Свържи се с нас

Общество

Преподавател по философия в Софийския университет доц.Цветина Рачева: „Държавата трябва да инвестира в процесите на усъвършенстване по всички направления на образованието“

Published

on

Какво мислите за образованието като цяло?

Въпрос на законодателство и държавна политика, мисля че трябва да се раздели академичното от мениджмънта.  Проектите са екстри, чрез проектите се решават конкретни проблеми,  пример: с един проект не могат да се обзаведат всички лаборатории.

Икономиката трябва да бъде добре  профилирана. Връзките на университетите са много рискови. Всяка държава има национален университет, който се стреми към идеята  да бъдат представени всички науки,тъй като нито едно общество не може да бъде лишено от хуманитарни науки. Имаме специалисти , които са доказали че са ефективни в областта си. Хуманитаристиката разкроява духа, прави човекът стабилен. Теснократското управление не трябва да взима превес, и не трябва да има противопоставяне между различните науки.

Какво мислите за пазара на труда?

В България няма развит пазар на труда, което всъщност  е проблем на обществото като цяло. Бизнесът  заедно с държавата трябва да реши кои са му приоритетите. Връзката, която да обезпечи тези процеси  между двете страни е политиката на държавата и тя не трябва да бъде репресор на образованието.  Промяната в образованието трябва да се обмисли и подготви постепенно.

Държавата трябва да инвестира в процесите на усъвършенстване по всички направления на образованието и  да не пести сили и средства за това.

Как да се гарантира правилното направление на парите?

Политиците трябва да имат ясна идея и критерии за това.Въпрос на дългосрочна визия и стратегия.

Няколко думи за рейтинга на вузовете?

По последната създадена рейтингова система възникна съмнение, заложени ли са всички необходими критерии в нея. Изобщо съществуват много въпроси относно висшите училища и правомерно ли се увеличават техния брой и филиали към тях. Важен е и проблемът с недостиг на академичен състав. Важно е прави ли се разлика между завършилите една и съща специалност, но в различни университети.

Какво мислите за реализацията на специалистите?

Въпрос на престиж и познания . Съществуват уникални вузове с натрупан потенциал , постигнат с не големи усилия от страна на държавата. Ако имаме  едно култивирано образование, тогава и  потреблението на специалистите ще бъде актуално. Държавата трябва да създаде програми за сътрудничества между вузовете в  международен план. Като пример мога да посоча нанопроизводството , което има нужда от такава връзка с Русия, Англия, Германия, където е добре развито.

Трябва да променим оформената тенденция у нас  ” да неглижираме” това което имаме и да започнем да ценим  малкото богатство, което притежаваме.

Как да върнем българските специалисти в родината?

Не можем да върнем тези, който са излезли, тъй като те имат достатъчно автономен характер. Ако държавата изгради подходящи центрове, за да  можем да ги пращаме с оглед връщането им обратно, ще бъде ползотворно.

Единствен критерии ли е заплащането за излизане в чужбина? Съществува ли рецепта за оставане?

Младите специалисти са изкушени от целия свят дори в своето образование. Един млад човек ”трябва да види”. Не е единствен критерии заплащането, тъй като работещите в чужбина плащат друга цена.  Нека хората не мислят в частност само за себе си, а да се научат да гледат през благото на общността.

Новини

КНСБ – Габрово ще отбележи Деня на труда с информационна кампания

Published

on

По повод 1 май – Деня на труда и международната работническа солидарност, Регионалният съвет на КНСБ – Габрово организира информационна кампания с изнесена приемна, която ще се проведе на 30 април от 13.00 до 16.00 часа пред сградата на бившето НТС на ул. „Брянска“ 30, където се намира и офиса на синдиката в Габрово.

По време на събитието екипът на регионалната структура, заедно с представители на федерации към КНСБ ще дават безплатни консултации свързани с трудовото и осигурителното законодателство и ще информират гражданите за кампанията „По-високи доходи с твоя синдикат“, която КНСБ провежда в цялата страна.

Специално участие в приемната ще вземе психологът Габриела Гатева, която ще дава професионални насоки за разпознаване симптомите на бърнаут, как влияе той на здравето на работниците и начините за справяне с последиците от „прегарянето“.

Зареди още

Новини

В ДГ „Слънце“ пресъздадоха големите пролетни християнски празници

Published

on

Деца от ДГ „Слънце“, подготвителна група /6-7г/, пресъздадоха значимите пролетни християнски празници Лазаровден, Цветница, Великден и Гергьовден.

Лазаровден отбелязваме 8 дни преди Великден. На този ден се изпълнява традиционното лазаруване.

Млади момичета, наречени лазарките, борят цветя, които сплитат на Цветница. Носят фолклорни носии и обикалят къщите, като пеят за берекет и здраве на стопаните.

Малките лазарки на ДГ“ Слънце“, пуснаха в реката върбови венчета пред родители, учители, гости и изиграха “ Лазарово хоро“.

В навечерието на най- големия пролетен християнски празник Великден, с който се чества Възкресението на Исус Христос, децата го възхвалиха със стихове и пяха великденски песни.

Наричаха получените на Лазаровден яйчица за късмет и благополучие в различни цветове.

Тържеството завърши с традиционната Гергьовденска люлка, на която момците залюляха гиздаво, красиво момиче.

Пролетните възстановки са продължение на цикъла „Зимни народни празници и обичаи“ по минипроект „Български народни празници и обичаи“ за учебната 2023/24г.

Ръководителите на групата са старши учителите Юлия Ненова и Калина Тонева.

Учителите са убедени, че по този начин децата ще разширят знания за българските традиции, култура и ще възпитат уважение към българщината.

Музикалните изпълнения са под ръководството на Велина Русева.

Зареди още

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица