Свържи се с нас

Новини

XII традиционен турнир в памет на големия Михаил Петров

Published

on

снимка: ОСИ

снимка: ОСИ

Традиционният турнир в памет на най-големия габровски спортист змс Михаил Петров ще се проведе тази събота в спортна зала „Орловец“. 12-то издание на надпреварата отново събира младите надежди на българските щанги от възрастовите групи момчета и кадети. Заявки за участие са подали близо 30 състезатели от клубовете в Русе, Сливен, Търговище, Сопот, Варна, Кнежа, Червен бряг, София и Габрово.

снимка: ОСИ

снимка: ОСИ

Домакините от СКВТ“Михаил Петров“ ще се представят с четирима атлети. При момчетата дебют ще направи Йордан Стефанов. Останалите двама възпитаници на треньора Румен Янчев, които ще участват в групата до 13 години, включваща 11 състезатели до момента, са Илиян Георгиев и шампионът на България в категория до 50 килограма за 2015-та – Ивайло Иванов. При кадетите до 15 години ще спорят 18 състезатели, а честта на СКВТ“Михаил Петров“ ще защитава Нико Николов.

снимка: ОСИ

снимка: ОСИ

Според регламента на турнира, надпреварата ще бъде по системата „Синклер“, която дава възможност да се определи по-добрия независимо от различното собствено тегло. Тоест, класирането става не по категории, а на базата на коефициент изчислен спрямо личното тегло на състезателя и килограмите в двубоя, които е вдигнал. За най-добрите осем в двете възрасти са предвидени награди, както и медали за първите трима.

Официалното откриване на състезанието е насрочено за 12.30. Преди това, в 10.00, ще бъдат поднесени цветя на гроба на незабравимия Мишо Петров.

Турнирът се организира с подкрепата на Община Габрово и е с вход свободен.

5-ти декември (събота)
10.00 Поднасяне на цветя на гроба на Михаил Петров
12.30 Откриване на турнира
12.45 Представяне на състезателите – момчета
13.00 – 14.30 Състезание момчета
14.30 Представяне на състезателите – кадети група I
14.35 Награждаване момчета
14.45 – 16.00 Състезание кадети I
16.00 Представяне на състезателите – кадети група II
16.15 – 17.30 Състезание кадети II
17.30 Награждаване кадети

Михаил Петров е роден през 1965 година и започва да се занимава със спорт под влиянието на своя брат – мс Стефан Петров, който по това време е национален състезател по вдигане на тежести – европейски и двукратен световен вицешампион. Поради изключителните си физически качества е насочен от Емануил Илиев към спортния интернат при ХІ-то основно училище, където започва да се занимава с вдигане на тежести, отначало при Стефан Колев. Най-голямо си развитие обаче получава по-късно при треньора Благой Зилямов и в националния отбор при „папата на българските щанги“ Иван Абаджиев и Нораир Нурикян. Средното си образование завършва през 1983 година в Техникума по индустриално строителство. Голямата му любов обаче е спортът. Той продължава да се занимава активно с вдигане на тежести към ДФС „Янтра, а по-късно, по време на военната си служба, в ЦСКА. През 1987 г. е приет задочно във НСА, която завършва семестриално. От 1986 г. започва работа като инструктор в ДФС „Янтра”.

Мишо Петров е многократен шампион и рекордьор на страната, а като национален състезател печели редица международни турнири в категория до 67.5 кг. Той има две втори места от европейски първенства – от Катовице (Полша) през 1984 година и от Карлмарксщад (Германия) през 1986 година. Първенец на стария континент става през 1987 година, на първенството в Ремс (Франция). Габровският тежкоатлет стъпва в три поредни години на най-високото стъпало на световни първенства. Първата му планетарна титла е от шампионата в Сьодертале (Швеция) през 1985 година. На следващата година отново става първи, на първенството, което се провежда в София. Третият му световен връх е през 1987 година в Острава (Чехословакия). В това състезание Мишо Петров подобрява и световния рекорд в изтласкването – 200.5 килограма в извънреден, допълнителен опит. 1987-ма година е най-успешната за него като състезател.

След европейската и третата световна титла, габровският спортист триумфира и в състезанието за Световната купа в Сеул (Южна Корея) и то с нови два най-добри резултата на планетата – 158 килограма в изхвърлянето и 355 в двубоя. Заради феноменалните му постижения, Международната федерация по вдигане на тежести го определя за най-добрия щангист на планетата за 1987-ма година. Световните и европейски рекорди, които поставя Мишо Петров, на практика остават вечни, тъй като в последствие МФВТ променя категориите в щангите.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица