Свържи се с нас

Новини

Георги Гатев: „Днес да намерим утрешните звезди на футбола“

Published

on

снимка: ДЮФК „Янтра 2013″

снимка: ДЮФК „Янтра 2013″

Преди около три години 39-годишният Георги Гатев и негови съмишленици създадоха Детско-юношески футболен клуб „Янтра – 2013″ (Габрово), който придобива все по-широка популярност в последно време в нашия град и доказва, че спортът е бъдещето на децата. Екип на „Габрово Нюз“ се срещна с треньора, за да разговаря относно клуба, футбола в Габрово и неговото състояние.

– Как се роди идеята да създадете ДЮФК „Янтра – 2013“?

През 2012 година създадохме Сдружение „Днес и утре“, стоящо в основата на този проект, наречен ДЮФК „Янтра – 2013“. Както аз така и моите съмишленици, стоящи зад него, през целия си съзнателен живот сме във футбола. Това беше основната причина да търсим начин да сме полезни на играта и децата, а и детско-юношеският футбол е най-чист. Така се роди идеята за учредяването на клуба ни. Считам, че инвестицията при децата, в какъвто и да е спорт под каквато и да е форма, е инвестиция в нашето бъдещето, което бе определящо да създадем нашия клуб.

– Изостава ли Габрово в развитието на детско-юношеските школи?

В сравнение с по-големите футболни градове в България, да. Но вървим в правилна посока. Масовостта, желанието за работа и талантът на младите ме кара да мисля, че в скоро време ще берем плодовете от своя труд.

– От какво е продиктувана тази масовост в нашия град? Дали шестте футболни клуба в Габрово са причината за това и как се отразява на практикувания тук футбол?

Да, според мен това е основата. Конкуренцията винаги е раждала качество, но в нашия неголям град толкова клубове са много. Според мен начинът на работа, преподаваните методики и отношението на треньорите към децата и родителите ще са основен движещ фактор при определяне избора на клуб, което би довело до редуциране на броя им. Защото децата са малко.

– Справяте се отлично в турнирите и първенството на БФС! Разкажете ни малко повече.

Футбол 5 и 7 са формати, които ние подкрепяме и са харесвани от децата. Ние не отдаваме голямо значение на класиране и крайни резултати от мачовете. Най-важното за нас е да предадем опита  си и разбиранията за играта на младите футболни таланти, научавайки ги на навици, които да са полезни в изграждането и развитието им като футболисти.

„Дежурният“ въпрос: Какви са бъдещите ви цели и планове?

Плановете и целите ни са да продължим с развитието си, да спазим своята идентичност и да развиваме нашата марка. Да придобиваме все по-широка популярност не само в Габрово, но и в страната. Имаме договор с ДЮФК „Национал“, най-голямата школа за деца в столицата, което ме прави оптимист. Амбицията ни е да представяме града и школата ни на силни футболни турнири в страната и чужбина. Да каним специалисти, които да провеждат открити уроци, лекции и тренировки тук на местна почва, както и ние да посещаваме други школи извън нашия град. В момента разработваме наш интернет клубен сайт, където ще качваме графиците на тренировките, снимки, актуални новини, видео и всичко свързано с нашата школа.

– Как ще протича тренировъчният процес през зимата?

Подписахме договор с Община Габрово и ни бяха предоставени базите за ползване, което гарантира подготовката ни през зимния период.  Освен тренировките в общинските бази ще продължим да работим и на комплекс „Трендафила“. Там тренировъчният процес ще върви всеки ден, а всяка събота ще продължават футболните празници на детските градини.

– Кой стои зад вас и ви подкрепя?

Тук е мястото да благодаря на всички онези, с които работим, като ги уверявам, че ще продължим да го правим и надявам се това наше партньорство да се съхрани напред във времето.  Благодарен съм на всички родители, директори на детски градини и училища, радетели и спомоществователи на габровския футбол. На Веселин Кръстев (Боженци), фирмите „Брайт“, „Терабайт“, „Мони“ и „Алфрида Пеев“, и на всички онези, които повярваха в проекта ДЮФК „Янтра – 2013″. Без тях ние нямаше да сме това, което сме.

Какво е Вашето послание?

Хората трябва да имат кауза и да вярват в нещо добро. Нека омразата във футбола да не е водеща и да не се превръща в кауза. Да върнем хората по стадионите, за да могат един ден младите спортисти да усетят тръпката и изживяването от пълните трибуни. Нека днес намерим утрешните звезди на футбола.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Преди 100 години Габрово официално отдава почит на българските опълченци

Published

on

Героизмът на българските опълченци продължава да вълнува и днес. В тяхна чест са наименувани улици, издигнати са паметници, приживе някои от тях получават военни отличия, пенсии, земя. Не за облаги те оставят кръвта си по склоновете на Шипка, при защитата на Стара Загора, на атаката при Шейново и в други сражения.

Мнозина от хилядите герои обаче са забравени приживе, живеят повече от скромно, въпреки че вземат дейно участие в последвалите войни за национално обединение. За да се почете тяхното дело, за да не се забрави то и да се предаде на поколенията и след тях, Габрово отдава почит на българските опълченци по начин, който няма еквивалент в България.

На 7 февруари 1923 г. за Почетни граждани на нашия град са провъзгласени 522 живи тогава поборници и опълченци от цялата страна. Този акт има своята предистория, започнала четири месеци по-рано.

След тържествата по случай 45-годишнината от Шипченската епопея, по предложение на тогавашния кмет Еким Топузанов, Градският общински съвет обсъжда как най-добре да изрази признателността на габровци към сражавалите се на Шипка опълченци като защитници и спасители на града.

Така на 21 септември 1922 г. се взема решение да се обявят за Почетни граждани на Габрово живите опълченци от Първа, Втора, Трета, Четвърта, Пета, Шеста, Девета и Десета дружина и Конната сотня, „взели участие в боевете на Шипка в 1877 г.”. Това е записано в Протокол № 32 от 1922 г. от заседание на Градски общински съвет – Габрово. За да се изпълни това решение, от Централното Поборническо-опълченско дружество – София се изисква списък.

В него са включени живите по това време опълченци, участвали не само в отбраната на Шипченския проход, но и в други сражения по бойния път на дружините – в Казанлъшко, при Стара Загора, при Шейново, в Котленския балкан и т.н. След изготвянето на списъка, за Почетни граждани на Габрово са обявени поименно всичките 522 поборници и опълченци от споменатите дружини.

В Протокол № 2 от 7 февр. 1923 г., с Решението на Габровския общински съвет са записани техните имена. Днес той се съхранява в Държавен архив – Габрово. Интересна статистика за техните родни места, откриваме във фонда на габровския журналист и краевед Ганчо Танев (1927-2010). От всичките, провъзгласени през 1923 г. за Почетни граждани на Габрово опълченци, 136 са от селищата на днешната Габровска област.

От тях 98 са от Габрово и габровските села, другите 38 са от Севлиевско, Тревненско и Дряновско. Останалите 376 са от други краища на България, от Бесарабия, Македония, Северна Добруджа, Източна Тракия и даже от Черна гора. Две години по-късно, Габровската община връчва специално изработен Диплом на обявените за Почетни граждани, подписан от кмета, неговите помощници и общинските съветници.

През 2003 г. Държавен архив – Габрово издава книгата „Почетните граждани на Габрово”, в която са включени провъзгласените за Почетни граждани през 1923 г. живи опълченци. Един от съставителите на изданието е Ганчо Танев, който се превърна в еталон за прецизност и стремеж към точно и вярно изясняване на всеки факт и детайл от миналото на родния ни град.

Той установява, че в списъците, изготвени от Централното Поборническо-опълченско дружество през 1923 г. обаче е допуснат много сериозен пропуск. По това време, в страната е имало още 453 живи опълченци, но неизвестно по какви причини, те не са били включени в него. Поради това те са били лишени от възможността също да бъдат обявени за Почетни граждани на Габрово. А мнозина от тях са били ранени в сраженията, наградени с руски военни отличия и дори произведени в подофицерски чинове.

След Освобождението мнозина от тях са изтъкнати военни дейци, полковници и генерали, изявени общественици, доброволци в Сръбско-българската и Балканската война, членове и активисти на Поборническо-опълченските дружества.

От днешната Габровска община, в този списък са пропуснати 40 живи тогава опълченци. Отново г-н Танев, в сътрудничество с Държавен архив – Габрово, по повод 130-годишнината от Шипченската епопея, подготвя обобщени справки за опълченците – Почетни граждани на Габрово за градовете Варна, Велико Търново, Казанлък, Карлово, Кюстендил, Ловеч, Плевен, Пловдив, Русе, Свищов, Севлиево, Сливен, Стара Загора, Тетевен, Трявна и Шумен.

Те са изпратени с писма до основните регионални вестници в 16 градове в България. Трудът, който Ганчо Танев положи за реабилитиране на паметта на пропуснатите през 1923 г. живи опълченци, намери своето продължение през 2020 г. Тогава, по повод 160-годишнина от провъзгласяването на Габрово за град, Държавен архив изготви предложение за провъзгласяването им за Почетни граждани на Габрово.

С Решение № 218 от 24 септ. 2020 г., Общински съвет – Габрово обяви за почетни граждани на града останалите живи към 1923 г. 40 опълченци от днешната Община Габрово и Добри Цонев от с. Куцина, Великотърновско (от състава на I-ва дружина). Те са били жители на Габрово, както и селата Топлеш, Жълтеш, Делижеци, Тодорчета, Велковци, Гледаци, Пецевци, на Русевци, Вуевци (Войново), Недевци (днес квартали на Габрово), Зелено дърво, Цуцумани, Прахали, Гарвани, Цвятковци, Саботковци, Стоевци, Янковци. Държавен архив – Габрово съхранява Протоколите на Габровски градски общински съвет, с които се стига до този акт.

Протоколът от 7 февр. 1923 г. е изцяло дигитализиран и достъпен за четене в Информационната система на държавните архиви. Съхранява се и фонда на Ганчо Танев. Документите са достъпни за читатели, изследователи и за всички, които искат да научат повече за участниците в Българското опълчение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

БЧК с кампания в помощ на пострадалите от земетресението в Турция

Published

on

БЧК стартира кампания за набиране на финансови средства в помощ на пострадалите от опустошителното земетресение в Република Турция на 6 февруари.

Открита е специална банкова сметка в лева: IBAN: BG64UNCR76301078660913
За пострадалите от земетресението в Турция

Можете да подкрепите кампанията на БЧК и с SMS на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори.

Екип за търсене и спасяване от 12 души с 5 кучета от Планинската спасителна служба на БЧК отпътува тази вечер за Турция, за да се включи в спасителните дейности на място.

Организацията има готовност и да предостави хуманитарна помощ от бедствения си резерв.

БЧК изказва своята благодарност към всички, които отправиха към нас запитвания за набиране на помощи. В момента опитни и специално обучени екипи работят при изключително тежки условия на терен, като тяхната основна цел е спасяването на ранените и пострадалите.

Предстои да бъде извършена оценка на дългосрочните нужди, за която колегите от Турския Червен полумесец ще предоставят допълнителна информация.

БЧК е в постоянна комуникация с Турския Червен полумесец и сформирания щаб на ТЧП, ръководещ операцията по подпомагане, както и с Министерството на вътрешните работи и ГД ПБЗН.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Превоз на товари до 3,5 това в Габрово и региона от „Крис – Билд 2010“

Published

on

Габровската компания „Крис – Билд 2010“ ЕООД извършва превоз на товари до 3,5 тона от/до всяка една точка на територията на града, региона, както и в страната.

Услугата се поддържа от професионален екип, който ще се отзове веднага на уреченото място и ще ви улесни в транспортирането на Вашите обемни вещи или товари, гарантирайки Ви качество и сигурност на доставката.

Не се колебайте, а се доверете на „Крис Билд 2010“. Телефон за контакти: +358 876 533 200.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица