Свържи се с нас

Новини

XII традиционен турнир в памет на големия Михаил Петров

Published

on

снимка: ОСИ

снимка: ОСИ

Традиционният турнир в памет на най-големия габровски спортист змс Михаил Петров ще се проведе тази събота в спортна зала „Орловец“. 12-то издание на надпреварата отново събира младите надежди на българските щанги от възрастовите групи момчета и кадети. Заявки за участие са подали близо 30 състезатели от клубовете в Русе, Сливен, Търговище, Сопот, Варна, Кнежа, Червен бряг, София и Габрово.

снимка: ОСИ

снимка: ОСИ

Домакините от СКВТ“Михаил Петров“ ще се представят с четирима атлети. При момчетата дебют ще направи Йордан Стефанов. Останалите двама възпитаници на треньора Румен Янчев, които ще участват в групата до 13 години, включваща 11 състезатели до момента, са Илиян Георгиев и шампионът на България в категория до 50 килограма за 2015-та – Ивайло Иванов. При кадетите до 15 години ще спорят 18 състезатели, а честта на СКВТ“Михаил Петров“ ще защитава Нико Николов.

снимка: ОСИ

снимка: ОСИ

Според регламента на турнира, надпреварата ще бъде по системата „Синклер“, която дава възможност да се определи по-добрия независимо от различното собствено тегло. Тоест, класирането става не по категории, а на базата на коефициент изчислен спрямо личното тегло на състезателя и килограмите в двубоя, които е вдигнал. За най-добрите осем в двете възрасти са предвидени награди, както и медали за първите трима.

Официалното откриване на състезанието е насрочено за 12.30. Преди това, в 10.00, ще бъдат поднесени цветя на гроба на незабравимия Мишо Петров.

Турнирът се организира с подкрепата на Община Габрово и е с вход свободен.

5-ти декември (събота)
10.00 Поднасяне на цветя на гроба на Михаил Петров
12.30 Откриване на турнира
12.45 Представяне на състезателите – момчета
13.00 – 14.30 Състезание момчета
14.30 Представяне на състезателите – кадети група I
14.35 Награждаване момчета
14.45 – 16.00 Състезание кадети I
16.00 Представяне на състезателите – кадети група II
16.15 – 17.30 Състезание кадети II
17.30 Награждаване кадети

Михаил Петров е роден през 1965 година и започва да се занимава със спорт под влиянието на своя брат – мс Стефан Петров, който по това време е национален състезател по вдигане на тежести – европейски и двукратен световен вицешампион. Поради изключителните си физически качества е насочен от Емануил Илиев към спортния интернат при ХІ-то основно училище, където започва да се занимава с вдигане на тежести, отначало при Стефан Колев. Най-голямо си развитие обаче получава по-късно при треньора Благой Зилямов и в националния отбор при „папата на българските щанги“ Иван Абаджиев и Нораир Нурикян. Средното си образование завършва през 1983 година в Техникума по индустриално строителство. Голямата му любов обаче е спортът. Той продължава да се занимава активно с вдигане на тежести към ДФС „Янтра, а по-късно, по време на военната си служба, в ЦСКА. През 1987 г. е приет задочно във НСА, която завършва семестриално. От 1986 г. започва работа като инструктор в ДФС „Янтра”.

Мишо Петров е многократен шампион и рекордьор на страната, а като национален състезател печели редица международни турнири в категория до 67.5 кг. Той има две втори места от европейски първенства – от Катовице (Полша) през 1984 година и от Карлмарксщад (Германия) през 1986 година. Първенец на стария континент става през 1987 година, на първенството в Ремс (Франция). Габровският тежкоатлет стъпва в три поредни години на най-високото стъпало на световни първенства. Първата му планетарна титла е от шампионата в Сьодертале (Швеция) през 1985 година. На следващата година отново става първи, на първенството, което се провежда в София. Третият му световен връх е през 1987 година в Острава (Чехословакия). В това състезание Мишо Петров подобрява и световния рекорд в изтласкването – 200.5 килограма в извънреден, допълнителен опит. 1987-ма година е най-успешната за него като състезател.

След европейската и третата световна титла, габровският спортист триумфира и в състезанието за Световната купа в Сеул (Южна Корея) и то с нови два най-добри резултата на планетата – 158 килограма в изхвърлянето и 355 в двубоя. Заради феноменалните му постижения, Международната федерация по вдигане на тежести го определя за най-добрия щангист на планетата за 1987-ма година. Световните и европейски рекорди, които поставя Мишо Петров, на практика остават вечни, тъй като в последствие МФВТ променя категориите в щангите.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Трявна с номинация за седемте годишни награди в туризма

Published

on

Община Трявна е номинирана в категория „Туристическа община“ в седмото издание на конкурса на Министерството на туризма „Годишните награди в туризма 2022“. Електронното гласуване започна в 12.30 ч. на 28 ноември и ще продължи до 23:59 ч. на 5 декември. Общината ни влиза в надпреварата начело с още 11 български общини.

„Изключително сме радостни от новината, че нашата прекрасна община е допусната до финалната фаза на конкурса и вече е в надпреварата за спечелването на приза „Туристическа община“. Считам, че градът ни се е доказал като предпочитана туристическа дестинация и е известен със своето богато културно-историческо наследство! Призовавам всеки да подкрепи Трявна, защото тя го заслужава и ние се гордеем с това!“, сподели кметът Силвия Кръстева по повод тазгодишната номинация на Община Трявна за Годишните награди в туризма 2022.

Всеки, който желае да даде своя вот може да го направи оттук. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове.

Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат, посочват още от Министерството на туризма. Кандидатите, които са допуснати до финалната фаза на конкурса и ще се борят за призове, тази година са над 100, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини.

Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални туристически обекта“ и „50-те малко познати места“. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември.

Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово осъмна със снежна покривка

Published

on

Габрово осъмна с тънка снежна покривка в последния вторник на месец ноември. Днес, 29 ноември, снегът натрупа до около 6-7 см в центъра на областния град, а по високите места на общината достигна 10-12 см.

Денят започна с температури около нулата. Проходът Шипка е проходим при зимни условия. Пътната настилка се почиства и опесъчава. Шест са машините, ангажирани с почистването на старопланинския проход.

Пътищата в региона са мокри, на места заснежени. Екипи на ОП „Благоустрояване“ разчистват тротоарите и приоритетно автобусните спирки от градския транспорт.

Продължава да вали слаб сняг в района на Габрово. Според прогнозата за времето снеговалежът ще продължи през целия ден и цялата нощ, но температурата ще остане над нула градуса.

Няма данни за бедстващи хора или райони без електрозахранване в областния град. 17 населени места в община Габрово са с нарушено електроподаване поради авария, екипи работят по отстраняване на проблема. Без ток са селата в км. Кметовци, както и в посока Царева ливада. 

Потребители на фейсбук, алармираха, че тази сутрин автобус от обществения транспорт рано тази сутрин се завъртял заради непочистено пътно платно.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Кметът на Трявна Силвия Кръстева прие ирландския посланик

Published

on

Кметът на община Трявна проведе официална среща с посланика на Република Ирландия в България Нейно Превъзходителство Мартина Фийни в края на изминалата седмица. Силвия Кръстева приветства гостите с „Добре дошли в китна Трявна!“, тъй като това е първото посещение във възрожденския ни град от страна на ирландското посолство.

Н. Пр. Мартина Фийни благодари на кмета на Трявна за осветяването на символа на Трявна – Часовниковата кула в зелен цвят по повод Деня на Св. Патрик и подчерта, че Трявна е един от първите градове, включили се в глобалната инициатива на Ирландия Global Greening.

„Радвам се, че може да Ви приветстваме в нашия прекрасен град Трявна и искам да Ви уверя, че сте винаги добре дошли тук! Надявам се успешното сътрудничество между нас да продължи и занапред и да останете наистина с едни добри впечатления от визитата си в нашия край!“ сподели кметът Силвия Кръстева и запозна посланика на Ирландия с живота в Трявна и малките населени места.

„Интересното при нас е, че сме малка община с близо 10 000 жители, която обаче обхваща общо 106 населени места. Разбира се, предизвикателство пред нас е поддържането на всички тях с капацитета от човешки ресурс, с който разполагаме, но правим всичко възможно да развиваме Трявна и региона. Разчитаме основно на туризма с богатото ни културно-историческо наследство, красивата ни и чиста природа, свежия въздух и не на последно място разчитаме на частните фирми и предприятия, които осигуряват прехраната на значителна част от местното население“, подчерта още г-жа Кръстева.

По време на срещата бяха обсъдени още начините за задържане на младите хора в малките населени места, както и работещите практики, прилагани във времето от двете страни.

Градоначалникът на Трявна сподели интересни факти, свързани с музейните обекти в града, както и легендата за построяването на емблематичната Часовникова кула. А на въпрос кои са най-големите предизвикателства, които стоят пред първата жена кмет на Трявна, Кръстева сподели: „Преминахме през не едно и две изпитания, откакто аз и моят екип встъпихме в длъжност през 2019 година. Сблъскахме се с пожари, наводнения, невиждана досега в съвременната ни история пандемия, една нестабилна политическа ситуация в България и за всички нас бе трудно, но аз се радвам, че преминаваме през всичко това и благодаря на хората, които са зад мен. Общината спечели не малко проекти, върху които продължава да работи, в момента, подготвяме коледно-новогодишните ни събития и наистина се стремим да развиваме Трявна и региона в една по-добра посока“.

В знак на уважение Силвия Кръстева подари на Н. Пр. Мартина Фийни красива пейзажна картина на възрожденска Трявна, с пожелание за здраве и много успехи. Посланикът на Ирландия в България искрено благодари и върна жеста като също уважи кмета с подготвен подарък.

Краят на официалната визита завърши с разходка из старинна Трявна като двете страни изразиха готовността си да продължат добрите контакти и занапред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица