Свържи се с нас

Новини

“България без цензура” гостува на габровска земя

Published

on

България без цензура

На 9 октомври (сряда)  “България без цензура” ще гостува в Габрово на площад „Възраждане“ срещу Общината.

Предаването ще даде трибуна за обсъждане на наболелите в града проблеми, сред които инфраструктура, безработица, проектът за западния обход на Габрово и тунела под Шипка и сроковете за тяхното изпълнение.

Сигнали за проблеми, екипът на предаването ще очаква на адрес: barekovsignal@tv7.bg

Идеите, касаещи гражданските инициативи, които „България без цензура“ е готова да подкрепи и развие ще се приемат на специално създадената за това поща – dobrovolez@barekov.com. Екипът очаква активно да се включи всеки, който все още вярва, че промяната в обществото ни е възможна. “България без цензура” ще отвори офиси в големите градове на страната, в които доброволците ще работят, за да решават казуси и проблеми на хората.

“България без цензура” гостува в три града седмично, а зрителите ще могат да следят неговото пряко излъчване всеки понеделник, сряда и петък от 17 до 18:30 ч. в ефира на TV7.

Повече информация за гражданския проект “България без цензура” могат да се намерят на Facebook страницата БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА , Facebook страницата – Николай Бареков и www.barekov.com

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Влезте в тренда и сменете аутфита си за Карнавала

Published

on

В карнавалния ден, на 18 май, от 10.00 до 18.00 часа и … до изчерпване на количествата, Община Габрово ще разположи собствен карнавален информационен щанд на площад „Възраждане“.

Там ще Ви посрещнат усмихнати млади хора, които ще ви предложат програмата за фестивалните дни и най-търсения вестник за деня – Карнавалния. Но това не е всичко. Ще може да си купите и магнити за спомен и карнавални артикули от колекция 2024 – искрящо привлекателна и забелязващо свежа. Влезте в тренда и сменете аутфита!

Облечете и обуйте най-актуалните за сезона цветове, а когато се „стъкнете“, огледайте се и намерете голямата карнавална рамка, в която да запечатате своя забавен спомен.

Бройките са ограничени и само онези, които проявят предвидливост и бързина ще се сдобият с така желаните карнавални атрибути.

Ако пък случайно не сте разбрали, че в Габрово има Карнавал, което не го вярваме, ама за всеки случай –вижте програмата, че да знаете защо са толкова готини тези тениски и тези хора в тях .

*Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово.

Зареди още

Любопитно

Слави Бонев и Иван Минчев водят карнавалното шествие

Published

on

Слави Бонев и Иван Минчев – двама добри приятели заедно в тяхното вечно царство и отново заедно на любимия им карнавал, за да ни напомнят, че каквото и да става „Шоуто трябва да продължи“. Те ще бъдат на една платформа в емблематичната за всеки от тях визия.

Макетът на Иван Минчев е готов, правят се детайлите по него – обяснява художникът на габровския карнавал Драгомир Цанев, който през последните 3 месеца повече е в работилницата, отколкото вкъщи. Заедно с него са и още единадесет души, но всъщност работят като едно цяло.

От възстановяването на Карнавала до днес те вече имат зад гърба си 24 издания. Това художникът нарича ценен опит, който ги превръща в добре смазана машина, където всеки си знае задачата. През ръцете им, само за настоящия карнавал, са минали 19 макета, като не броят дребните елементи, които също изработват и отнемат немалко време.

За направата на любимите за снимки карнавални фигури са използвани 18 кубика стиропор – за ръце, глави, крака, фигури. За да си представи човек колко е това като обем може да го сметне като има предвид, че 1 блок е 3 х 3 х 1,2 м и дебелина около 10 см. Лепила, бои, натронова хартия, рабица, арматурна тел, железните профили са задължителен елемент.

Всичко това обаче просто събрано няма да направи макетът такъв, какъвто го виждаме в карнавалното шествие, затова си има алгоритъм на работа. Художникът и двама заварчици правят фигурата /така явно наричат тялото/, след което подхващат плетачниците и кашировчици, успоредно с фигурата се изработва главата и накрая се правят ръцете и краката.

Но най-първо се правят конструкциите, разбира се преди това е рисунката, която няма как да се направи без темата на карнавала и сценарий с участниците. В своята работа всички от карнавалната работилница освен много труд, влагат и много любов и внимание, всеки пази смешни и не до там забавни спомени, както и не си признават, но си имат любими макети. За един такъв разказва художникът Драгомир Цанев.

Фигурата до ден днешен той нарича „безумната котка“ – изработена на щурм за една нощ. Става въпрос за габровската котка, която се завръща след дългото прекъсване на карнавала.

Всичко е готово, предстои денят на шествието и общоградското забавление, но оказва се котка няма, няма и опашка за рязане, което поставя традицията на габровци под сериозен риск. Тогава се събират отбор верни приятели, които ще наречем с малки имена, както художникът ни каза – Ники, Недко и Огнян и само за една нощ сглобяват най-безумната котка, която показва отново габровската изобретателност.

Материали вече няма затова ползват подръчни такива – главата – топка от тел, парцали и вестници, а тялото – пет PVC тръби, всичко това облечено с черен плат. Опашката с балон напълнен с хелий, за да е вирната и лесно кметът да я среже. Хиляди са историите като тази, които и до ден днешен предизвикват усмивки по лицата на замесените в карнавала.

Усмивки по лицата на хилядите посетители на Карнавала ще има и тази година. Сред всички тях на карнавалната трибуна ще се прокрадне и един сериозен поглед, зад който може да разпознаем художникът Драгомир Цанев. Той винаги гледа критично своята работа, а когато види емоциите на хората, които предизвиква тя, отдъхва за малко и идва времето за следващия карнавал…

*Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово.

Зареди още

Новини

Габрово ще отбележи 164 години от провъзгласяването си за град

Published

on

*Фотография: Борис Петков – Щрък,
фоторепортер на „Габрово Нюз“.

На 17 май Габрово ще отпразнува 164 години от своето провъзгласяване за град. В този празничен ден културните институти в града ще отворят врати за всички желаещи, а денят ще бъде неучебен за учениците. Всички зони за платено паркиране ще бъдат безплатни, за да се осигури максимално удобство за гражданите и гостите на града.

Програмата за деня включва разнообразни събития за всички възрасти. Денят ще започне в 09.30 часа с молебен за благополучие в храм „Успение на Пресвета Богородица“. След това, в 10.00 часа, на пл. Възраждане ще се състои церемония по издигане на знамето на града, последвана от инициативата „Нарисувай Габрово“ с участието на ученици от габровските училища.

През целия ден, от 09.00 до 17.00 часа, в изложбената зала на Старо школо в МАИР Боженци ще се проведе изложба и ателие „Боженци – сградите разказват“, където посетителите ще могат да пишат с паче перо и мастило.

В Музея на хумора и сатирата от 09.00 до 15.00 часа ще се провеждат ателиета за изработване на карнавални маски на всеки кръгъл час.

В същото време, от 10.00 до 12.00 часа, Художествена галерия „Христо Цокев“ ще организира детско арт ателие на тема „Моят карнавал“.

А в 10.30 часа в Детския отдел на РБ „Априлов-Палаузов“ ще се проведе ателие за изработване на карнавални маски.

През деня, в 11.00, 14.00 и 18.00 часа, ще се проведат специализирани обиколки на театър ДТ „Рачо Стоянов“. Публиката ще има възможност да разгледа театъра, да се запознае с актьорите и да се качи на сцената.

Между 11.00 и 14.00 часа, в близост до църквата „Успение Богородично“, ще се проведе традиционен благотворителен кулинарен базар, организиран от Женско благотворително дружество „Майчина грижа“. Събраните средства ще се използват за връчване на еднократна парична награда на зрелостници с отличен успех и в затруднено финансово положение.

В 12.00 часа градинката на Глинени гърнета ще бъде домакин на концерт от популярна и джазова музика с участието на „ОРКЕСТЪР ГАБРОВО“.

Церемонията „Дарования и постижения“ ще се проведе в 16.00 часа в зала „Възраждане“. След това, в 17.00 часа, Регионален исторически музей – Габрово и НЧ „Христо Ботев 1929 г.” – с. Донино ще организират Празник на щирника в Дечкова къща.

В 17.30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“ ще се открие изложба „Живопис, графика, скулптура“, посветена на празника на Габрово.

Празничната вечер ще продължи с концерт „The best of Vassil Petrov“, който ще започне в 19.00 часа на пл. „Възраждане“. В програмата ще участват Васил Петров (вокалист), Живко Петров (пиано), Радослав Славчев – Riverman (бас), и Димитър Семов (барабани).

В 19:30 часа Ротари клуб – Габрово ще организира благотворителен маскен бал в ресторанта на хотел „Мак“. Събраните средства ще подпомогнат детски културни и спортни дейности в града. По традиция карнавалните костюми са задължителни, като немаскираните плащат двойно, а маскираните – едва 100 лв.

Празничният ден ще завърши с концерт на група RDMK в 20.30 часа на пл. „Възраждане“.

Заповядайте на празника и споделете радостта и емоцията от този специален ден заедно с всички жители и гости на Габрово!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица