Свържи се с нас

Новини

Д-р Тодор Шандурков: С Габрово в сърцето!

Published

on

Община Габрово стартира поредица от онлайн публикации в изданието „С Габрово в сърцето“, посветено на 160 години от обявяването на Габрово за град. Новинарски портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ ще предостави трибуната си, правейки ги публично достъпни за широката общественост. Ще бъдат поместени интервюта с личности, чийто живот, работа или съдба са свързани с Габрово. Днес администрацията на кмета ни среща с известния габровски доктор Тодор Шандурков.

Аз съм – Оптимист. Тези две думи определят смисъла на всеки човешки живот. „Аз“ е нашият личен код през всичките ни превъплъщения, критични ситуации. „Съм“ е Божествената частица, заложена в нас, която ни прави част от Цялото. Ако открием верния баланс между тези две срички, ще открием и формулата за щастлив живот.

Лесно или трудно е да си… и защо? – „Да си“ означава да си успял. Ако придобитото по пътя е равно на споделеното, то със сигурност си успял. Всичко изгубва смисъл, ако няма с кого да го споделиш. Всеки може да направи поне един човек щастлив. Щастието изисква най-малко усилие.

Хората ме познават като…, но не знаят, че съм… – Тези, които ме познават, знаят всичко за мен. Любопитните – могат да надникнат в интернет. Чичко Гугъл знае всичко за всички.

Приятелите ми са – Ангели. Човекът е като Ангел с едно крило. За да полети, трябва да прегърне някого. А какво по-естествено от това да прегърнеш приятел, за да полетите заедно.

Домът ми е… – Там, където съм обичан.

Като дете обичах – Да мечтая. И днес животът ми е запечатан миг от една сбъдната детска мечта.

Вкусът, който ме връща към детството, е – Миризмата на прясно изпечен хляб, който баба ми внимателно вади от горещата пещ. Там винаги има и една пърленка за мен.

Когато пътувам – Се чувствам Благословен. В МИМ театър – Габрово и с индивидуални участия съм обиколил голяма част от Европа, Азия, Африка и Америка. Виждал съм спиращи дъха гледки. Срещал съм се с удивителни личности. Радвал съм се на всеотдайно гостоприемство, но нищо не може да се сравни с вълнението, което изпитвам всеки път, когато се завръщам у дома.

Често сънувам – Че летя. Знам, че мога, но съм забравил. Лесно е. Все едно плуваш в небето. Един ден ще си спомня, сигурно е.

Думата, която искам да чувам за себе си е – Ще го познаете по усмивката!

Въпросът, на който все още не съм отговорил, е – До 50 години човек търси верния отговор. След 60 търси верния въпрос. Мине ли 70, нито въпросът, нито отговорът имат някакво значение. С годините и мъдростта, човек осъзнава, че най-важното нещо в живота не са нито парите, нито кариерата, а доверието и любовта на хората. И ако не е успял да ги завоюва, просто е пропилял живота си.

Моето изречение с думата „ако“ – Ако имах власт над душите на хората, бих им върнал самочувствието и вярата в доброто.

Моето изречение с думата „ще“ – Ще развеселите Господа, ако споделите с него плановете си.

Ядосвам се, когато – Някой се опитва да отнеме свободата ни. Както казва поетът, от мисли за моето щастие светло, забрави да мисли за мен.

Най-големият ми страх е – Не ме е страх от смъртта, като знам, че ще се преродя като Ангел. Страх ме е от това, докато съм жив, дали ще съумея да живея като Ангел.

Мечтая за – България да стане Швейцария на Балканите. Ние сме една духовна банка за света и се надявам някой ден да получим признание за това.

Вярвам в – Бог. За мен вярата е тишина, изпълнена с любов!

Любимият ми габровски анекдот е – „Имам, щото нямам“: Това е философията на дядо Миньо Попа – известен търговец, лихвар и пословичен скъперник. Когато се взело решение за построяване на читалището в Габрово, той без да се замисля, дарил 200 жълтици. След като приключил със строежа, му поискали 5 гроша за марка, да го впишат в книгата на дарителите. Той отказал с думите: „Аз такива пари нямам!“.

Габрово ли? Ами то е – Люлката на българското образование. Прощъпулникът на българската индустрия, европейската столица на хумора и сатирата. Носител на най-светлото послание на планетата – „Светът е оцелял, защото се е смял!“.

На габровци днес бих казал – Заедно можем повече!

*Снимка: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица