Свържи се с нас

Икономика

Габрово поема курс към по-високи местни данъци

Published

on

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

От догодина Габрово ще поеме курс към по-високи местни данъци, стана ясно от думите на кмета на общината Таня Христова и нейния заместник Климент Кунев, които през изминалата седмица коментираха темата пред журналисти.

Според Таня Христова и нейния екип реформата към увеличаване на данъците е базирана на това „дали искаме да развиваме града си и да бъдат създавани видими промени, или с по-голяма част от събрания финансов ресурс да бъдат реализирани много малки инициативи.“

В проектобюджета на Габрово за 2016 г., който все още предстои да бъде публично представен и гласуван от Общински съвет – Габрово, ще бъде заложено това нарастване на местните налози.

Кметът Христова увери, че дебат по въпроса в местния парламент ще има, където ще бъде гласувано и взето решение. „Предстои актуализация на данъците, които Община Габрово събира като местни“, заяви тя.

Според габровския градоначалник високата събираемост в местната хазна се дължи на поносимостта на данъците, а налозите, които има в нашата община, са много по-ниски спрямо останалите общини в страната, което по думите му говори за „поносимо увеличение“.

Много добра събираемост, поносимост, справедливост и развитие на община Габрово като място, в което качеството на живот се подобрява. Това е кметската „формула“, търсеща решение по въпроса.

Гражданите трябва да очакват поносимо увеличение на местните данъци. „Разбира се ние никога не сме предлагали нещо, което е неразумно, нелогично или пък екстремно“, аргументира се Христова.

Кметът на Габрово представи и информация относно резултатите, свързани със събиране на местните приходи и данъци.

От думите на Таня Христова стана известно, че събраните приходи от местни данъци и такси към края на месец ноември 2015 г. са 7 милиона 38 хиляди 167 лева, което е с 374 хиляди 755 лева повече спрямо същия период за миналата година. За сравнение, справката към 28 ноември 2014 г. показва постъпили приходи в местната хазна на обща стойност 6 милиона 663 хиляди 412 лева.

„В плана за 2015 г. бяха заложени очаквани приходи от 7 милиона 105 хиляди лв., събрани общо от такса битови отпадъци и данъци като патентен, за недвижим имот, превозно средство, придобиване на имущество и туристически. Данните сочат, че е постигната 95% успеваемост от изпълнението на заложените показатели, като към същия период през 2014 г. успеваемостта бе 87%.“, поясни кметът.

Най-висок процент събираемост има при данък придобиване на имущество – 97% и от такса битови отпадъци – 96%. При заложени 600 хиляди лева в плана за тази година, до момента са събрани 580 хиляди лева от данък придобиване на имущество.

От очакваните приходи в размер на 3 милиона 600 хиляди лвева от такса битови отпадъци, габровци са внесли в хазната до сега 3 милиона 454 хиляди лева.

Подобна е ситуацията и по отношение на приходите от данък недвижим имот и данък превозно средство. До момента се отчитат 94% от изпълнението на плана за 2015 г. спрямо двата налога.

За данък недвижим имот се очаква общо постъпление от 1 милион 320 хиляди лева, като вече са събрани 1 милион 247 хиляди лева.

Плануваните приходи от данък превозно средство са за 1 милион 420 хиляди, като са събрани 1 милион 339 хиляди лева.

Малко по-ниска е успеваемостта при туристическия данък – при заложени 45 хиляди лева, до момента се отчитат приходи в размер на 40 хиляди лева, което прави 89% от изпълнението на плана за 2015 г., отчете Христова.

Най-нисък процент на изпълнение, в сравнение с приходите от другите данъци, има при събирането на патентния данък – 86%. Тази година очакваните приходи от него са на обща стойност 120 хиляди лева, като в хазната за сега са постъпили 103 хиляди лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Габрово е първенец по разкрити престъпления и след София по средногодишен доход и култура

Published

on

Област Габрово се нарежда след столицата по средногодишен доход и културен живот, първенец е по дял разкрити престъпления.

Средногодишният доход на лице от домакинството в Габрово е вторият най-висок след този в столицата. Брутната годишна работна заплата достига 13,9 хил. лв. Това сочат данните на изследването „Регионални профили: показатели за развитие”, изготвено от Института за пазарна икономика.

Регионалните профили на областите са очертани въз основа на 68 индикатора, описващи икономическото и социалното развитие на областите.Профилите на 28-те области в страната обхващат дванадесет категории, всяка от които има отношение към качеството на живот и развитието на областите.

Икономическата активност в област Габрово е по-висока от средната с коефициент от 72,5% (при 72,0% в страната). Преките чуждестранни инвестиции продължават да нарастват и достигат 3,3 хил. евро на човек, което отрежда на областта четвъртото място по този показател (след столицата, София област и Бургас). Габрово е втората област по усвояване на европейски средства (след столицата). Към 30 юни 2022 г. стойността на изплатените суми на бенефициенти по оперативните програми достига 3,8 хил. лв. на човек.

По отношение на инфраструктурното развитие Габрово е областта с най-гъста пътна мрежа в страната, но делът на автомагистралите и първокласните пътища е по-нисък от средния (16,6% при 18,5% в страната).

Въпреки че Габрово е сред сравнително силно развитите икономически области, нивото на местните данъци е ниско и през 2021 г. Прозрачността на органите на местното самоуправление в област Габрово намалява през 2022 г., но остава сравнително висока – 72,9% (при 70,2% в страната).

Представянето на област Габрово по показателите, оценяващи околната среда, е много добро, отреждайки на областта второто място в страната.

Предизвикателство пред пазара на труда остава застаряването на населението. През 2021 г. коефициентът на демографско заместване като съотношение на населението на възраст 15–19 години към това на възраст 60–64 години е 56,1% (при 69,4% в страната). През 2021 г. Габрово изпреварва област Видин и става областта с най-високо съотношение на населението на над 65 години към това на 0–14 години – 249,6% (при 149,3% в страната). Коефициентът на възрастова зависимост на населението на над 65 години към това на 15–64 години пък е 49,2% (при 34,0% в страната). Коефициентът на естествен прираст достига нови рекорди от –22,1‰ (при –13,2‰ в страната) и е третият най-нисък в страната (след този в областите Видин и Монтана).

Показателите, оценяващи здравеопазването в областта, поставят Габрово на челните места в страната (след областите Плевен и Кюстендил). Броят на общопрактикуващите лекари спрямо населението е значително по-висок от средния за страната, но специалистите са по-малко. Броят на леглата в местните многопрофилни болници нараства, но все още не достига средните стойности.

През 2021 г. броят на регистрираните престъпления срещу личността и собствеността нараства и изпреварва средния – 10,4 на хиляда души в областта при 9,8 на хиляда души в страната. Същевременно обаче Габрово продължава да е първенец по дял на разкритите престъпления – 74,9% (при 51,7% в страната.

Въпреки ограниченията, свързани с пандемията през 2020 и 2021 г. в цялата страната, културният живот в област Габрово остава сред най-интензивните в страната (само след този в столицата). Основна причина за това е изключително високият брой на посещенията на музеите, въпреки че и той, подобно на този в страната, се свива с над 50% през 2020 година. Повишаването му до 2357 на хиляда души през 2021 г. все още не може да компенсира това свиване, въпреки че остава далеч над средните нива в страната (426 на хиляда души). Посещенията на театрите също се повишават през 2021 г. и достигат 160 на хиляда души (при 129 на хиляда души в страната).

Пълният доклад за област Габрово може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Информационни събития за предстоящите мерки на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Published

on

Община Трявна и Местната инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ отправят покана до всички заинтересовани лица за участие в провеждането на информационни срещи/обучения в гр. Трявна във връзка с отварянето на предстоящи приеми по мерки от Стратегията за местно развитие на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“.

Събитията ще се проведат днес, 1 декември, от 14.00 ч. в Многофункционална зала „Дръзновение“ и утре, 2 декември, от 15.00 ч. в ДГ „Калина“ – Трявна.

На информационните събития ще бъде предоставена информация за предстоящи мерки от Програмата за развитие на селските райони, условията за кандидатстване с проекти и изпълненията им.

Семинарите се провеждат в изпълнение на дейности по Споразумение за изпълнение на Стратегия за ВОМР №РД 50-45 /30.04.2018 год. по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие“ на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 год.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица