Свържи се с нас

Новини

Изясняват случая с починалото бебе в Габрово

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

„От 27 септември, когато разбрах за смъртта на бебето и за състоянието на родилката съм информирала Регионалната здравна инспекция в Габрово, като поисках проверка по случая.“ Това заяви на пресконференция директорът на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово Нели Савчева пред местни и национални медии. Повод за срещата с журналистите бе неприятният случай, при който новородено дете почина няколко часа след раждане, а дни по-късно почина и самата майка.

Освен поисканата проверка от директора на областната болница в Габрово, д-р Савчева информира, че  са издадени заповеди случаят да се разгледа на клинико – патологична среща, заедно с цялата документация, като ще бъде сформирана комисия, за цялостната медицинска документация по случая, да се провери хигиенното състояние в отделението, документацията и вътрешните алгоритми. След смъртта на родилката е била издадена заповед за писмено обяснение на всички лекари в отделението, с отговор на конкретни въпроси, включително дежурните акушерки на 25 и 26 септември. Все още не е готов резултатът от проверката на РЗИ – Габрово.

Пред медиите д-р Савчева представи цялата хронология на случилото се. 30-годишната Десислава е постъпила в габровската болница на 12-ти септември около 9.50 часа. Поводът за постъпването в лечебното заведение е това, че имала определен термин за раждане на 9-ти септември и има преносване на плода. От 9-ти до 25-ти септември в документацията на жената са правени записи, че тя се намира в добро здравословно състояние. На 25-ти септември през деня началникът на отделението е записал, че се включва на функционален окситоцинов тест, за да установи състоянието на бебето. Описани са, че детските сърдечни тонове са добри. Същият ден, само че вечерта, нощният дежурен в отделението д-р Ангелов е описал в 20.20 ч., че жената е повишила телесната си температура на 38,3 градуса. На 26-ти септември  в 01.30 часа температурата се повишила до 39 градуса. Разпоредено било на 26-ти да се вземат спешни мерки, като било докладвано, че жената ще бъде родоразрешена със секцио. На въпрос на д-р Савчева за произхода на температурата й било обяснено, че не могат да се произнесат, предните дни имало смяна на няколко абоката. Жената била консултирана с терапевт, кардиолог и била родоразрешена на 26-ти септември в  13.00 ч. Привечер родилката била приведена в отделение по интензивно  лечение и реанимация в тежко общо състояние. Специалистите поставили диагноза, касаеща сепсис  и за разгърнато септично състояние със засягане на бял дроб. Девет часа след раждането починало детето, което се родило в тежко депресивно състояние, въпреки че веднага било интубирано и включено на апартна вентилация. Диагнозата на детето била тежък аспирационен синдром. Лекарите от Габрово консултирали с началника на Клиниката по анестезиология, интензивно лечение и реанимация в Плевен проф. Радев, след което Десислава била преместена там. На 4 октомври 30-годишната Десислава загубва живота си от натравяне на кръвта.

„Случаят е достатъчно неприятен. Поднасям съболезнованията си към близките на жената. Не сме имали по-неприятен случай. Говорим за една млада жена, която е дошла здрава и след един дълъг престой почива. Истината е тази, че при жената изолираме медицилин резистентен стафилокок, която е един сериозен причинител. Не мога да отговоря на въпроса какъв е произходът на инфекцията. От кръвните изследвания на жената при влошаването има този резултат, който е причината за смъртта“, заяви Нели Савчева.

Директорът на областната болница изрази надежда, че в хода на проверката ще бъде установена причината за инфекцията, но допусна и че това може и да не се случи. Един от въпросите, на който трябва да се отговори в следващите дни е откога е настъпило страданието на плода. По случая е информирана министър Андреева. Говорено е с министерството на здравеопазването, като е поискано ускорено време за проверката на Изпълнителна агенция Медицински одит.

„Това, което съм обещала пред родителите на Десислава е, че в момента в който имаме отговор на всички въпроси в хода на тази проверка. Ако се окаже, че има виновно лице в нашето лечебно заведение ще подходим към него с цялата строгост на закона. Не искайте да посоча някой с пръст и да кажа, че има лекарска вина, има нещо, което не е направено, резултат на действие или бездействие на някого. Имаме загубени 2 човешки живота“, каза още д-р Савчева.

По думите на директора на габровската болница бебето е било доносено и не са намерени никакви малфорамации при него. В писмените си обяснения лекуващите тълкували неприятния случай като хронологично преносване – когато има преминаване на термина. Д-р Савчева информира още, че е имала разговор със семейството на родилката и директно е поставила въпрос пред тях дали  са им били искани пари от лекар. Отговорът бил отрицателен.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Старши комисар Пламен Иванов е новият директор на ОДМВР – Габрово

Published

on

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Пламен Иванов е временно преназначен на длъжността директор на Областна дирекция на МВР- Габрово.

Днес новият ръководител на областната дирекция бе представен пред състава от изпълняващия длъжността главен секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Габрово.

Старши комисар Пламен Иванов е роден на 01.12.1967 г. в Добрич. Завършил е висше образование в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и Великотърновски университет “Св. Св. Кирил и Методий”.

В системата на МВР постъпва през 1987 г. От 2020 г. изпълнява длъжността началник на Районно управление Трявна. Досегашният директор старши комисар Илиян Иванов е преназначен на друга длъжност в МВР.

Зареди още

Любопитно

Засяха първите дръвчета от гората на тамплиерите край Дебел дял

Published

on

23 април е Денят на българския светец Лазар Български Дебелдялски. Рицарите и Дамите от Командерията, носеща името на мъченика от село Дебел дял, посетиха селото и поднесоха цветя на паметната плоча пред родната къща на светеца.

Тя бе поставена през 2022 г от тамплиерите на Габровска област, по случай 220 години от смъртта му.

По данни на архимандрит Нестор от Великотърновската митрополия, още като малко момче, Лазар напуска родното място и отива в Анадола (Мала Азия). Там в Сома, Турция, става овчар. Той е силно вярващ християнин и скоро си навлича гнева на турците. По нареждане на турски големец го хвърлят в тъмница. След дълги изтезания, които Лазар покорно понесъл, изпълнен с любов към Христос, бил убит на 23 април 1802 г. на 28-годишна възраст.

Образът му е изписан в цял ръст в параклиса „Свети Архангели“ в Рилския манастир. Там е означено и родното му място Дебел дял. В него е построен храм, за който Богомил Петков и съмишлениците му тамплиери са едни от основните дарители.

По случай 250 години от рождението на Светеца, тамплиерите засадиха 25 дръвчета медоносна липа. С това поставиха началото на тамплиерска гора край село Дебел дял.

Зареди още

Новини

Междинна конференция за напредъка на проекта за Младежки център

Published

on

Междинна конференция по проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се проведе на 22 април 2024 г. На нея присъстваха Таня Христова – кмет на Община Габрово, Иван Любомиров – зам. областен управител, доц. д-р инж. Христо Недев – зам. ректор на Технически университет – Габрово, представители на други младежки центрове от страната, културни институции в града, училища, образователни организации, партньори в провеждането на различни събития, фирми-изпълнители по проекта, медии.

Проектът се финансира чрез ФМ на ЕИП 2014-2021 г. по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, като размерът на безвъзмездната финансова помощ е 4 286 850 лв. , а собственият принос на Община Габрово – 2 267 129 лв. Той е с продължителност от 20.10.2020 до 31.08.2024 година. Партньори в неговата реализация са Технически университет – Габрово и Университетът за зелено развитие в гр. Брюне, Норвегия.

Екипът за управление на проекта представи пред присъстващите всички етапи по неговото изпълнение – проведени обществени поръчки, сключени договори, изпълнени дейности. Специално внимание бе отделено на съвместните инициативи с норвежкия партньор – посещения, обучения и споделяне на добри практики с екипа на проекта, Младежкия център и младежи от Габрово.

Представен бе екипът на Младежки център – Габрово и инициативи на Центъра, които имат за цел да развиват капацитета на младите хора, да насърчават участието им във вземането на решения за града и тяхната общност, лидерството, професионалната ориентация, доброволчеството и медийната грамотност. Представени бяха и организирани събития и инициативи в областта на културата, спорта, екологията, творчеството, здравословния начин на живот и психичното здраве. Събитието бе съпътствано от изложба с проекти на младежите от различни работилници – рисунки, фотографии, глинени маски, къщички за птици, светещи фигури.

Отправена бе покана за следващото събитие, организирано от младите хората – „Фестивал на цветята“, който ще се проведе на 27 април 2024 г. в парк „Маркотея“ в Габрово.

Дейностите на Младежки център – Габрово се изпълняват по проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“, финансиран по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица