Свържи се с нас

Икономика

Обсъждат местните данъци в Севлиево

Published

on

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Общинските съветници в Севлиево обсъждат местните данъци във вторник, информира Мирела Ганчева от местната общинска администрация.

През 2011-2015 г. се реализираха редица рехабилитационни процедури на уличната мрежа в община Севлиево, в т. ч. преасфалтиране на пътища, изграждане и реконструкция на кръстовища и др., което доведе до подобряване инфраструктурата на територията на общината. През следващите години, за Севлиево не се предвижда отпускането на европейски средства от оперативните програми за финансиране на ремонти и изграждане на улици, тротоари и други инфраструктурни обекти.

По програма “Региони в растеж“ Севлиево ще получи средства само за въвеждане на мерките за енергийна ефективност. Единственият начин да продължи и през следващите години да се подобрява градската инфраструктура е да се променят нивата на местните данъци и такси. С колко и дали? Това ще решават общинските съветници на сесия във вторник“, гласи част от разпространената в медиите информация.

По-голямата част от данъците не са променяни от 2008 г., когато за първи път е приета „Наредба за определяне размера на местните данъци на територията на община Севлиево”. Тогава минималната работна заплата беше 220 лв., а за 2016 г. се предвижда да бъде 420 лв. – или това е увеличение от 90,90 на сто спрямо 2008 г. Инфлацията през периода 2008 – 2014 г. е около 20 на сто.

В същото време – за периода от 2008 г. досега основните данъчни тежести по Закона за местните данъци и такси (данък върху недвижимите имоти, данък върху превозните средства, данък при дарение и др.) останаха непроменени, въпреки трайното повишаване на цените на горивата, услугите и минималната работна заплата. Най-тежък е проблемът със селата, където събраните данъци не стигат дори да покрият разхода за уличното осветление.

За едно жилище в града, което е основно за собственика и е с данъчна оценка от 20 000 лв. данъчната тежест ще се увеличи със 7,00 лв., а за жилище с данъчна оценка 50 000 лв. – с 17,50 лв. В селата за жилище с данъчна оценка 5 500лв. увеличението ще е с 3,80лв., а за жилище с данъчна оценка 3 000лв. с 2,00лв.

Увеличеният размер на данъците ще се върне обратно към жителите на общината под формата на обновена общинска инфраструктура и облагородена околна среда още през следващата година, общината ще гарантира финансовата си устойчивост и стабилността на общинския бюджет, от който се ползват жителите на Севлиево.

Факт е, че в общинската администрация постъпват стотици искания от граждани и фирми, касаещи инфраструктурни проблеми. Най-често посочвани са проблемите с качеството на пътната настилка и тротоарите. Въпреки усилията, основно поради финансов недостиг, общината успява да удовлетвори малка част от тях. Една по-висока ставка на налозите от една страна би донесла повече сигурност в приходната част на бюджета, а от друга – ще осигури допълнителните средства, необходими за решаване на местните инфраструктурни проблеми.

Съгласно действащата нормативна уредба, основен източник на средства във всеки местен бюджет са местните данъци. Сега действащите размери са в по-ниските нива на законовите граници. За данък върху недвижимите имоти действащите промили са 1,0 за имоти на физически лица и жилищни имоти на юридически лица и 1,5 на хиляда за нежилищни имоти на юридически лица. Определените граници в ЗМДТ са от 0,1 до 4,5 на хиляда.

Предложените промени са 1,7 на хиляда за имоти на физически лица и жилищни имоти на юридически лица и 2,2 на хиляда за нежилищни имоти на юридически лица – граници под половината от заложените в ЗМДТ. Същото се отнася и за данък върху превозните средства, патентен данък и туристически данък. Предложените изменения са в средните и под средни размери на определените в закона граници.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Габрово е първенец по разкрити престъпления и след София по средногодишен доход и култура

Published

on

Област Габрово се нарежда след столицата по средногодишен доход и културен живот, първенец е по дял разкрити престъпления.

Средногодишният доход на лице от домакинството в Габрово е вторият най-висок след този в столицата. Брутната годишна работна заплата достига 13,9 хил. лв. Това сочат данните на изследването „Регионални профили: показатели за развитие”, изготвено от Института за пазарна икономика.

Регионалните профили на областите са очертани въз основа на 68 индикатора, описващи икономическото и социалното развитие на областите.Профилите на 28-те области в страната обхващат дванадесет категории, всяка от които има отношение към качеството на живот и развитието на областите.

Икономическата активност в област Габрово е по-висока от средната с коефициент от 72,5% (при 72,0% в страната). Преките чуждестранни инвестиции продължават да нарастват и достигат 3,3 хил. евро на човек, което отрежда на областта четвъртото място по този показател (след столицата, София област и Бургас). Габрово е втората област по усвояване на европейски средства (след столицата). Към 30 юни 2022 г. стойността на изплатените суми на бенефициенти по оперативните програми достига 3,8 хил. лв. на човек.

По отношение на инфраструктурното развитие Габрово е областта с най-гъста пътна мрежа в страната, но делът на автомагистралите и първокласните пътища е по-нисък от средния (16,6% при 18,5% в страната).

Въпреки че Габрово е сред сравнително силно развитите икономически области, нивото на местните данъци е ниско и през 2021 г. Прозрачността на органите на местното самоуправление в област Габрово намалява през 2022 г., но остава сравнително висока – 72,9% (при 70,2% в страната).

Представянето на област Габрово по показателите, оценяващи околната среда, е много добро, отреждайки на областта второто място в страната.

Предизвикателство пред пазара на труда остава застаряването на населението. През 2021 г. коефициентът на демографско заместване като съотношение на населението на възраст 15–19 години към това на възраст 60–64 години е 56,1% (при 69,4% в страната). През 2021 г. Габрово изпреварва област Видин и става областта с най-високо съотношение на населението на над 65 години към това на 0–14 години – 249,6% (при 149,3% в страната). Коефициентът на възрастова зависимост на населението на над 65 години към това на 15–64 години пък е 49,2% (при 34,0% в страната). Коефициентът на естествен прираст достига нови рекорди от –22,1‰ (при –13,2‰ в страната) и е третият най-нисък в страната (след този в областите Видин и Монтана).

Показателите, оценяващи здравеопазването в областта, поставят Габрово на челните места в страната (след областите Плевен и Кюстендил). Броят на общопрактикуващите лекари спрямо населението е значително по-висок от средния за страната, но специалистите са по-малко. Броят на леглата в местните многопрофилни болници нараства, но все още не достига средните стойности.

През 2021 г. броят на регистрираните престъпления срещу личността и собствеността нараства и изпреварва средния – 10,4 на хиляда души в областта при 9,8 на хиляда души в страната. Същевременно обаче Габрово продължава да е първенец по дял на разкритите престъпления – 74,9% (при 51,7% в страната.

Въпреки ограниченията, свързани с пандемията през 2020 и 2021 г. в цялата страната, културният живот в област Габрово остава сред най-интензивните в страната (само след този в столицата). Основна причина за това е изключително високият брой на посещенията на музеите, въпреки че и той, подобно на този в страната, се свива с над 50% през 2020 година. Повишаването му до 2357 на хиляда души през 2021 г. все още не може да компенсира това свиване, въпреки че остава далеч над средните нива в страната (426 на хиляда души). Посещенията на театрите също се повишават през 2021 г. и достигат 160 на хиляда души (при 129 на хиляда души в страната).

Пълният доклад за област Габрово може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Информационни събития за предстоящите мерки на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Published

on

Община Трявна и Местната инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ отправят покана до всички заинтересовани лица за участие в провеждането на информационни срещи/обучения в гр. Трявна във връзка с отварянето на предстоящи приеми по мерки от Стратегията за местно развитие на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“.

Събитията ще се проведат днес, 1 декември, от 14.00 ч. в Многофункционална зала „Дръзновение“ и утре, 2 декември, от 15.00 ч. в ДГ „Калина“ – Трявна.

На информационните събития ще бъде предоставена информация за предстоящи мерки от Програмата за развитие на селските райони, условията за кандидатстване с проекти и изпълненията им.

Семинарите се провеждат в изпълнение на дейности по Споразумение за изпълнение на Стратегия за ВОМР №РД 50-45 /30.04.2018 год. по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие“ на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 год.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица