Свържи се с нас

Икономика

Бизнесът ни обсъди възможностите за по-добър икономически климат

Ръководството на АИКБ гостува в Габрово, за да обсъди с местния бизнес възможностите за подобряване на икономическия климат у нас

Published

on

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Ръководството на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) гостува в Габрово, за да обсъди с местния бизнес възможностите за подобряване на икономическия климат у нас. Срещата се проведе в Конферентната зала на университетската библиотека в областния град и на нея присъстваха Стефан Василев, член на УС на АИКБ, Теодор Дечев, директор „Индустриални политики“ в АИКБ и Николай Григоров, регионален представител на АИКБ за област Габрово.

IMG_5676[1]

Събитието бе уважено от много представители на предприятия от областта, чиито ръководства, заедно с ръководството на АИКБ, дискутираха последните инициативи на Асоциацията за подобряване на бизнес климата в България. На форума присъства и директорът на местната дирекция „Бюро по труда“ Лена Енева, която приветства и поздрави участниците в срещата.

IMG_5674[1]

Г-н Стефан Василев представи актуалните действия на АИКБ през последната година, като отбеляза, че вече 20 години Асоциацията работи непрестанно и неуморно в полза на българския бизнес.

Основните настоящи и бъдещи действия на АИКБ през 2016 г. са насочени към подобряване на бизнес средата и намаляване на административните прегради пред бизнеса, ограничаване и превенция на неформалната икономика, подобряване на конкурентоспособността на българския бизнес и насърчаване на предприемачеството, информира Стефан Василев.

По думите му усъвършенстването на корпоративното управление и развитие на капиталовите пазари, подобряване качеството на услугите от общ икономически интерес, чрез подпомагане дейността на икономическите субекти, предоставящи и развиващи съвременни, качествени и достъпни услуги от общ интерес, също са още от ключовите компоненти, подобряващи бизнес – климата у нас.

„Насърчаване и подпомагане на инвестициите и научно-изследователската и развойна дейност в България, развитието на човешките ресурси и  осигуряването на благоприятна национална и международна среда за подкрепа на малките и средни предприятия в България са сред настоящите и бъдещи действия на АИКБ през тази година“, добави още Стефан Василев.

От своя страна представителите на бизнеса от областта и регионалния представител на АИКБ за област Габрово Николай Григоров, представиха основните проблеми на региона и се проведе дискусия, във връзка с предприемане на действия за тяхното разрешаване.

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Г-н Теодор Дечев от АИКБ представи възможностите, от които може да се възползва бизнесът, през новия програмен период 2014-2020 г. по оперативните програми „Развитие на човешките ресурси“, „Иновации и конкурентоспособност“ и „Инициатива за малки и средни предприятия“.

Той представи и отворената за кандидатстване схема „Подкрепа за внедряване на иновации в предприятия“ и очакваните да бъдат отворени в кратък период схеми „Подкрепа за разработване на иновации от стартиращи предприятия“ и „Добри и безопасни условия на труд“.

На представителите от бизнеса бяха разяснени и основните параметри за новия програмен период на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ и Програмата за развитие на селските райони 2014-2020.

Представителите на бизнеса от област Габрово и ръководството на АИКБ се обединиха около мнението, че заедно с набелязани общи действия за развитие и задълбочаване на сътрудничеството, ще се подобрят възможностите за бизнес партньорство и за формулиране и реализиране на действия за решаването на проблемите от общ интерес, включително подобряване на бизнес средата, инвестиционния климат, развитие на икономиката, насърчаване на заетостта.

АИКБ настоява за спешна образователна реформа, която да преодолее недостигът на специалисти, необходими за бизнеса у нас, тъй като в момента има огромно несъответствие между потребностите на бизнеса и завършващите висшите учебни заведения.

Големият брой инвалидни пенсии, близо 1/3 от всички отпуснати пенсии, също е проблем, който следва да се преодолее чрез неотложна реформа, чиито основа и облик бяха очертани на организираната от АИКБ кръгла маса вчера в София, на тема „Устойчива работоспособност и разширяване на възможностите за трудова реализация – предизвикателства и насоки за реформа“.

Ускоряване на административната реформа е друг път за осигуряване на ефективен бизнес – климат у нас и Асоциацията ще настоява за осигуряване на политическа стабилност, сигурност, намаляване на административната тежест за бизнеса и за ограничаване намесата на държавата на пазара на труда.

След срещата бе проведена и пресконференция, на която бяха представени и пред медиите последните инициативи на АИКБ за подобряване на бизнес климата в България и предстоящите задачи за 2016 г. Следващата среща на АИКБ с бизнеса ще се проведе на 29 януари 2016 г. в град Варна.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица