Свържи се с нас

Новини

Д-р Иван Николов: Продължаваме заедно, за по-добро бъдеще!

Published

on

ivan_nikolov1410151– Д-р Николов, отчетохте работата си в мандат 2011 – 2015 като кмет на община Дряново и заявихте участие в надпреварата за нов мандат. Какъв ще е той според Вас и какво успяхте да постигнете?

– Местната власт не е самоцел за мен, защото съм утвърден професионалист и с авторитет в лекарската си професия. В същото време съм безкрайно благодарен на всички жители на община Дряново, за които аз съм и успешен кмет вече два мандата и като такъв те очакват от мен да продължа работата си в мандат 2015 – 2019. Всеки нов мандат започва с изпит. Успешно издържан демократичен изпит пред местната ни общност, който ще се състои на 25 октомври т.г. Предизвикателствата в управлението обаче идват след това, когато местното самоуправление, въпреки усилията и постоянния ни стремеж за развитие се окаже далеч от европейската си роля и значимост. Затова прогнозирам, че в новия мандат, ще бъде много трудно на всички, които искат да направят нещо значимо. Новият програмен период не вещае оптимизъм.

Няма ясни послания към общините по какви програми ще кандидатстват, а това като, че ли ще бъде единствения начин да се реализират ключови проекти. Много важно е да продължим битката за децентрализация. Само чрез нея можем да отговорим на постоянно нарастващите изисквания на гражданите и да подобрим качествено предлаганите от нас административно-правни, информационно-технически, социално-образователни, здравни и други услуги. От година на година държавата прехвърля на Общинските администрации нови и нови отговорности без ресурсно осигуряване, а това бързо изчерпва и без това оскъдните ни средства. През изминалите два мандата успяхме да реализираме важни ключови инфраструктурни проекти,

Общината е най-крупният инвеститор с близо 13 млн. лв. и причина за разкриването на 527 нови работни места.

Всички големи обекти – реконструкцията на Централна зелена зона в Дряново, ремонтите на редица общински административни сгради, превръщането на стадион „Локомотив” в модерен спортен комплекс, построяването на стадиона в село Царева ливада, сбъдване мечтата на дряновци да имат своя закрита спортна зала – всичко постигнато е благодарение на ръководения от мен екип и благодарение на коректността и професионализма на всички строителни фирми, които реализираха всички тези инфраструктурни проекти. Опитът ми вече ме е научил, как ефективно да използвам възможностите за външно финансиране, което да отговаря на реалните нужди и очаквания на съгражданите ми. При всяко кандидатстване по проект първо си правя реална равносметка за плюсовете и минусите, защото европроектите са сериозно допълнително натоварване и предизвикателство за местния бюджет. Всяко недобро планиране тук и липса на подготовка може да блокира основни дейности на Общината.

Нещо повече, с екипа ми в Общинска администрация използваме и надграждаме натрупания проектен капацитет и сме един много успешен бенефициент на еврофондовете. Пример за това е най-новият ни проект за повишаване на енергийната ефективност на общински сгради, предоставящи социални и административни услуги на населението в Дряново, чрез изграждане на високоефективни отоплителни системи и увеличаване дела на енергията от възобновяеми източници. С него надграждаме проектите, изпълнени от Общинска администрация в периода 2008-2015 г., свързани със санирането на сградите на ЦДГ Детелина, Детски ясли и училища, Общинска администрация и Местни данъци и такси, финансирани по ОП „Регионално развитие“ и „Красива България“. През всичките тези години постигнахме много, но смятам, че имам потенциал да довърша започнатото и ако жителите на община Дряново ми дадат шанс, няма да ги разочаровам.

– Повечето политически партии стартираха предизборната си кампания с шумни концерти. Как стартира вашата кампания и кой я финансира?

– Не мисля, че трябва по време на предизборната кампания да се правят шумни концерти и да се вдига излишен шум, както и да се харчат грешни пари. Традиционно моята предизборната кампания беше символично открита на 3-ти октомври, на моя 47-ми рожден ден. На празненството присъстваха много мои близки приятели и политически партньори. Бях щастлив и горд, че толкова хора споделиха моя личен празник. Всички се забавляваха, а който може да се весели, може и да управлява. Аз съм независим кандидат за кмет, на 100% независим. Финансирането на предизборната ми кампания е с лични средства и със средства от дарения от членове на инициативния ми комитет и средства от близки и роднини. Подкрепата на Местна коалиция „Заедно за Дряново”, на „Обединен блок на труда – български лейбъристи” и на Местна коалиция „БСП, ПБС и БДЦ” са много важни за мен. Тава е подкрепа за политики, които местната власт на Дряново ще реализира в мандат 2015 – 2019. Това е и управляващото мнозинство през последните четири години.

На 22-ри октомври ще се проведе заключителния концерт на предизборната ми кампания и на подкрепящите ме партии и коалиции. Мястото е големия салон на Културния дом, а часа е 18.30.

– Вие сте независим кандидат за кмет на община Дряново, но до колко липсата на подкрепа от управляващите няма да бъде като прът в колелото на администрацията?

– Аз се кандидатирах за участие в местните избори като независим кандидат издигнат от инициативен комитет с широка обществена и партийна подкрепа. Всички листи за общински съветници, които ме подкрепят са изключително стойностни и балансирани. В тях има много добри специалисти в различни сфери и считам че много от тях ще станат общински съветници и заедно ще управляваме община Дряново през следващите четири години. Вече съм на 47 години и категорично доказах, че мога да управлявам Общината като партийно независим кмет. Само в този мандат работих с три различни правителства и това не спря, нито върна развитието на Дряновския край. Аз получавам подкрепа не просто от политически формации и коалиции, но и от хора извън политиката, т.е. от бизнеса, спорта, образователните и културните среди, от третия сектор, от младите хора. Твърдя, че съм независим от партии, от лидерите им на местно, регионално и централно ниво. Но аз съм зависим от избирателите, от жителите на община Дряново.В лицето на РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК община Дряново има своята подкрепа на централно ниво и не мисля , че има нещо фатално в това, че ПП ГЕРБ издига за пореден път различен от мен кандидат.

Ще Ви кажа, че що се касае до т.нар. „подкрепа на управляващите”веднъж получих такава, но заради нея днес Дряново е без болница.

При първото правителство на ГЕРБ болницата ни трябваше да стане първото лечебно заведение със стационар за рехабилитация и долекуване. Община Дряново и Общински съвет – Дряново направиха всичко необходимо за това. Дори бяхме посочени като такова лечебно заведение в официален документ на здравното министерство. Изведнъж правителството смени намеренията си, не въведе клинични пътеки за долекуване и това де факто „ускори” затварянето на болницата. Затова съм се научил много да внимавам какво си пожелавам, на кого мога да разчитам и на кого да се доверявам.

– За първи път в тези избори хората ще могат да да пренареждат кандидатите за общински съветници. Какъв е вашият коментар?

– Това не би следвало да е проблем, защото самите кандидати за общински съветници първи са наясно с това. Моята логика е, че така на първите места ще се окажат действителните фаворити на хората и после никой няма да има право да се сърди, нито съветниците, нито избирателите им – гражданите. Аз например се смятам за мажоритарен кмет, като обединител на максимално широк кръг хора с различни виждания, различни интереси, различен социален статус. Много бих искал съгражданите ми да виждат в мое лице такъв мажоритарен кандидат кмет на община Дряново, които е достоен да поеме управлението и в мандат 2015 – 2019. Всеки, който иска да Продължаваме заедно за по-добро бъдеще може да ме подкрепи като отбележи със знака Х квадратчето с номер 15 в интегралната бюлетина за кмет.

– Натъкнахте ли се на „купуване на гласове” и т.нар. „черен пиар” в предизборната надпревара?

– Както стана ясно, аз с пари за купуване на гласове не разполагам. Плащам си сметките сам и не предвиждам харчове за покупко-продажба на гласове. Самият акт на купуване и продаване според мен е еднакво унизителен и за двете страни. Искам подкрепата на хората, но подкрепа по вътрешно убеждение, като оценка за досегашната ми работа, без допълнителна мотивация с банкноти, психически натиск, принуда и пр. начини. Победа с горепосочените средства не би имала стойност за мен. Защото аз съм и ще бъда в Дряново, ще остана, ще работя за хората, като кмет и като лекар, ще ги поздравявам с изправена глава, ще търся подкрепата им в още един цял мандат. Ако платя сега ще загубя своето самоуважение. Не давам и нямам пари за т.нар. „черен пиар”, какъвто обаче отдавна има по мой адрес и по адрес на уважавани хора в този град, професионалисти на които много хора с право могат да завиждат. Предполагам, че такива завистници и хора без удовлетворение в професионален и личен план стоят в основата на всички хули и злословия по мой адрес. Все пак се надавам хората да разсъждават трезво, да не се поддават на провокации, да послушат сърцето си и в изборния ден да гласуват по съвест за човека който е доказал своите качества и потенциал през последните осем години.

– Как преминават предизборните Ви срещи с хората?

– Няма разлика в срещите ми с хората от времето преди кампанията и след това, което за мен е добър знак. Всеки ден се срещам с дряновци и често със съгражданите ми в кметствата в общината. При част от срещите хората ми доверяват много свои лични неща, а това е най-добрата индикация дали ми имат доверие или не. Затова не вярвам на мними социологически проучвания, които ми отреждат едва една трета от това доверие сега, във времето на предизборната надпревара. Дряновци са умни и с прогресивно мислене, те не са и с къса памет и много добре знаят, че появилите се сега „политици” носят своите политически провали. Хората са достатъчно мъдри за да си направят сами извода, какъв маниер и какви прийоми на поведение е приел всеки появил се пред тях кандидат за кмет. Затова тяхната оценка е най-автентична в дългосрочен план и много скоро всички ще я разберем.

12079651_544823708998359_3602356280955634705_n– Вие какво обещавате на вашите избиратели и каква е визията ви за развитие на община Дряново?

– Не давам празни обещания. Изпълнявам управленските си програми, защото обещавам изпълними неща. Приоритетите ми са разписани във всички стратегически документ, които подготвих с екипа си и те бяха публично обсъдени и утвърдени от Общински съвет – Дряново за новия програмен период до 2020 година. Много от кандидатите сега са щедри в обещанията си и спазвайки максимата ”никой не може да ти даде това, което аз мога да ти обещая”, откровено искат да манипулират избирателите или са крайно неинформирани за съвременните тенденции в местното самоуправление. Както съм казвал и преди в предизборните обещания, неизвестните са повече от известните параметри, а това ще рече, че към този момент задачата няма вярно решение. Достойно поведение в такъв случай е да признаеш, че не можеш да решиш проблема. Мога да дам пример с радиоточките. Някои кандидати за кметове гръмко обещават да възстановят мрежата и радиопредаванията. Това изисква финансов ресурс, който е непосилен за общината, а лицензите пред СЕМ и авторските права за музика са още по-голямо перо. Не мога да обещая нещо, което не мога да изпълня. Нека помислим за създаването на интернет-радио, което е по-прогресивно и реалистично. Същите обещания моите опоненти дават както в сферата на здравеопазването, за разкриване на нови болници, така и в сферата на образованието, за разкриване на нови училища. Сами преценете дали това е възможно, или не? Общинският план за развитие е основният стратегически документ за развитието на общината през следващите няколко години. Той е моята програма за управление през третия ми мандат. Там са очертани основните ми приоритети, там е начертано нашето бъдещо развитие. Всички мои опоненти преписват почти дословно акцентите от общинският план за развитие и трупат активи на гърба на общинска администрация. Това е недопустимо и хората трябва да са наясно с това обстоятелство. Знам едно, ще се опитам да насоча в максимална степен ресурси и усилия за разрешаване проблемите на хората в малките населени места. Отношението ми към жителите им и досега винаги е било изключително позитивно, при всеки сигнал съм реагирал незабавно, правил съм всичко според възможностите предоставени ми от закона. За мое огромно съжаление възможностите са ни ограничени и можем да се задоволим само с постижения в сферата на услугите: сметосъбиране и сметоизвозване ,снегопочистване и улично осветление, рязане на храсти и почистване на територии за обществено ползване. Проблемите на инфраструктурата са очевидни и през следващия мандат трябва да намерим средства за ремонт на улични настилки и тротоари и съпътстващите ги подземни съоръжения в крайните квартали и улица „Шипка”. Задача от първостепенно значение е основен ремонт на сградата на дряновското класно училище, както и изграждането на паметник на Христо Недялков и на Месру Мехмедов. Надграждане на спортните бази ще бъде изграждането на изнесен тенис център на Федерацията по тенис в Дряново, за провеждане на държавни първенства. Община Дряново подготви работен проект и неговото реализиране ще започне през пролетта на 2016 година. Ще бъдат изградени 6 броя тенис кортове в сградата и двора на бившето училище ПТГ ”Димитър Крусев”

– Какъв проблем отпадна от плещите Ви през този отиващ си вече мандат?

– Мисля, че това бе проблемът който витаеше през годините като неразрешим, а именно противопоставянето на общинската администрация и Общинския съвет. Местният парламент сега се ръководеше делово и компетентно, а това доведе до видими резултати. Това е благодарение на Председателя на Общински съвет Дряново г-жа Мариана Печеян и конструктивното мнозинство от общински съветници които ме подкрепят и сега в предизборната надпревара. Голяма част от работата ми, като кмет, както и резултатите от дейността на цялата администрация, зависят от общинските съветници и техните решения. Затова призовавам хората да бъдат много прецизни при гласуването за листи с кандидати за общински съветници. За да продължим да развиваме града и общината си в правилната посока, за да имаме положителни резултати и напредък се нуждаем от работещ и компетентен Общински съвет. Такъв може да бъде структуриран с качествените хора от листите, които ме подкрепят като независим кандидат, а именно – Местна коалиция „Заедно за Дряново”, на „Обединен блок на труда – български лейбъристи” и на Местна коалиция „БСП, ПБС и БДЦ”. Само така ще продължим заедно, за по-доброто бъдеще на Дряновския край.

– Какво ще бъде посланието Ви към избирателите на 25 октомври?

– За да продължи възходящото развитие на общината, Дряновци трябва да се доверят на себе си. Само така могат да вземат най-правилното решение в изборния ден. Те не трябва да се поддават на провокации и да не вярват на празни обещания, и да не се страхуват да гласуват. Аз мога да им обещая само, че ще отстоявам техните интереси, както досега. Ако хората ми се доверят, ако за пореден път ме припознаят за техния кмет, нека гласуват със знака Х в квадратчето с номер 15 в интегралната бюлетина за кмет.

ivan_nikolov1410152

*Местни избори 2015. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица