Свържи се с нас

Новини

Честито! Колодрумът в Габрово заприлича на бунище

Published

on

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Изборите за местна власт в Габрово приключиха преди повече от месец, а управниците ни бързо забравиха обещанията, които щедро поемаха пред своите избиратели. На активната им гражданска позиция, още по-бързата и своевременна реакция на поставени проблеми с радваха всички габровци, алармирали за даден сигнал.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Надеждата на хората, че това ще продължи през новия мандат се „изпари“ още с края на предизборната кампания, а фактите говоря сами по себе си. След като повече от месец и половина жителите на квартал „Дядо Дянко“ очакваха кметът Таня Христова да изпълни поетия ангажимент да изчисти бившия колодрум, заприличал на бунище, те се обърнаха към медиите.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Убедена съм, че двата критични обекта, които са свързани с тревогата на габровци, като бившия градски басейн и колодрума ще намерят своето осмисляне. Тук обаче изцяло ще разчитаме на инициативата и партньорството с частния бизнес“, заяви на 2 септември 2015 г. в интервю пред местен печатен ежедневник кметът Таня Христова.

При събиране на повече информация относно намеренията на кмета за бъдещето на колодрума попаднахме на официалната страница на Таня Христова във фейсбук. Оказа се, че граждани на кв.“Дядо Дянко“ вече са отнесли въпроса до градоначалника. В две поредни публикации, придружени със снимков материал, се описва сегашното състояние на съоръжението.

12119035_1217848478230524_521381296465905798_n

„Много хубава страница, разкриваща постиженията на Общината и бъдещите планове. Ето как ги виждам аз и всички хора от кв. „Дядо Дянко“. Колодрумът до миналата година беше място, където играеха деца на топка, караха колелета, хора спортуваха и разхождахме си кучетата… Една година по- късно Общината го превърна в сметище, бунище на всякакви отпадъци и мизерии. Отговорът преди година беше – „временно депо“, отговор тази година – няма, а боклуци продължават да се изсипват с камиони. Е, така предизборно да попитаме – Какви са плановете на Общината за сметището на „Дядо Дянко“? Колко жалби, оплаквания, обаждания, имейли, подписки са необходими, за да се предприемат адекватни мерки? Трябва ли да викаме „Господари на ефира“ за да получим отговор?“, пише на 21 октомври гражданин до кандидата за кмет.

И съвсем „не предизборно“ още на следващия ден, 22 октомври, се поява отговор, гласящ: „Действително това, което ни посочвате е гледка, недостойна на ХХI век. Благодаря, че насочвате вниманието ни към този проблем. Още днес екип на „Благоустрояване“ ще изчисти и извози битовия отпадък, а от другата седмица специализирана техника /дробилка/ ще почисти и извози и клоните.

И наистина на 29 октомври битовите отпадъци вече ги няма, но не така стоят нещата с клоните и дървената маса, които са си там в очакване на „дробилка“-та.

Следва нов пост в социалната мрежа от гражданин, надяващ се на изпълнение на обещанието, поето от кмета.

Ето снимки на колодрума от днес! Изглежда обещанията, че ще се реши въпросът са били просто предизборни. Оттогава не просто, че не се предприе нищо (като изключим махането на има – няма 10 по- едри строителни отпадъка) за почистването му, ами се продължава ежедневното извозване на листа, пръчки и други боклуци заедно с тях. Мнението на Томислав Дончев по въпроса: „Не допускам, Община Габрово да извозва организирано отпадъци там, защото не е редно, не е законно, а и Габрово вече има модерно депо за битови отпадъци. Подобни сметища (не е единствено, за съжаление) се получават от недобросъвестни наши съграждани.“Аз виждам абсолютно разминаване на реалността с неговото изказване, както и с това, което обещахте.Тук обаче отговор на кмета незнайно защо липсва.

12196364_1222392111109494_6993479313655564927_n

Към днешна дата ангажиментът на Таня Христова все още си стои не изпълнен. Отрязаните клони и отпадъци стават все повече и повече, а жители на квартала споделиха пред „Габрово Нюз“, че пълни камиони на общинското предприятие „Благоустрояване“, разтоварващи отпадъчна маса на колодрума, са обичайна и ежедневна гледка.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Дали това е така чаканото по думите на кметицата на Габрово „осмисляне на колодрума“ предстои да разберем.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Прием на проекти за създаване на „Детски кътове“ на работното място

Published

on

Работодатели и институциите от държавната и местната власт вече могат да кандидатстват за финансиране на проекти за създаване на детски кътове на работното място, съобщиха от Областен информационен център – Габрово.

Управляващият орган на ОП „Развитие на човешките ресурси“ обяви прием на проекти по процедура „Детски кътове“, който ще продължи до средата на месец декември.

Целта на процедурата е да предостави възможности за по-добро съвместяване на професионалния с личния живот на работниците и служителите, осигурявайки кътове за деца на работното място.

Изпълнението на дейностите ще подпомогне родителите в грижите за децата им, като по този начин ще допринесе за тяхната по-добра професионална реализация, а от друга страна ще повиши производителността на труда в подкрепените предприятия, като се намали броят на закъсненията и отсъствията от работа и се повиши мотивацията на заетите там родители.

Допустими кандидати по настоящата процедура са микро, малки, средни и големи предприятия, регистрирани по реда на Търговския закон, както и органи на изпълнителната и местната власт.

Всеки работодател, регистриран по реда на ТЗ, ще получи допълнителни точки на етап техническа и финансова оценка и техните проекти ще се подкрепят приоритетно. Бюджетът на процедура „Детски кътове“ е 15 млн. лева. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за един проект е 50 000 лева, а максималният – 150 000 лева.

По настоящата процедура се изисква съфинансиране само от кандидатите, които не са органи на изпълнителната и местната власт.

Големите предприятия могат да кандидатстват за финансиране на до 70 % от общо допустимите разходи по проекта, средните предприятия ще получат до 80 % от общо допустимите разходи, а микро- и малки предприятия – до 90 % от разходите.

Всеки новосъздаден детски кът трябва да осигурява необходимата среда за полагане на грижи за поне 15 деца. Партньорството по тази процедура е допустимо, така че до петима работодатели могат да кандидатстват за създаването на общ детски кът.

Детегледачите ще бъдат наемани чрез Бюрата по труда, като при необходимост ще преминават обучение. Възнаграждението им ще зависи от това дали услугите са почасови или целодневни, като по проектите ще се поема възнаграждението им за период до 12 месеца.

Освен дейностите по подбор, обучение и възнаграждения на персонала, финансиране ще получат и всички дейности, свързани с адаптиране и оборудване на подходящо помещение за полагане на почасови грижи за деца.

Финансиране ще получат само проектни предложения, които касаят създаване на нови детски кътове и задължително на закрито.

Крайният срок за кандидатстване е 15 декември, 17.30 ч. Проектните предложения се подават електронно чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България – ИСУН 2020 с Квалифициран електронен подпис – КЕП.

Заинтересованите лица от процедурата могат да се обръщат към Областен информационен център-Габрово на място в офиса в град Габрово, с адрес пл. „Възраждане“3 или на тел. 066/ 807-222. Услугите на Центъра са безплатни.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

„Янтра“ отстрани „Дунав“ за Купата на България

Published

on

Отборът на „Янтра“ (Габрово) записа престижна победа при гостуването си на „Дунав“ в Русе и продължава напред за Купата на България по футбол.

Воденият от старши – треньора Стоян Ацаров габровски тим постигна успех с 2:0. Двете попадения отбеляза Искрен Писаров, материализирал усилията и добрата игра на съотборниците си.

Той бе точен в противниковата врата по веднъж в двете полувремена. Резултатът на градския стадион в Русе беше открит в 23 минути. Писаров засече центриране с глава. Точка в спора сложи отново той с красив удар от границите на наказателното поле в 76 минута с втория си гол, възползвайки се неорганизираната русенска защита.

Така със записаната победа „Янтра“ (Габрово) продължава напред в турнира, като в следващия кръг ще се изправи срещу Черно море (Варна). Мачът ще се играе в Габрово на стадион „Христо Ботев“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Елена Йончева: Докладът на ЕС показва болестта на България

Лечението й ще започне с оставката на Бойко Борисов

Published

on

Докладът на ЕС за върховенството на закона в България е изключително добър, защото е обективен. Той показва каква е болестта, а нейното лечение ще започне с оставката на Бойко Борисов и правителството. Европа вече вижда какво се случва в България. Това коментира Елена Йончева, депутат от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, в предаването „Денят започва“.

Според нея въпреки дипломатичния брюкселски език, става ясно, че оценката е, че България не се развива демократично. Няма законодателна сигурност, подценява се ролята на парламента, по-голямата част от медиите са проправителствени, изброи тя част от констатациите в доклада. „Какво означава, че няма законодателна сигурност? Това означава, че има задкулисие, което управлява България“, обясни Елена Йончева. Тя посочи, че основният проблем на медиите е тяхната политическа и икономическа зависимост, те са на хранилка на правителството. Проблемът не е толкова в прозрачността – къде се пренасочват средствата от ЕС, а във факта, че те се разпределят от правителството, което прави медиите зависими.

Докладът е изготвен от Европейската комисия като част от новия механизъм, който обхваща всичките 27 държави –членки на ЕС. В същото време за България се запазва и наблюдението, въведено още през 2007 г., по механизма за сътрудничество и проверка.

Според Йончева слабото място на доклада от вчера е, че в него няма конкретни препоръки. Тя посочи, че вече е получила подкрепа от зам.-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова за законодателна инициатива, която да позволи средствата от ЕС за медии да не минават през правителството, което и да е то след оставката на Бойко Борисов.

Елена Йончева съобщи, че работи върху резолюция за ситуацията в страна, която да бъде приета в пленарно заседание на Европейския парламент. „В нея няма дипломатичен език, а са изброени конкретни проблеми и факти за управлението в България“, каза още тя.

Оттук нататък, според евродепутата, трябва да се вземат конкретни мерки, които да обвържат спазването на върховенството на закона с отпускането на европейските средства. Така начинът, по който функционира България в последните десет години ще приключи. „Не говорим за спиране на парите, а за превантивни действия, за да не се стигне до там. Докладът показва, че България излиза от демократичния път и трябва да се вземат мерки“, обясни Йончева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица