Свържи се с нас

Новини

„България в еврозоната – възможности и предизвикателства“

Published

on

На 16 октомври 2020 г. в аула „Максима“, в Университета за национално и световно стопанство ще се проведе международна конференция „България в еврозоната – възможности и предизвикателства“.

Конференцията беше предвидена за месец май 2020 г., но поради наложените забрани за организиране на мероприятия на закрито, тя се отложи за началото на новата академична година в УНСС. Организатори са г-жа Цветелина Пенкова, член на Европейския парламент, част от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите и катедра „МИО и бизнес“ към Университета за национално и световно стопанство.

В програмата на събитието е предвидено:
09.30 часа Брифинг за медиите
10.00 часа Официално откриване от проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС Приветствие от г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България Приветствие от проф. д-р Миланка Славова, ръководител катедра „МИО и бизнес“, УНСС Приветствие от г-жа Цветелина Пенкова, член на Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент
10.40 часа Представяне на резултатите от социологическо проучване на тема: „Нагласи на българите спрямо еврото и членството на България в еврозоната“
10.45 часа Първи панел „Опитът на страните-членки, присъединили се към еврозоната – поуки за България“.

Модератор – Николай Василев, управляващ партньор и изпълнителен директор на ExpatCapital и министър на държавната администрация и административната реформа (2005 г. – 2009 г.); Опитът на Словения – Мирослав Церар, министър-председател на Словения в периода 2014 г. – 2018 г. Опитът на Нидерландия – д-р Пол Танг, член на Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент; Предизвикателствата пред Хърватия – Ведрана Йелушич Кашич, партньор за финансовите консултантски услуги в Deloitte Touche Tohmatsu Limited

12.45 часа Втори панел „Възможности и предизвикателства, които предлага единната валута – готовност на България за присъединяване към еврозоната“. Модератор – проф. д-р Татяна Хубенова – Делисивкова, член на Институтa за икономически изследвания към БАН, секция „Международна икономика“
Ивайло Калфин, заместник министър-председател и министър на труда и социалната политика (2014 г. – 2017 г.)
Проф. д-р Даниела Бобева, член на Института за икономически изследвания към БАН и заместник министър-председател на Република България (2013 г. – 2014 г.);
Атанас Пеканов, член на Стратегически съвет към президента и член на Института за икономически изследвания на Австрия Целта на конференцията е да стимулира експертен, обективен и задълбочен анализ на предизвикателствата и възможностите пред България в процеса на присъединяване към еврозоната, както и да се представи опитът на други държави, присъединили се вече към общото валутно пространство.

Конференцията поставя акцент върху липсата на достатъчна информираност в обществото относно възможностите и предизвикателствата, които стоят пред България в процеса по приемане на еврото и след това.

Поради наложените противоепидемични мерки за борба с COVID-19, присъствието е ограничено. Конференцията ще се излъчва „live“ във Facebook, в страницата на събитието.

Новини

Мартин Маринов постави национален рекорд по колоездене на писта

Published

on

Невероятно представяне на Мартин Маринов на Държавния лично-отборен шампионат (ДЛОШ) по колоездене на писта в Пловдив. Без да има възможността да се подготвя на колодрум, големият талант на КК „Янтра-Исполин“ постави нов национален рекорд в дисциплината 3 километра индивидуално преследване, съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Новият върхов резултат при юношите старша възраст, който Мартин регистрира на писта „Колодрума“, е 3.32.74 минути. Това е с три секунди по-добро постижение от досегашния рекорд. При това възпитaникът на треньорите Даниел Петров и Светослав Чанлиев го постави поуморен, между участието си в останалите дисциплини от шампионата.

Общо 97 колоездачи от 13 професионални клуба взеха участие в най-престижното национално колоездачно състезание на писта за възрастовите трупи юноши старша възраст, мъже елит и жени.

Мартин Маринов буквално „размаза“ конкуренцията, като грабна цели 7 златни и един сребърен медал. Огромно браво за него и за съотборника му Марин Колев, който му беше основна опора в състезанието. Двамата заедно се окичиха и със златните медали в дисциплината по 2-ки „Медисън“, с което окончателно затвърдиха невероятното превъзходство на КК „Янтра – Исполин“ и на Габровската колоездачна школа.

Отсъствието на третия Мартин Христов, който е в момента е под карантина, беше единствената причина, отборът на КК „Янтра – Исполин“ да не е на първовото място и в отборните стартове.

Резултати:
1000 м – 1-ви Мартин Маринов –
3000 м – 1-ви Мартин Маринов с национален рекорд (който е на над 20 години)
– издръжливост по точки – 1-ви Мартин Маринов
– Кейрин – 1-ви Мартин Маринов
– темпови обиколки – 1-ви Мартин Маринов
– скрач – 2-ри Мартин Маринов
– Омниум – 1-ви Мартин Маринов
– Медисън – 1-ви Мартин Маринов и Марин Колев

„За пореден път, нашите момчета и треньори доказват, че въпреки липсата на Писта/Колодрум в Габрово, талантът, упоритостта и труда се възнаграждават винаги! Бъдете здрави и все по-успешни ! Габрово се гордее с Вас! Специални благодарности и на всички наши спонсори, за подкрепата и доверието!“, споделиха от КК „Янтра – Исполин“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Партиите не постигнаха съгласие за състава на РИК – Габрово

Published

on

Политическите партии не постигнаха съгласие за ръководството и членовете на Районната избирателна комисия – Габрово по време на проведените на 19 септември консултации, които бяха свикани и ръководени от областният управител Борислав Бончев.

Съставът на РИК е с общ брой 13 члена, в това число председател, двама заместник – председатели и секретар, които не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция. Разпределението на квотите е както следва: за ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“ – 3, коалиция „ГЕРБ – СДС“ – 3, коалиция „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ – 2, коалиция „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ – 2, ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“ – 2 и Коалиция „ИЗПРАВИ СЕ, БЪЛГАРИЯ! НИЕ ИДВАМЕ!“ – 1.

По време на консултациите, на които присъстваха представителите на парламентарно представените сили в 46-тото Народно събрание, беше направено едно единствено предложение за председател на РИК – за адв. Мария Недева от коалиция „ГЕРБ – СДС“.

Коалиция „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ предложиха Юлия Ненова за секретар на РИК, но малко по-късно колегите им от „ИЗПРАВИ СЕ, БЪЛГАРИЯ! НИЕ ИДВАМЕ“ предложиха техен член за секретар или заместник – председател.

Четири предложения постъпиха и за двете зам.-председателски места – на „ИМА ТАКЪВ НАРОД“, коалиция „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“, ПП ДПС и коалиция „ИЗПРАВИ СЕ, БЪЛГАРИЯ! НИЕ ИДВАМЕ!“.

Нито една от партиите не отстъпи от заявеното си желание. При така създалата се ситуация и съгласно Изборния кодекс и решение на Централната избирателна комисия /ЦИК/, когато при консултациите за състава на РИК не е постигнато съгласие, ЦИК назначава РИК, въз основа на направените предложения на партиите и коалициите, които са участвали в консултациите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Почина Розмари Казасова, създател и вдъхновител на Котешкия карнавал

Published

on

На 18.09.2021 г. почина Розмари Казасова, създател и вдъхновител на едно от най-значимите и свързани с традициите на Габрово събития – Карнавал ревю на котки и дребни домашни любимци.

Поклонението ще се състои на 22 септември от 14.00 часа на Централните градски гробища в Габрово, Ритуална зала.

Розмари имаше своето неповторимо присъствие в живота на местната общност. Разнородните й интереси я сближиха с представители на различни професионални общности – любители на животни, лечители, политици, журналисти.

Със своята непосредственост, Розмари съумяваше да спечели поддръжници на защитаваните от нея каузи.

Ние, многобройните й приятели и близки, искрено вярваме, че Розмари и сега пребивава в един свят, който е изпълнен със съпричастност и грижа към животните.

Новинарски портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ изказва най-искрените си съболезнования на близките и приятелите!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица