Свържи се с нас

Крими

Условна присъда за лекарка, уморила пациент

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

С присъда по наказателно дело от общ характер, постановена на 7 сепетември тази година, състав на Габровския окръжен съд, председателстван от съдия Костова, осъди Р.А. от Габрово на 2 години лишаване от свобода – условно, и лишаване от право да упражнява професията „лекар” за срок от 6 месеца, за причинена смърт на мъж от Габрово, поради немарливо изпълнение на лекарска професия.

Подсъдимата бе призната за виновна в това, че в интервала между 4,20 ч. и 6,30 ч. на 3 май 2014 г., в Спешно отделение на МБАЛ „Д-р Т. Венкова” в Габрово, причинила смъртта на 39-годишен мъж от Габрово, поради немарливо изпълнение на задълженията си като дежурен лекар – правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Видно от събраните по делото доказателства пострадалият е бил докаран в отделението в състояние на алкохолно опиянение. След като бил извършен преглед и са били влети медикаменти същият напуснал отделението, а малко по-късно е открит в близост до сградата на лечебното заведение, починал от аспирация на стомашно съдържимо.

Съдът счете, че с оглед събраните по делото доказателства подсъдимата не изпълнила предписания на Медицински стандарт „Спешна медицина” и разпоредби от Правилника за устройството, дейността и вътрешния ред в Спешно отделение при МБАЛ „ Д-р Т. Венкова” за извършване съобразно състоянието на приетия пациент на пълен преглед и необходимите минимум изследвания и в зависимост от резултатите от тях – консултации с тесни специалисти. Горното довело до неправилна оценка на състоянието и крайно недостатъчно лечение на пострадалия.

Предвид горепосоченото и на основание чл.123 ал.1 от НК и чл.54 от НК Р.А. бе осъдена на 2 години лишаване от свобода, като на основание чл.66, ал.1 от НК изпълнението на така определеното наказание, бе отложено с изпитателен срок от 3 години.

На основание чл.160 във вр. с чл.37 от НК съдът лиши Р.А. от право да упражнява професията „лекар” за срок от 6 месеца, считано от влизане на присъдата в сила.

С оглед събраните по делото доказателства съдът призна подсъдимата за невинна и я оправда по част от повдигнатите й обвинения за нарушение на служебните й задължения.

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Напит водач тресна „баварец“ в дърво, а млад „голфаджия“ в скат край Узана

Published

on

Две пътнотранспортни произшествия станаха през съботния ден в Габрово и в района на областния град. Това става ясно от полицейската сводка за днешния ден.

При първия от двата пътни инцидента, 25-годишен пиян водач на „БМВ“ успя да самокатастрофира на ул.“Великотърновко шосе“.

Катастрофата е станала около 01.30 часа. Водачът на немския автомобил изгубил контрол над управлението и се ударил странично в крайпътно дърво.

Мъжът бил прегледан от отзовалия се екип на спешна помощ, който не установил данни за телесни повреди.

От него обаче се разнасяли остри миризми на алкохол. При проверката му за употреба дрегерът отчел 1.40 промила в количеството издишан въздух.

Същият отказал кръвна проба и приел показанията на техническото средство, с което бил изпробван. По случая е образувано бързо производство.

Втората катастрофа станала около 20.05 часа на пътя между местността Узана и село Зелено дърво.

Пристигналият на място екип на „Пътна полиция“ установил, че 19-годишен варненец, управлявайки „Фолксваген Голф“, не съобразил поведението си с атмосферните условия и релефа на пътя, излязъл извън пътното платно и се блъснал в крайпътен скат.

Един от пътниците, който бил в автомобила – също на 19 години, получил охлузвания и натъртвания, като бил откаран за преглед в местната болница, без опасност за живота.

Пробата за алкохол на водача е отрицателна. ПТП-то е обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Спряха шофьор на „G-класа“, каращ на опиати

Published

on

Полицията в Габрово спря шофьор на луксозен джип, а при проверката му за употреба на забранени от Закона вещества, мъжът зад волана даде положителен резултат за опиати.

Случаят е от 1 декември. Тогава около 10.20 часа на ул.“Райчо Каролев“, полицейски екип извършил проверка на лек автомобил „Мерцедес Г63“, управляван от 40-годишен мъж.

Водачът бил тестван за наркотици, като техническото средство отчело положителен резултат за употребата на опиати.

Мъжът дал кръвна проба. По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Полицията проведе акция „пешеходец“

Published

on

През миналата седмица, на територията на Областната дирекция на МВР – Габрово, се проведе специализирана полицейска операция, имаща за цел подобряване на безопасността на движението по пътищата и намаляване на пътнотранспортния травматизъм с участието на пешеходци.

Пътните полицаи осъществяваха контрол върху поведението на пешеходците по спазване на правилата за движение относно неправилно пресичане на платното за движение, внезапно навлизане на пътното платно, пресичане при червен сигнал на светофарната уредба.

Контрол се осъществяваше и спрямо водачите, отнемащи предимство на пешеходци. Паралелно се наблюдаваше и за водачи с рисково поведение на пътя, свързано с неправилно изпреварване, отнемане на предимство и други несъобразени маневри, създаващи предпоставки за пътни инциденти.

В рамките на отчетния периода бяха проверени 1 323 автомобила и 1 524 лица. Съставени са били 45 акта и наложени 463 глоби с фиш. На 16 лица, пресекли на нерегламентирани места, са съставени фишове.

За внезапно навлизане и неправилно пресичане на платното за движение са санкционирани 4 лица. Глобен е един водач, който не е осигурил предимство на пешеходец.

Нарушенията на правилата за престой и паркиране в райони на пешеходни пътеки, кръстовища, на спирките на превозните средства от редовните линии за обществен превоз на пътници са 6. Изготвените сигнални писма са 6.

При зимна обстановка се увеличават рисковете за пътни инциденти. „Пътна полиция“-Габрово обръща внимание на всички участници в движението да се съобразяват с условията и стриктно да спазват правилата за движение съгласно Закона за движение по пътищата.

Основни правила за поведение на пешеходците са:
– по възможност да носят по-ярки дрехи, които да ги правят по-лесно забележими на пътя;
– да пресичат само на определените за целта места и то след като внимателно се огледат
– да не забравят, че ползването на мобилни телефони разсейва, затова е добре по възможност да не се ползват при пресичане.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица