Свържи се с нас

Новини

Кои са инвестиционните акценти в Бюджет 2016 на Габрово?

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Инвестиции в интегриран градски транспорт, образователна инфраструктура, градска среда, подобряване качеството на услугите „сметосъбиране и снегопочистване“, повишаване знанието и мотивацията за разделно изхвърляне на отпадъци, енергийна ефективност, аварийно – възстановителни работи, както и обекти, подходящи за предоставяне на концесия, са сред основните акценти, заложени в проекта за Бюджет 2016 на община Габрово.

Това стана известно от думите на кмета Таня Христова, която по време на своя брифинг коментира в детайли пред журналисти новия проектобюджет на общината.

Доставка на нови екологични автобуси, подобряване организацията на движение на натоварените светлинно регулирани кръстовища, изграждане на електронна система за информация в масовия градски транспорт, обхващаща спирките и превозните средства, са част от инвестициите в интегрирания градски транспорт. Освен това ще бъде извършено възстановяване, ремонтиране и модернизиране на два пешеходни подлеза и реконструкция на пътно кръстовище и предгаровия площад. Ще бъде създадена зона за почасово платено паркиране в централната градска част, по-известна като „синя зона“.

По отношение на образователната инфраструктура се предвижда ремонт, модернизация, въвеждане на енергоспестяващи мерки и изграждане на достъпна среда в Основните училища „Св. св. Кирил и Методий“ и „Цанко Дюстабанов“, където ще бъдат ремонтирани помещенията, съществуващите инсталации и изграждане на нови. Двете училища ще бъдат оборудвани и обзаведени, а прилежащите дворни площи благоустроени.

Най-много инвестиции – 9 на брой, ще бъдат направени в градската среда. Предвижда се благоустрояване на парк „Колелото“ и прилежащите квартални пространства, благоустрояване на зоната в района на Шиваров мост, чрез реорганизация на движението посредством изграждане на ново кръгово кръстовище и цялостно благоустрояване на междублоковите пространства в прилежащата зона.

Освен това ще започне изграждането на „Източната градска улица“, с всички елементи – пътно платно, предпазни пътни ограждения, тротоари, отводняване, улично осветление, благоустрояване на прилежащи озеленени площи и довършване на съществуващия тунел, настилки, осветление, вентилация и др.

Инвестициите в градската среда продължават със стартирането на строителните дейности по изграждане на пешеходен мост над река Янтра, свързващ улиците „Аврам Гачев“ и „Дунав“ в зоната на НТС-то, осигуряващ пешеходна и велосипедна връзка.

До края на годината трябва да бъде изградено и завършено кръговото кръстовище в квартал Младост, на ул. „Лазурна“ (в района хипермаркет от известна търговска верига). Кръговото ще подобри организацията и безопасността на движението. Ще бъдат благоустроени прилежащите на него пространства.

В комплекс Христо Ботев ще започне рехабилитация на основните пътни артерии, ще бъдат обособени нови паркоместа и ще бъде извършена реконструкция на съществуващите тротоарни площи.

Ще бъдат изградени нови 4 детски площадки в кварталите Негенци, Войново, Стефановци и Русевци, и една фитнес площадка в кв. Русевци.

През тази година трябва да бъде цялостно преасфалтирана централната улица „Юрий Венелин“, както и да бъдат подменени и оформени тротоарните настилки в участъка от у.“Априловска“ до бул.“Априлов“.

Подобряване състоянието на зелената инфраструктура ще бъде извършено чрез: увеличаване капацитета на общинското звено „Озеленяване“, повишаване числеността и квалификацията на неговия персонал, подобряване на техническия потенциал и разделяне на града на обособени зони и определяне на екипи, ангажирани с поддържането на зелените площи в зависимост от категорията им.

Относно повишаването знанието и мотивацията за разделно изхвърляне на отпадъци ще бъдат закупени нова техника за снегопочистване и сметосъбиране, както и ще бъдат провеждани кампании за разделното събиране на отпадъци.

По отношение на енергийната ефективност ще бъде извършена смяна на отоплителната инсталация в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ в учебния, административния и обслужващ корпус, чрез изграждане на нова тръбна мрежа и подмяна на компрометираните отоплителни тела.  Освен това ще бъде подменена горивната база в детска ясла „Зора“ и газифициране на сградата.

През тази година предстои внедряването на мерки за енергийна ефективност в 36 жилищни кооперации.

Аварийно – възстановителните работи предвиждат укрепване на обекти, засегнати от катастрофалното наводнение на 28-29 юли 2014 г., чрез възстановяване на улици, съоръжения и участъци от общинската инфраструктура в селата Стоевци, Музга, Стойчовци, Богданчовци, Новаковци, Армени, Враниловци и Гъбене.

Освен това ще бъдат почистени от наноси речните корита на реките Янтра, Синкевица и Паничарка след нанесените щети от бедствията на 19 юни 2014 г.

Обектите, подходящи за предоставяне на концесия, по отношение на които се предвиждат конкретни действия през 2016 г. са: системата за улично осветление на гр. Габрово, 6 язовира общинска собственост, кафе – бюфет в спортна зала „Орловец“ – преустройство във фитнес зала и кафене, плувните басейни в СОУ „Отец Паисий“ и ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, стадион „Априлов“ и Колодрума.

Какво е мотото на Бюджет 2016 и още по темата можете да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Двама в ареста заради марихуана в буркани

Published

on

Двама севлиевци бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Операцията е била проведена в петък, 23 септември. Криминалисти извършили претърсване в два частни имота в града.

В едното от жилищата, обитавано от 28-годишен мъж, полицаите намерили буркани, съдържащи суха зелена листна маса, с тегло 13 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Задържан бил и 32-годишен севлиевец, държащ в жилището си също марихуана. По двата случая са образувани досъдебни производства.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Напит по пладне велосипедист се самоконтузи на ул.“Орловска“

Published

on

Неприятен инцидент посред бял ден с пиян велосипедист изправи косите на минувачи. Сцената се разиграла в съботния ден, около 13.35 часа, на ул.“Орловска“ в Габрово.

Пристигналият на мястото на пътнотранспортното произшествие екип на полицията установил, че 64-годишен велосипедист не е контролирал непрекъснато движението си, ударил се в бордюр и паднал на тротоара.

Мъжът бил откаран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, където след прегледа бил освободен с контузна рана на главата.

Проверен бил за употребата на алкохол, като дрегерът отчел 1.09 промила. ПТП-то е обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят сборника „Къде ли не съм строил…“ в Историческия музей на Дряново

Published

on

Почти едно десетилетие съставителят на сборника „Къде ли не съм строил“, Николай Пенчев, е работил като уредник, а през 1985-86 г. и временно е изпълнявал длъжността директор на Исторически музей – Дряново. И въпреки, че след това напуска институцията, той остава пристрастен към изследване историята на Дряново и дряновския край.

Има множество публикации в местния печат и няколко участия в научни конференции като любима тема на неговите проучвания са строителите от Дряновско. Сега своите статии, и на други изследователи на строителните традиции тук, Николай Пенчев събра и издаде в сборник.

Освен публикуваните в периодичния печат и в други медии текстове, книгата му съдържа 130 страници с 10 различни приложения, където лесно и удобно могат да се открият интересни данни и направят справки за селищата от Дряновско, и имената на майстори, предприемачи, строителни инженери, техници, наименования на инструменти, термини от практиката.

„Къде ли не съм строил“ представлява интерес за всеки, който се интересува от историята на Дряново и дряновския край. Събитието ще се състои на 27 септември, вторник, от 17.30 ч. в Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица