Свържи се с нас

Новини

Училището за добрини продължава

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Доброто се ражда от простичките неща – от подадената ръка, от погалването на обляното в скръб лице, от спасеното в беда животно, от жеста на обич, от приятелското окуражаване… Семенцето на Доброто е загнездено тихо в душата на всяко същество и, очаквайки своето слънце, е готово да пусне здраво корените си, да израсте и радва с обаянието си всеки, имащ сърце да го усети. Дали ще израсне добрината в душите ни е избор, да бъдем добри, също! Да поискаш да си добротворец, означава да можеш да погледнеш през очите на другия, да усетиш емоцията му, да знаеш, че си нужен и без корист да се впуснеш да твориш добро. Да станеш част от нечие битие, историята на което само времето ще напише.

От историите за доброто, от желанието ни да го виждаме, усещаме, да се учим на него и да го умножаваме по безкрайност се реализира идеята „Училище за добрини”. Община Габрово в лицето на Център за обществена подкрепа, Общински съвет по наркотични вещества и с подкрепата на Местна комисия за борба срещу противообществените прояви, стартирахме през изминалата учебна 2014/15 година тази добротворческа кампания в тринадесет учебни заведения на територията на родния ни град Габрово. В тези училища поставихме табла със закрепени на тях кутии, в които учениците да поставят посланията си за сторена или получена добрина и ли пък идеи за добрини, които желаят да реализират.

Училището за добрини работи без ваканция и почивни дни. В него няма преподаватели, оценки, изпити, няма класни стаи. В нашето училище по добро са поканени всички учители, ученици, родители, граждани, които въпреки непрестанното си състезание с времето, са отворили сетивата си красотата да творят добро, да познаят доброто и да разкажат историята му. Всички знаем, че добрината е навсякъде около нас и зад всяка добра постъпка стои поне един „учител” и поне един добротворец. Вярваме, че за тях трябва да се говори, доброто трябва да се поощрява и награждава, вярваме, че добрината се предава и вдъхновява към повече… Повече усмивки, повече обич, повече приятелства, повече взаимност, повече добротворци.

Прочитайки историите на всички деца, осмелили се да разкажат за доброто, така както са го видели или искат да видят, ние, екипът на „Училище за добрини” сме изключително щастливи да покажем на габровци, че доброто съществува в постъпките на нашите децата, онези деца, за които някой от нас възрастните, може би е бил примерът, може би е бил учителят по добро.

През изминалата учебна година станахме свидетели и връчихме грамоти на осемдесет ученика, пет класа и един ученически съвет, показали добротворчеството си и станали посланици на доброто, вярвайки, че всяко добро започва от личното желание да станеш герой в нечия друга приказка, която после можеш да разкажеш.

За да научите повече за отличените деца, класове и училищата, в които се обучават, посетете ни на нашата страница във фейсбук „Училище за добрини“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Община Дряново издаде детска книга за майстор Колю Фичето

Published

on

Община Дряново издаде детска книга за майстор Колю Фичето по случай 220 г. от неговото рождение.

Майстор Никола Фичев (Колю Фичето) е един от най-известните и почитани българи. Родом от Дряново, неговата слава на изключително умел строител и достоен човек се разнася на стотици километри.

Построените от него църкви, мостове, обществени сгради и къщи са сред най-изящните образци на българската възрожденска архитектура и днес са символи на градовете, където се намират.

На Първомайстора са посветени голям брой книги, албуми, сборници, статии и филми. За да се съхрани спомена за него и у младото поколение, Община Дряново издаде „Колю Фичето. Историята на прочутия майстор“ – първата детска книга, която разказва за личността и работата на Фичев по увлекателен и разбираем начин.

Насочена е към деца от началния етап на образование, но със сигурност ще бъде интересна и за по-големите. Цялостната работа по книгата е дело на издателство „Българска история“. Текстът на автора Ивомир Колев акцентира върху ценностите на възрожденския архитект, а 18 илюстрации на Александра Младенова представят неговите строежи.

Като основа за написването на „Колю Фичето. Историята на прочутия майстор“ са използвани сборниците от научни конференции, посветени на дряновския майстор. Придържаща се към историческите факти, книгата е адаптирана за малките читатели.

Община Дряново подари по една на всеки ученик от 1 до 4 клас за първия учебен ден. Предстои даряването й на библиотеки в цялата страна, а останалите бройки ще бъдат предоставени на музей „Колю Фичето“ в града, където посетителите ще могат да я закупят на символична цена от 5 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Трявна комикси – уикенд в картинки

Published

on

Община Трявна и издателство “Артлайн Студиос” организират Трявна Комикси: Началото. Събитието ще се състои през почивните дни, 26-ти и 27-ми септември, на площада пред Народно читалище “Пенчо Славейков 1871” в Трявна.

В тази връзка организаторите обявиха конкурс за комиксова рисунка. Творбите се изпращат до 25 септември на e-mail: artline@artline-comics.net. Няма изисквания към формата на рисунката. Няма възрастови ограничения.

Рисунките ще бъдат оценявани от Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България.

Резултатите ще бъдат обявени на 27 септември от 18:30 ч. по време на събитието в Трявна. Наградите са осигурени от издателство “Артлайн Студиос”.

ПРОГРАМА

26 септември
– събота 10:00 – 12:00 ч. – Рисувай и играй със смърфовете
18:00 ч. – среща с Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България
18:30 ч. – среща с Кирил Дамянов – създател на сайта Супер Герои България

27 септември
– неделя 10:00 – 12:00 ч. – Рисувай и играй със смърфовете
18:00 ч. – разговор с учениците от НГПИ “Тревненска школа” за създаването на съвместен проект с Артлайн Студиос
18:30 ч. – обявяване на победителите в конкурса за комиксова рисунка

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Потвърдиха КОВИД – 19 при 30-годишен

Published

on

30-годишен мъж от Севлиево е новият потвърден случай на коронавирус в област Габрово. Това показват данните на на Министерството на здравеопазването, които са към вчерашна дата, 23 септември, цитирани днес от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Севлиевецът е бил изследван за КОВИД – 19 поради грипоподобни симптоми. Към момента той е хоспитализиран в Инфекциозното отделение на МБАЛ “Д-р Ст. Христов“ в Севлиево.

Случаят е епидемиологично проучен, уточниха от РЗИ – Габрово. Изготвени са и връчени предписания на контактните лица на заболелия за задължителна 14-дневна домашна изолация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица