Свържи се с нас

Общество

Кметът: Честит празник на народните будители!

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Честит празник на всички, свързани с българското училище, с книгите, с културата и стремежа ни да се грижим не само за насъщния, но и за храната на своята душа.

Първи ноември е денят, в който почитаме имена като Васил Априлов и Никола Палаузов, Райчо Каролев и Радион Умников, в който говорим за Паисий и Вазов, препрочитаме Ботев и разказваме на малките кои са Неофит Бозвели, Любен Каравелов и Добри Чинтулов.

Не могат да бъдат споменати имената на всички хора, които са се грижили за духовността в България през годините, защото те са неизброими. Неизброими са книгите, които са оставили те, следите от делата им, не всички техни думи са записани.

Можем да видим обаче резултата от тях. България е държава на 1300 години. Преминала през какво ли не, но оцеляла.

Можем също да чуем думите им отново, да се вслушаме в тях. След това да ги приемем като наши и да ги продължим.

Нека списъкът с имена стане не само неизброим, но и необозрим.

Благодаря на всички, които на първи ноември ще се поздравят с празника. Щастлива съм, че ви има!

Таня Христова
Кмет на Община Габрово

Новини

Служители на РЗИ – Габрово отново протестираха

Published

on

Служители на Регионалната здравна инспекция в Габрово отново излязоха на мирен протест, с искане за повишаване на заплатите им.

С това свое действие те за втори път подкрепиха продължаващия национален протест за по-справедливи основни трудови възнаграждения и премахването на натрупаните диспропорции в заплащането на различни служители, които са на една и съща длъжност.

Протестната акция в Габрово се проведе в обедната им почивка, като и този път инспектори, експерти, специалисти и изпълнители от РЗИ се събраха малко след 12.00 часа пред сградата на инспекцията.

Недоволните от ниското заплащане и този път носеха плакати, с призив „Достоен труд – достойно заплащане“, а работещите в здравната инспекция носеха протестна лента.

„За работещите в спешна помощ повишение на заплатите вече има, а за нас няма! Исканията ни остават непроменени. Настояваме за достойно заплащане на труда ни!“, заяви Ралица Вуцова, инспектор в РЗИ – Габрово и секретар на КТ „Подкрепа“.

Протестиращите служители на РЗИ – Габрово стартираха и подкрепиха подписка до министъра на здравеопазването, свързана с предложения как да бъдат индексирани заплатите, съгласно класификатора на длъжностите в държавната администрация и по-конкретно в здравните инспекции в страната.

Ако мълчаливите протести не доведат до искания резултат, недоволството ще бъде пренесено пред парламента. „Очакваме новия кабинет и новия парламент. Ще изчакаме резултатите на изборите, за да преценим как ще продължим нататък и да си отправим исканията“, добави здравен инспектор Лена Луканова, председател на КТ „Подкрепа“ в Габрово.

Акции на недоволство се проведоха по обяд, освен в Габрово и в още няколко града на страната.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общо 230 са украинските бежанци в област Габрово

Published

on

Не се наблюдава тенденция за увеличаване броя на украинските граждани на територията на област Габрово. Това стана ясно от проведеното заседание на Областния съвет по сигурност, ръководено от областния управител Кристина Сидорова.

За последните 57 дена регистрираните лица са 30, а от началото до сега в областта са регистрирани общо 527 лица, като 289 от тях са напуснали вече страната ни, а 8 са с променен адрес в друга области. Към днешна дата в област Габрово има общо 230 украинските бежанци.

В дневния ред на заседанието беше включено още и обсъждане на общински бази за настаняване, както и държавни сгради. Като такава възможност отново бяха коментирани базите на „Студентски столове и общежития“, където принципал е Министерство на образованието. Остава готовността и на хотелите, които и до момента се бяха включили в програмата за настаняване.

От БЧК споделиха, че към този момент няма голямо търсене на подкрепа от тях, но декларираха готовност по всяко време и при необходимост да подпомогнат с храни и дрехи, с каквито разполагат.

На територията на област Габрово в образователната система са включени около 15 деца. Има и такива, които предпочитат да продължат образованието си дистанционно по украинската образователна система.

На заседанието присъстваха членовете на Областния съвет по сигурност -ръководители на институции от региона, представители на общините, заместник – областният управител Андрей Николов, главният секретар на областна администрация Веселин Радков и експерти.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Училище „Неофит Рилски“ отбелязва 95 години от създаването си

Published

on

Габровското Иновативно основно училище „Неофит Рилски“ празнува 95 години от своето създаване.

Юбилеят бе тържествено отбелязан снощи в Националния музей на образованието, където бе представена книгата „История и традиции“.

Изданието е дело на съвместния труд на главния учител и преподавател по история и цивилизации, география и икономика Анатолий Антов и клуб „Традиции и ценности“ към училището.

Празникът бе уважен от заместник-областния управител на Габрово Андрей Николов, кмета на Габрово Таня Христова, зам.-кмета Невена Минева, началника на Държавен архив – Габрово Цветомира Койчева, представители на Регионалното управление на образованието в Габрово, много настоящи и бивши ученици, преподаватели и родители на деца, гости.

Представянето на книгата бе предшествано от откриване на изложбата „Иновативни в традициите“, която се осъществява съвместно с НМО – Габрово, Държавен архив – Габрово и ИОУ „Неофит Рилски“. В нея са включени фотографии, документи, печати и предмети, свързани с 95-годишната история на училището, съхранявани във фондовете на Музея и Архива.

В откритата експозиция място намериха и творби на възпитаници на учебното заведение, а благодарствени грамоти, плакети и награди за заслуги към училището получиха изявени ученици, преподаватели, училищни деятели и гости на събитието.

По време на празника, тържествено бяха връчени грамоти и награди на победители от проведени ученически конкурси, посветени на годишнината.

В своето слово пред всички гости директорът на ИОУ „Неофит Рилски“ Мая Колева акцентира, че днес училището е богато не само с иновации и традиции, отбелязвайки, че учениците са най-голямата му ценност.

Ръководителят на учебното заведение връчи почетен плакет и благодарствен адрес на Таня Христова, която в своето приветствие говори за мира, който днес ни е нужен повече от всякога.

Кметът призова възпитаниците на училището, освен умни и иновативни, да бъдат и мъдри. „Бъдете здрави и все така амбицирани. Постигайте своите върхове и цели. Бъдете отговорни и честни пред тези, които стоят пред нас. За мен е чест, че съм част от един град, в който образованието продължава да бъде на висок пиедестал“, каза още в словото си кметът на Габрово.

Празникът на иновативното училище продължава тази вечер, 27 септември, в зала „Възраждане“ с тържествен концерт, посветен на юбилейните 95 години – ОУ „Неофит Рилски“ – средище на знания, мъдрост, любов и отдаденост.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица