Свържи се с нас

Новини

Училището за добрини продължава

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Доброто се ражда от простичките неща – от подадената ръка, от погалването на обляното в скръб лице, от спасеното в беда животно, от жеста на обич, от приятелското окуражаване… Семенцето на Доброто е загнездено тихо в душата на всяко същество и, очаквайки своето слънце, е готово да пусне здраво корените си, да израсте и радва с обаянието си всеки, имащ сърце да го усети. Дали ще израсне добрината в душите ни е избор, да бъдем добри, също! Да поискаш да си добротворец, означава да можеш да погледнеш през очите на другия, да усетиш емоцията му, да знаеш, че си нужен и без корист да се впуснеш да твориш добро. Да станеш част от нечие битие, историята на което само времето ще напише.

От историите за доброто, от желанието ни да го виждаме, усещаме, да се учим на него и да го умножаваме по безкрайност се реализира идеята „Училище за добрини”. Община Габрово в лицето на Център за обществена подкрепа, Общински съвет по наркотични вещества и с подкрепата на Местна комисия за борба срещу противообществените прояви, стартирахме през изминалата учебна 2014/15 година тази добротворческа кампания в тринадесет учебни заведения на територията на родния ни град Габрово. В тези училища поставихме табла със закрепени на тях кутии, в които учениците да поставят посланията си за сторена или получена добрина и ли пък идеи за добрини, които желаят да реализират.

Училището за добрини работи без ваканция и почивни дни. В него няма преподаватели, оценки, изпити, няма класни стаи. В нашето училище по добро са поканени всички учители, ученици, родители, граждани, които въпреки непрестанното си състезание с времето, са отворили сетивата си красотата да творят добро, да познаят доброто и да разкажат историята му. Всички знаем, че добрината е навсякъде около нас и зад всяка добра постъпка стои поне един „учител” и поне един добротворец. Вярваме, че за тях трябва да се говори, доброто трябва да се поощрява и награждава, вярваме, че добрината се предава и вдъхновява към повече… Повече усмивки, повече обич, повече приятелства, повече взаимност, повече добротворци.

Прочитайки историите на всички деца, осмелили се да разкажат за доброто, така както са го видели или искат да видят, ние, екипът на „Училище за добрини” сме изключително щастливи да покажем на габровци, че доброто съществува в постъпките на нашите децата, онези деца, за които някой от нас възрастните, може би е бил примерът, може би е бил учителят по добро.

През изминалата учебна година станахме свидетели и връчихме грамоти на осемдесет ученика, пет класа и един ученически съвет, показали добротворчеството си и станали посланици на доброто, вярвайки, че всяко добро започва от личното желание да станеш герой в нечия друга приказка, която после можеш да разкажеш.

За да научите повече за отличените деца, класове и училищата, в които се обучават, посетете ни на нашата страница във фейсбук „Училище за добрини“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

62 заразени с КОВИД -19, четирима са починалите през последните дни

Published

on

Четири са смъртните случаи в региона, а 62 са новите потвърдени с коронавирус през последните три дни на територията на област Габрово. Това става ясно от данните на Регионалната здравна инспекция в Габрово, които обхващат периода от 10 до 12, включително.

През първите дни на седмицата четирима мъже от Габрово, на възраст 52 г., 67 г., 83 г. и 84 години, са изгубили битката за живота си с вируса.

За периода от понеделник до сряда в четирите общини на област Габрово най-много заразени с КОВИД – 19 продължава да има в Габрово, общо 45 случаи. Десет са положителните резултати в Севлиево, четири са потвърдените проби в Трявна и три в Дряново.

Според данните на здравните власти за отчетения период на територията на областта 13 пациенти са били хоспитализирани в лечебно заведение за болнична помощ, а останалите 49 установени случаи са с леки симптоми или без симптоми, и провеждат домашно лечение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

3D мапинг и музика на живо в Нощта на музеите

Published

on

Музика на живо, летни коктейли, живи дървета, 3D мапинг, приятни емоции и среща с приятели на едно място.

Интерактивният музей на индустрията в Габрово Ви кани на едно по-различно преживяване в Музейната нощ на 21 май, петък, от 20.00 часа.

И напълно по габровски – Jazz & Juice е инициативата, в която можете да се включите напълно безплатно.

Ще се радвате на хубава музика с изискано питие в двора на музея, последвани от програма с 3D мапинг.

Ще станете свидетели на оживяването на дърветата наоколо, а до 23.00 часа най-любознателните ще могат да се включат в туристически обиколки с гид.

В Нощта на музеите в Габрово на 21 май, за да отпразнуват изкуството и красотата, като демонстрират богатото художествено и културно наследство на града ни, се включват също художествени галерии и културни институции.

Извънредната програма на габровските музеи ще продължи до късно вечерта, като последен ще затвори вратите си Домът на хумора и сатирата в 24.00 часа след щуро пижамено парти и DJ шоу. Събитията започват в 17.00 часа с нестандартна програма в Националния музей на образованието и Дечковата къща към Регионален исторически музей.

В 18.00 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“ ще бъде открита изложба, а част от картините ще оживеят пред очите на посетителите.

Желаещите да прекарат време извън града ще могат да разгледат фотографската изложба на Юнеско „Пътешествие из живите традиции“ в старото школо в Боженци, което ще бъде отворено до 23.00 часа.

Етнографски музей на открито „Етър“ ще гостува изневиделица на различните събития с неочаквани изненади и весели закачки. Разгледайте пълната програма на Нощта на музеите в Габрово и си направете щур план за петък вечер – 21 май.

ПРОГРАМА
21 май – МУЗЕЙНА НОЩ

17:00 – 19:00 Празник на щирника – градинката пред Дечкова къща
17:00 – 23:00 Забавна занималня за малки и големи в Музей на образованието
20:00 – 23:00 Джаз, джус и още нещо в двора на Интерактивен музей на индустрията
17:00 – 23:00 Картините оживяват в ХГ „Христо Цокев“
17:00 – 23:00 Добре дошли и отишли в МАИР Боженци
21:00 – 24:00 На парти в Музей дом на хумора и сатирата

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Вълна от съпричастност и подкрепа в габровска фейсбук група

Published

on

Вълна от съпричастност и подкрепа на хора в нужда и абитуриенти в неравностойно положение в местната фейсбук група „Похвалите и абсурдите на Габрово“.

Потребители на социалната мрежа от Габрово, членуващи в групата, предлагат своите коли, костюми и дори джобни на завършващи ученици, които не могат да си позволят тази възможност. Благородните жестове предизвикаха вълна от одобрение и положителни реакции.

Чрез Групата добри хора протегнаха ръка за помощ и подкрепа на жена от Габрово, на която ѝ се бе наложило в кратки срокове да намери работа и нов дом.

Ако и Вие желаете да станете част от това социално пространство на Габрово, можете да го направите от този линк, както и да присъедините Вашите приятели към него.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица