Свържи се с нас

Новини

Георги Гатев: „Днес да намерим утрешните звезди на футбола“

Published

on

снимка: ДЮФК „Янтра 2013″

снимка: ДЮФК „Янтра 2013″

Преди около три години 39-годишният Георги Гатев и негови съмишленици създадоха Детско-юношески футболен клуб „Янтра – 2013″ (Габрово), който придобива все по-широка популярност в последно време в нашия град и доказва, че спортът е бъдещето на децата. Екип на „Габрово Нюз“ се срещна с треньора, за да разговаря относно клуба, футбола в Габрово и неговото състояние.

– Как се роди идеята да създадете ДЮФК „Янтра – 2013“?

През 2012 година създадохме Сдружение „Днес и утре“, стоящо в основата на този проект, наречен ДЮФК „Янтра – 2013“. Както аз така и моите съмишленици, стоящи зад него, през целия си съзнателен живот сме във футбола. Това беше основната причина да търсим начин да сме полезни на играта и децата, а и детско-юношеският футбол е най-чист. Така се роди идеята за учредяването на клуба ни. Считам, че инвестицията при децата, в какъвто и да е спорт под каквато и да е форма, е инвестиция в нашето бъдещето, което бе определящо да създадем нашия клуб.

– Изостава ли Габрово в развитието на детско-юношеските школи?

В сравнение с по-големите футболни градове в България, да. Но вървим в правилна посока. Масовостта, желанието за работа и талантът на младите ме кара да мисля, че в скоро време ще берем плодовете от своя труд.

– От какво е продиктувана тази масовост в нашия град? Дали шестте футболни клуба в Габрово са причината за това и как се отразява на практикувания тук футбол?

Да, според мен това е основата. Конкуренцията винаги е раждала качество, но в нашия неголям град толкова клубове са много. Според мен начинът на работа, преподаваните методики и отношението на треньорите към децата и родителите ще са основен движещ фактор при определяне избора на клуб, което би довело до редуциране на броя им. Защото децата са малко.

– Справяте се отлично в турнирите и първенството на БФС! Разкажете ни малко повече.

Футбол 5 и 7 са формати, които ние подкрепяме и са харесвани от децата. Ние не отдаваме голямо значение на класиране и крайни резултати от мачовете. Най-важното за нас е да предадем опита  си и разбиранията за играта на младите футболни таланти, научавайки ги на навици, които да са полезни в изграждането и развитието им като футболисти.

„Дежурният“ въпрос: Какви са бъдещите ви цели и планове?

Плановете и целите ни са да продължим с развитието си, да спазим своята идентичност и да развиваме нашата марка. Да придобиваме все по-широка популярност не само в Габрово, но и в страната. Имаме договор с ДЮФК „Национал“, най-голямата школа за деца в столицата, което ме прави оптимист. Амбицията ни е да представяме града и школата ни на силни футболни турнири в страната и чужбина. Да каним специалисти, които да провеждат открити уроци, лекции и тренировки тук на местна почва, както и ние да посещаваме други школи извън нашия град. В момента разработваме наш интернет клубен сайт, където ще качваме графиците на тренировките, снимки, актуални новини, видео и всичко свързано с нашата школа.

– Как ще протича тренировъчният процес през зимата?

Подписахме договор с Община Габрово и ни бяха предоставени базите за ползване, което гарантира подготовката ни през зимния период.  Освен тренировките в общинските бази ще продължим да работим и на комплекс „Трендафила“. Там тренировъчният процес ще върви всеки ден, а всяка събота ще продължават футболните празници на детските градини.

– Кой стои зад вас и ви подкрепя?

Тук е мястото да благодаря на всички онези, с които работим, като ги уверявам, че ще продължим да го правим и надявам се това наше партньорство да се съхрани напред във времето.  Благодарен съм на всички родители, директори на детски градини и училища, радетели и спомоществователи на габровския футбол. На Веселин Кръстев (Боженци), фирмите „Брайт“, „Терабайт“, „Мони“ и „Алфрида Пеев“, и на всички онези, които повярваха в проекта ДЮФК „Янтра – 2013″. Без тях ние нямаше да сме това, което сме.

Какво е Вашето послание?

Хората трябва да имат кауза и да вярват в нещо добро. Нека омразата във футбола да не е водеща и да не се превръща в кауза. Да върнем хората по стадионите, за да могат един ден младите спортисти да усетят тръпката и изживяването от пълните трибуни. Нека днес намерим утрешните звезди на футбола.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Занималня за вашето дете SmartyЛЯТО 2024!

Published

on

Лято 2024 е почти тук и с него идва най-очакваната целодневна занималня SmartyЛЯТО. Програмата е предназначена за деца от 1 до 4 клас и ще стартира на 1-ви юли, като ще продължи до края на лятото. Заниманията ще се провеждат всеки ден от 08.00 до 17.00 часа.

Какво предлага SmartyЛЯТО за вашите деца?

📖 Четене и читателски дневник Децата ще имат възможността да четат задължителната литература и да попълват читателски дневник, развивайки своите четивни умения и любов към книгите.

📖 Бързо четене Интензивните занимания с курс „Бързо четене“ ще помогнат на децата да усъвършенстват уменията си за бързо и ефективно четене.

🧮 Ментална аритметика с Абакус Чрез запознаване с Абакус и основите на менталната аритметика, децата ще придобият ценни математически умения и ще развият концентрацията си.

💶 Финансова грамотност Децата ще се запознаят с основните финансови понятия и ще научат как да управляват семейния бюджет.

Развитие на когнитивни умения Заниманията ще са насочени към подобряване на концентрацията и паметта, както и към развитието на въображението, логиката и пространственото мислене.

Игри на открито Редовните игри на открито ще осигурят активност и забавление за децата през цялото лято.

Посещения и беседи в габровските музеи Организираме интересни посещения и беседи в габровските музеи, които ще обогатят знанията на децата за културата и историята.

Опция за обяд и следобедна закуска Осигуряваме опция за обяд и следобедна закуска, с внимание към здравословното хранене на вашите деца през деня.

Не пропускайте тази възможност!

Местата са ограничени, затова побързайте да запишете вашето дете за SmartyЛЯТОСвържете се с Детски образователен център SmartyKids – Габрово за повече информация и записване на телефон: 0897 970 400.

Осигурете на вашето дете едно незабравимо и образователно лято със SmartyЛЯТО!

Зареди още

Новини

Оскверниха паметника на Рачо Ковача в центъра на Габрово

Published

on

*Снимки: Радослав Първанов Фотография.

Паметникът на основателя на Габрово, който се намира в корито на река „Янтра“ в центъра на областния град, е осквернен от неизвестни към този момент лица. За извършеното посегателство информира Радослав Първанов, кореспондент на БТА.

Върху главата на паметника на Рачо Ковача има поставени бетонни парчета, подредени едно върху друго, а под тях се показва метална лъжица. Освен това в дясното ухо на статуята се вижда натъпкана угарка от цигара, а главата на бронзовата композиция е залята с неизвестна течност.

Пред БТА от Община Габрово заявиха, че осъждат категорично този вандалски акт спрямо един от символите на града, а предметите, поставени върху главата на фигурата на Рачо Ковача ще бъдат премахнати. От Областната дирекция на МВР – Габрово също посочват, че са информирани за деянието и тече проверка.

Паметникът на Рачо Ковача е уникален за България, тъй като е единственият паметник, построен в река. Той е издигнат върху скалата „Грамадата“ срещу моста „Игото“.

Рачо Ковача е основателят на Габрово, като според легендата от габъровото дърво над неговата работилница произлиза името на града.

Рачо Ковача, по произход от Боженци, се премества в Габрово, където първоначално подковава конете на керванджиите и ремонтира каруците им. С времето създава семейство и по неговия пример се преселват и други.

Паметникът на Рачо Ковача, изработен от бронз от скулптора Любомир Далчев, изобразява здрав мъж, държащ в едната си ръка ковашки чук, а в другата клещи, хванали парче метал върху наковалня.

По случай Деня на Габрово, паметникът бива преобличан в традиционна българска носия.

Габровци, прословути с Габровския карнавал на хумора, шеговито твърдят, че статуята на Рачо Ковача е поставена върху канара в река Янтра, за да се пести жилищна площ и за да не се харчат пари за цветя на паметника.

Зареди още

Новини

Градското по плуване в ПМГ – Габрово се превърна в незабравим празник

Published

on

На закрития плувен басейн на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ в Габрово се проведе градско състезание по плуване, обединяващо състезатели от всички възрастови групи. Спортното съоръжение посрещна публиката и 45 участници, които заявиха желание да се състезават в различните дисциплини.

Мероприятието бе организирано и финансирано от КПППС „Синкевица“ – Габрово и ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“. Откриването на състезанието беше извършено от представителя на ръководството на спортния клуб, г-н Теодор Марков.

Спортният празник премина при отлична организация, като състезателите бяха разпределени по пол и възраст в пет групи. За много от младите плувци това бе първото им състезание, което направи събитието още по-запомнящо се.

В група А (родени 2016 г. и след това) на 25 м свободен стил, при момичетата златният медал спечели Веселина Александрова, а сребърният София Недялкова. При момчетата, Самуил Петров се класира на първо място, следван от Калоян Донев и Михаил Андреев.

Група В (родени 2014 – 2015 г.) също се състезаваха на 25 м свободен стил. При момичетата, Мартина Ковачева спечели златото, Виктория Петкова среброто, а София Борисова бронза. При момчетата, златният медал бе спечелен от Александър Петков, сребърния от Кенет Петров и бронзовия от Самуил Чолаков.

На 50 м свободен стил се състезаваха участниците от група С (родени 2012 – 2013 г.). При момчетата победител стана Ивайло Пенчев, следван от Борис Джонжоров и Симеон Иванов. При момичетата, Тея Илиева завоюва златото, а Катерина Христова и Александра Петкова взеха съответно сребърния и бронзовия медал.

Група Е (родени 2009 г. и преди това) също се състезаваха на 50 м свободен стил. При мъжете, Александър Кунев спечели златният медал в остра конкуренция с Георги Пенчев, който взе сребърното отличие, а бронзът отиде при Христо Илиев. При жените, Кристи-Яна Тозева завоюва първото място.

В дисциплината 100 м свободен стил стартираха участниците от група D (родени 2010 – 2011 г.). При юношите, Момчил Баев се отличи със златен медал, Мартин Марков със сребърен, а Кристиян Кънев с бронзов. При девойките, Виктория Венелинова убедително спечели златото, а Анна Христова и Михаела Александрова разпределиха съответно сребърния и бронзовия медал.

Всички участници в състезанието получиха грамоти за своето участие, а медалистите бяха наградени с удоволствие от родителите на победителите. Събитието остави много положителни емоции и доказа, че спортът обединява и вдъхновява младите таланти в Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица