Свържи се с нас

Крими

Условна присъда за лекарка, уморила пациент

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

С присъда по наказателно дело от общ характер, постановена на 7 сепетември тази година, състав на Габровския окръжен съд, председателстван от съдия Костова, осъди Р.А. от Габрово на 2 години лишаване от свобода – условно, и лишаване от право да упражнява професията „лекар” за срок от 6 месеца, за причинена смърт на мъж от Габрово, поради немарливо изпълнение на лекарска професия.

Подсъдимата бе призната за виновна в това, че в интервала между 4,20 ч. и 6,30 ч. на 3 май 2014 г., в Спешно отделение на МБАЛ „Д-р Т. Венкова” в Габрово, причинила смъртта на 39-годишен мъж от Габрово, поради немарливо изпълнение на задълженията си като дежурен лекар – правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Видно от събраните по делото доказателства пострадалият е бил докаран в отделението в състояние на алкохолно опиянение. След като бил извършен преглед и са били влети медикаменти същият напуснал отделението, а малко по-късно е открит в близост до сградата на лечебното заведение, починал от аспирация на стомашно съдържимо.

Съдът счете, че с оглед събраните по делото доказателства подсъдимата не изпълнила предписания на Медицински стандарт „Спешна медицина” и разпоредби от Правилника за устройството, дейността и вътрешния ред в Спешно отделение при МБАЛ „ Д-р Т. Венкова” за извършване съобразно състоянието на приетия пациент на пълен преглед и необходимите минимум изследвания и в зависимост от резултатите от тях – консултации с тесни специалисти. Горното довело до неправилна оценка на състоянието и крайно недостатъчно лечение на пострадалия.

Предвид горепосоченото и на основание чл.123 ал.1 от НК и чл.54 от НК Р.А. бе осъдена на 2 години лишаване от свобода, като на основание чл.66, ал.1 от НК изпълнението на така определеното наказание, бе отложено с изпитателен срок от 3 години.

На основание чл.160 във вр. с чл.37 от НК съдът лиши Р.А. от право да упражнява професията „лекар” за срок от 6 месеца, считано от влизане на присъдата в сила.

С оглед събраните по делото доказателства съдът призна подсъдимата за невинна и я оправда по част от повдигнатите й обвинения за нарушение на служебните й задължения.

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Акция по „широкообхватен контрол“ се проведе в област Габрово

Published

on

В средата на тази седмица, на територията на област Габрово се проведе специализирана полицейска операция по метода на „широкообхватния контрол“.

В Габрово полицейски екип и екипи на Агенция „Пътна инфраструктура“, Областен отдел „Автомобилна администрация“- Габрово, Агенция „Митници“ и Национална агенция за приходите извършваха проверки на автомобили на пътя между Габрово и Дряново.

В рамките на два часа полицейските служители провериха общо 42 МПС-та и 48 лица, сред които 11 товарни автомобили.

Установени са били 6 нарушени и връчени 2 електронни фиша. Контролните органи от Областен отдел „Автомобилна администрация“ извършили проверка на 4 товарни автомобила, а служителите на Агенция „Пътна инфраструктура“ – 42.

Екипът на Агенция „Митници“ проверил 7 автомобила, а служителите на НАП – 9 и техните водачи.

В рамките на два часа в Севлиево са били извършени проверки на 38 автомобила и 42 лица, като констатираните нарушения 6, а връчените електронни фиша са три. Екипите на РУ Дряново извършили проверка на 31 МПС и 34 лица, за които са установили 2 нарушения. В Трявна били проверени 21 автомобила и 29 лица, за които са констатирани 3 нарушения. Връчени са 2 ел. фиша.

Зареди още

Крими

Моторист е с опасност за живота след инцидент в тунела край Дряново

Published

on

31-годишен мъж от великотърновското село Арбанаси бе приет в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово с опасност за живота, след като пострада тежко при катастрофа с мотор.

Инцидентът е станал снощи, около 22.15 часа, на главния път между Габрово и Велико Търново, в района на тунела, близо до Дряновския манастир, съобщиха днес от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Пристигналият на мястото на произшествието автопатрулен екип на полицията установил, че водачът на мотоциклета „Сузуки“ е самокатастрофирал.

Пострадалият веднага бил транспортиран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ с фрактура на крака и черепно-мозъчна травма, с опасност за живота.

На водача е взета кръвна проба за химически анализ.

*Използваното фоново изображение е на
Google Street View.

Зареди още

Крими

Съдът осъди габровски измамник, подвел 11 души

Published

on

С присъда по наказателно дело от общ характер, състав на Районния съд в Габрово осъди мъж от Габрово на лишаване от свобода за извършена измама. Съдът призна подсъдимия габровец, с инициали С.К. за виновен в това, че през периода 13 юли – 1 август 2023 г., при условията на продължавано престъпление, след предварителен сговор с неустановено по делото лице, с цел да набави за себе си и другиго имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у 11 лица от Габрово и от село Жълтеш, че за освобождаване на техни близки във връзка с причинено ПТП или във връзка с провеждана полицейска операция по залавянето на измамници, е необходимо да предадат определени парични суми.

В резултат на посоченото на потърпевшите е била причинена имотна вреда в размер на общо 93 918,37 лева. За горепосоченото престъпление по чл. 210, ал. 1, т. 2 и 5 във вр. с чл. 209, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК и след проведено пред първоинстанционния съд съкратено съдебно следствие, подсъдимият С.К. бе осъден на 3 години лишаване от свобода, което наказание да изтърпи при първоначален общ режим.

Подсъдимият бе осъден и да заплати на 5 от пострадалите лица, конституирани като граждански ищци по делото, обезщетения за причинени от деянието имуществени вреди в размер на общо 35 206,09 лева.

Присъдата подлежи на въззивно обжалване или протестиране пред Окръжен съд – Габрово.

Производството пред районния съд бе разгледано по реда на Глава 27 от НПК – Съкратено съдебно следствие, при условията на чл. 371 т. 2 от НПК. Подсъдимият заяви, че се признава за виновен по всички факти и обстоятелства посочени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства по тях. Съгласно разпоредбите на закона, при разглеждане на делото по този ред, когато определя наказанието съдът е длъжен да съобрази същото с разпоредбата на чл.58а от НК, като в конкретния случай редуцира първоначално определеното наказание от 4 години и 6 месеца лишаване от свобода, с 1/3.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица