Свържи се с нас

Новини

Липсата на работа и обезлюдяването са проблемите на Габрово

Published

on

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Липсата на достатъчно работни места и обезлюдяването на Габрово са основните проблеми, според жителите на областния център. Това сочат резултатите от проведената сред местното население акнета на Гражданско движение „ДНЕС“ – Габрово, оповестени пред медийния партньор на инициативата „Габрово Нюз“.

Около 75 % от анкетираните граждани, от общо 1220 души, считат този проблем като най-сериозен пред развитието на Габрово. „Очертава се една тенденция, която се препокрива с проведена през 2011 г. друга наша анкета, сочеща същия този проблем като водещ, за което управляващите в нашия град трябва много добре да се замислят какво ще направят“, коментира пред „Габрово Нюз“ Анатолий Антов, областен координатор на ГД „ДНЕС“.

Според данните от допитването до габровци, на второ място те посочват лошата инфраструктура в нашия град, най-вече в крайните квартали. „Всичко това, което се говори в Габрово за толкова милионни инвестиции не са повлияли на габровци. Отчитаме факта, че анкетираните хора са от кварталите, което подчертава там липсата на инвестиции, а не само в централната част, която има що годе някаква промяна“, каза Антов.

На трето място анкетираните определят липата на достатъчно места за паркиране, а на четвърто място е градският транспорт, с около 32,67 %.

„Градският транспорт кореспондира моментално с актуалния проблем за габровци дали да бъде премахнат тролейбусният транспорт или не. Лично аз смятам, че след като има обещания, че ще се запази, би трябвало да се дискутира преди да се вземе решение за ликвидирането му. Най-малкото, което дължат на гражданите е едно допитване до тях. Указва се Общинският съвет решава това, което е изгодно май на някои определени хора. Трябва да се питат хората и тогава да се взимат решения“, добави още по проблема областният координатор на „ДНЕС“.

На пето място хората са поставили чистотата и озеленяването в Габрово, около 15%.

Като други проблеми гражданите са посочили ниските заплати, липсата на достатъчно места за отдих, места за спорт, недостатъчно велоалеи, лошата връзка в градския транспорт (разписания), липса на комуникация между граждани и управляващи, и изключително неподдържани крайни квартали.

„От 2011 г., когато тогава правихме анкета в началото на мандата на управляващите в Габрово, към момента няма кой знае каква промяна в нагласата относно това, което е като проблеми. Това е трагедията – демографският проблем на града. Тук трябва да се замислим какво да правим“, завърши Анатолий Антов.

Целта на проучването бе да се групират основните проблеми на Габрово, като се започне от глобалните и се стигне до конкретните. Идеята на инициативата е да подкрепи местните управляващи за вземане на правилните управленчески решения след спечелване на изборите, а не да се конфронтира с тях.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Мутафчията на музей „Етър“ е обявен за живо човешко съкровище

Published

on

Христо Маринов – майсторът мутафчия в музей „Етър“, е обявен за живо човешко съкровище. Кандидатурата му, издигната от културната институция в която работи, е одобрена за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България.

Тази година на областния етап бяха излъчени шестнадесет предложения. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство прие работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и предложи на министъра на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България да бъдат вписани шест кандидатури.

Церемонията по връчването на удостоверенията ще се проведе на 12 декември 2022 г. от 13:30 ч. в галерия „Средец“ в Министерство на културата.

На 13 декември от 11:00 часа в музей „Етър“ е обявено официалното откриване на ретроспективната изложба „Христо Маринов – майсторът творец“. Изложбата представя богатата палитрата от умения на Христо Маринов чрез изработени от него изделия. Вече 40 години той прилага автентичната технология в производството на мутафчийски изделия в музей „Етър”.

Придобитият майсторлък в редкия занаят мутафчийство го провокира да търси различни творчески предизвикателства. Той експериментира с тъкачни техники; усвоява боядисването, за да покаже, че пъстротата може да присъства и в козинявите изделия; изучава и практикува тъкане на колани „на кори“ и плетене на въжета.

През 2022 година, по предложение на музей „Етър“, майстор Христо Маринов стана кандидат на Област Габрово за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища – България”, в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“. Министерство на културата публикува на сайта си информация за всички одобрени кандидатури.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Из “Тайната книга на богомилите” 4 в ХГ „Христо Цокев“

Published

on

През месец декември ХГ „Христо Цокев“ представя в рубриката „Акцент на месеца” творбата на Стоимен Стоилов Из „Тайната книга на богомилите” 4. Авторът е със значителен принос за българската графика и извежда специфична линия чрез творчеството си.

Стоимен Стоилов е роден на 18.09.1944 г. във Варна. Завършва ВИИИ „Николай Павлович” през 1972 г. със специалност графика и илюстрации. През 80-те години на 20-ти век е председател на варненската група на художниците. По традиция варненската графична школа е със сериозен статут и високо ниво. Носител е на Хердерова награда през 1991 г. Има редица самостоятелни изложби в София, Варна, Париж, Осло, Москва, Одеса, Ню Йорк. Експериментира и в областта на живописта.

Цветната графика Из „Тайната книга на богомилите” 4 носи характерния почерк на автора, като разглежда митологемата за богомилството и съдържа библейска символика. Отпечатъкът е изключително прецизен в технологично отношение, предвид, че са използвани няколко цвята.

Авторът умело се ползва от ефектите и качествата на литографията и показва авангарден подход към рисунката и композицията. Очевидната способност на Стоимен Стоилов да бъде изразителен и да изследва докрай темите, които разработва, личи в серията литографии Из „Тайната книга на богомилите”.

Представеният отпечатък датира от 1981 г. и е ценна част от фонд “Графика” на ХГ „Христо Цокев”. Каним всички ценители на графичното изкуство да се докоснат до произведението Из „Тайната книга на богомилите” 4 с автор Стоимен Стоилов през месец декември в ХГ „Христо Цокев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Поздравление от Силвия Кръстева за Деня на доброволеца

Published

on

Уважаеми доброволци,

Приемете моите най-сърдечни и искрени пожелания по случай 5 декември – Международен ден на доброволеца! Всички Вие, които доброволно подавате ръка в труден момент от живота, сте хора с големи сърца и хора за пример. Пожелавам Ви да бъдете най-вече здрави и добротата, която носите в себе си никога да не Ви напуска. Всички ние вярваме в доброволчеството и неговата хуманна кауза, затова то винаги просъществува.

Тук е мястото да изкажа своите най-искрени благодарности на доброволците от Доброволното формирование – Трявна, които неведнъж са доказали, че могат да работят рамо до рамо и активно да участват в преодоляването на предизвикателствата, свързани с бедствия и аварии и кризисни ситуации на територията на Община Трявна. Помощта Ви е безценна и Ви уверявам, че трудът Ви наистина допринася за подобряване капацитета на защита на местното население.

На този ден Ви желая, на всички Вас, да не спирате да заразявате хората с дейността си, превърнала се във Ваше призвание. Да давате по-голяма гласност на доброволчеството, за да увлича със себе си нова и свежа подкрепа. Защото така доброто ще продължава да се случва.

Благодаря Ви и знам, че най-голямата награда за Вас винаги ще остане щастието в очите на хората, което е достатъчно да стопли сърцето на всеки доброволец. Честит празник!

С уважение,
Силвия Кръстева Кмет на Община Трявна

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица