Свържи се с нас

Новини

Габрово има нужда от нова общинска политика за младите

Published

on

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

Първан Димитров, предприемач:

„В Габрово за младия човек е много трудно да започне свой бизнес, а привличането обратно на младите хора, напуснали по една или друга причина Габрово, е почти невъзможно, тъй като те не биха имали тук реализация. В нашия град има няколко големи фирми, които са се доказали с годините и толкова. Единствената перспектива за тях е да работят за някаква заплата, което за тях съвсем не е достатъчно. Ако ли намерят възможности за работа те не са достатъчни за тях, тъй като не са свързани с интелектуален труд. Повечето работни места, които се разкриват са за общи работници, за шивачи, готвачи. А точно интелектуалният труд би могъл да осигури интензивно развитие на града. Затова считам, че трябва да се разработи политика, свързана със завръщането на младите хора в Габрово. Необходимо е създаването на подходяща бизнес среда, която да осигуряава възможност на младите хора да откриват свои фирми, свързани с услуги за населението, за аутсорсинг компании, както и инкубатори за бизнес идеи.

На този етап има доста общински жилища, голям процент от които не се използват по предназначение. Част от тях биха могли да бъдат заделени за привличане на специалисти, които ще допринесат освен за собственото си развитие, но и за напредъка на общината.

Нека не забравяме, че на територията на Габрово успешно функционира и Технически университет, чийто потенциал не се използва достатъчно за развитието на габровската индустрия. Така че, моята цел като общински съветник ще бъде насочена към привличането на млади предприемачи в Габрово и създаване условия за тяхното присъствие и развитие тук. Считам, че бъдещето е на младите, които носят иновативно и креативно мислене, заредени са с много енергия. Но, без да се забравя опита на възрастните. Така със съвместните усилия на младите и на хората от третата възраст Габрово може да върви напред.

12031611_854361924677193_6711156851677243173_o

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

Здравко Кънчев, предприемач:

„Докато няма достойно заплащане и възможности за кариерно развитие, ако няма адекватна жилищна политика в Габрово, млади хора няма да има. Тук няма големи компании, чиито централи да са ситуирани в нашия град, които да предлагат подходящо кариерно развитие. Моето виждане, е че е важно да се търсят големи инвеститори, които да дават възможности за развитие на младите хора. А за да стъпят на габровска територия такива производители са от значение създадените от общината условия за тяхното функциониране – по-бързо административно обслужване, одобряването на проекти, получаването на необходимите разрешителни. Въобще, обслужване на едно гише. Всеки нов местен инвеститор или сериозен външен предприемач, който за първи път стъпва на територията на Габрово да бъде посрещан така, че в най-кратки срокове да успее да отвори своето производство тук. Така по естествен път ще се увеличи заетостта на хората и доходите на габровци ще нарастнат. Ето защо кметът и общинската администрация трябва да умеят да рискуват, за да привличат повече успешни инвеститори. За жалост, в последната година няма нов инвеститор, стъпил на габровска територия. А е абсурдно община, а и държава да разчитат само на европроекти за развитието си.

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

Емилия Дженкова, икономист:

„Нашите крайни квартали не са приветливи за младите хора, а могат да бъдат хубаво място за живеене.

Чистият въздух и красивата природа са изключително подходящо място за отглеждането на децата.

За съжаление в габровските квартали няма добра инфраструктура, няма детски площадки и детски заведения.

Училищата са закрити.

А младите хора искат семействата им да се чувстват сигурни на мястото, където живеят – децата им да играят спокойно и на воля, да има къде да се учат, да посещават музикални или танцови школи, да спортуват.

Така че, за да расте Габрово като град и да е привлекателен за младите, сме длъжни да им създадем адекватни на техните потребности условия за живот, за отглеждане на децата им и те да са спокойни за тях.

*Местни избори 2015. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица