Свържи се с нас

Любопитно

„Цветен град“ – пример за добро партньорство и за промяна на нагласи

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Габрово може да бъде по-подреден, по-зелен и по-цветен с комплексни грижи, ефективно управление и осъзнатост в хората да опазват хубавото около тях. С тази убеденост участниците в публичното представяне на проект „Цветен град“ коментираха дейностите, инициативите и сътрудничеството с побратимената швейцарска община Тун.

В провелото се в края на миналата седмица събитие се включиха доброволците от кампанията по залесяване на жилищни райони, работниците от звено „Озеленяване“, ръководителят на екипа на Балкански институт по труда и социалната политика в Швейцарското междинно звено Димитър Матев, председателят на Общинския съвет Лена Георгиева, секретарят на Община Габрово Полина Тихова и други.

Според зам.-кмета инж. Нела Рачевиц проектът е възможност за структурирана и организирана работа по поддръжка на зелената система. „Имаме примери в миналото за добре оформени градинки и красиви паркове. Но след 90-те години нещата се случваха епизодично и непрофесионално. Сега черпим практически опит от град Тун, което е много по-ценно от директната материална подкрепа. За добрия резултат е важна не само работата на служителите по озеленяване, но и по-голямата ангажираност на гражданите, които са истинските стопани на зелените площи“, подчерта инж. Рачевиц.

От 1 ноември 2014 г. с решение на Общинския съвет в Габрово функционира звено „Озеленяване“. Дейността му се подпомага чрез реализацията на проект „Цветен град“.

Ангажирани са специалисти от Лесотехническия университет, които участват в подготовката на стратегия за развитие на звеното за седемгодишен период. Ръководният екип посети през тази година гр. Тун, за да се запознае с работата на местната структура, а през летните месеци три групи работници преминаха специализирано обучение при швейцарските си колеги.

Областният управител Николай Сираков определи дейностите като добър пример за надграждане на взаимоотношенията с швейцарската страна. „Радвам се, че Габрово може след тежките инфраструктурни проекти да започне да се занимава с онази част, която носи красота в заобикалящата ни среда. Би трябвало да бъдем по-активни и да имаме личен принос в тази насока“, коментира той.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

В началото на месец октомври младежи от различни доброволчески организации разпространиха информационни материали за зацветяването на шест района. С осигурени по проекта около 1200 корена растения гражданите облагородиха жилищни пространства в кварталите Трендафил II, Русевци, Голо Бърдо, градинката на ул. „Брянска“, площадките на ул. „Видима“, ул. „Острец“ и между блокове „Арда“, „Камчия“, „Ропотамо“.

През лятото в крайречната зона на ул. „Софроний Врачански“ бяха поставени 31 цветни кашпи върху парапета и още 15 висящи саксии на осветителните стълбове.

В градинката до кръговото кръстовище на Консултативна поликлиника е монтирана фигура на котка от студоустойчива вечнозелена растителност. По проекта предстои да бъдат поставени още три цветни фигури, втора кампания по залесяване на жилищни райони и пленер-състезание за студенти по ландшафтна архитектура.

Подготвя се паспортизация на дърветата в три градски зони – градинката до бившия техникум по текстил, алпинеума и водната площ до драматичния театър и ската с паметника на Капитан Дядо Никола на Шиваров мост.

Информацията ще бъде нанесена в географско-информационната система на общината с тенденция в бъдеще да се направи описание за целия град. За същите зони ще бъдат изготвени и технически проекти за реконструкция и поддържане на зелените системи.

Проектът „Цветен град“ се финансира чрез Българо-швейцарската програма за сътрудничество по схема за безвъзмездна помощ към фонд „Партньорство“. Общата му стойност е 438 947,00 лв. Дейностите стартираха от 1 май 2014 г. и ще продължат до 30 април 2017 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

„АЗИЯ“ гостува в Габрово до края на януари

Published

on

Фоайето пред Ритуалната зала на Община Габрово се превърна в галерия, а в сряда вечер беше официално открита нейната първа експозиция – фотографската изложба „АЗИЯ“ на един от най – известните фотографи в страната ни – Минко Михайлов.

Изложбата е едно различното пътешествие, което той подарява на всички габровци и гости на града и ще може да бъде видяна до края на месец януари догодина. Показаните фотографии ни пренасят в един различен свят – красив, цветен, интересен, магичен, колоритен, какъвто е азиатския.

Фотографията е най – бързият начин да достигнеш до хората, да им въздействаш, да пресъздадеш усещане, да разкажеш цяла история и то само в един кадър, да разкриеш красотата, която се вижда само през обектива.

„Благодарим за възможността да се насладим на творбите на Минко Михайлов. Надяваме се и ще се радваме все повече наши забележителности да попадат в полезрението на света, защото има какво да покажем и да се гордеем с него“, заявиха от Община Габрово.

За да уважат автора на творбите и да обменят не само идеи, но и опит помежду си, дойдоха десетки фотографи от съседни наши градове. Община Габрово пожелава на всички тях вдъхновение и енергия в преследване на перфектния кадър и отправя едно творческо предизвикателство – следващата фотографска изложба да е с техни творби, които да показват красотата на нашия град – такъв, какъвто е – жив, зелен и вдъхновяващ.

Снимки от откриването на изложбата може да разгледате в галерията оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Нов пиано бар в Габрово отваря врати

Published

on

Нов пиано бар в Габрово „Face 2 Face“ отваря врати. Официалното откриване ще се състои на 2 декември, петък. Най-новото бижу от нощния живот на нашия град ви очаква на адрес: ул.“Брянска“ 54, всяка сряда, четвъртък, петък и събота.

През седмицата пиано барът започва работа от 20.00 часа, а в петък и събота от 22.00 часа. Специални гости на откриването ще бъдат „Камино бенд“. Освен това всички посетители ги очаква атрактивна програма в деня на откриването, „welcome drink“, комплименти и изненади от заведението!

Пиано барът е приятно местенце за прекарване на вашата незабравима вечер с приятели, личен празник или фирмено тържество. 

„Face 2 Face“ ще предлага музика на живо, участия на музиканти и гостувания на звезди от българската поп музиката. Освен това ще бъдат организирани караоке партита и тематични вечери.

В нощния клуб ще бъдат предлагани богат асортимент на алкохолни напитки, коктейли и най-различни промоции. „Face 2 Face“ може да се похвали с пространство, идеално съобразено с крайната цел на заведението, а именно купон.

Можете да направите вашата резервация на телефон: +359 892 022 022.

Зареди още

Любопитно

Заповядайте на коледен базар на 17 декември

Published

on

Коледни песни, аромат на греяно вино, канела и коледни сладки, деликатеси за празничната трапеза и ръчно изработени подаръци, в помощ на Дядо Коледа. Всичко това можете да откриете на Коледния базар, който организират Рекламна агенция „Елмазови“ и Община Габрово на 17 декември.

Мястото е пл. „Възраждане“, денят е събота, началото е в 10.00 часа, а на коледната сцена ще видим ФТА „Боженци“ в 11.00 часа и Оркестър Габрово в 12.00, които ще направят деня ни много по-малко студен и много по-усмихнат.

Какво можем да си купим? Всички участници в базара са производители, фермери и занаятчии, чиито продукти не можем да открием в големите хипермаркети или магазинната мрежа. Директно от фермата ще има месо и месни деликатеси, мляко и млечни продукти, сушени плодове, ядки, вина, мед, сладка, тахан, разнообразни сладкиши, без които нито една Коледа не е възможна.

За под коледната елха на базара можете да купите билкова и натурална козметика, изделия от дърво, ръчно изработени сувенири и подаръци, играчки и много от малките чудеса, които придават на домовете ни дух и уют. Ще има и коледна томбола – всеки, пазарувал от търговците на базара, ще получи талонче с номер за своята покупка.

Едно от талончетата ще донесе на своя собственик пълна торба с продукти от базара – храни, козметика и подаръци.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица