Свържи се с нас

Новини

Честито! Колодрумът в Габрово заприлича на бунище

Published

on

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Изборите за местна власт в Габрово приключиха преди повече от месец, а управниците ни бързо забравиха обещанията, които щедро поемаха пред своите избиратели. На активната им гражданска позиция, още по-бързата и своевременна реакция на поставени проблеми с радваха всички габровци, алармирали за даден сигнал.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Надеждата на хората, че това ще продължи през новия мандат се „изпари“ още с края на предизборната кампания, а фактите говоря сами по себе си. След като повече от месец и половина жителите на квартал „Дядо Дянко“ очакваха кметът Таня Христова да изпълни поетия ангажимент да изчисти бившия колодрум, заприличал на бунище, те се обърнаха към медиите.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Убедена съм, че двата критични обекта, които са свързани с тревогата на габровци, като бившия градски басейн и колодрума ще намерят своето осмисляне. Тук обаче изцяло ще разчитаме на инициативата и партньорството с частния бизнес“, заяви на 2 септември 2015 г. в интервю пред местен печатен ежедневник кметът Таня Христова.

При събиране на повече информация относно намеренията на кмета за бъдещето на колодрума попаднахме на официалната страница на Таня Христова във фейсбук. Оказа се, че граждани на кв.“Дядо Дянко“ вече са отнесли въпроса до градоначалника. В две поредни публикации, придружени със снимков материал, се описва сегашното състояние на съоръжението.

12119035_1217848478230524_521381296465905798_n

„Много хубава страница, разкриваща постиженията на Общината и бъдещите планове. Ето как ги виждам аз и всички хора от кв. „Дядо Дянко“. Колодрумът до миналата година беше място, където играеха деца на топка, караха колелета, хора спортуваха и разхождахме си кучетата… Една година по- късно Общината го превърна в сметище, бунище на всякакви отпадъци и мизерии. Отговорът преди година беше – „временно депо“, отговор тази година – няма, а боклуци продължават да се изсипват с камиони. Е, така предизборно да попитаме – Какви са плановете на Общината за сметището на „Дядо Дянко“? Колко жалби, оплаквания, обаждания, имейли, подписки са необходими, за да се предприемат адекватни мерки? Трябва ли да викаме „Господари на ефира“ за да получим отговор?“, пише на 21 октомври гражданин до кандидата за кмет.

И съвсем „не предизборно“ още на следващия ден, 22 октомври, се поява отговор, гласящ: „Действително това, което ни посочвате е гледка, недостойна на ХХI век. Благодаря, че насочвате вниманието ни към този проблем. Още днес екип на „Благоустрояване“ ще изчисти и извози битовия отпадък, а от другата седмица специализирана техника /дробилка/ ще почисти и извози и клоните.

И наистина на 29 октомври битовите отпадъци вече ги няма, но не така стоят нещата с клоните и дървената маса, които са си там в очакване на „дробилка“-та.

Следва нов пост в социалната мрежа от гражданин, надяващ се на изпълнение на обещанието, поето от кмета.

Ето снимки на колодрума от днес! Изглежда обещанията, че ще се реши въпросът са били просто предизборни. Оттогава не просто, че не се предприе нищо (като изключим махането на има – няма 10 по- едри строителни отпадъка) за почистването му, ами се продължава ежедневното извозване на листа, пръчки и други боклуци заедно с тях. Мнението на Томислав Дончев по въпроса: „Не допускам, Община Габрово да извозва организирано отпадъци там, защото не е редно, не е законно, а и Габрово вече има модерно депо за битови отпадъци. Подобни сметища (не е единствено, за съжаление) се получават от недобросъвестни наши съграждани.“Аз виждам абсолютно разминаване на реалността с неговото изказване, както и с това, което обещахте.Тук обаче отговор на кмета незнайно защо липсва.

12196364_1222392111109494_6993479313655564927_n

Към днешна дата ангажиментът на Таня Христова все още си стои не изпълнен. Отрязаните клони и отпадъци стават все повече и повече, а жители на квартала споделиха пред „Габрово Нюз“, че пълни камиони на общинското предприятие „Благоустрояване“, разтоварващи отпадъчна маса на колодрума, са обичайна и ежедневна гледка.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Дали това е така чаканото по думите на кметицата на Габрово „осмисляне на колодрума“ предстои да разберем.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Читател сигнализира: Фирма трови въздуха на Габрово!

Published

on

Местна фабрика за производство на мебели трови въздуха в Габрово. За това алармира до редакцията на „Габрово Нюз“ читател на медията, който ни изпрати снимки от поредното констатирано от него замърсяване и своя коментар към тях.

По думите му мебелната фабрика продължава да гори отпадъчни материали, правещи въздуха токсичен, въпреки многократните призиви да не го прави. Предприятието се намира в северната индустриална зона на Габрово.

Неговото търпение вече се изчерпило и затова се решил да предприеме следваща стъпка, правейки публично това не кореспондиращо със спечелената от Габрово екологична награда на Европейската комисия „Европейски зелен лист“.

Според автора на сигнала, изпратен до нас, когато се горят вредните за природата и човека материали, в района трудно се диша и се усеща остра неприятна миризма.

Случвало се е дори да има и придружаващо силно задимяване, тъй като човекът, потърсил ни да дадем гласност на случая, допуска, че биват изгаряни лепила и всякакви синтетични материали.

Чрез изпратения до „Габрово Нюз“ сигнал, човекът потърсил ни, за да дадем гласност, се надява компетентните институции да се самосезират замърсяването на въздуха да бъде преустановено. Дали тази порочна практика ще бъде преустановена, предстои да разберем.

В случай, че мебелната фабрика желае да предостави своето обяснение за издигащия се от техния двор тъмен пушек, видно от снимките, нашата медия ще ѝ предостави трибуната си за право на отговор.

Вашите новини от деня, сигнали, мнения, коментари и гледни точки можете да изпращате на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, на фейсбук страницата или на телефон: +359 878 993 779, а ние ще ги правим публично достъпни на вниманието на широката общественост и аудитория на „Габрово Нюз“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Предприеха мерки против разпространението на шарка в градини и училища

Published

on

След получено официално писмо от Регионална здравна инспекция – Габрово до четирите общини на територията на областта, бе съобщено, че вече са предприети всички необходими мерки за предотвратяване разпространението на скарлатина и варицела при децата от детските и учебни заведения.

„Веднага сме информирали директорите на детските и учебни заведения на територията на община Трявна и са предприети необходимите превантивни мерки за осигуряване безопасността и здравето на децата, които посещават градините и училищата при нас. Държим родителите и работещия персонал да бъдат спокойни, тъй като сме обърнали внимание за стриктно спазване на сутрешния филтър и извършване на задължителната дезинфекция и проветряване на помещенията!“, коментира кметът на Трявна Силвия Кръстева.

По отношение на дезинфекция на повърхностите и проветряване в детските и учебни заведения, РЗИ – Габрово препоръчва провеждането на конкретни дейности, свързани с провеждане на ежедневно минимум двукратно влажно почистване и дезинфекция на всички помещения като: занимални, спални, учебни кабинети, физкултурни салони, лаборатории, работилници, коридори и др., и критични точки в тях – подове, маси, дръжки на врати, парапети, уреди за работа и игра, учебни пособия (мишки, клавиатури, микроскопи, инструменти в работилниците и други подобни пособия), тоалетни чинии, мивки, кранове и други, а на санитарните помещения неколкократно ежедневно измиване и дезинфекция.

Препоръчва се още стриктно спазване на изисквания за извършване на дезинфекция на гърнетата на децата от яслените групи, като се използва отделна престилка и след обслужване на всяко дете помощник-възпитателите задължително измиват и дезинфекцират ръцете си.

Провеждането на дезинфекция на приборите и съдовете за хранене след всяка употреба. Трапезната посуда и приборите за хранене да се подлагат на почистване и химиотермодезинфекция след всяка употреба.

„Дезинфекцията се извършва с разрешени от Министерството на здравеопазването за пускане на пазара биоцидни препарати, които са включени в Регистъра на биоцидите, за които има издадено разрешение за предоставяне на пазара по реда на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещество и смеси, публикуван на електронната страница на МЗ“, допълват още от РЗИ-Габрово.

За осигуряване безопасността и здравето на децата и предотвратяване разпространението на зарази сред тях, в детските заведения е необходимо извършването на ежедневно измиване с вода и сапун на играчки, маси и столове. Да се използват само играчки, които позволяват измиване и провеждане на минимум двукратно дневно проветряване на помещенията за 30 минути в отсъствие на децата (преди пристигането им и след обяд).

Проветряване на всички помещения често, до 5 минути на всеки астрономически час в работния ден. Ежедневно изтупване на спално бельо, ежеседмично на завивките и килимите и ежемесечно на дюшеците (матраците). Провеждане на термодезинфекция на спалното бельо при всяко изпиране и последващо изглаждане с гореща ютия, са сред останалите задължителни действия.

В училищата, освен посоченото по-горе, е задължително провеждането на почистване и дезинфекция и между двете смени, проветряване на учебните стаи по време на всяко междучасие и/или по-често в съответствие с метеорологичните условия, провеждане на почистване и дезинфекция на училищните автобуси преди първия курс, а впоследтсвие след всеки курс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица