Свържи се с нас

Новини

Изясняват случая с починалото бебе в Габрово

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

„От 27 септември, когато разбрах за смъртта на бебето и за състоянието на родилката съм информирала Регионалната здравна инспекция в Габрово, като поисках проверка по случая.“ Това заяви на пресконференция директорът на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово Нели Савчева пред местни и национални медии. Повод за срещата с журналистите бе неприятният случай, при който новородено дете почина няколко часа след раждане, а дни по-късно почина и самата майка.

Освен поисканата проверка от директора на областната болница в Габрово, д-р Савчева информира, че  са издадени заповеди случаят да се разгледа на клинико – патологична среща, заедно с цялата документация, като ще бъде сформирана комисия, за цялостната медицинска документация по случая, да се провери хигиенното състояние в отделението, документацията и вътрешните алгоритми. След смъртта на родилката е била издадена заповед за писмено обяснение на всички лекари в отделението, с отговор на конкретни въпроси, включително дежурните акушерки на 25 и 26 септември. Все още не е готов резултатът от проверката на РЗИ – Габрово.

Пред медиите д-р Савчева представи цялата хронология на случилото се. 30-годишната Десислава е постъпила в габровската болница на 12-ти септември около 9.50 часа. Поводът за постъпването в лечебното заведение е това, че имала определен термин за раждане на 9-ти септември и има преносване на плода. От 9-ти до 25-ти септември в документацията на жената са правени записи, че тя се намира в добро здравословно състояние. На 25-ти септември през деня началникът на отделението е записал, че се включва на функционален окситоцинов тест, за да установи състоянието на бебето. Описани са, че детските сърдечни тонове са добри. Същият ден, само че вечерта, нощният дежурен в отделението д-р Ангелов е описал в 20.20 ч., че жената е повишила телесната си температура на 38,3 градуса. На 26-ти септември  в 01.30 часа температурата се повишила до 39 градуса. Разпоредено било на 26-ти да се вземат спешни мерки, като било докладвано, че жената ще бъде родоразрешена със секцио. На въпрос на д-р Савчева за произхода на температурата й било обяснено, че не могат да се произнесат, предните дни имало смяна на няколко абоката. Жената била консултирана с терапевт, кардиолог и била родоразрешена на 26-ти септември в  13.00 ч. Привечер родилката била приведена в отделение по интензивно  лечение и реанимация в тежко общо състояние. Специалистите поставили диагноза, касаеща сепсис  и за разгърнато септично състояние със засягане на бял дроб. Девет часа след раждането починало детето, което се родило в тежко депресивно състояние, въпреки че веднага било интубирано и включено на апартна вентилация. Диагнозата на детето била тежък аспирационен синдром. Лекарите от Габрово консултирали с началника на Клиниката по анестезиология, интензивно лечение и реанимация в Плевен проф. Радев, след което Десислава била преместена там. На 4 октомври 30-годишната Десислава загубва живота си от натравяне на кръвта.

„Случаят е достатъчно неприятен. Поднасям съболезнованията си към близките на жената. Не сме имали по-неприятен случай. Говорим за една млада жена, която е дошла здрава и след един дълъг престой почива. Истината е тази, че при жената изолираме медицилин резистентен стафилокок, която е един сериозен причинител. Не мога да отговоря на въпроса какъв е произходът на инфекцията. От кръвните изследвания на жената при влошаването има този резултат, който е причината за смъртта“, заяви Нели Савчева.

Директорът на областната болница изрази надежда, че в хода на проверката ще бъде установена причината за инфекцията, но допусна и че това може и да не се случи. Един от въпросите, на който трябва да се отговори в следващите дни е откога е настъпило страданието на плода. По случая е информирана министър Андреева. Говорено е с министерството на здравеопазването, като е поискано ускорено време за проверката на Изпълнителна агенция Медицински одит.

„Това, което съм обещала пред родителите на Десислава е, че в момента в който имаме отговор на всички въпроси в хода на тази проверка. Ако се окаже, че има виновно лице в нашето лечебно заведение ще подходим към него с цялата строгост на закона. Не искайте да посоча някой с пръст и да кажа, че има лекарска вина, има нещо, което не е направено, резултат на действие или бездействие на някого. Имаме загубени 2 човешки живота“, каза още д-р Савчева.

По думите на директора на габровската болница бебето е било доносено и не са намерени никакви малфорамации при него. В писмените си обяснения лекуващите тълкували неприятния случай като хронологично преносване – когато има преминаване на термина. Д-р Савчева информира още, че е имала разговор със семейството на родилката и директно е поставила въпрос пред тях дали  са им били искани пари от лекар. Отговорът бил отрицателен.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Окръжната прокуратура проведе среща с ученици от НАГ

Published

on

Окръжната прокуратура в Габрово продължава участието си в образователната програма  „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна 2022- 2023 г.

В края на миналата седмица беше проведена среща с ученици от ХІ-ти клас на Националната Априловска гимназия в Габрово в Актовата зала на учебното заведение. При беседата прокурорът от Окръжна прокуратура – Габрово Людмила Рачева и завеждащият Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово Атанас Йорданов разясниха структурата на Прокуратурата като институция и основните функции на прокурора.

Обсъдени бяха въпросите какво е престъпление и какво е наказание по Наказателния кодекс.

На учениците беше представен реален казус от практиката, чрез който да могат да придобият представа за първоначалните процесуално-следствени действия от страна на разследващите органи и прокурора при извършено престъпление.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Приеха Областната аптечна карта на Габрово

Published

on

Областната аптечна карта на Габрово бе приета по време на заседание на Междуведомствената комисия, председателствана от областния управител Кристина Сидорова.

Картата дава актуалното състояние на аптечната мрежа по видове дейности и идентифицира необходимостта от разкриването на нови аптеки, като определя и необходимия брой на магистър-фармацевтите в област Габрово.

Тя съдържа данни за демографската структура и потреблението на лекарствените продукти за домашно лечение от населението в областта, броя, видовете дейности и разпределението на откритите аптеки, както и броя на работещите магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, които реално практикуват професията.

За територията на областта, съобразно критериите, определени от Министерство на здравеопазването, е дефинирана необходимост от общо 47 аптеки, една от които денонощна.

Към момента на територията на областта функционират следните аптеки разпределени по общини: Габрово – 28, Дряново – 3, Севлиево – 11, Трявна – 5 /вкл. в гр. Плачковци – 1/.

В Становището на комисията, разработила Областната аптечна карта, се отчита необходимостта от разкриване на 1 нова аптека в община Дряново и 1 аптека с денонощно обслужване в община Севлиево. Предвидена е също така реорганизация на дейността на някои аптеки.

Поне по 1 аптека в общините Дряново, Севлиево и Трявна трябва да бъде пререгистрирана като аптека за отпускане на лекарствени продукти, включително приготвяни по магистрална и фармакопейна рецептура, без изготвяне на лекарствени форми за очи и на разтвори за парентерално приложение.

Поне 1 аптека в община Трявна трябва да договори с НЗОК отпускане на лекарствени продукти, предписвани по Протокол от група IC, предназначени за поддържащо лечение на трансплантирани пациенти; за медицински изделия – превръзки за булозна епидермолиза; за сензори за продължително измерване на нивото на глюкозата и за интермитентни катетри.

Поне 1 аптека в община Дряново ще трябва да монтира автомат за лекарства (тип вендинг), предвид липсата на денонощна аптека. Необходимият минимален брой магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, е значително по-голям от реалния.

При необходими 125 магистър-фармацевти, в момента работят 74, а помощник-фармацевтите са 45 при необходими 66. Предстои Областната аптечна карта да бъде представена в Министерство на здравеопазването до края на месец ноември 2022 г.

Въз основа на всички областни аптечни карти ще бъде разработена и Националната аптечна карта.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Трявна има готовност да посрещне зимата

Published

on

Община Трявна има готовност да посрещне предстоящия зимен сезон. Това сочат официалните доклади на структурите, ангажирани с осигуряването на нормални условия за работа и живот през зимата на хората на територията на Община Трявна, които бяха приети от областния управител на област Габрово тази година.

ДЗЗД „Зимно поддържане“ – Трявна е консорциумът, отговарящ за зимното поддържане на общинската пътна мрежа. Разполагат с 25 бр. оборудвана снегопочистваща техника и необходимото количество инертни материали. Създадена е и необходимата организация за поддръжка на републиканската пътна мрежа, преминаваща през територията на Община Трявна, с ОПУ – „Пътен кантон“ – Трявна.

Готовност за работа през зимата имат всички здравни и лечебни заведения на територията на Община Трявна, наличните транспортни фирми, както училищата и детските градини.

„Подготовката на Община Трявна за предстоящия зимен сезон започна още през месец октомври. С моя Заповед бяха възложени за изпълнение конкретни мероприятия със срокове и отговорници, като кметът на кметство Плачковци, кметските наместници по места, ръководителите на училища и детски градини в общината, управителят на „Дом за стари хора – гр. Трявна“, главен специалист „ЦСРИ“ и „Социално предприятие“ разработиха оперативни планове, в които са предвидени конкретни мерки за навременното снабдяване на населението с храна и стоки от първа необходимост, включително и производство на хляб и хлебни изделия“, коментира кметът Силвия Кръстева.

Община Трявна е в непрестанна връзка с ръководителите на Енерго – Про Мрежи АД Варна – МИР Трявна и „ВиК“ ООД – район Трявна, които също са оборудвали и привели в готовност своите аварийни екипи за изпълнение на неотложни аварийно-възстановителни работи в зимни условия. И тази година, приоритетно в Трявна и Плачковци ще бъдат почиствани от сняг зоните около болници, детски градини и училища, автогари, ЖП гари, хлебопекарни, социални заведения и пр.

При влошени метеорологични условия, ръководството на Община Трявна съвместно с органите на РУ на МВР – Трявна, има разработен план за въвеждане на варианти за временно ограничаване на движението и обходни маршрути по общинската пътна мрежа.

Не на последно място е извършено цялостно почистване от излишна храстова и дървесна растителност на 4,1 км зона на река Тревненска, както и на сухия и мокър откос на микроязовир „Трявна“.

Осигурена е необходимата подготовка и екипировка за работа при зимни условия на Планинска спасителна служба и Доброволно формирование „Трявна“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица