Свържи се с нас

Новини

Обръщение на Таня Христова по повод встъпването й в длъжност

Published

on

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Уважаеми габровци,

На новоизбраните общински съветници, призвани да служат на Габрово, честито! Вярвам, че заедно ще работим за благоденствието и развитието на нашия град и община, въпреки различните политически убеждения!

За мен е огромна чест, че днес с нас са част от моите предшественици, положили основите на всичко, с което днес се гордеем. Използвам случая лично да им благодаря за енергията и посоката, които ми дават да продължа започнатото.

Скъпи габровци, Вие сте тези, с които заедно ще чертаем и градим нашето по-добро бъдеще! Независимо дали съм спечелила Вашия глас, аз Ви чух и се поучих от Вас. Благодаря Ви за високата подкрепа и доверие! Благодаря Ви за справедливата и честна критика!

Днес, в тази тържествена зала, отново заставам пред вас като кмет на община Габрово. Съзнавам тежестта на тази отговорност. Силно вярвам, че заедно можем да придадем смисъл и посока на следващите четири години и давам клетва безкористно и неуморно да служа на интересите на всички габровци и да работя за тяхното благоденствие. В тази клетва пред Вас, влагам цялата си енергия, любов и убеждение, че оттук нататък аз не просто изпълнявам служба, а принадлежа на мисия.

С ясното съзнание, че сега залогът и очакванията са още по-големи, аз и екипът ми сме готови да продължим да работим – с повече опит и натрупана мъдрост, взели поука от грешките си, придобили увереност и вдъхновени от общите ни цели и стремежи да бъдем общност.

Габровци са критични и взискателни хора и така трябва да бъде. Справедливо поискаха от нас повече ред, по-добра организация и контрол на всичко, което се случва в града, и още инвестиции за местата, в които живеят. За това ще започнем с надграждане на постигнатото и ще направим промени, които да превърнат града ни в добро и предпочитано място за живот и реализация.

За да бъде успехът ни истински, ще търсим активно гражданско участие и обществен дебат за развитието на Габрово.

Експертно, с опит и диалог ще работим заедно, за да превърнем Габрово в център на образование и иновации, ангажиран с висок стандарт на жизнената среда, притегателен за бизнес и инвестиции, развиващ интелигентни и креативни идеи, вълнуващ с уникална култура и природа, отворен към хората.

Скоро прочетох, че човек трябва да записва миналите си успехите със златни букви, а днешните си тревоги върху пясък. Защото тревогата е безполезна, ако не се превръща в мотив. Проблемите са възможност – нова територия, на която да проявим способността си да ги решаваме. За това, нека престанем да се оплакваме и да цитираме демографски статистики. Да запретнем ръкави и да работим всички заедно – граждани, бизнес, академична общност, институции. Нека подкрепяме всяка добра идея, независимо от къде идва тя, и да се фокусираме върху сърцето и душата на този град – предприемчивите, упоритите и решени да сбъдват мечтите си в Габрово хора.

Съвсем скоро Габрово ще получи шанс да привлича повече интерес и инвестиции. Тенденциите могат да бъдат променени. Не обещавам да е лесно или бързо, но посоката е ясна – мотивиращо професионално образование, благоприятни условия за бизнеса, уникален културен и туристически продукт, качествено здравеопазване.

Уважаеми габровци,

Вярно е, че Габрово има нужда от още инвестиции в инфраструктурата, Габрово има нужда от още много грижи за кварталите, повече спортни съоръжения, габровци искат по-добро образование, по-добри социални грижи, по-добри културни събития, по-добри условия за заетост, повече ред и сигурност. Готови сме да работим за това и съм убедена, че ще имаме значим напредък през следващите четири години.

Време е, обаче, да си поставим и други цели.

Един жив град не е само улици, тротоари, градинки, сгради на училища, детски градини. Един град не е само гербът, не е точката на картата. Един град е общност, един град е кауза, един град е цел. И той не може и не бива да е мисията на един човек. За да има успех мисията „Габрово“, тя трябва да е на всички.

На младите, които са богатството на този град, целеустремени да постигнат своето бъдеще с добро образование и професионална реализация.

На родителите и семействата, които с не малко лишения и много труд се стремят да осигурят по-добър живот за децата си.

На предприемачите, които инвестират в нови технологии и създават нови работни места.

На възрастните хора, на които трябва да осигурим грижа и подкрепа и да благодарим с обич и внимание.

И ако днес мога да заявя, че имам повече енергия, повече смелост и воля да работя с грижа и любов за Габрово, то е защото съм окуражена от вашата воля и решителност, от вашите мечти, от вашата надежда за Габрово! Важна е не само подкрепата за мен като кмет, а подкрепата за всяка добра инициатива, за увереността, че утре ще бъдем по-добри в това, което правим, че можем да се борим с трудностите и че градът ни ще бъде не само административна единица, а общност.

Знам, че можем и не намирам причина да не успеем.

Пожелавам на всички нас да имаме целеустременост, сила и вяра! Да не търсим утеха, а да утешаваме, да не търсим разбиране, а да разбираме, да не търсим обич, а да обичаме, защото когато даваме, получаваме…

Да имаме мечти за Габрово, които да сбъдваме, и да даряваме с любов децата си, защото те са най-голямото ни вдъхновение!

И ще завърша с посланието, изречено преди седмици от отец Руслан, а то е: „… да помним, че никой не може да има власт, ако не му бъде дадена свише и да не забравяме нито за миг, че нищо не постигаме сами, а само по Божията милост“.

Бог да благослови Габрово и всички нас!

Благодаря Ви! За мен е чест и дълг да служа на Габрово!

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Обучение за боравене с огнени инструменти и танц с огън в Габрово

Published

on

Читалище „Будителите“ ви кани да се включите в обучение за боравене с огнени инструменти и танц с огън.

Предизвикайте се и елате, дори да нямате никакъв опит! Работилницата ще водят артистите от столичната формация Bright eye – Петя Божинова, хореограф и танцьор в областта на съвременния танц, Даниел Нгуен – танцьор и костюмограф, и актьорът Николай Бързаков.

Обучението ще се проведе на 15 юли, петък, в сградата на читалище „Будителите“- бившото помощно училище до централния пазар. Времетраенето е около 3 часа, като участниците ще се съберат в 16.00 часа.

Най-добрите ще се представят пред публиката на Фестивала на светлината, който ще се проведе в двора на читалище на 15 и 16 юли.

Не изпускайте шоуто! То ще започне още вечерта на 14 юли по старинните улици на квартал „Шести участък“ и ще продължи на други централни локации.

Всички желаещи да се впуснат в приключението са добре дошли, без ограничения на възрастта!

За да се запишете в обучението по боравене с огнени инструменти и танц с огън, пишете на: buditelite@mail.bg, за да бъдете включени. Оставете име, телефон и електронна поща за връзка.

Участниците в работилницата ще проведат с обучителите кратка предварителна онлайн среща, за която ще ви информираме допълнително. Крайният срок за записване е 12 юли!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Узана Поляна Фест и тази година през юли

Published

on

Любимият Узана Поляна Фест, отново през юли, ще придаде на лятото необикновена емоция сред природата. Голямата поляна в местност Узана, само на 20 км от Габрово, ще се превърне в дом на зелените идеи и споделените емоции в трите фестивални дни – 22, 23 и 24 юли.

Устремен към екологичното поведение и грижата за природата, фестивалът ще срещне зеленото мислене и успешните екологични модели, представени в 10 зони чрез еко практики, интерактивни дейности, здравословни продукти, арт инициативи, зелени предизвикателства и всичко това допълнено с музика, вкусна храна и простора на Балкана.

За първи път тази година фестивалът ще предложи Младежка зона с много динамика. В специалното пространство на младите хора ще е едновременно и забавно, и лежерно, и творческо, и международно, и пълно с предизвикателства!

Пространство „Познание“ е посветено на адаптацията и справянето с климатичните промени. В темата „Повече зелени в борбата с климатичните промени“ участие ще вземат различни организации, специалисти и хора с опит в отношенията с дърветата. И не само това тук ще говорим за водата, въздуха, огъня и силата на природата.

Арт зоната ще приюти творци с различни умения и занаяти. Специални работилници ще дадат възможност на посетителите да участват и със собствените си ръце да сътворят красота. И всичко това без да вредят на природата.

Еко базарът и фермерският пазар са зоната на производителите с малки ферми и градини, предлагащи продукти с неподправен вкус и качество.

А музиката! Музиката е в две концертни вечери с участието на групите Тригайда и COOL DEN в петък и Ritmos Negros, БУЛГАРА и Sevi в събота.

Това не е всичко! В Узана Поляна Фест свое запазено място имат Детския център, ИН и ЯН зоната за практики, пространство „Наздраве“, организираните образователни преходи в планината, спортни инициативи, срещи, разговори и усмивки.

Екологичният фестивал Узана Поляна Фест се организира от Община Габрово и е част от „зелените“ инициативи, посветени на опазването на природата. Фестивалът се реализира с подкрепата на „Северноцентрално държавно предприятие“ ДП и Център за енергийна ефективност ЕнЕфект.

Входът за фестивала е безплатен.

Узана Поляна Фест ще Ви посрещне топло, гостоприемно и омагьосващо!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Марин Маринов присъства на информационна среща за дуалното обучение

Published

on

Заместник-кметът на община Трявна бе сред официалните гости по време на информационна кампания за популяризиране на дуалната форма на обучение у нас, която бе проведена в тревненски хотел на 4 и 5 юли тази седмица. Марин Маринов уважи събитието, което е в изпълнение на Дейност 5 – Дейности в подкрепа на родителите, по проект BG05M2OP001-2.014-0001 ,,Подкрепа за дуалната система на обучение“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове и поздрави присъстващите от името на кмета на община Трявна Силвия Кръстева.

“Добре дошли в нашата прекрасна Трявна, изключително много се радвам, че има такъв голям интерес към подобно събитие, което екипът на Министерство на образованието и науката е подготвил. Смятам, че не е необходимо да Ви уверявам в ползите на дуалното обучение – една от причините, поради която всеки един отива да учи, за да може да бъде полезен не само на себе си, но и на обществото, в което се опитваме всички ние да живеем заедно, помагайки си един на друг. Пожелавам успех на събитието, сигурен съм, че всеки един от Вас ще излезе обогатен след края му и искам също така да благодаря освен на екипа на МОН и на областна управа, така и на Регионално управление на образованието в лицето на г-н Георги Маринов, с който взаимодействаме изключително добре по всяка една допирна точка. Бъдете здрави!” сподели зам.-кметът на община Трявна.

Информационната кампания в Трявна събра близо 110 души, сред които членове на екипа за организация и управление на проекта, директори и учители от училищата от област Габрово и област Велико Търново, които вече са въвели дуална форма на обучение, представители на бизнеса от двете области, ученици от VII клас и техните родители, както и заинтересовани граждани. Събитието уважиха още областният управител на Габрово Ралица Манолова и началникът на РУО-Габрово Георги Маринов.

Областният управител на област Габрово подчерта, че дуалната форма на обучение е “позабравеното ново” и вече е доказало, че работи във времето. “Знам, че на територията на област Габрово всяка една община има фирми, които са подали ръка, които са готови да подкрепят този образователен процес, така че учениците да се чувстват подготвени и добри специалисти. Не веднъж съм казвала и продължавам да казвам, че само тогава, когато заедно работим и намираме истинската пресечна точка между интереса и възможностите на институциите, бизнеса, активното участие на родители и ученици само тогава можем да постигнем добри резултати“, допълни още Манолова.

По време на откриването на кампанията бяха представени постигнатите резултати от стартирането на проекта и как той е подобрил връзката “ученик-училище-родител-работодател” в контекста на значимостта на активното участие на родителите и връзката им с училището и работодателя за реализирането на дуалната система на обучение. Във втория ден от информационната кампания бяха посетени Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово и „АМК Задвижваща и управляваща техника“ ЕОД – гр. Габрово.

“Основен акцент е представянето на постиженията на учениците, обучавани в дуална система на обучение, пред родители, широката общественост и органите на местната власт от госпожа Фани Тодорова, член на екипа за организация и управление. В рамките на двата дни бяха проведени поредица събития – представяне на професионални гимназии, обмен на добри практики, отворени врати при работодател и професионална гимназия, дискусии“, сподели инж. Емилия Ангелова – координатор по проекта в Регионално управление на образованието – Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица