Свържи се с нас

Крими

Казанът

Да защитим г-н Бъ пред Брюксел!

Published

on

Българският казан в ада като автопортрет и себеусещане на г-н Бъ.

“Приземяване, приземяване, приземяване! Може некои да кажат: “Абе, другарю Живков, партията така ли ще остане, бе? Нема ли партията нещо да направи?” Другари, ние решихме да изчакаме, да видиме… (Жизнерадостен смях в залата.) и най-накрая, ако требва, ше се преустройваме. (Смях.) Нека така да погледаме, да видиме… Така ще се поснишиме да мине тая буря, па след това ша видиме какво да правиме. (Смях.) Но ние чакаме, така че ние ако накрая нещо (Вълнение в залата.)… ако не мине бурята, тогава ше се преустройваме… (Смях, продължителни аплодисменти, преливащи в бури овации.)”.

И голямо снишаване настана тогаз, властта се шмугна в шубрака, залегна по канавки и оврази, смуши се из храсталаците, притаи се, и зачака да мине бурята, а жизнерадостният смях и бурните овации заглушиха тътена на прииждащото време.

“До юли да се обединиме като нация и да направиме така, че да имаме добър доклад”, рече г-н Бъ 20 и кусур години по-късно.

Това е тя, програмата максимум – един добър доклад. Нещо, написано на хартия. Думи. Истински или измамни – няма значение, важното е да има “Congratulations!” за г-на Бъ. От нас се иска съвсем малко, почти нищо – да се поснишим да мине и тая буря, да се отдадем на буйна имитационна дейност, да се попреструваме, да плеснем с ръце и да се прегърнем и да изобразим нещо, което не сме, че да ни харесат и одобрят.

Тодор Живков и бодигардът му Бойко Борисов

Схватлив ученик е г-н Бъ, преструван ненадминат, илюзионист и цар на мимикрията. Само дето жизнерадостен смях не кънти, нито аплодисменти.

Напоследък г-н Бъ повтаря с тъга и самосъжаление приказката за българския казан в ада, оставен без надлежен контрол. Този жаловит речитатив е разказ на г-н Бъ за г-н Бъ, неговият автопортрет, неговото себеусещане – един скръбен сюжет за това кой, как и защо предава г-н Бъ, кой го топи, кисне, клепе и ковлади, и кой в казана го тика.

Г-н Бъ е сам, изоставен, отчаян, предаден, неразбран. “От всички власти, включително и от моя министър” (Цветан Цветанов – б.а.). И “от бившия правосъден министър г-жа Попова” (доскоро “Марга”, днес вицепрезидент, но все така без притежателното местоимение “моя” – б.а.). И от “неправителствените организации, които всеки ден пращат своите писания къде ли не в Европа”. И от “евродепутатите българи”. И от всеки, който “като отиде в чужбина и приказва повече, отколкото трябва”. И, разбира се – от Станишев, Тройната коалиция и прочее маскари, диверсанти и терористи.

Това са гадовете, които превърнаха живота на г-н Бъ в ад, туриха го в казана да ври, и всеки път, когато г-н Бъ се надигне и, а-ха, да хвръкне, и те, в своята злоба и завист, го дръпват, и му секват устрема, и му скършват крилете.

“Който ме критикува, да чете доклада на Европейската комисия (ЕК)”, устремно изпъчи гръд г-н Бъ през 2010 година, понеже в доклада пишеше, че в “България се е появил силен устрем за реформи”.

“Този доклад е поздравление за мен”, каза г-н Бъ през 2011 година, нищо че там нямаше никакви “Congratulations!”, тъкмо напротив, а вместо “устрем” пишеше “воля за реформи”.

През 2012 година няма ни устрем, ни воля. Казанът ври и бълбука и г-н Бъ едва се крепи на ръба.

Все е имало нямане в докладите на ЕК, ама такова нямане не е имало. Ето как изглеждат нещата в превод от брюкселски:

Няма битка с организираната престъпност и корупцията по високите етажи, има имитация.

Защото: Няма прозрачни и обективни процедури за назначаване, повишаване в длъжност и атестиране в съдебната система, има персонални назначения на г-н Цвъ.

Затова: Няма доверие във ВСС като институция, има издевателство над съдебната система.

И още: Няма единна информационна система между прокуратурата, полицията и другите административни органи, има шумни акции на “Полюцай пикчърс”.

И също: Няма наказателна отговорност за измами със средства на Европейския съюз.

Обаче: Има дарения в полза на полицията, което означава, че полицията, организираната престъпност и всякакви съмнителни субекти заедно и в съучастие заобикалят законите и правилата, те са взаимно зависими и всеки е алиби, оправдание и прикритие за другия.

В резултат: Под мъдрото ръководство на г-н Цвъ ГЕРБ спечели изборите с брутални фалшификации, измами, заплахи, и с неудържима полицейщина.

Сега г-н Бъ ни нарежда “да се обединим като нация”.

Цел – “един добър доклад”.

Срок – “до юли”.

Като какво да се обединим? Като нация? Коя нация? Тази, която г-н Бъ ухажва и презира, ласкае и унижава? Тази нация, съставена от негодници, помияри, прасета и алчни лихвари? Лоша идея! Ако се обединим като нация, г-н Бъ ще изчезне в политическото небитие като срамен спомен.

С кого да се обединим? С г-н Бъ? Или с неговата дясна ръка, г-н Цвъ? Аз не знам коя е лявата ръка на г-н Бъ, но със сигурност “едната мие другата, а пък двете лицето” (нали помните “Хей ръчички, хей ги две. Те ме слушкат най-добре”).

Защо да се обединим? За да спасим имиджа на г-н Бъ, сиреч – неговия образ, неговия светъл лик, представата за него пред Европата, пред същата Европа, където посрещат г-н Бъ с досада и го отпращат с присмех?

Как да се обединим? Като спрем да говорим, да пишем, да питаме, да протестираме, да изискваме, да изобличаваме, да чуваме, да виждаме, да мислим? Да онемеем и да оглупеем? Да се снишим жизнерадостно в храсталака? Да изпратим до ЕК хвалебна петиция в защита на чутовното управление и неговите прелести? Да се закълнем пред ЕК, че последните избори бяха най-честните и най-почтените, съвсем такива и особено онакива, и че единственият нарушител беше оная коза, изрисувана с цикламен спрей? Да обясним на Брюксел, че полицейщината на ГЕРБ е най-демократичната полицейщина на света, че при ГЕРБ организираната престъпност е най-организирана, корупцията е благодат всенародна, а ние сме банда идиоти, които само смърдят и злобеят? И най-сетне – да се хванем за ръце и да запеем дружно “Нашата полиция ни пази”, докато властта се прави на умряла лисица пред ЕК?

И целият този театър – до юли. За 5 месеца. Само за 5 месеца. Това проси от нас г-н Бъ – едно малко и кратковременно усилие, една мимикрия, един маньовър, колкото да заблудим врага. Понеже за г-н Бъ политиката е преструвка, илюзия, измама. Едни 5 месеца отсрочка иска от нас г-н Бъ, на просия го е ударил, толкова е притеснен. За себе си. Пък като мине юли – я камилата и прочее.

Това може г-н Бъ, това предлага – една колективна преструвка, една масова (само)измама. Само тогава (така си мисли) той лично ще се сдобие с един пречудесен доклад и ще чуе заветното “Congratulations!”.

И тогава, о! тогава! Ще изскокне г-н Бъ от казана дръзновено! Та да има кой да ни завръща в него.

Автор: Велислава Дърева

АргументиБГ

 

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

560 бали слама изгоряха в севлиевско село

Published

on

Петстотин и шейсет бали слама и постройка изгоряха при пожар, станал в севлиевското село Агатово.

Инцидентът се е случил в сряда, около 23.15 часа. По първоначални данни, пламъците възникнали в стопанска постройка, собственост на 69-годишен жител на Севлиево.

Разразилата се огнена стихия успяла да погълне балите слама, собственост на 44-годишен жител на Агатово, които били съхранявани в постройката.

На местопроизшествието бил извършен оглед и е образувано досъдебно производство по чл. 330, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Действията по разследването се провеждат под надзора на Районната прокуратура в Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Задържаха варненец, бръмчал на вещи от коли в Габрово

Published

on

Полицията в Габрово задържа 25-годишен криминално проявен варненец, извършил няколко кражба на вещи от автомобили в града. При ареста му криминалистите открили и марихуана.

Бандитът бил закопчан в средата на тази седмица, в сряда, 23 септември, в резултат на оперативно-издирвателни мероприятия, проведени във връзка с досъдебни производства, образувани за извършени кражби на вещи от моторни превозни средства, паркирани на различни улици в Габрово.

По отношение на задържания били установени данни, че е съпричастен с извършването на две кражби на техника и други вещи от автомобили, осъществени в същия ден на територията на областния град. Противозаконно отнетите вещи били намерени и иззети.

При процесуално-следствените действия, проведени при задържането на мъжа, полицейските служителите иззели и полиетиленова „свивка“, съдържаща зелена суха листна маса, която при направения наркотест реагирала на наркотичното вещество марихуана.

По случая е образувано отделно досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 354а от Наказателния кодекс.

Действията по разследването се провеждат под надзора на Районна прокуратура – Габрово. По отношение на лицето, с постановление на наблюдаващ прокурор, е наложена мярка за неотклонение „задържане за срок до 72 часа“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Млад габровец се озова в ареста заради пико

Published

on

23-годишен габровец беше арестуван заради притежанието на наркотични вещества, става ясно от информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Белезниците на ръцете му щракнали вчера, 23 септември, около 01.40 часа на ул.“Райко Даскалов“ в Габрово, в хода на специализирана полицейска операция, с цел противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотици.

При последвалите процесуално-следствени действия от него била иззета „свивка“ от станиол, съдържаща бяла на цвят кристалообразна субстанция. Тя реагирала на наркотичното вещество метамфетамин при проведения полеви наркотест.

Във връзка със случаят в РУ – Габрово е образувано досъдебно производство по чл. 354а от Наказателния кодекс. Действията по разследването се провеждат под надзора Районна прокуратура – Габрово.

*Използваната снимка е илюстративна. Пресцентър МВР.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица