Свържи се с нас

Любопитно

Учители влязоха в ролята на деца

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Местни учители влязоха в ролята на деца в Работилница за природни интерпретатори към Детска природна академия „Узана“.

От 18 до 20 март 2016 г. Детска природна академия „Узана“ организира Работилница за природни интерпретатори. В нея се включиха общо 13 учители и възпитатели от габровски училища. Целта на събитието бе да привлече за участие в Академията като интерпретатори на свободна практика повече местни хора с опит и с желание за работа с деца сред природата. Програмата даде възможност на всички да се запознаят с идеята, тематичните модули, интерактивната база и методите на обучение на Детската природна академия, в условията на творческата атмосфера в Габрово и на Узана.

В първия ден от Работилницата се състоя среща в Туристически информационен център – Габрово, където участниците се запознаха с общата информация за Академията и събитието. Вторият ден се проведе в „базовия лагер“ на природното училище – Узана, където всички заедно научиха нови неща, както за биоразнообразието в България и района, така за обучителните програми на Академията, и преживяха част от всичко това сред самата природа.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Участниците влязоха в ролята на деца, които, разхождайки се по интерактивната екопътека, чуха легендата за Стария бук и как се е образувала гората на Узана, разбраха интересни факти за ролята на мъртвата дървесина в горските екосистеми, за това как се е образувал релефът на Стара планина и Узана, за видовете дървета, птици, едри бозайници и гъби в района, изследваха гората по свой начин чрез сетивно-опознавателни игри и задачи.

На третия ден от събитието, който съвпадна с астрономическата пролет, участниците научиха малко повече за методиките и структурата на обучение в Детската природна академия, а после самите те се превърнаха в творци и интерпретатори. Една от задачите на Работилницата бе да се разработи и демонстрира микромодул по конкретна тема. Всички групи се представиха отлично и разиграха много нови идеи за активности, приложими както сред природата, така и в рамките на училище, свързани с насекомите, хранителните вериги и отношението ни към природата, както и какво представлява един ден на учителя в училище. Работилницата завърши с интересна дискусия за идеите и възможностите на Детска природна академия „Узана“.

Всички участници споделиха, че са освежени и заредени от творческо-обучителната Работилница за природни интерпретатори и заявиха желание да се включват в инициативите на Академията, включително и в следващото най-скорошно събитие, насочено към децата. То ще се състои на Узана по време на ученическата пролетна ваканция от 2 до 10 април 2016 г., когато, подобно на „Зимни празници на биоразнообразието“, всеки ден ще има интересна програма и ще очаква всички малки изследователи на гости на Детска природна академия „Узана“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Габрово засия празнично в коледни светлини (снимки + видео)

Published

on

Габрово грейна празнично! Централният площад „Възраждане“ засия приказно за предстоящите Коледно – новогодишни дни.

Светлините на коледната елха на Габрово включи кметът Таня Христова, която заедно с малко джудже донесоха до дървото грейналата звезда, която направи така, че градът да заблести.

Това се случи снощи, 6 декември. Въпреки ниските температури във вечерта на Никулден, десетки се събраха пред Общината, за да наблюдават събитието.

Жителите и гостите на града се насладиха на прекрасния момент, който донесе още повече добро настроение, а зрелищна заря украси небето в края на тържествения момент.

За да бъде още по-празнично на пл.“Възраждане“, три феи от Драматичния театър „Рачо Стоянов“ – Габрово орисаха събитието, което стана още по-вълшебно, а за музикалното оформление на празненството се погрижиха от Оркестър „Габрово“, с диригент Николай Венков и певицата Камелия Ноева.

Актьорите, със своята прекрасна игра, докоснаха многобройната публика, впечатлявайки малки и големи, предпочели да се насладят на градското тържество по включване на празничната украса.

На габровци кметът пожела светли и вълшебни празници. „Нека бъдем по-добри, да позволим доброто да достигне до всички наши сърца и да го раздаваме на всички, които са около нас. От сърце желая на всички вас да не спирате да преживявате тези прекрасни моменти, да не спирате вие, по-порасналите, да радвате децата и да ги усмихвате“, сподели Таня Христова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Бляскав дебют с три купи за балерините от конкурса „България танцува“

Published

on

Блестящо представяне за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870” в XVI национален конкурс „България танцува“. Тридневният състезателен форум се проведе в обновената спортна зала „Младост” в Димитровград от 18-20 ноември. В конкурса премериха сили 42 формации с 1200 танцьори от цялата страна, разпределени в 48 състезателни категории.

С оригиналните хореографии в класически балет, характерни и съвременни танци, севлиевската балетна школа стана носител на три престижни купи и дипломи. Първото място в категория съвременни танци, първа възрастова група, спечелиха Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. Те дебютираха в конкурса с хореографията „Имаме парти”.

Успех и трето място в категорията за класически балет, първа възрастова група, заслужиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова и Даная Маркова с нежния танц „Лебеди”. С купа и диплом за успешен дебют – специална награда, от XVI национален конкурс „България танцува“, бе удостоена Балетната школа при НЧ „Развитие-1870”. Заслужено отличие и пореден голям успех за художествения ръководител Иванка Цанова, корепетитора Румяна Павлова и талантливите балерини.

Отлично бе представянето на всички деца от школата в конкурса: Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Катя Маринова, Раделина Георгиева, Ая Нешева, Лилия Апостолова, Дария Цонева, Радост Панчева, Сияна Ковачева, Боряна Богданова, Василена Василева, Виктория Недялкова, Ема Златославова, Йоана Колева, Рая Балинова, Тиана Атанасова, Александра Събчева, Деница Иванова и Петя Маркова.

В конкурсната програма балерините се представиха с танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, „Полонез”, „Танц на куклата”, „Танц на малката принцеса”, „Валс”, „Кармен”, „Тя”, „Сълзата на времето”, „Испански танц” и вариация „Пицикато”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Тази вечер ще светне коледната елха на Габрово

Published

on

Светлините на коледната елха на Габрово ще бъдат запалени днес, 6 декември, от 18.00 часа на площад „Възраждане“.

За доброто настроение и усмивките на всички ще се погрижат ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово и Оркестър „Габрово“.

Нека се съберем заедно около коледното дръвче в нашия град и дадем началото на празничното настроението.

Какви събития включва коледната програма през декември може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица