Свържи се с нас

Култура

Ученици от ОУ „Ран Босилек“ с първи места от „Орфеево изворче“

Ученици от ОУ „Ран Босилек“ с две първи места от XVI детски фолклорен фестивал „Орфеево изворче“

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Първи места спечелиха деца от вокална група „Росна китка“ в категория вокални камерни групи и хорове и театрална група „Босилечета“ в категория обреден фолклор на XVI детски национален музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче“ 2016 г., който се проведе от 18-20 март в Стара Загора.

В двете формации участват първокласници от ОУ „Ран Босилек“ с класни ръководители Анелия Димитрова и Мариана Драголова. „Въпреки че повечето от децата стъпваха за пръв път на истинска сцена, те се представиха като опитни изпълнители. Не се притесниха от строгото жури и направиха всичко, както го бяхме репетирали, а и по-добре, защото наистина искаха да покажат какво могат“, сподели Василка Петрова, ръководител на двете групи.

Под съпровода на Стефка Недкова – акордеон, момичетата от вокална група „Росна китка“ изпяха „Китчице, буйна лобода“ и „Червено цветенце“. Театрална група „Босилечета“ пресъздаде обичаите за Бъдни вечер и Коледа. За завършения вид на представянето на песните и възстановката на обичаите допринесоха народните костюми и реквизита, предоставени от ДФА „Габровче“, НЧ „Априлов – Палаузов“ и НЧ „Просвета – 1931“ – с. Новаковци.

За 16-та поредна година „Орфеево изворче“ дава сцена за изява на деца таланти в областта на българското народно-песенно, инструментално и танцово изкуство. В дните на конкурса се представят повече от 1200 изпълнители от цялата страна в шест възрастови категории.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица