазова, настоящето ни е посоката, бъдещето ни е смисълът!

Събитието ще бъде в две части – първата – с представянето на филма и участието на ФТА „Сивек“ при НЧ „Габрово-2002“, а началото на втората част ще даде един колаж от непоказани кадри във филма, които ще усмихнат публиката в залата.

Все пак максимата „Светът е оцелял, защото се е смял“ е изцяло габровска и организаторите на събитието държат на това! Минути след искрените усмивки на всички ще започне един изключително вдъхновяващ концерт със заглавие “Пъстроцветен наниз от българското и европейско класическо вокално наследство“ в изпълнение на Гиргина Гиргинова – сопран, Пламена Гиргинова – сопран, Владимир Попов – баритон и Йосиф Герджиков – пиано.

Концертът обединява класическата духовна музика с традиционната българска музика, така както филмът 160+ Габрово град доказва, че духът на Европа е бил в историята и настоящето на родния ни град и ще бъде като път и съдба.

Тъй като събитието ще е със свободен вход, от името на организаторите молим всички посетители да спазват мерките за провеждане на събитие в затворени пространства и да сядат през седалка, както и да поставят маска на лицето си! Благодарим Ви предварително!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Мечтата на Наташа“ представя страната на международен фестивал в Косово

Published

on

Спектакълът „Мечтата на Наташа“ на режисьорката Ана Батева ще представи България на Международния фестивал на монодрамата „Моноакт“ в Печ, Косово. Представлението е съвместна продукция между габровския драматичен театър „Рачо Стоянов“ и SPAM studios, чиято премиера се състоя на 25 юни тази година на сцената на театъра.

Фестивалът се реализира за дванайста поредна година и ще се проведе от 24 до 28 октомври 2020 г. Шест постановки от държавите Косово, Република Хърватия, Черна гора, Италия и България ще мерят сили в състезателната програма. Домакините ще се включат с две представления. В международното жури влизат театрални експерти от Босна, Албания, Гърция и Косово.

Това не е първото участие на Ана Батева на този фестивал. През 2016 г. нейният спектакъл „Всичко на масата“ по Буковски, с Васил Дуев в главната роля, спечели наградата „най-добър спектакъл“. Представлението е съвместна продукция между ТР „Сфумато“ и SPAM studios. Тази година режисьорката е специално поканена да участва от организаторите на фестивала.

Постановката „Мечтата на Наташа“ е направена по текста на Ярослава Пулинович, която е представител на новото руско драматургично течение. Освен режисьор, Ана Батева е и преводач на пиесата на Пулинович. Автор на музиката е Стефан Здравески, който е част от екипа както на габровския театър, така и на независимото сдружение SPAM studios. Младата актриса Поля Йорданова, която е част от габровската трупа, се превъплъщава в буйната и сприхава 16-годишна тийнейджърка Наташа. Многопластова роля, в която тя пресъздава не само объркания емоционален и мисловен свят на героинята си, но и взаимоотношенията ѝ с другите около нея.

Досега „Мечтата на Наташа“ е поставяна от актьора и режисьор Ованес Торосян, където ролите са поделени между четирима артисти. За първи път пиесата на Ярослава Пулинович е реализирана като моноспектакъл от ДТ „Рачо Стоянов“ на нашата театрална сцена.

След участието в Косово представлението „Мечтата на Наташа“ ще гостува в Пловдив на 31 октомври на сцената на театър „Хенд“ от 19.30 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Тайният език на дюлгерите

Published

on

„Я ми втувай ти на мене, кои са претат тия мещровци, да ги уштровам яскъ у зърките и да ги втевам къ така съ парясва пуната на тъз бърънска лазарница да ги мажувам яска на посто коло вати за кливата тъ дъ дьоговат ешче еднъж къ съ парясва пуната и да драшчат…”

Разбрахте ли нещо? Ако отговорът е „да“, значи сте дюлгерин! Ако е „не“, продължете да четете! В миналото дюлгерите имат собствен език, съставен от неразбираеми за останалите хора думи.

Целта е да се запазят тайните, свързани със занаята и съпътстващата го работа. Уредникът в музей „Етър“ Георги Георгиев цитира публикация на Екатерина Дамянова в „Литературен свят”, където е посочен пример за такъв език.

Ето какво означават неразбираемите за непосветените думи в горния текст: „Я ми кажи на мене, кои са тези дюлгери, да ги видя в очите и да им кажа как се напуска работа, особено в това хубаво време, да ги глобя аз по сто гроша в полза на църквата, та да помнят още веднъж как се напуска работата…”

Димитровден – 26 октомври, е традиционният празник на майсторите, занимаващи се със строителство, известни в традиционната култура като „дюлгери”. На този ден те се завръщат от гурбет.

„Още в 1901 година Стоян Аргиров, известен български изследовател, анализира етимологията на 277 думи, които е събрал. Насочил се е към мещровския език на майсторите от Брацигово. Според него той е най-богат в лексикално отношение. Голяма част от тези думи са от албански произход. Това е разбираемо, тъй като има географска близост. Много са думите, които идват от български и са с условно значение. По-малък брой думи са от гръцки, турски, румънски и италиански произход”, коментира уредникът Георги Георгиев.

Ако на Димитровден – 26 октомври, посетите музей „Етър“, от 11:30 и от 13:30 часа може да се запознаете с традиционните за Българското Възраждане строителни техники, благодарение на специализирана безплатна беседа. От 13:30 до 14:30 часа Часовниковата кула ще бъде отворена за посещения, при това без допълнително заплащане.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица