Свържи се с нас

Икономика

Обсъждат местните данъци в Севлиево

Published

on

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Общинските съветници в Севлиево обсъждат местните данъци във вторник, информира Мирела Ганчева от местната общинска администрация.

През 2011-2015 г. се реализираха редица рехабилитационни процедури на уличната мрежа в община Севлиево, в т. ч. преасфалтиране на пътища, изграждане и реконструкция на кръстовища и др., което доведе до подобряване инфраструктурата на територията на общината. През следващите години, за Севлиево не се предвижда отпускането на европейски средства от оперативните програми за финансиране на ремонти и изграждане на улици, тротоари и други инфраструктурни обекти.

По програма “Региони в растеж“ Севлиево ще получи средства само за въвеждане на мерките за енергийна ефективност. Единственият начин да продължи и през следващите години да се подобрява градската инфраструктура е да се променят нивата на местните данъци и такси. С колко и дали? Това ще решават общинските съветници на сесия във вторник“, гласи част от разпространената в медиите информация.

По-голямата част от данъците не са променяни от 2008 г., когато за първи път е приета „Наредба за определяне размера на местните данъци на територията на община Севлиево”. Тогава минималната работна заплата беше 220 лв., а за 2016 г. се предвижда да бъде 420 лв. – или това е увеличение от 90,90 на сто спрямо 2008 г. Инфлацията през периода 2008 – 2014 г. е около 20 на сто.

В същото време – за периода от 2008 г. досега основните данъчни тежести по Закона за местните данъци и такси (данък върху недвижимите имоти, данък върху превозните средства, данък при дарение и др.) останаха непроменени, въпреки трайното повишаване на цените на горивата, услугите и минималната работна заплата. Най-тежък е проблемът със селата, където събраните данъци не стигат дори да покрият разхода за уличното осветление.

За едно жилище в града, което е основно за собственика и е с данъчна оценка от 20 000 лв. данъчната тежест ще се увеличи със 7,00 лв., а за жилище с данъчна оценка 50 000 лв. – с 17,50 лв. В селата за жилище с данъчна оценка 5 500лв. увеличението ще е с 3,80лв., а за жилище с данъчна оценка 3 000лв. с 2,00лв.

Увеличеният размер на данъците ще се върне обратно към жителите на общината под формата на обновена общинска инфраструктура и облагородена околна среда още през следващата година, общината ще гарантира финансовата си устойчивост и стабилността на общинския бюджет, от който се ползват жителите на Севлиево.

Факт е, че в общинската администрация постъпват стотици искания от граждани и фирми, касаещи инфраструктурни проблеми. Най-често посочвани са проблемите с качеството на пътната настилка и тротоарите. Въпреки усилията, основно поради финансов недостиг, общината успява да удовлетвори малка част от тях. Една по-висока ставка на налозите от една страна би донесла повече сигурност в приходната част на бюджета, а от друга – ще осигури допълнителните средства, необходими за решаване на местните инфраструктурни проблеми.

Съгласно действащата нормативна уредба, основен източник на средства във всеки местен бюджет са местните данъци. Сега действащите размери са в по-ниските нива на законовите граници. За данък върху недвижимите имоти действащите промили са 1,0 за имоти на физически лица и жилищни имоти на юридически лица и 1,5 на хиляда за нежилищни имоти на юридически лица. Определените граници в ЗМДТ са от 0,1 до 4,5 на хиляда.

Предложените промени са 1,7 на хиляда за имоти на физически лица и жилищни имоти на юридически лица и 2,2 на хиляда за нежилищни имоти на юридически лица – граници под половината от заложените в ЗМДТ. Същото се отнася и за данък върху превозните средства, патентен данък и туристически данък. Предложените изменения са в средните и под средни размери на определените в закона граници.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси работник

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица