Икономика, Новини|09.12.2015 14:54

Габрово поема курс към по-високи местни данъци

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

От догодина Габрово ще поеме курс към по-високи местни данъци, стана ясно от думите на кмета на общината Таня Христова и нейния заместник Климент Кунев, които през изминалата седмица коментираха темата пред журналисти.

Според Таня Христова и нейния екип реформата към увеличаване на данъците е базирана на това „дали искаме да развиваме града си и да бъдат създавани видими промени, или с по-голяма част от събрания финансов ресурс да бъдат реализирани много малки инициативи.“

В проектобюджета на Габрово за 2016 г., който все още предстои да бъде публично представен и гласуван от Общински съвет – Габрово, ще бъде заложено това нарастване на местните налози.

Кметът Христова увери, че дебат по въпроса в местния парламент ще има, където ще бъде гласувано и взето решение. „Предстои актуализация на данъците, които Община Габрово събира като местни“, заяви тя.

Според габровския градоначалник високата събираемост в местната хазна се дължи на поносимостта на данъците, а налозите, които има в нашата община, са много по-ниски спрямо останалите общини в страната, което по думите му говори за „поносимо увеличение“.

Много добра събираемост, поносимост, справедливост и развитие на община Габрово като място, в което качеството на живот се подобрява. Това е кметската „формула“, търсеща решение по въпроса.

Гражданите трябва да очакват поносимо увеличение на местните данъци. „Разбира се ние никога не сме предлагали нещо, което е неразумно, нелогично или пък екстремно“, аргументира се Христова.

Кметът на Габрово представи и информация относно резултатите, свързани със събиране на местните приходи и данъци.

От думите на Таня Христова стана известно, че събраните приходи от местни данъци и такси към края на месец ноември 2015 г. са 7 милиона 38 хиляди 167 лева, което е с 374 хиляди 755 лева повече спрямо същия период за миналата година. За сравнение, справката към 28 ноември 2014 г. показва постъпили приходи в местната хазна на обща стойност 6 милиона 663 хиляди 412 лева.

„В плана за 2015 г. бяха заложени очаквани приходи от 7 милиона 105 хиляди лв., събрани общо от такса битови отпадъци и данъци като патентен, за недвижим имот, превозно средство, придобиване на имущество и туристически. Данните сочат, че е постигната 95% успеваемост от изпълнението на заложените показатели, като към същия период през 2014 г. успеваемостта бе 87%.“, поясни кметът.

Най-висок процент събираемост има при данък придобиване на имущество – 97% и от такса битови отпадъци – 96%. При заложени 600 хиляди лева в плана за тази година, до момента са събрани 580 хиляди лева от данък придобиване на имущество.

От очакваните приходи в размер на 3 милиона 600 хиляди лвева от такса битови отпадъци, габровци са внесли в хазната до сега 3 милиона 454 хиляди лева.

Подобна е ситуацията и по отношение на приходите от данък недвижим имот и данък превозно средство. До момента се отчитат 94% от изпълнението на плана за 2015 г. спрямо двата налога.

За данък недвижим имот се очаква общо постъпление от 1 милион 320 хиляди лева, като вече са събрани 1 милион 247 хиляди лева.

Плануваните приходи от данък превозно средство са за 1 милион 420 хиляди, като са събрани 1 милион 339 хиляди лева.

Малко по-ниска е успеваемостта при туристическия данък – при заложени 45 хиляди лева, до момента се отчитат приходи в размер на 40 хиляди лева, което прави 89% от изпълнението на плана за 2015 г., отчете Христова.

Най-нисък процент на изпълнение, в сравнение с приходите от другите данъци, има при събирането на патентния данък – 86%. Тази година очакваните приходи от него са на обща стойност 120 хиляди лева, като в хазната за сега са постъпили 103 хиляди лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Коментар

  • Таня Христова съобразява ли се със факта че Габрово е със замиращи функции,че голяма част от селата са без вода и канализации,че хората няма какво да ядат,че водата на Габрово е наи скъпа ,и вместо да целува задника на тоя и оня и да си прави неината аритметика ,да помисли за народа си,гаранция че няма да гласувам по вече за нея,защото с нишо не доказа че го заслужава.

Напиши коментар