Свържи се с нас

Култура

Домът на хумора отново на карнавална вълна

Южна Америка и Южна България в …Географския център на България

Published

on

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

Може ли под покрива на Веселата къща да се съберат багри от карнавала в Монтевидео (Уругвай), от Ямболската „Кукерландия” и тукашния любим карнавал? Може, ако календарът показва единадесетия ден от единадесетия месец, когато по традиция в Габрово в единадесет часа и единадесет минути часовниците започват да отброяват Петото годишно време – карнавалното.

Празникът, организиран от Община Габрово, ще бъде изненада за всички, затова го очакваме с нетърпение.

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

А Музеят „Дом на хумора и сатирата” ще добави към празничната атмосфера любопитни багри, събрани в три изложби в зала 5. В Дома за този ден винаги гостува и се представя някой карнавален град, но този път чрез цветни и чернобели фотоси ще се озовем в далечен Уругвай. Изложбата, сполучливо наречена „Багри от карнавален Уругвай”, е организирана със съдействието на консулството на южноамериканската държава в България и се показва за първи път у нас.

Уругвайската карнавална фиеста се отличава от останалите по света по това, че съчетава латиноамериканската традиция на мургас (група музиканти) с африканската традиция на чернокожото население в така наречения Парад на барабанния зов, привнесен от робите в колониалните времена. И друга отлика: в същината си карнавалът е театрален, макар да тече по улиците и площадите. На много места из града се разполагат сцени на открито, където всяка вечер различни карнавални ансамбли забавляват публиката със своите представления. Първата подобна сцена е от 1890 г. и е имала такъв успех, че през 1930 г. сцените само в Монтевидео вече са триста. Уругвайският карнавал е и най-продължителният в света – богът на карнавала живее сред уругвайците в продължение на повече от четиридесет дни, от края на януари до началото на март. Само за шест седмици карнавалът успява да продаде повече билети от всички останали културни и спортни събития през годината, включително и футбола.

След Южна Америка ще „прескочим” до Южна България, където община Ямбол и община „Тунджа” провеждат своя маскараден фестивал „Кукерландия”. Така се нарича и международната фотоизложба-конкурс. Специално за тазгодишния празник в Габрово Художествената галерия „Жорж Папазов” в Ямбол е подбрала творби от шест поредни конкурса (2010-2015 г.). Така ще попаднем на Земята на кукерите, както подсказва и самото име, ще видим маскирани и костюмирани от различни краища на страната. „Кукерландия” разполага с най-богатата и качествена колекция от фотографии на кукери – маскирани фигури, които прогонват всички злини, а гостите на Музея „Дом на хумора и сатирата” ще имат удоволствието да се любуват на част от тях.

Третата изложба – „Габровският карнавал – 50 години не стигат” е посветена на 50 г. от Първата седмица на хумора и сатирата в Габрово (1965 г.). С плакати и фотографии от фонда „Хумор на народите” ще си припомним красиви мигове от нашето детство и младост, както и на поколения преди нас, умеели не само да създават блага, но и да се веселят, маскират и правят по-цветен делника си. От фотосите ни гледа многолюдното пъстроцветно гъмжило по улици и площади в първите години след възстановяването на празника, оживяват моменти от бал маске с емблематични личности от 30-те години на миналия век, прочутият Александър Керков с неговите чудатости и питомците му от фанфарната музика на габровски училища, съвременният мини карнавал за най-малките. Фотографиите пазят спомена за рязането на котешката опашка от народен артист (Георги Калоянчев) и кмет до министър (Томислав Дончев). Заповядайте, може да се разпознаете сред щастливите участници в габровските карнавали!

Срещите с трите карнавала в зала 5 на Музея „Дом на хумора и сатирата” ще продължат до края на настоящата година.

Автор: Венета Георгиева-Козарева, М ДХС

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица