Свържи се с нас

Политика

ГЕРБ – Габрово уважи военноинвалидите и ветераните от войните по повод Гергьовден

Published

on

ПП ГЕРБ – Габрово, Областната управа и Община Габрово осигуриха среща-обяд на военноинвалидите и ветераните от войните в навечерието на Деня на българската армия – Гергьовден,  съобщават от пресцентъра на партията. „Мнозина от вас са дали здравето си по бойните полета, затова наш дълг е да сведем глави пред вас, да продължим вашите идеали и да възпитаваме бъдещите поколения в любов и патриотизъм към България”, каза председателят на Габровския общински съвет Валерий Василев от ГЕРБ.

„Ние няма да забравим вашите дела и ще се стараем да ги продължим”, каза Валентин Станков от Областната управа, който поздрави военноинвалидите и ветераните от войните от името на областния управител Мариян Костадинов. Специални поздрави получи най-възрастният, дошъл на срещата, за да се види с колегите си от бойните полета – 99-годишният Димитър Белчев.

Новини

ПП „Продължаваме промяната“ откри офис в Габрово

Published

on

Политическа партия „Продължаваме промяната“ откри свой офис в Габрово. Той се намира на ул. „Орловска“ 39.

Гости на събитието бяха министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, председателят на Комисията по регионална политика в Народното събрание Настимир Ананиев, народният представител от ПП „Продължаваме промяната“ Богомил Петков, областният управител на Габрово Ралица Манолова, съветникът на премиера Кирил Петков – Яна Балникова, бизнесмени от региона и симпатизанти. 

На откриването министърът на иновациите и растежа в правителството Даниел Лорер, поднесе извинение пред присъстващите, че обещанието за промяна на България не може да стане толкова бързо и изтъкна, че икономиката е в растеж, предаде БНР.

„Това тримесечие сме пораснали страхотно. Българската икономика, за която частично аз пряко отговарям, противно на всичко, което се случва в света, е пораснала 4,5 процента – това е повече, отколкото растеше едно време.

Защо е важен този растеж – защото той се превръща отново в заплати на хората, да живеят по-добре. Производството е нагоре, износът е нагоре, вярно е, че инфлацията и тя се вдига, обаче растежът и доходите се вдигат повече от инфлацията“, коментира Даниел Лорер.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Зам.-министър Деляна Иванова ще има изнесена приемна в Габрово

Published

on

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова ще посети Габрово на 16 април, събота, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Там тя ще проведе приемна за граждани от 10.30 часа в сградата на Областно пътно управление – Габрово, на ул. „Христо Смирненски“ № 3.

Гражданите, които имат желание да се срещнат със заместник-министър Иванова и да поставят проблемите си пред нея и екипа на МРРБ, е необходимо да заявят това чрез електронна поща на адрес: press@mrrb.government.bg в срок до петък, 15 април, като посочат темата на разговора.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Областният обсъди с депутати развитието на региона

Published

on

Областният управител на Габрово Ралица Манолова се срещна с народните представители от 7 МИР Даниел Петров и Богомил Петков. Покана за съвместна среща беше изпратена до всички депутати, които представляват област Габрово, поясни в началото на разговора Манолова и благодари за отделеното време.

„Когато говорим за развитието на региона не бива да правим разделение по партийна принадлежност. За мен е важно да има желание за диалог и експертна възможност, които да водят до положителна промяна в общността ни“ – подчерта областният управител.

„Целта на срещата е да говорим за приоритетите пред нас, кой и с какво може да допринесе за развитието на региона в посоката, която си представя, да видим къде са пресечните точки, защото само заедно можем да успяваме“, допълни още Манолова.

От своя страна депутатите изразиха мнение, че са избраници на хората от региона ни и като такива те очакват да работят заедно за решаване на проблемите им.

„Радвам се, че намираме общи каузи“, коментира Богомил Петков. Основен приоритет за Даниел Петров, по който трябва да работят всички – и местната, и държавната власт, и неправителственият сектор, е справянето с демографската криза.

„Без да преодолеем тази катастрофа, защото за мен това не е криза, а демографска катастрофа, няма как да вървим напред и да създаваме икономика и други такива“ – категорично заяви депутатът от „Възраждане“.

Икономиката е двигател за развитието на региона, но не е всичко, към това трябва да прибавим и другите допълващи общото като образование, здравеопазване, култура… – всичко, което е важно за младите хора, за да бъдат привлечени да работят и живеят тук“ – сподели и Богомил Петков от „Продължаваме промяната“.

Всички участници в срещата се обединиха около това, че трябва да се мисли за национална политика в тази посока, защото проблемът с обезлюдяването не е само за нашата област, макар че сме на първо място по статистика в страната.

Областният управител информира депутатите за предприетите до момента от нея стъпки в подкрепа на всичко това като целта е една – привличане на млади кадри в нашата област и качествена преквалификация за хората, които искат и имат нужда от това, за да намерят по – добра, високоплатена и удовлетворяваща работа за себе си. В тази връзка предстоят няколко инициативи, които целят именно това.

На 27 април стартира програмата BASE, която ще насърчи предприемчивите хора от област Габрово да инициират или да доразвият свой собствен бизнес. Курсовете ще са напълно безплатни за всички като обучението завършва с представяне на бизнес плановете на участниците, а за най-добрите идеи е предвиден награден фонд. Предстои още едно мащабно обучение в сферата на селския туризъм, за което се очаква потвърждение от Италианското посолство в България. Предвидените обучения за Северна България ще са само 2 – едно в Габрово и едно в Троян. 

В различна от тези сфери, но също от изключително значение, ще е обучението за възрастни и създаване на „Габрово софтуер общество“, което е един доста по-дълъг, но и по-мащабен процес.

„Едни от най – хубавите поводи за радост от стремежа ни, насочен към привличането на млади специалисти е това, че чрез усилията на няколко институции и много приятели успяхме да върнем в областната болница една акушерка и една медицинска сестра“, каза още Манолова и допълни, че това са на пръв поглед малки стъпки, но ако всички продължат заедно в тази посока ще дойдат и по – големите резултати.

Важно е младите да усещат подкрепата и отношението, коментира Богомил Петков, който изрази надежда, че трябва да има ясно разбиране от всяка една община, че средата е много важна и в центъра на всичко трябва да е семейството. Когато се предприемат действия, свързани с развитие на икономиката и всяка друга сфера на живот към която се привличат млади хора, да се помисли преди всичко за това – има ли къде да живеят те, да ползват детски градини, да избират училища, да имат качествено здравеопазване, създават ли се предпоставки за активен социален живот, има ли културен календар и т.н.

Заместник – областният управител Ивелин Стоянов, който също участва в срещата, повдигна и още една сериозна тема, която влияе на избора на младите хора и това е тяхната чувствителност към корупцията. Това, според Стоянов, е причината, която ги демотивира и ги кара да търсят работа и живот в други държави. Затова трябва да се работи активно за изкореняване на корупционните практики.

Инфраструктурни обекти като обходния път на Севлиево, довършване проекта за източния водопровод в Севлиево, който ще разреши проблема с водоснабдяването на малките населени места, както и проекта за тунела под Шипка са други приоритети, които обединиха участниците в срещата.

Народните представители изразиха желание подобни срещи да се провеждат периодично, за да може колегите им, които нямаха възможност да участват, да се включат в следващите такива.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица