Свържи се с нас

Новини

Габрово има нужда от нова общинска политика за младите

Published

on

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

Първан Димитров, предприемач:

„В Габрово за младия човек е много трудно да започне свой бизнес, а привличането обратно на младите хора, напуснали по една или друга причина Габрово, е почти невъзможно, тъй като те не биха имали тук реализация. В нашия град има няколко големи фирми, които са се доказали с годините и толкова. Единствената перспектива за тях е да работят за някаква заплата, което за тях съвсем не е достатъчно. Ако ли намерят възможности за работа те не са достатъчни за тях, тъй като не са свързани с интелектуален труд. Повечето работни места, които се разкриват са за общи работници, за шивачи, готвачи. А точно интелектуалният труд би могъл да осигури интензивно развитие на града. Затова считам, че трябва да се разработи политика, свързана със завръщането на младите хора в Габрово. Необходимо е създаването на подходяща бизнес среда, която да осигуряава възможност на младите хора да откриват свои фирми, свързани с услуги за населението, за аутсорсинг компании, както и инкубатори за бизнес идеи.

На този етап има доста общински жилища, голям процент от които не се използват по предназначение. Част от тях биха могли да бъдат заделени за привличане на специалисти, които ще допринесат освен за собственото си развитие, но и за напредъка на общината.

Нека не забравяме, че на територията на Габрово успешно функционира и Технически университет, чийто потенциал не се използва достатъчно за развитието на габровската индустрия. Така че, моята цел като общински съветник ще бъде насочена към привличането на млади предприемачи в Габрово и създаване условия за тяхното присъствие и развитие тук. Считам, че бъдещето е на младите, които носят иновативно и креативно мислене, заредени са с много енергия. Но, без да се забравя опита на възрастните. Така със съвместните усилия на младите и на хората от третата възраст Габрово може да върви напред.

12031611_854361924677193_6711156851677243173_o

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

Здравко Кънчев, предприемач:

„Докато няма достойно заплащане и възможности за кариерно развитие, ако няма адекватна жилищна политика в Габрово, млади хора няма да има. Тук няма големи компании, чиито централи да са ситуирани в нашия град, които да предлагат подходящо кариерно развитие. Моето виждане, е че е важно да се търсят големи инвеститори, които да дават възможности за развитие на младите хора. А за да стъпят на габровска територия такива производители са от значение създадените от общината условия за тяхното функциониране – по-бързо административно обслужване, одобряването на проекти, получаването на необходимите разрешителни. Въобще, обслужване на едно гише. Всеки нов местен инвеститор или сериозен външен предприемач, който за първи път стъпва на територията на Габрово да бъде посрещан така, че в най-кратки срокове да успее да отвори своето производство тук. Така по естествен път ще се увеличи заетостта на хората и доходите на габровци ще нарастнат. Ето защо кметът и общинската администрация трябва да умеят да рискуват, за да привличат повече успешни инвеститори. За жалост, в последната година няма нов инвеститор, стъпил на габровска територия. А е абсурдно община, а и държава да разчитат само на европроекти за развитието си.

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

Емилия Дженкова, икономист:

„Нашите крайни квартали не са приветливи за младите хора, а могат да бъдат хубаво място за живеене.

Чистият въздух и красивата природа са изключително подходящо място за отглеждането на децата.

За съжаление в габровските квартали няма добра инфраструктура, няма детски площадки и детски заведения.

Училищата са закрити.

А младите хора искат семействата им да се чувстват сигурни на мястото, където живеят – децата им да играят спокойно и на воля, да има къде да се учат, да посещават музикални или танцови школи, да спортуват.

Така че, за да расте Габрово като град и да е привлекателен за младите, сме длъжни да им създадем адекватни на техните потребности условия за живот, за отглеждане на децата им и те да са спокойни за тях.

*Местни избори 2015. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица