Свържи се с нас

Култура

Четири школи показаха своите умения в детски пленер на Етъра

Published

on

Детски пленер на рисунката 2011г, организиран от  Архитектурно- етнографски комплекс “Етър” и Иконописно ателие при АЕК ”Етър” даде възможност на четири школи от Габрово, Казанлък, Търговище и Шумен да покажат своите умения и да се изявят в периода от 10 до 13 май 2011г на територията на музея.

Въпреки лошото време, децата бяха творчески настроени и се справиха успешно с рисунките. В рамките на няколко дни те усъвършенстваха техниката си на рисуване и сътвориха четиридесет и една рисунки, много повече от очакваните. Темите  по които децата можеха да рисуват бяха: ”Възрожденска архитектура”, Интериорът на възрожденската къща и работилница” , ”Вечната вода.”,“ Майсторите”. Малките участници съумяха да усетят духа на етнографския комплекс и да го пресъздадат в своите рисунки- всяка със своята специфика и оригиналност.

Специално жури от художници от Иконопосно ателие при АЕК „Етър” и Стефан Монев/ председател на представителството на СБХ- гр. Габрово/ помогнаха за оценяване на победителите в пленера. Награди за индивидуални постижения получиха: Кремена Ангелова (12г.) от Детска школа за приложно изкуство- гр. Габрово с преподавател Ива Пенчева, Стефи Йорданова (10г.) от Школа за изобразително приложно изкуство- ОДК- гр. Шумен, ръководена от Теменуга Христова, Петър Добрев (12г.) – /победител за втора година/- от Школа “Арт линия”, гр. Казанлък с преподавател Ваня Запрянова.

Награда за цялостна колекция и постижение получи Детска школа “Артеа”, град Търговище с ръководител Нели Чолакова.

Специалната награда, осигурена от Зографско ателие при АЕК „Етър“ взе Магдалена Гергова. Девет годишната участничка от Детска школа “Артеа”, град Търговище спечели тази награда за експеримент в техниките и темите в своите рисунки.

Събраните средства от изложбата – базар, която ще е до края на месец септември, АЕК Етър ще предостави за лечението на Християн Гатев на 6 години от Габрово. Детето страда от атрофия на очния нерв на двете очи, но има реален шанс да възвърне своето зрение.

Паралелно на изложба- базар, експонирана на територията на етнографския комплекс, на 20. 05. 2011г. в Дом на културата “Емануил Манолов” ще се открие изложба- базар, която също е направена с благотворителна цел за лечението на Християн Гатев. Инициативата се организира от дружество “Майчина грижа”, с помощта на Търговско промишлена палата, както и рисунките на децата от ЦДГ “Перуника”, ЦДГ “Мики Маус”, ЦДГ “Явор”.

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

На Димитровден в музей „Етър“ представят богатството на възрожденската архитектур

Published

on

Ако на Димитровден – 26 октомври, посетите музей „Етър“, може да се запознаете с богатството на възрожденската архитектура. Тематична беседа на тази тема ще изнесе екскурзоводът Дамян Христов.

От 11:30 и от 13:30 часа той ще представи традиционните за Българското Възраждане строителни техники, ще запознае туристите с видовете конструкции и архитектурни образци на къщи, намиращи се в музея. За посетителите е подготвена и още една атракция.

От 13:30 до 14:30 часа Часовниковата кула ще бъде отворена за посещения, при това без допълнително заплащане. Желаещите ще могат да видят с какъв механизъм се задвижва това толкова интересно съоръжение. За да се гарантира безопасност, туристите ще бъдат пускани на малки групи само в подножието на високата вита стълба.

Това няма да им попречи да видят механизмите за задвижване на стрелките и камбаната. Екскурзоводът Анна Александрова ще представи историята на Часовниковата кула.

Дойде ли Димитровден, идва зимата – така хората в миналото отбелязват този повратен момент от календарното време. Свети Димитър е почитан наравно със Свети Георги. В традиционната култура празникът се нарича още и „разпус”, защото тогава се разпускат и освобождават ратаите и наемните работници. Тогава се завръщат гурбетчиите и дюлгерите от близки и далечни краища.

В съботата, преди празника, е една от големите Задушници, наричана още „орехова“. По димитровденската месечина се гадае каква ще е зимата. Ако е пълна месечината, пълни ще са кошерите с мед, пълна ще е годината. Безлунен Димитровден вещае празни кошери и лоша година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Ина Божкова е „Млад библиотекар на годината“

Published

on

Национално признание за Ина Божкова от Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово.

Годишните библиотечни награди се учредяват през 2010 г. във връзка с 20-годишния юбилей на ББИА. Те се присъждат ежегодно в следните категории: БИБЛИОТЕКА НА ГОДИНАТА, БИБЛИОТЕКАР НА ГОДИНАТА, МЛАД БИБЛИОТЕКАР НА ГОДИНАТА и ПОДКРЕПА ЗА БИБЛИОТЕКИТЕ.

На 15 октомври по време на ХХХ национална конференция на Българската библиотечно – информационна асоциация наградата за 2019 г. в категория „Млад библиотекар на годината“ беше връчена на Ина Божкова от РБ „Априлов – Палаузов“ на тържествена церемония във Военния клуб в столицата.

Ина Божкова работи в РБ „Априлов – Палаузов“ от 2016 година и е отговорен и компентентен млад библиотечен специалист. Участва дейно в дигитализацията на краеведските фондове.

Активната й работа по създаване на виртуално съдържание спомага за поддържането на положителната визия на библиотеката пред местната общност. Благодарение на работата й с клубовете по интереси в габровските училища е медиатор между библиотеката и любителите краеведи в училищна възраст.

Всеотдайно работи за удовлетворяване на читателските търсения, подготвя библиографии, краеведски календари, тематични и фактографски справки. Ина Божкова е пример за успешна реализация на младите хора с нови идеи, професионализъм, вдъхновение и отдаденост.

Номинацията на Ина Божкова е направена от ръководството на габровската библиотека.

*Снимки: РБ „Априлов – Палаузов“ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Хоротека в Ресторант „Рефреш“ тази вечер

Published

on

Ресторант „Рефреш“ ще се превърне в арена на народното творчество. Хоротека! Всички любители на народните танци са поканени да се забавляват и надиграват „РеФреш“ ресторант, Мол Габрово, 4 етаж, 16 октомври, петък.

Заявете вашите места на тел.: 0878167772.

Куверт на промо цена за всички танцуващи: шопска салата, топени сиренца, пилешка пържола от бут, гарнитура, домашен хляб, минерална вода, 50 мл поморийска ракия. За всичко това вместо 23.80 лв ще заплатите само 15 лв на човек.

Предварителното заявяване на куверт ще Ви гарантира Вашето място, промоционална цена, най-вече удобство и бързина на обслужването, и удоволствието да се насладите изцяло на ритмите на българския фолклор.

Заявете вашите места на телефони: 0878167772 и 087816770.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица