Свържи се с нас

Крими

Царският трон на Николай Младенов

Обърканият човек си написа объркан закон. Лошо няма, стига проектът му да не беше за дипломатическата служба

Published

on

Ето един обикновен объркан българин, пратен на "стаж" във Външно, за да направи CV-то си, годно за еврокомисарски пост или друга висша длъжност в международните организации. СНИМКИ: ИВАН СТОИМЕНОВ

След като направи преглед на дипломатическата служба (нещо, което е типичен подход за военно ведомство), но от това не последва нищо, сега Николай Младенов си написа промени в Закона за дипломатическата служба, които го поставят на царски трон. На всеки, който е зърнал проекта му, пуснат за обществено обсъждане, ще му се изправят косите. Генералните директори, например, ще се избират от министъра чрез подбор и ще се освобождават по негова преценка. Няма конкурси, няма прозрачност и никаква отговорност на министъра за управленските му решения. Той

ще си наеме едни слуги

и ще може да ги маха винаги, когато не му играят по свирката. Генералните директори обаче са висши административни длъжности и не е ясно защо за тях да не важат законите за държавния служител и за администрацията. Защо Николай Младенов да може да своеволничи, а другите му колеги министри да са длъжни да спазват тези два закона, плюс Кодекса на труда.

С дребните на пръв поглед поправчици Младенов на практика

ще постави на глинени нозе дипломатическата служба

заради възможността за огромен политически натиск. Записано е, например, че задграничният мандат може да е до четири години. Това означава, че може да е и шест месеца. Така политически неудобните лесно ще се подменят, само с едно завъртане на химикала на министъра.

Външно министерство винаги е било витрина на българските пороци. Там има твърде много завист, кариеризъм, подмазвачество, групови интереси, секс, лъжи и видео. Сега законът ще превърне дипломатическото ведомство в още по-разграден двор.

Много опасно е зад картата “Държавна сигурност” да се прикрива подмяната на професионалните ценности с партийните. На публични длъжности не могат да се назначават “лица” с доказана принадлежност към бившите служби или ако са отказали да подпишат документ за проверка, пише в проекта на Младенов. Той много деликатно е подменил думата “дипломат” с “лице”, като по този начин отваря възможността на публични длъжности във Външно да могат да се назначават и лица извън дипломатическата служба. Тогава защо законът се казва Закон за дипломатическата служба и това му дава особен статут, който подменя редица норми от другите административни закони?

Да се нарича просто “Законът на Николай Младенов”,

за да се знае. Някъде из форумите срещнах друго предложение, да се казва “Закон против дипломатическата служба”.

Бойко Борисов

Публични длъжности са посланици, генерални консули, генерални директори, директори, началник-отдел. Излиза обаче, че консулите не са публични длъжности. Нали тъкмо те са най-публични, те помагат на българите в чужбина, те се занимават и с криминалния контингент, ходят по болници, затвори, общуват с местните власти в съответната държава. Когато премиерът Бойко Борисов ходатайстваше на Шкумбата да замине консул в САЩ, каза нещо, което сега Младенов е обърнал наопаки в закона. Премиерът ни уверяваше, че комикът Шкумбата е много по-свестен от ченгетата, които досега са пращани за консули. Сега излиза, че

пак ченгета ще стават консули,

защото за тази длъжност (непублична) няма изискване да не са били сътрудници на ДС. Дали Борисов ще забележи дребния детайл, а?

Този закон постигна рекорд по интерес и дадени препоръки по време на предварителното му обсъждане. Ако те се погледнат на страницата на Министерския съвет, ще се види, че има доста здравомислещи мнения и логични въпроси. Ето едно от тях е по повод на въведените лустрационнни текстове и забраната на сътрудници на бившите служби да могат да растат в йерархията. “Обвързаността с ДС не е обявена за противозаконна от Народното събрание. Българските правителства отпреди 1989 година не са поставени извън закона. Защо тогава се избира някакъв признак за дискриминация? Аз бих предложил, примерно, да не могат да стават министър на отбраната хора, които не са служили в армията, но знам, че това ще е дискриминация…”, е написал Руси Драганов.

Нищо чудно с недоносчето на Николай Младенов да се случи същото като със заканата му, че спешно ще отзове посланиците в страната, обявени като сътрудници на ДС. Не ги отзова, защото забрави една подробност – за това са нужни два подписа – на премиера и на президента.

Румяна Желева

За промените в Закона за дипломатическата служба също са нужни много гласове и подписи, докато стане действащ.

Няма как да се сбъдне детската му мечта

Макар че, когато с баща си, който е обслужвал ДС, е обикалял посолствата, едва ли е мечтал точно за това. Сега очаквам, след като президентът наложи вето и Конституционният съд отмени объркания закон на Младенов, той да ни увери, че в бъдеще, когато стане едновременно премиер и президент, ще го прокара.

Колко време е нужно на премиера, за да осъзнае, че Младенов с нищо не е по-добър от Румяна Желева. И той като нея набляга на пудрата и огромното си самочувствие. Иначе е един обикновен объркан българин, пратен на “стаж” във Външно, за да направи CV-то си, годно за еврокомисарски пост или друга висша длъжност в международните организации.

автор: Вероника Георгиева

Аргументи БГ

Крими

Закопчаха две жени заради пико, сред тях 42-годишна от Поповци

Published

on

В Габрово и Севлиево се проведе специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотични вещества. В хода на акцията бяха задържани две жени, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

На 21 март, около 23.10 часа, в Габрово, била спряна за полицейска проверка 42-годишна жителка на село Поповци. Жената придобила и държала в себе си жълто кристално вещество, реагирало при полевия наркотест на метамфетамин.

По случая било образувано бързо производство.

Ден след ареста ѝ, на 22 март, около 23.30 часа, в Севлиево за полицейска проверка бил отбил “Ситроен Ксантия“, управляван от 23-годишна местна дама. На място била извършена проверка за употреба на наркотици, като техническото средство отчело положителен резултат за метамфетамин.

Младата жена се съгласила с показателите на техническото средство и отказала кръвна проба.

По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Крими

Две коли се удариха край Габрово

Published

on

Две коли се сблъскаха в района на кръстовището, от което започва околовръстният път на Габрово, близо до село Донино, на което бяха въведени мерки за повишаване на безопасността му чрез гъвкави ограничители.

За щастие при инцидента няма жертви и пострадали, нанесени са единствено материални щети по автомобилите.

Катастрофата е станала в неделя, 24 март, в часовете около обед, информира до „Габрово Нюз“ читател на медията, който ни изпрати снимка от мястото на произшествието.

Сблъскали два немски автомобила: „Опел“ и „Фолксваген“, и двата червени на цвят. За пътния инцидент за „Габрово Нюз“ потвърдиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

По данни на полицията пробите за алкохол на участниците в катастрофата са отрицателни.

„Опел“-ът, със старозагорска регистрация, е идвал от посока Севлиево и се е движел към село Донино, като в зоната на кръстовището се сблъскал с „Фолксваген“-а, каращ по главния път Габрово – Велико Търново.

Зареди още

Крими

77 нарушения на пътя през нощта само за този уикенд в региона

Published

on

77 нарушения на пътя през нощта констатираха органите на реда през отминалия уикенд при специализирана полицейска операция по безопасност на движението. Резултатите от акцията бяха обявени днес от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Засилените проверки за установяване на водачи, управляващи автомобили след употреба на алкохол, наркотици и установяване на неправоспособни водачи, се проведоха в периода от 15 до 17 март, за времето от 21.00 до 03.00 часа на територията на цялата област Габрово.

Целта на акция бе намаляване на пътнотранспортния травматизъм чрез превенция и контрол на нарушения, водещи до тежки пътнотранспортни произшествия.

В хода на операцията бяха извършени проверки за установяване на водачи, управляващи след употреба на алкохол, наркотици или техни аналози, установяване на неправоспособни водачи, използването на обезопасителни колани от водачите и пътниците на МПС, ползване на обезопасителни системи за превоз на деца в МПС.

От петък до неделя бяха извършени проверки на общо 312 автомобила и 361 лица. Констатираните нарушения са 77, за които полицаите съставили 9 акта и наложили 68 глоби с фиш.

Установен е бил един водач, шофирал след употреба на алкохол, като дрегерът отчел 2.19 промила. Нарушенията за неизползване на обезопасителни колани са 3, а 1 бил санкциониран за превоз на дете без обезопасителна система.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица