Свържи се с нас

Новини

Д-р Иван Николов: Продължаваме заедно, за по-добро бъдеще!

Published

on

ivan_nikolov1410151– Д-р Николов, отчетохте работата си в мандат 2011 – 2015 като кмет на община Дряново и заявихте участие в надпреварата за нов мандат. Какъв ще е той според Вас и какво успяхте да постигнете?

– Местната власт не е самоцел за мен, защото съм утвърден професионалист и с авторитет в лекарската си професия. В същото време съм безкрайно благодарен на всички жители на община Дряново, за които аз съм и успешен кмет вече два мандата и като такъв те очакват от мен да продължа работата си в мандат 2015 – 2019. Всеки нов мандат започва с изпит. Успешно издържан демократичен изпит пред местната ни общност, който ще се състои на 25 октомври т.г. Предизвикателствата в управлението обаче идват след това, когато местното самоуправление, въпреки усилията и постоянния ни стремеж за развитие се окаже далеч от европейската си роля и значимост. Затова прогнозирам, че в новия мандат, ще бъде много трудно на всички, които искат да направят нещо значимо. Новият програмен период не вещае оптимизъм.

Няма ясни послания към общините по какви програми ще кандидатстват, а това като, че ли ще бъде единствения начин да се реализират ключови проекти. Много важно е да продължим битката за децентрализация. Само чрез нея можем да отговорим на постоянно нарастващите изисквания на гражданите и да подобрим качествено предлаганите от нас административно-правни, информационно-технически, социално-образователни, здравни и други услуги. От година на година държавата прехвърля на Общинските администрации нови и нови отговорности без ресурсно осигуряване, а това бързо изчерпва и без това оскъдните ни средства. През изминалите два мандата успяхме да реализираме важни ключови инфраструктурни проекти,

Общината е най-крупният инвеститор с близо 13 млн. лв. и причина за разкриването на 527 нови работни места.

Всички големи обекти – реконструкцията на Централна зелена зона в Дряново, ремонтите на редица общински административни сгради, превръщането на стадион „Локомотив” в модерен спортен комплекс, построяването на стадиона в село Царева ливада, сбъдване мечтата на дряновци да имат своя закрита спортна зала – всичко постигнато е благодарение на ръководения от мен екип и благодарение на коректността и професионализма на всички строителни фирми, които реализираха всички тези инфраструктурни проекти. Опитът ми вече ме е научил, как ефективно да използвам възможностите за външно финансиране, което да отговаря на реалните нужди и очаквания на съгражданите ми. При всяко кандидатстване по проект първо си правя реална равносметка за плюсовете и минусите, защото европроектите са сериозно допълнително натоварване и предизвикателство за местния бюджет. Всяко недобро планиране тук и липса на подготовка може да блокира основни дейности на Общината.

Нещо повече, с екипа ми в Общинска администрация използваме и надграждаме натрупания проектен капацитет и сме един много успешен бенефициент на еврофондовете. Пример за това е най-новият ни проект за повишаване на енергийната ефективност на общински сгради, предоставящи социални и административни услуги на населението в Дряново, чрез изграждане на високоефективни отоплителни системи и увеличаване дела на енергията от възобновяеми източници. С него надграждаме проектите, изпълнени от Общинска администрация в периода 2008-2015 г., свързани със санирането на сградите на ЦДГ Детелина, Детски ясли и училища, Общинска администрация и Местни данъци и такси, финансирани по ОП „Регионално развитие“ и „Красива България“. През всичките тези години постигнахме много, но смятам, че имам потенциал да довърша започнатото и ако жителите на община Дряново ми дадат шанс, няма да ги разочаровам.

– Повечето политически партии стартираха предизборната си кампания с шумни концерти. Как стартира вашата кампания и кой я финансира?

– Не мисля, че трябва по време на предизборната кампания да се правят шумни концерти и да се вдига излишен шум, както и да се харчат грешни пари. Традиционно моята предизборната кампания беше символично открита на 3-ти октомври, на моя 47-ми рожден ден. На празненството присъстваха много мои близки приятели и политически партньори. Бях щастлив и горд, че толкова хора споделиха моя личен празник. Всички се забавляваха, а който може да се весели, може и да управлява. Аз съм независим кандидат за кмет, на 100% независим. Финансирането на предизборната ми кампания е с лични средства и със средства от дарения от членове на инициативния ми комитет и средства от близки и роднини. Подкрепата на Местна коалиция „Заедно за Дряново”, на „Обединен блок на труда – български лейбъристи” и на Местна коалиция „БСП, ПБС и БДЦ” са много важни за мен. Тава е подкрепа за политики, които местната власт на Дряново ще реализира в мандат 2015 – 2019. Това е и управляващото мнозинство през последните четири години.

На 22-ри октомври ще се проведе заключителния концерт на предизборната ми кампания и на подкрепящите ме партии и коалиции. Мястото е големия салон на Културния дом, а часа е 18.30.

– Вие сте независим кандидат за кмет на община Дряново, но до колко липсата на подкрепа от управляващите няма да бъде като прът в колелото на администрацията?

– Аз се кандидатирах за участие в местните избори като независим кандидат издигнат от инициативен комитет с широка обществена и партийна подкрепа. Всички листи за общински съветници, които ме подкрепят са изключително стойностни и балансирани. В тях има много добри специалисти в различни сфери и считам че много от тях ще станат общински съветници и заедно ще управляваме община Дряново през следващите четири години. Вече съм на 47 години и категорично доказах, че мога да управлявам Общината като партийно независим кмет. Само в този мандат работих с три различни правителства и това не спря, нито върна развитието на Дряновския край. Аз получавам подкрепа не просто от политически формации и коалиции, но и от хора извън политиката, т.е. от бизнеса, спорта, образователните и културните среди, от третия сектор, от младите хора. Твърдя, че съм независим от партии, от лидерите им на местно, регионално и централно ниво. Но аз съм зависим от избирателите, от жителите на община Дряново.В лицето на РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК община Дряново има своята подкрепа на централно ниво и не мисля , че има нещо фатално в това, че ПП ГЕРБ издига за пореден път различен от мен кандидат.

Ще Ви кажа, че що се касае до т.нар. „подкрепа на управляващите”веднъж получих такава, но заради нея днес Дряново е без болница.

При първото правителство на ГЕРБ болницата ни трябваше да стане първото лечебно заведение със стационар за рехабилитация и долекуване. Община Дряново и Общински съвет – Дряново направиха всичко необходимо за това. Дори бяхме посочени като такова лечебно заведение в официален документ на здравното министерство. Изведнъж правителството смени намеренията си, не въведе клинични пътеки за долекуване и това де факто „ускори” затварянето на болницата. Затова съм се научил много да внимавам какво си пожелавам, на кого мога да разчитам и на кого да се доверявам.

– За първи път в тези избори хората ще могат да да пренареждат кандидатите за общински съветници. Какъв е вашият коментар?

– Това не би следвало да е проблем, защото самите кандидати за общински съветници първи са наясно с това. Моята логика е, че така на първите места ще се окажат действителните фаворити на хората и после никой няма да има право да се сърди, нито съветниците, нито избирателите им – гражданите. Аз например се смятам за мажоритарен кмет, като обединител на максимално широк кръг хора с различни виждания, различни интереси, различен социален статус. Много бих искал съгражданите ми да виждат в мое лице такъв мажоритарен кандидат кмет на община Дряново, които е достоен да поеме управлението и в мандат 2015 – 2019. Всеки, който иска да Продължаваме заедно за по-добро бъдеще може да ме подкрепи като отбележи със знака Х квадратчето с номер 15 в интегралната бюлетина за кмет.

– Натъкнахте ли се на „купуване на гласове” и т.нар. „черен пиар” в предизборната надпревара?

– Както стана ясно, аз с пари за купуване на гласове не разполагам. Плащам си сметките сам и не предвиждам харчове за покупко-продажба на гласове. Самият акт на купуване и продаване според мен е еднакво унизителен и за двете страни. Искам подкрепата на хората, но подкрепа по вътрешно убеждение, като оценка за досегашната ми работа, без допълнителна мотивация с банкноти, психически натиск, принуда и пр. начини. Победа с горепосочените средства не би имала стойност за мен. Защото аз съм и ще бъда в Дряново, ще остана, ще работя за хората, като кмет и като лекар, ще ги поздравявам с изправена глава, ще търся подкрепата им в още един цял мандат. Ако платя сега ще загубя своето самоуважение. Не давам и нямам пари за т.нар. „черен пиар”, какъвто обаче отдавна има по мой адрес и по адрес на уважавани хора в този град, професионалисти на които много хора с право могат да завиждат. Предполагам, че такива завистници и хора без удовлетворение в професионален и личен план стоят в основата на всички хули и злословия по мой адрес. Все пак се надавам хората да разсъждават трезво, да не се поддават на провокации, да послушат сърцето си и в изборния ден да гласуват по съвест за човека който е доказал своите качества и потенциал през последните осем години.

– Как преминават предизборните Ви срещи с хората?

– Няма разлика в срещите ми с хората от времето преди кампанията и след това, което за мен е добър знак. Всеки ден се срещам с дряновци и често със съгражданите ми в кметствата в общината. При част от срещите хората ми доверяват много свои лични неща, а това е най-добрата индикация дали ми имат доверие или не. Затова не вярвам на мними социологически проучвания, които ми отреждат едва една трета от това доверие сега, във времето на предизборната надпревара. Дряновци са умни и с прогресивно мислене, те не са и с къса памет и много добре знаят, че появилите се сега „политици” носят своите политически провали. Хората са достатъчно мъдри за да си направят сами извода, какъв маниер и какви прийоми на поведение е приел всеки появил се пред тях кандидат за кмет. Затова тяхната оценка е най-автентична в дългосрочен план и много скоро всички ще я разберем.

12079651_544823708998359_3602356280955634705_n– Вие какво обещавате на вашите избиратели и каква е визията ви за развитие на община Дряново?

– Не давам празни обещания. Изпълнявам управленските си програми, защото обещавам изпълними неща. Приоритетите ми са разписани във всички стратегически документ, които подготвих с екипа си и те бяха публично обсъдени и утвърдени от Общински съвет – Дряново за новия програмен период до 2020 година. Много от кандидатите сега са щедри в обещанията си и спазвайки максимата ”никой не може да ти даде това, което аз мога да ти обещая”, откровено искат да манипулират избирателите или са крайно неинформирани за съвременните тенденции в местното самоуправление. Както съм казвал и преди в предизборните обещания, неизвестните са повече от известните параметри, а това ще рече, че към този момент задачата няма вярно решение. Достойно поведение в такъв случай е да признаеш, че не можеш да решиш проблема. Мога да дам пример с радиоточките. Някои кандидати за кметове гръмко обещават да възстановят мрежата и радиопредаванията. Това изисква финансов ресурс, който е непосилен за общината, а лицензите пред СЕМ и авторските права за музика са още по-голямо перо. Не мога да обещая нещо, което не мога да изпълня. Нека помислим за създаването на интернет-радио, което е по-прогресивно и реалистично. Същите обещания моите опоненти дават както в сферата на здравеопазването, за разкриване на нови болници, така и в сферата на образованието, за разкриване на нови училища. Сами преценете дали това е възможно, или не? Общинският план за развитие е основният стратегически документ за развитието на общината през следващите няколко години. Той е моята програма за управление през третия ми мандат. Там са очертани основните ми приоритети, там е начертано нашето бъдещо развитие. Всички мои опоненти преписват почти дословно акцентите от общинският план за развитие и трупат активи на гърба на общинска администрация. Това е недопустимо и хората трябва да са наясно с това обстоятелство. Знам едно, ще се опитам да насоча в максимална степен ресурси и усилия за разрешаване проблемите на хората в малките населени места. Отношението ми към жителите им и досега винаги е било изключително позитивно, при всеки сигнал съм реагирал незабавно, правил съм всичко според възможностите предоставени ми от закона. За мое огромно съжаление възможностите са ни ограничени и можем да се задоволим само с постижения в сферата на услугите: сметосъбиране и сметоизвозване ,снегопочистване и улично осветление, рязане на храсти и почистване на територии за обществено ползване. Проблемите на инфраструктурата са очевидни и през следващия мандат трябва да намерим средства за ремонт на улични настилки и тротоари и съпътстващите ги подземни съоръжения в крайните квартали и улица „Шипка”. Задача от първостепенно значение е основен ремонт на сградата на дряновското класно училище, както и изграждането на паметник на Христо Недялков и на Месру Мехмедов. Надграждане на спортните бази ще бъде изграждането на изнесен тенис център на Федерацията по тенис в Дряново, за провеждане на държавни първенства. Община Дряново подготви работен проект и неговото реализиране ще започне през пролетта на 2016 година. Ще бъдат изградени 6 броя тенис кортове в сградата и двора на бившето училище ПТГ ”Димитър Крусев”

– Какъв проблем отпадна от плещите Ви през този отиващ си вече мандат?

– Мисля, че това бе проблемът който витаеше през годините като неразрешим, а именно противопоставянето на общинската администрация и Общинския съвет. Местният парламент сега се ръководеше делово и компетентно, а това доведе до видими резултати. Това е благодарение на Председателя на Общински съвет Дряново г-жа Мариана Печеян и конструктивното мнозинство от общински съветници които ме подкрепят и сега в предизборната надпревара. Голяма част от работата ми, като кмет, както и резултатите от дейността на цялата администрация, зависят от общинските съветници и техните решения. Затова призовавам хората да бъдат много прецизни при гласуването за листи с кандидати за общински съветници. За да продължим да развиваме града и общината си в правилната посока, за да имаме положителни резултати и напредък се нуждаем от работещ и компетентен Общински съвет. Такъв може да бъде структуриран с качествените хора от листите, които ме подкрепят като независим кандидат, а именно – Местна коалиция „Заедно за Дряново”, на „Обединен блок на труда – български лейбъристи” и на Местна коалиция „БСП, ПБС и БДЦ”. Само така ще продължим заедно, за по-доброто бъдеще на Дряновския край.

– Какво ще бъде посланието Ви към избирателите на 25 октомври?

– За да продължи възходящото развитие на общината, Дряновци трябва да се доверят на себе си. Само така могат да вземат най-правилното решение в изборния ден. Те не трябва да се поддават на провокации и да не вярват на празни обещания, и да не се страхуват да гласуват. Аз мога да им обещая само, че ще отстоявам техните интереси, както досега. Ако хората ми се доверят, ако за пореден път ме припознаят за техния кмет, нека гласуват със знака Х в квадратчето с номер 15 в интегралната бюлетина за кмет.

ivan_nikolov1410152

*Местни избори 2015. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Занималня за вашето дете SmartyЛЯТО 2024!

Published

on

Лято 2024 е почти тук и с него идва най-очакваната целодневна занималня SmartyЛЯТО. Програмата е предназначена за деца от 1 до 4 клас и ще стартира на 1-ви юли, като ще продължи до края на лятото. Заниманията ще се провеждат всеки ден от 08.00 до 17.00 часа.

Какво предлага SmartyЛЯТО за вашите деца?

📖 Четене и читателски дневник Децата ще имат възможността да четат задължителната литература и да попълват читателски дневник, развивайки своите четивни умения и любов към книгите.

📖 Бързо четене Интензивните занимания с курс „Бързо четене“ ще помогнат на децата да усъвършенстват уменията си за бързо и ефективно четене.

🧮 Ментална аритметика с Абакус Чрез запознаване с Абакус и основите на менталната аритметика, децата ще придобият ценни математически умения и ще развият концентрацията си.

💶 Финансова грамотност Децата ще се запознаят с основните финансови понятия и ще научат как да управляват семейния бюджет.

Развитие на когнитивни умения Заниманията ще са насочени към подобряване на концентрацията и паметта, както и към развитието на въображението, логиката и пространственото мислене.

Игри на открито Редовните игри на открито ще осигурят активност и забавление за децата през цялото лято.

Посещения и беседи в габровските музеи Организираме интересни посещения и беседи в габровските музеи, които ще обогатят знанията на децата за културата и историята.

Опция за обяд и следобедна закуска Осигуряваме опция за обяд и следобедна закуска, с внимание към здравословното хранене на вашите деца през деня.

Не пропускайте тази възможност!

Местата са ограничени, затова побързайте да запишете вашето дете за SmartyЛЯТОСвържете се с Детски образователен център SmartyKids – Габрово за повече информация и записване на телефон: 0897 970 400.

Осигурете на вашето дете едно незабравимо и образователно лято със SmartyЛЯТО!

Зареди още

Новини

Оскверниха паметника на Рачо Ковача в центъра на Габрово

Published

on

*Снимки: Радослав Първанов Фотография.

Паметникът на основателя на Габрово, който се намира в корито на река „Янтра“ в центъра на областния град, е осквернен от неизвестни към този момент лица. За извършеното посегателство информира Радослав Първанов, кореспондент на БТА.

Върху главата на паметника на Рачо Ковача има поставени бетонни парчета, подредени едно върху друго, а под тях се показва метална лъжица. Освен това в дясното ухо на статуята се вижда натъпкана угарка от цигара, а главата на бронзовата композиция е залята с неизвестна течност.

Пред БТА от Община Габрово заявиха, че осъждат категорично този вандалски акт спрямо един от символите на града, а предметите, поставени върху главата на фигурата на Рачо Ковача ще бъдат премахнати. От Областната дирекция на МВР – Габрово също посочват, че са информирани за деянието и тече проверка.

Паметникът на Рачо Ковача е уникален за България, тъй като е единственият паметник, построен в река. Той е издигнат върху скалата „Грамадата“ срещу моста „Игото“.

Рачо Ковача е основателят на Габрово, като според легендата от габъровото дърво над неговата работилница произлиза името на града.

Рачо Ковача, по произход от Боженци, се премества в Габрово, където първоначално подковава конете на керванджиите и ремонтира каруците им. С времето създава семейство и по неговия пример се преселват и други.

Паметникът на Рачо Ковача, изработен от бронз от скулптора Любомир Далчев, изобразява здрав мъж, държащ в едната си ръка ковашки чук, а в другата клещи, хванали парче метал върху наковалня.

По случай Деня на Габрово, паметникът бива преобличан в традиционна българска носия.

Габровци, прословути с Габровския карнавал на хумора, шеговито твърдят, че статуята на Рачо Ковача е поставена върху канара в река Янтра, за да се пести жилищна площ и за да не се харчат пари за цветя на паметника.

Зареди още

Новини

Градското по плуване в ПМГ – Габрово се превърна в незабравим празник

Published

on

На закрития плувен басейн на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ в Габрово се проведе градско състезание по плуване, обединяващо състезатели от всички възрастови групи. Спортното съоръжение посрещна публиката и 45 участници, които заявиха желание да се състезават в различните дисциплини.

Мероприятието бе организирано и финансирано от КПППС „Синкевица“ – Габрово и ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“. Откриването на състезанието беше извършено от представителя на ръководството на спортния клуб, г-н Теодор Марков.

Спортният празник премина при отлична организация, като състезателите бяха разпределени по пол и възраст в пет групи. За много от младите плувци това бе първото им състезание, което направи събитието още по-запомнящо се.

В група А (родени 2016 г. и след това) на 25 м свободен стил, при момичетата златният медал спечели Веселина Александрова, а сребърният София Недялкова. При момчетата, Самуил Петров се класира на първо място, следван от Калоян Донев и Михаил Андреев.

Група В (родени 2014 – 2015 г.) също се състезаваха на 25 м свободен стил. При момичетата, Мартина Ковачева спечели златото, Виктория Петкова среброто, а София Борисова бронза. При момчетата, златният медал бе спечелен от Александър Петков, сребърния от Кенет Петров и бронзовия от Самуил Чолаков.

На 50 м свободен стил се състезаваха участниците от група С (родени 2012 – 2013 г.). При момчетата победител стана Ивайло Пенчев, следван от Борис Джонжоров и Симеон Иванов. При момичетата, Тея Илиева завоюва златото, а Катерина Христова и Александра Петкова взеха съответно сребърния и бронзовия медал.

Група Е (родени 2009 г. и преди това) също се състезаваха на 50 м свободен стил. При мъжете, Александър Кунев спечели златният медал в остра конкуренция с Георги Пенчев, който взе сребърното отличие, а бронзът отиде при Христо Илиев. При жените, Кристи-Яна Тозева завоюва първото място.

В дисциплината 100 м свободен стил стартираха участниците от група D (родени 2010 – 2011 г.). При юношите, Момчил Баев се отличи със златен медал, Мартин Марков със сребърен, а Кристиян Кънев с бронзов. При девойките, Виктория Венелинова убедително спечели златото, а Анна Христова и Михаела Александрова разпределиха съответно сребърния и бронзовия медал.

Всички участници в състезанието получиха грамоти за своето участие, а медалистите бяха наградени с удоволствие от родителите на победителите. Събитието остави много положителни емоции и доказа, че спортът обединява и вдъхновява младите таланти в Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица