Свържи се с нас

Любопитно

Кметът посвени коктейла си на хората – ангели

Коледният коктейл на кмета беше посветен на хората-ангели и 130 години от рождението на Ран Босилек

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

„Да оставиш следа от ангел…“ беше мотото на коледния коктейл на кмета на община Габрово Таня Христова, информират от местната общинска администрация. На него тя започна традицията да бъдат отбелязвани делата на хора, които живеят, работят, раздават добрина и грижа, подобно на ангели, и без да бъдат такива, оставят своята следа в нечий живот, най-често незабелязано за света наоколо.

Николай Ангелов Александров бе първият сред тях. От 15 години той работи в дома за възрастни с физически увреждания и по думите на директора на дома, както и на домуващите, не просто изпълнява служебните си задължения, а живее с тях, носи ги в сърцето и ума си, всеотдаен е и истински грижовен към чуждата болка.

„Обичта му към хората има силата да лекува, а на нас, останалите, дава вяра в доброто! Усилията, които полага, човечността му и топлото му отношение към болните възрастни хора не са останали незабелязани, а напротив – знаят се и ще се помнят!“ – приветства го водещата на събитието.

Кметът благодари и на всички фирми, организации и творци, с които Община Габрово е работила през годината, които са подали ръка във важен момент или в осъществяването на идеи.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

„Бих искала във всички нас да живее духът и предприемчивостта на старите габровци, които не са били просто хора, обичащи своя град, а са били негови благодетели“, обърна се Таня Христова към всички тях и ги призова да се включат и в една кауза.

През следващата година се навършват 130 години от рождението на писателя Ран Босилек, който е роден в Габрово.

Община Габрово стартира кампания за облагородяване на пространството около паметника му, с акцент изграждането на бронзова фигура – това може да бъде пакостникът Патиланчо, Драгият Смехурко или просто съвременното любознателно дете.

Визията за това е оставена в ръцете на творците, които ще впрегнат своето въображение за пресъздаване на идеята, а Община Габрово се ангажира с обявяването и провеждането на конкурс, както и с частичното финансиране на проекта.

По време на коктейла започна набирането на средства за бронзовата фигура, а първият дарител бе внучката на писателя Ралица Негенцова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Габрово засия празнично в коледни светлини (снимки + видео)

Published

on

Габрово грейна празнично! Централният площад „Възраждане“ засия приказно за предстоящите Коледно – новогодишни дни.

Светлините на коледната елха на Габрово включи кметът Таня Христова, която заедно с малко джудже донесоха до дървото грейналата звезда, която направи така, че градът да заблести.

Това се случи снощи, 6 декември. Въпреки ниските температури във вечерта на Никулден, десетки се събраха пред Общината, за да наблюдават събитието.

Жителите и гостите на града се насладиха на прекрасния момент, който донесе още повече добро настроение, а зрелищна заря украси небето в края на тържествения момент.

За да бъде още по-празнично на пл.“Възраждане“, три феи от Драматичния театър „Рачо Стоянов“ – Габрово орисаха събитието, което стана още по-вълшебно, а за музикалното оформление на празненството се погрижиха от Оркестър „Габрово“, с диригент Николай Венков и певицата Камелия Ноева.

Актьорите, със своята прекрасна игра, докоснаха многобройната публика, впечатлявайки малки и големи, предпочели да се насладят на градското тържество по включване на празничната украса.

На габровци кметът пожела светли и вълшебни празници. „Нека бъдем по-добри, да позволим доброто да достигне до всички наши сърца и да го раздаваме на всички, които са около нас. От сърце желая на всички вас да не спирате да преживявате тези прекрасни моменти, да не спирате вие, по-порасналите, да радвате децата и да ги усмихвате“, сподели Таня Христова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Бляскав дебют с три купи за балерините от конкурса „България танцува“

Published

on

Блестящо представяне за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870” в XVI национален конкурс „България танцува“. Тридневният състезателен форум се проведе в обновената спортна зала „Младост” в Димитровград от 18-20 ноември. В конкурса премериха сили 42 формации с 1200 танцьори от цялата страна, разпределени в 48 състезателни категории.

С оригиналните хореографии в класически балет, характерни и съвременни танци, севлиевската балетна школа стана носител на три престижни купи и дипломи. Първото място в категория съвременни танци, първа възрастова група, спечелиха Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. Те дебютираха в конкурса с хореографията „Имаме парти”.

Успех и трето място в категорията за класически балет, първа възрастова група, заслужиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова и Даная Маркова с нежния танц „Лебеди”. С купа и диплом за успешен дебют – специална награда, от XVI национален конкурс „България танцува“, бе удостоена Балетната школа при НЧ „Развитие-1870”. Заслужено отличие и пореден голям успех за художествения ръководител Иванка Цанова, корепетитора Румяна Павлова и талантливите балерини.

Отлично бе представянето на всички деца от школата в конкурса: Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Катя Маринова, Раделина Георгиева, Ая Нешева, Лилия Апостолова, Дария Цонева, Радост Панчева, Сияна Ковачева, Боряна Богданова, Василена Василева, Виктория Недялкова, Ема Златославова, Йоана Колева, Рая Балинова, Тиана Атанасова, Александра Събчева, Деница Иванова и Петя Маркова.

В конкурсната програма балерините се представиха с танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, „Полонез”, „Танц на куклата”, „Танц на малката принцеса”, „Валс”, „Кармен”, „Тя”, „Сълзата на времето”, „Испански танц” и вариация „Пицикато”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Тази вечер ще светне коледната елха на Габрово

Published

on

Светлините на коледната елха на Габрово ще бъдат запалени днес, 6 декември, от 18.00 часа на площад „Възраждане“.

За доброто настроение и усмивките на всички ще се погрижат ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово и Оркестър „Габрово“.

Нека се съберем заедно около коледното дръвче в нашия град и дадем началото на празничното настроението.

Какви събития включва коледната програма през декември може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица