Свържи се с нас

Новини

Цветанов и Вълнев: В парламента трябва да се разпределят парите на данъкоплатеца, а не от джипката

Published

on

Парламентът е мястото, където трябва да бъдат разпределяни парите на българския данъкоплатец, а не да се харчат от джипката на премиера непрозрачно и по начина, разписан в Конституцията. Народното събрание е мястото, където трябва да се осъществи парламентарният контрол и да може действително да имаме един бъдещ силен парламент и умно управление, за да можем да се справим с това, което имаме днес. А това е промяна на статуквото и симбиозата ДПС – ГЕРБ.

Това заяви в Габрово председателят на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов, който заедно със своя заместник Павел Вълнев подкрепиха водената от Мариян Костадинов листа на партията на предстоящите парламентарни избори.

По думите на Цветанов за всички е ясно, че ДПС и ГЕРБ са заедно, а тази симбиоза удовлетворява двете партии, особено от видяното през 2019 година в голяма част от страната. „За нас е важно това разделение на властите, разписано в Конституцията, да не е подвластно и да не се управлява от един човек, а действително да имаме парламентарна република, реален контрол над изпълнителната власт“, подчерта той.

Цветан Цветанов е убеден, че чрез личните и професионални качества на кандидатите за народни представители от партията, хората ще припознаят листата на Републиканци за България, която да представлява жителите на Габрово и региона в българския парламент.

„Мариян Костадинов има една безупречна репутация сред много хора. Той е един принципен човек. Благодаря на всички, които сте част от този силен отбор, който се нарича Републиканци за България“, каза Цветанов.

Председателят на партията припомни, че тя първа представи секторните политики и иновативните подходи за тяхното разясняване. Той говори за основните акценти в програмата на партията, сред които са върховенство на закона, подпомагане и подкрепа за семейния, микро, малък и среден бизнес, като акцентира върху електронното управление.

„Има хора, дори и от този избирателен район, които към настоящия момент са вицепремиер и народни представители, които нищо не направиха за това електронно управление“, коментира още Цветанов.

Той аргументира думите си с данни от доклада на Държавна агенция „Електронно управление“, според които 38 000 са административните услуги, предлаганите на българските граждани и бизнес, от които едва 5% изпълняват европейските стандарти.

„Това означава, че формата и философията, която ни развиваше вицепремиерът беше само една – да се правят обществени поръчки и да се купува техника, но да няма свързаност между националните системи на съответните бюджетни организации или на местната и изпълнителната власт“, добави още Цветан Цветанов.

Като философия за електронното управление Републиканци за България предлага еднократно предоставяне на информация, за да може тя да бъде ползвана многократно от гражданите и институциите, за целите на всеки, на когото му е необходима.

С въвеждането на електронното управление в пълната му функционалност Павел Вълнев заяви, че партията планира да въведе и електронно гласуване, защото това е решението, което ще даде много повече възможности да се разруши статуквото.

„Аз, Мариян Костадинов и други хора в страната сме гласували и работили за стария проект, към който принадлежахме. През 2019 година, когато бяха проведени местни избори, не искам да ви казвам какви са оценките и какво е изживяното от хората, които са в смесените региони. Те се чувстват като предадени, а някой дори казват, че се чувстват като продадени“, заяви още Цветанов, а думите му бяха подкрепени и от зам.-председателят Павел Вълнев.

По отношение на здравеопазването и това какво трябва да се направи, те обясниха, че е нужен ясен и достъпен подход, да бъде премахнат монополът на Здравната каса, необходим е ясен план за по-силната и по-всеобхватна ваксинация, чрез която да бъде изграден имунитет, за да бъде преодоляна кризата с КОВИД, а икономиката да заработи на пълни обороти.

„За нас е важно също за кметствата в малките населени места да има делегирани бюджети от минимум 10 000 лева, а за малките семейни бизнеси с малки обороти да разширим обхвата на патентния данък, защото трябва да намалим и тази административна тежест. Единственото, което ги интересува дадените институции е как да „рекетират“ или репресират съответните инициативни хора, които едвам връзват двата края, колкото да оцелеят“, заключи зам.-председателят на Републиканци за България.

Павел Вълнев подкрепи казаното от председателя на „Републиканци за България“, като допълни, че е напълно сигурен, в успеха на партията на 4 април, защото вижда млади и амбициозни хора.

Заместник – председателят също говори за проваленото електронно правителство, като даде за пример как в САЩ за един ден може да бъде регистрирана фирма онлайн, а на следващия да заработи, както и за предимствата в сферата на здравеопазването.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „Републиканци за България“, във връзка с парламентарни избори 2021, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. ПП „Републиканци за България“ е номер 21 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Икономика

Платформа за обучение по предприемачество по проект Career 4.0

Published

on

В последните няколко дни в Габрово и Бохум, Германия се проведоха 2 събития, които представиха пред широката публика разработената по проект Career 4.0 платформа за обучение по предприемачество. Тя е достъпна на 7 езика –  езиците на партньорите по проекта плюс английски, и далеч надхвърля възможностите на един учебен инструмент. 

В рамките на 4 учебни проекта младите хора могат да направят „Диагностика на таланта“ си да преминат през „Радара на заетостта“, в който да се научат да идентифицират съществуващите мегатенденции на национално и регионално ниво, да определят ниши за нови дейности и да генерират собствени бизнес идеи. Те могат да преминат и през „Изслушване на експерти“, които да дискутират с тях идеите им и да им дадат съвети за по-нататъшно развитие.

Като последна стъпка младежите могат да преминат през целия цикъл на „Семинара на основателя“, който стъпка по стъпка ги води при създаване на техния бизнес план. Всички тези учебни проекти са обединени от Личностния план за развитие, чрез който се следят целите и постигнатите резултати от младежите.

През целия път участниците са съпровождани от ментори. Платформата има много други функционални възможности и спокойно може да се каже, че е един от най-добрите инструменти от този вид на европейско ниво.  Тя обединява резултатите от предишни два проекта Enterprise+ и Job Developer  

Габровската търговско-промишлена палата, която е партньорът за България по проекта, през есента на миналата година проведе обучение на ментори и пилотно обучение на ученици от 8 клас на ПТГ „Д-р Никола Василиади“ в Габрово през платформата. Обучението беше интегрирано в учебната програма по „Предприемачество“ и даде възможност да изпробване на едно от възможните и бъдещи приложения.

В диагностиката на таланта на учениците активно се включиха експертите от Центъра за кариерно ориентиране в Габрово.

На финалния експертен семинар по проект Career 4.0, проведен на 19 и 20 януари 2022 г. бяха представени възможностите на платформата, други варианти за въвеждане на иновативни концепции за преподаване/обучение за насърчаване на предприемаческите и цифровите компетентности, както и такива приложения в други области (проектът allCUTE за повишаване на квалификацията на инженери и техници). 8 български експерти се включиха и в работата на Финалната конференция в Бохум. И на двете събития бяха обсъдени възможностите за допълнително развитие на платформата (въвеждане на елементи на изкуствен интелект), възможните приложения след приключване на проекта.

Събитията се проведоха в хибриден формат и в работата им участваха представители на местни и регионални власти, на НПО, училища и др. от Габровска област, както и експерти от много области на Северна България.

Проектът Career 4.0 се финансира по програма Еразъм+. Водеща организация е Институтът за трудово-правни науки към Рурския университет в Бохум, Германия, а останалите партньори са от университети, организации и палати от Гърция, Италия, Испания, Унгария.

Зареди още

Новини

Томислав Дончев отчете положителна еволюция в позицията на министър Караджов за тунела под Шипка

Published

on

Снимка: ГЕРБ – Габрово

„Гроздан Караджов е министър отскоро. Има еволюция в позицията му за тунела под Шипка. За един месец разбра, че по отношение на тунела под Шипка има финансиране, има проект и е проведена процедура. Предлагам да му дадем още един месец, за да се запознае и с цялата ситуация, свързана с АМ „Хемус“. Има еволюция в позицията му, което отчитам положително. Не проявява един от политическите пороци, който се казва инат – да държи първата позиция, което очевидно е неправилно.“

Това каза пред журналисти народният представител от ГЕРБ-СДС от Габрово Томислав Дончев минути преди да се включи в дискусията за бъдещето на тунела под Шипка, която се проведе в Габрово по инициатива на местната власт, участие в която взе и министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

„Тунелът под Шипка е обект не само с местно, дори не само с национално значение. Той е с европейско значение, част е от европейски коридор номер 9. Освен това той има почти пълна готовност за реализация – има разширен идеен проект, има избран изпълнител, има предвидено финансиране от новата европейска транспортна програма“, обясни още Томислав Дончев.

По думите му ако Правителство не продължи работата по тунела под Шипка, може да се наложи България да върне около 30 милиона лева европейски средства, тъй като обходният път на Габрово, който води към бъдещия тунел, е изграден и с европейски средства.

По време на дискусията за бъдещото на тунела под Шипка, общинските съветници от различни политически партии потвърдиха подкрепата си за изграждане на съоръжението и призоваха министъра да не политизира този обект, изключително важен за развитието на региона.

Кметът на Габрово Таня Христова изрази надежда, че министърът е разбрал, че с габровци шега не бива и че за нея е важно дали ще бъдат заложени средства в държавния бюджет за стартирането на тунела през тази година.

Министър Караджов призна грешката си пред габровските общински съветници и поиска прошка, а Томислав Дончев от своя страна го поздрави за това, че е променил позицията си и каза още, че е дошъл при габровци.

По-рано през деня вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов препотвърди пред медиите, че проектът за тунел под Шипка не е спиран.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Министър Караджов потвърди: Проектът за тунел под Шипка не е спиран!

Published

on

Проектът за тунел под Шипка не е спиран! Тази позиция потвърди пред журналисти вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, който беше днес в Габрово, за да участва в дискусия за бъдещето на проекта за изграждане на съоръжението, която се проведе в рамките на заседанието на Общински съвет – Габрово.

Само преди седмица министър Караджов внесе яснота и разсея всички съмнения, че проектът за тунел под Шипка е бил спрян и днес той отново препотвърди думите си. „По проекта за тунел под Шипка не е спирало да се работи и не е имало някакво забавяне! Дори напротив“, заяви пред медиите той.

Министър Караджов информира, че има МРРБ разполага с писмо, искащо да бъде потвърдена офертата от изпълнителя на обекта, който макар и неформално, чрез телефонен разговор е удостоверил, че проектът ще се строи.

На този етап наличен е единствено разширеният идеен проект за тунел под Шипка, като през следващите 8 месеца изпълнителят на обекта предстои да проектира техническия проект, тъй като така е бил подготвен цялостния проект за съоръжението под Стара планина, стана ясно още от думите на Гроздан Караджов.

Пред журналистите той съобщи, че е видял състоянието на изпълнения към момента обходен път на Габрово, водещ към бъдещия тунел под Шипка.

Министър Караджов каза още, че към момента не съществува шанс тунелното съоръжение да бъде изградено с 4 платна и изказа своето недоумение защо е проектиран по този начин. „Защо е проектиран така – аз не знам, но така е проектиран и само така може да продължи“, отбеляза още вицепремиерът.

Той коментира още, че изграденият сега виадукт, в района на яз.“Синкевица“, едва ли би понесъл още 2 платна и тежкотоварен трафик по тях.

Министър Караджов подчерта, че проектът за тунел под Шипка присъства в новата оперативна програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027, заедно с АМ „Струва“, в частта на Кресненското дефиле, и магистралния път от Русе до Велико Търново. През тази година има предвидено финансиране за ново строителство по тези обекти, в чиято сума са включени и участъци от АМ „Хемус“, както и Видин – Ботевград.

По отношение на АМ „Хемус“ министър Караджов каза, че проблемни остават ЛОТ 4 и 5, тъй като е цялата им процедура е незаконна, избран е „инхаус“ за тях, което „Автомагистрали“ не е можела да построи, представляващо недопустимо заобикаляне на Закона.

„Трябва да бъде потвърдено, че макар и незаконно ще трябва да се продължи, но това би трябвало да може да го реши Народното събрание. По АМ „Хемус“ има и строежи, които са незаконни, което е вторият голям проблем. Наред с това, че трябва да бъде осъдено този метод и начин на строителство, трябва да се приеме, че държавата не може да си позволи заради нечий грешки да плаща двойно и тройно неустойки“, коментира още Караджов.

Той добави още, че 2027 година е най-ранният период, в който някога изобщо е можело да има завършена магистрала „Хемус“, като според него тя дори още „не е нарисувана“. Няма и идеен проект. В три от отсечките се започват изцяло нови трасета, по които да се работи на идейна фаза, след която едва тогава да се премине към техническо проектиране, визирайки ЛОТ 7, 8 и 9 на бъдещия аутобан.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица