Свържи се с нас

Икономика

Габрово поема курс към по-високи местни данъци

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

От догодина Габрово ще поеме курс към по-високи местни данъци, стана ясно от думите на кмета на общината Таня Христова и нейния заместник Климент Кунев, които през изминалата седмица коментираха темата пред журналисти.

Според Таня Христова и нейния екип реформата към увеличаване на данъците е базирана на това „дали искаме да развиваме града си и да бъдат създавани видими промени, или с по-голяма част от събрания финансов ресурс да бъдат реализирани много малки инициативи.“

В проектобюджета на Габрово за 2016 г., който все още предстои да бъде публично представен и гласуван от Общински съвет – Габрово, ще бъде заложено това нарастване на местните налози.

Кметът Христова увери, че дебат по въпроса в местния парламент ще има, където ще бъде гласувано и взето решение. „Предстои актуализация на данъците, които Община Габрово събира като местни“, заяви тя.

Според габровския градоначалник високата събираемост в местната хазна се дължи на поносимостта на данъците, а налозите, които има в нашата община, са много по-ниски спрямо останалите общини в страната, което по думите му говори за „поносимо увеличение“.

Много добра събираемост, поносимост, справедливост и развитие на община Габрово като място, в което качеството на живот се подобрява. Това е кметската „формула“, търсеща решение по въпроса.

Гражданите трябва да очакват поносимо увеличение на местните данъци. „Разбира се ние никога не сме предлагали нещо, което е неразумно, нелогично или пък екстремно“, аргументира се Христова.

Кметът на Габрово представи и информация относно резултатите, свързани със събиране на местните приходи и данъци.

От думите на Таня Христова стана известно, че събраните приходи от местни данъци и такси към края на месец ноември 2015 г. са 7 милиона 38 хиляди 167 лева, което е с 374 хиляди 755 лева повече спрямо същия период за миналата година. За сравнение, справката към 28 ноември 2014 г. показва постъпили приходи в местната хазна на обща стойност 6 милиона 663 хиляди 412 лева.

„В плана за 2015 г. бяха заложени очаквани приходи от 7 милиона 105 хиляди лв., събрани общо от такса битови отпадъци и данъци като патентен, за недвижим имот, превозно средство, придобиване на имущество и туристически. Данните сочат, че е постигната 95% успеваемост от изпълнението на заложените показатели, като към същия период през 2014 г. успеваемостта бе 87%.“, поясни кметът.

Най-висок процент събираемост има при данък придобиване на имущество – 97% и от такса битови отпадъци – 96%. При заложени 600 хиляди лева в плана за тази година, до момента са събрани 580 хиляди лева от данък придобиване на имущество.

От очакваните приходи в размер на 3 милиона 600 хиляди лвева от такса битови отпадъци, габровци са внесли в хазната до сега 3 милиона 454 хиляди лева.

Подобна е ситуацията и по отношение на приходите от данък недвижим имот и данък превозно средство. До момента се отчитат 94% от изпълнението на плана за 2015 г. спрямо двата налога.

За данък недвижим имот се очаква общо постъпление от 1 милион 320 хиляди лева, като вече са събрани 1 милион 247 хиляди лева.

Плануваните приходи от данък превозно средство са за 1 милион 420 хиляди, като са събрани 1 милион 339 хиляди лева.

Малко по-ниска е успеваемостта при туристическия данък – при заложени 45 хиляди лева, до момента се отчитат приходи в размер на 40 хиляди лева, което прави 89% от изпълнението на плана за 2015 г., отчете Христова.

Най-нисък процент на изпълнение, в сравнение с приходите от другите данъци, има при събирането на патентния данък – 86%. Тази година очакваните приходи от него са на обща стойност 120 хиляди лева, като в хазната за сега са постъпили 103 хиляди лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Comment

1 Comment

  1. Румяна Григорова

    11.12.2015 at 7:50

    Таня Христова съобразява ли се със факта че Габрово е със замиращи функции,че голяма част от селата са без вода и канализации,че хората няма какво да ядат,че водата на Габрово е наи скъпа ,и вместо да целува задника на тоя и оня и да си прави неината аритметика ,да помисли за народа си,гаранция че няма да гласувам по вече за нея,защото с нишо не доказа че го заслужава.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Икономика

Ние питаме – екипът на ГАРАНТ знае

*Публикация съгласно договор*

Представяме ви Виктория Банева – брокер консултант при Гарант Недвижими имоти, с успешна реализация и многобройни сделки за крехкия си професионален път! Още по време на студентските си години Виктория проявява интерес в сферата на недвижимите имоти и намира поприще в нея – държи да се развива и да повишава квалификацията си. Като консултант цени откритите и лоялни отношения със своите клиенти със стремеж да предпазва техните интереси.

Каква е твоята лична причина да станеш консултант?
Не харесвам ограниченията във възможностите. Сферата на недвижимите имоти е широко перспективна. Дава ми шанса да се развивам личностно, да срещам нови хора и да създавам различни контакти. Свободата сама да организирам работния си ден ми харесва. Идеята да нямам лимит на възнаграждението ме стимулира и предизвиква още повече. А удоволствието да си малка причина от щастието на някой е несравнимо и зареждащо. Работата ми доставя истинско удоволствие. За мен понеделник е любим ден, защото правя това, което ми харесва.

Защо според теб ти се доверяват клиентите, каква е стойността на услугата, която ти предоставяш, когато работиш с тях?
За мен „сделката“ не е на всяка цена. Не обичам да губя доверието на клиента си, старая се максимално най-точно да усетя мечтата за нов дом или идеята за добра инвестиция. Уважавам хората, които ми се доверяват и изразявам благодарността си като давам всичко от себе си, за да защитя техните интереси.

До каква степен според теб брокерът трябва да бъде и психолог?
Правилното разчитане на вербалните и невербалните знаци биха улеснили работата на един брокер. Умението да слушаш активно и да задаваш правилните въпроси води до повече реализирани сделки. Всичко това може да се обобщи в сферата на психологията.

Какво би посъветвал своите клиенти – защо трябва да изберат свой личен, ексклузивен брокер? Защо да изберат ГАРАНТ и теб като брокер?
Една от основните грешки на даден клиент е желанието му да работи с много брокери. Често това води до губене на фокуса и вместо клиентите да са в конкуренция помежду си, ние брокерите ставаме. Един ексклузивен договор стимулира много повече консултанта да защити максимално интереса на клиента си. Едни от основните ми качества като брокер в ГАРАНТ са точност , коректност и открити отношения. Най-добрата реклама е доволният клиент!

Ако искате Вашият личен брокер да бъде Виктория Банева, свържете се с нея на 0898 675 565 или посетете офиса на Агенция ГАРАНТ в град Габрово, ул. „Априловска“ № 6.

Зареди още

Икономика

Севлиево спечели награда за „Успешен мениджмънт в туризма“

Признанието дойде в навечерието на Световния ден на туризма

На официална церемония в Централния военен клуб в София кметът на община Севлиево д-р Иван Иванов получи годишната награда „Успешен мениджмънт в туризма“. Събитието “Дестинация България – „Българските общини – туризъм, култура, бизнес“ е под патронажа на Министерството на културата и отличи общини, инвеститори и мениджъри с изключителен принос за развитието на туризма в България.

снимка: Община Севлиево

Кметът на Севлиево д-р Иван Иванов благодари за признанието и за това, че Община Севлиево е забелязана и в категория, която до скоро е била в страни от подчертано индустриалния профил на общината.

“Успешният мениджмънт в туризма се доказва с хилядите туристи, посетили Севлиево през последните години по време на множеството фестивали, които Община Севлиево организира и провежда успешно. Днес започва и третият Събор на историческото наследство, а след по-малко от месец е Празникът на тиквата, който е изключително любопитен и за медиите. В последните години покрай този празник се оказва, че града ни е малък и не е може да поеме толкова много хора“, коментира д-р Иван Иванов и добави, че “освен като индустриалното бижу на Северна България, Севлиево вече става известен и със своите културно-исторически забележителности и фестивали”.

снимка: Община Севлиево

Севлиево е 11-тата по площ община с прекрасни природни дадености, разпростираща се на юг от Мазалат на билото на Стара планина до Деветашкото плато на север.

Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов, който връчи отличието за Община Севлиево, определи града като един от „икономическите тигри“ не само в България, но и в целия Югоизточен Европейски регион.

снимка: Община Севлиево

За да стигне до победител в своята категория, Община Севлиево с времето се нареди сред икономически най-добре развитите общини в Северния централен регион на България. През последните десетилетия Севлиево се превърна в привлекателно място за инвестиции и се оформи като значителен индустриален център с над 1200 работещи компании.

Удостоена с наградата „Образцова община“ за комплексно икономическо развитие през 2019 г., в момента БВП на глава от населението в Севлиево е сред най-високите за страната. Индустрията е водещ двигател на икономиката на Севлиево – около 90% от вложенията на бизнеса са там. Инвестициите на компаниите само за миналата година са за над 50 млн. лева.

снимка: Община Севлиево

Всичко това обуславя и естествения бърз подем в туризма, фокусиран върху “Хоталич” – един от най-старите и наскоро открити от археолозите средновековни градове – крепости. В последните години градът и околностите му са желана дестинация за все повече български и чуждестранни туристи.

Общината полага усилия за развитие на културния живот в района, а туристическият календар е наситен с редица мероприятия. Все повече хора посещават Севлиево, за да се насладят на фестивала „Семе българско“, на националния фолклорен конкурс „Море песен екна…“ и на фолклорния събор под връх Бабан.

Името „Хоталич“ е добре познато и на музикалните фенове – крепостта стана емблема на едно от основните рок събития в България. Националният рок фестивал „Хоталич”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

АББ – световен иновативен технологичен лидер

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е иновативен технологичен лидер в областта на продуктите за електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика и задвижвания, индустриална автоматизация и енергийни мрежи, които обслужват битови, промишлени, транспортни и инфраструктурни клиенти по целия свят.

Продължавайки своята над 125-годишна история в иновациите, АББ днес пише бъдещето на промишлената дигитализация с две направления, с ясна стойност: осигуряване на електричество от всяка една електроцентрала до всеки един електрически контакт, и автоматизиране на всички промишлени отрасли от естествени ресурси до завършени продукти.

АББ разполага с над 2 800 служители в България и развива дейност с централен офис в София и четири клона в страната. Две от производствените бази на АББ се намират в Раковски и произвеждат електрически компоненти ниско и средно напрежение. Другите две производствени бази се намират в Петрич – за продукти ниско напрежение, и в Севлиево – за продукти високо напрежение. Компанията разполага и със сервизен център за турбокомпресори във Варна.

Бизнесът “Енергийни мрежи” на АББ представи официално обновената си производствена база за продукти високо напрежение в Севлиево. Съоръжението включва производствени и инженерни мощности за продукти високо напрежение за пренос на електроенергия. Днес заводът разполага с над 400 служители и е част от глобалната производствена мрежа на компанията за продукти високо напрежение.

Простираща се на площ от 14 500 кв. метра, производствената база съчетава дейности, свързани с инженеринг, монтаж и изпитване на ключови силови компоненти за газоизолирани КРУ и генераторни прекъсвачи. Освен това заводът произвежда комплектни кондензаторни уредби, батерийни системи за съхранение на енергия и разединители.

Обновената база в Севлиево е проектирана на основата на концепцията “LEAN производство”, където процесите се оптимизират непрекъснато с цел намаляване на ключови изисквания за време, пространство и капитал. Използват се и техники за постигане на най-високо качество спрямо стандартите на промишления отрасъл.

В световен мащаб дейността на АББ е организирана в четири бизнес направления, в над 100 държави и с около 136 000 служители. В България компанията е представена в областта на Енергийни мрежи, Продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане, както и Роботика и задвижване.

Компанията предоставя повече възможности за реализация на световно ниво. Ако и вие желаете да станете част от екипа на АББ можете да разгледате отворените позиции оттук.

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица