Свържи се с нас

Общество

Преподавател по философия в Софийския университет доц.Цветина Рачева: „Държавата трябва да инвестира в процесите на усъвършенстване по всички направления на образованието“

Published

on

Какво мислите за образованието като цяло?

Въпрос на законодателство и държавна политика, мисля че трябва да се раздели академичното от мениджмънта.  Проектите са екстри, чрез проектите се решават конкретни проблеми,  пример: с един проект не могат да се обзаведат всички лаборатории.

Икономиката трябва да бъде добре  профилирана. Връзките на университетите са много рискови. Всяка държава има национален университет, който се стреми към идеята  да бъдат представени всички науки,тъй като нито едно общество не може да бъде лишено от хуманитарни науки. Имаме специалисти , които са доказали че са ефективни в областта си. Хуманитаристиката разкроява духа, прави човекът стабилен. Теснократското управление не трябва да взима превес, и не трябва да има противопоставяне между различните науки.

Какво мислите за пазара на труда?

В България няма развит пазар на труда, което всъщност  е проблем на обществото като цяло. Бизнесът  заедно с държавата трябва да реши кои са му приоритетите. Връзката, която да обезпечи тези процеси  между двете страни е политиката на държавата и тя не трябва да бъде репресор на образованието.  Промяната в образованието трябва да се обмисли и подготви постепенно.

Държавата трябва да инвестира в процесите на усъвършенстване по всички направления на образованието и  да не пести сили и средства за това.

Как да се гарантира правилното направление на парите?

Политиците трябва да имат ясна идея и критерии за това.Въпрос на дългосрочна визия и стратегия.

Няколко думи за рейтинга на вузовете?

По последната създадена рейтингова система възникна съмнение, заложени ли са всички необходими критерии в нея. Изобщо съществуват много въпроси относно висшите училища и правомерно ли се увеличават техния брой и филиали към тях. Важен е и проблемът с недостиг на академичен състав. Важно е прави ли се разлика между завършилите една и съща специалност, но в различни университети.

Какво мислите за реализацията на специалистите?

Въпрос на престиж и познания . Съществуват уникални вузове с натрупан потенциал , постигнат с не големи усилия от страна на държавата. Ако имаме  едно култивирано образование, тогава и  потреблението на специалистите ще бъде актуално. Държавата трябва да създаде програми за сътрудничества между вузовете в  международен план. Като пример мога да посоча нанопроизводството , което има нужда от такава връзка с Русия, Англия, Германия, където е добре развито.

Трябва да променим оформената тенденция у нас  ” да неглижираме” това което имаме и да започнем да ценим  малкото богатство, което притежаваме.

Как да върнем българските специалисти в родината?

Не можем да върнем тези, който са излезли, тъй като те имат достатъчно автономен характер. Ако държавата изгради подходящи центрове, за да  можем да ги пращаме с оглед връщането им обратно, ще бъде ползотворно.

Единствен критерии ли е заплащането за излизане в чужбина? Съществува ли рецепта за оставане?

Младите специалисти са изкушени от целия свят дори в своето образование. Един млад човек ”трябва да види”. Не е единствен критерии заплащането, тъй като работещите в чужбина плащат друга цена.  Нека хората не мислят в частност само за себе си, а да се научат да гледат през благото на общността.

Новини

Набират участници в младежкия обмен с Тойоаке

Published

on

Община Габрово и Младежки център – Габрово обявяват конкурс за набиране на участници в младежки обмен в гр. Тойоаке, Япония. Обменът ще е с продължителност две седмици, включително пътуването, a групата ще се състои от 10 ученици и един ръководител.

Предложените дати за посещението са в началото на м.юли 2023 г, но могат да претърпят промени. Участниците ще бъдат настанени в японски семейства в град Тойоаке, ученици в гимназия „Сейджо“.

Разходите за престоя в Япония – настаняване, храна и инициативи по програмата, се поемат от приемащата страна. Разходите за двупосочен самолетен билет до Япония, застраховки, задграничен паспорт с валидност поне 6 месеца след датата на пътуването, пълномощни от двамата родители и разходи от личен характер, се поемат от участника в обмена.

От семействата на българските участници се очаква да посрещнат ученик от гимназия „Сейджо“ в дома си и да покрият разходите по пребиването на японското дете на българска земя. Предложените дати за гостуването им в България са в средата на август 2023 година, но могат да претърпят промени.

Към момента за Япония не е необходима виза и не се изисква ваксинация. Право на участие в конкурса имат всички младежи от Габрово от 8 до 11 клас.

Конкурсът ще се проведе в два кръга – по документи, чрез попълване и изпращане на заявление, и събеседване, на което ще бъдат поканени само преминалите първи кръг кандидати.

Заявления се приемат до 2 април 2023 г., включително. Заявлението може да бъде попълнено тук. Моля, обърнете внимание, че във формуляра има поле, което изисква и родителите да са информирани и съгласни с условията на обмена.

Обменът с гимназия „Сейджо“ започна през 2018 година. Досега български ученици са гостували в Япония два пъти, а японски ученици в България – веднъж. Участниците се настаняват в приемни семейства с ученици от гимназията и за две седмици споделят техния начин на живот. Училището организира за групата екскурзии до интересни туристически обекти и различни занимания, свързани с японската култура, изкуство, история, кухня. Учениците прекарват време и в училището – в учебните часове и клубовете по интереси. Организира се събитие, на което габровската група представя българската култура и своите таланти. От участниците в обмена се очаква да приемат по-късно през тази година и гостуващо дете от Япония и поемат разходите по пребиваването му на българска земя. Можете да проследите как преминаха последните гостувания от обмена във фейсбук страницата на инициативата, където са публикувани снимки и впечатления от пътуванията.

За допълнителни въпроси можете да се обърнете към Мартина Груева на тел. 0899 823 611.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Пролетна инициатива в Трявна преди Седмицата на гората

Published

on

Днес, 21 март, Община Трявна постави начало на поредната си зелена инициатива, свързана с облагородяването на парковите пространства из Централната градска част и поддържането на чистия и приветлив вид на възрожденския ни град.

Кампанията, която е обвързана и с предстоящата Седмица на гората у нас, осигури общо 25 дръвчета от вида японска вишна, червенолистна слива и облагороден ацер, които бяха разпределени за засаждане в парка на Етнографския комплекс и района на НГПИ „Тревненска школа“.

В тазгодишната пролетна инициатива активно се включиха кметът и зам.-кметът на община Трявна, председателят на Общински съвет Трявна, кметски наместници, както и служители на общинска администрация Трявна, които показаха, че отговорността и грижата за средата, в която живеем, е на всички нас.

Работата по облагородяването на Централната градска част започна още от рано сутринта. Почистени бяха парковете и градинките пред сградата на Община Трявна, Районен съд – Трявна, сградата на НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – Трявна, паметниците на Пенчо Славейков и Ангел Кънчев, паметен мемориал „Стена на храбростта“, както и градинките по ул. „Крайбрежна“, ул. „Бачо Киро“, ул. „Ангел Кънчев“ и Етнографски комплекс.

Служители на общинска администрация Трявна успяха да почистят и ул. „Лясков дял“, в района на металната пасарелка и ЖП линията, от избуяла храстова и дървесна растителност.

В района на НГПИ „Тревненска школа“ бяха засети 7 бр. облагороден ацер, а парковото пространство до новата пешеходна зона ще красят общо 18 дръвчета, от вида японска вишна и червенолистна слива. Пролетното облагородяване в Община Трявна продължава.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Над 70 дървета ще бъдат засадени тази седмица в Габрово

Published

on

Над 70 дървета ще бъдат засадени през седмицата на различни локации в града. Японска вишна, шестил, бреза, амброво дърво и декоративен глог са част от видовете, които ще допълнят озеленяването в Габрово.

На 22-ри март представители на габровска мебелна фирма ще засадят 12 дръвчета, дарени от тях за озеленяване в района на междублоковите пространства на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“.

Миналата година зоната беше цялостно благоустроена, извършен бе ремонт на уличните и тротоарните настилки, включително на междублоковите пространства.

Общинско предприятие „Благоустрояване“ извърши подготвителни дейности за засаждане на растителност в определените зелени зони в района на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“.

Дейностите включват насипване на почва и компост, фрезоване и подравняване на терените. През тази година предприятието ще извърши засаждане на декоративни храсти с последващо мулчиране на ивиците жив плет.

Предвидено е поставяне на кашпи с цветя и многогодишна растителност успоредно на тротоарите, както и монтиране на нови пейки, които ще бъдат изработени от ОП „Благоустрояване“.

По случай Деня на социалния работник, представители на заведенията за социални услуги в Габрово ще засадят в дворовете на институциите си 37 дървета и увивни храсти, осигурени от ОП „Благоустрояване“.

Кампанията ще се проведе на 22-ри март. В края на седмицата деца, родители и учители от ДГ „Дъга“ ще засадят над 30 дървета, осигурени от ОП „Благоустрояване“, в облагородените пространства на ул. “Свищовска“ 59 – 67.

В района беше извършен цялостен ремонт на междублоковите пространства, изградени бяха тротоари и енергоспестяващо осветление, монтирани са изцяло нови съоръжения на детските площадки, изградена е и фитнес площадка на открито.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица