Свържи се с нас

Общество

Отбелязваме Деня на будителите в цялата област Габрово

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

В четирите община на област Габров ще бъде отбелязан Денят на народните будители, 1 ноември.

Възпоменателното тържество в Габрово, в чест на будителите ще се проведе днес, 31 октомври, от 17.00 часа пред паметника на Васил Априлов в Габрово. Програмата ще продължи в Дома на културата „Емануил Манолов”,  където от 17.30 часа в Жълтата зала, ще започне тържественият концерт на смесен хор „Априлов-Палаузов” и ще бъдат връчени Априловските награди за литература 2014 г.

От 18.30 часа в голямата зала на Дома на културата своя „Поздрав с песен и танц” ще поднесат съставите на Народно читалищe „Габрово-2002”. Концертът е посветен на Деня на народните будители и 50-годишнината от създаването на Дома на културата.

В Севлиево церемония ще се проведе на 1 ноември /събота/, от 10.30 часа пред паметника на Хаджи Стоян в двора на Историческия музей в Севлиево. Приветствие за празника ще отправи директорът на Историческия музей Найден Петров. В програмата ще вземат участие възпитаниците на Второ основно училище „Стефан Пешев“ и Севлиевска духова музика.

По време на церемонията ще бъдат обявени имената на учениците, които ще получат годишната стипендия на „Бизнес сдружение Севлиево 21 век”.

В Трявна празникът ще бъде отбелязан на 1 ноември. Той ще започне в 9.30 ч. с поднасяне на цветя пред паметници на будители, след което ще продължи с шествие по ул. „Ангел Кънчев” на ученици, преподаватели и граждани – от местата за поднасяне на цветя до паметника на Ангел Кънчев, и ще завърши с Тържествена сесия на Общински съвет – Трявна.

В Дряново честванията обхванаха три последователни дни. Те започнаха в сряда с презентации, викторина с награди, патриотично караоке и факелно шествие. В четвъртък се състоя концерт и бяха връчени Свидетелствата на изявени ученици, вписани в Почетната книга „Дарования и постижения“, а днес в библиотеката при НЧ „Развитие-1869“ от 14 часа ще бъде представена презентация за Деня на народните будители, съвместно с Дневен център за възрастни хора, с участие на деца от Детска школа по изкуствата при НЧ „Развитие-1869”.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

„ТЯ в Габрово“ ни среща с Габриела Христова и Тодорка Мирчева

Published

on

Социалният формат „ТЯ в Габрово“ се завръща с първо събитие след лятната ваканция на 5-ти октомври, сряда, от 18.00 часа. Говорителки ще бъдат Габриела Христова и Тодорка Мирчева.

„ТЯ в Габрово“ представя активните жени на Габрово и дава възможност на момичета и жени с различни истории, работещи в различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали.

Габриела Христова е майка на две прекрасни деца, графичен дизайнер по професия, блогър и страхотен кулинар.

Тя е човек на детайла, във всеки аспект на живота си. Когато е по майчинство с първото си дете, паралелно с грижите за него, започва да полага грижи и за надграждането на фотографските си умения. Съчетано с хобито ѝ да готви, днес тя е един от малкото кулинарни фотографи в България.

Тодорка Мирчева e кмет на село Зелено дърво, община Габрово, а тя самата се определя като „глава на едно голямо семейство“.

Обича поезията, планината и родното Габрово. Събитието е с вход свободен и ще се проведе в ресторант „Сопрано“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Служители на РЗИ – Габрово отново протестираха

Published

on

Служители на Регионалната здравна инспекция в Габрово отново излязоха на мирен протест, с искане за повишаване на заплатите им.

С това свое действие те за втори път подкрепиха продължаващия национален протест за по-справедливи основни трудови възнаграждения и премахването на натрупаните диспропорции в заплащането на различни служители, които са на една и съща длъжност.

Протестната акция в Габрово се проведе в обедната им почивка, като и този път инспектори, експерти, специалисти и изпълнители от РЗИ се събраха малко след 12.00 часа пред сградата на инспекцията.

Недоволните от ниското заплащане и този път носеха плакати, с призив „Достоен труд – достойно заплащане“, а работещите в здравната инспекция носеха протестна лента.

„За работещите в спешна помощ повишение на заплатите вече има, а за нас няма! Исканията ни остават непроменени. Настояваме за достойно заплащане на труда ни!“, заяви Ралица Вуцова, инспектор в РЗИ – Габрово и секретар на КТ „Подкрепа“.

Протестиращите служители на РЗИ – Габрово стартираха и подкрепиха подписка до министъра на здравеопазването, свързана с предложения как да бъдат индексирани заплатите, съгласно класификатора на длъжностите в държавната администрация и по-конкретно в здравните инспекции в страната.

Ако мълчаливите протести не доведат до искания резултат, недоволството ще бъде пренесено пред парламента. „Очакваме новия кабинет и новия парламент. Ще изчакаме резултатите на изборите, за да преценим как ще продължим нататък и да си отправим исканията“, добави здравен инспектор Лена Луканова, председател на КТ „Подкрепа“ в Габрово.

Акции на недоволство се проведоха по обяд, освен в Габрово и в още няколко града на страната.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общо 230 са украинските бежанци в област Габрово

Published

on

Не се наблюдава тенденция за увеличаване броя на украинските граждани на територията на област Габрово. Това стана ясно от проведеното заседание на Областния съвет по сигурност, ръководено от областния управител Кристина Сидорова.

За последните 57 дена регистрираните лица са 30, а от началото до сега в областта са регистрирани общо 527 лица, като 289 от тях са напуснали вече страната ни, а 8 са с променен адрес в друга области. Към днешна дата в област Габрово има общо 230 украинските бежанци.

В дневния ред на заседанието беше включено още и обсъждане на общински бази за настаняване, както и държавни сгради. Като такава възможност отново бяха коментирани базите на „Студентски столове и общежития“, където принципал е Министерство на образованието. Остава готовността и на хотелите, които и до момента се бяха включили в програмата за настаняване.

От БЧК споделиха, че към този момент няма голямо търсене на подкрепа от тях, но декларираха готовност по всяко време и при необходимост да подпомогнат с храни и дрехи, с каквито разполагат.

На територията на област Габрово в образователната система са включени около 15 деца. Има и такива, които предпочитат да продължат образованието си дистанционно по украинската образователна система.

На заседанието присъстваха членовете на Областния съвет по сигурност -ръководители на институции от региона, представители на общините, заместник – областният управител Андрей Николов, главният секретар на областна администрация Веселин Радков и експерти.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица