Свържи се с нас

Любопитно

Започна майсторската надпревара по дърворезба в Етъра

Published

on

снимка: АЕК "Етър"

снимка: АЕК „Етър“

Вчера в 13:30 ч. започна Майсторската надпревара „Дърворезба”, съпътстващо събитие на ХIII Международен панаир на народните занаяти „Етър” 2015 г., който ще се проведе от 4 до 6 септември в Архитектурно-етнографски комплекс „Етър”.

снимка: АЕК "Етър"

снимка: АЕК „Етър“

Шестима майстори по дърворезбари: Даниел Стоянов Стоянов от гр. Пловдив,  Красимир Босаков и Красимира Босакова от гр. София, Петър Лазаров от гр. Троян, Десислава Недялкова от гр. Трявна и Антон Николов от гр. Трявна ще премерят силите и уменията си в четиридневна надпревара.

Жури в състав: председател – Ненчо Ненчев – преподавател по дърворезба в Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа”, Величка Георгиева – майстор в Задругата
на майсторите на народни художествени занаяти и член на Оперативното бюро на Международния панаир в Етъра и Росица Бинева – уредник, отдел „Занаяти” при АЕК „Етър”
представи на участниците задължителния предмет за изработка в тазгодишната надпревара.

снимка: АЕК "Етър"

снимка: АЕК „Етър“

Той представлява конзола с акантов лист. Конзолата е изработена от орех през 19 век и е част
от фонда на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в гр. Трявна.
Изпълнена е в характерната за Тревненската възрожденска резбарска школа „кафезлия”-
ажурна, релефна, дълбока резба. Съчетава два от любимите на тревненските майстори мотиви
– виещ се акантов лист, изрязан дълбоко и пластично и мотив перли. Композицията е под
влияние на Европейския барок.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Концерт „Дървото на влюбените“

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„Българската литература nakratko“ на Иво Сиромахов гостува в Габрово

Published

on

Как може един учител да задържи вниманието на учениците в час по литература? С упорство и изобретателност – като буквално играе произведенията и биографиите на авторите!

Заповядайте да видите как се случва това и да се посмеете на премиерата на „Българската литература NAKRATKO“, на 21 февруари от 19.00 часа в зала „Възраждане“ в Габрово.

Авторът на постановката Иво Сиромахов разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители. Режисьор на творбата е Златомир Молдовански, художник-сценограф Ивелина Минева, а музикалното оформление е дело на D-Trax.

Премиерата в Габрово се случва благодарение на Продуцентска къща „Ажур Пико“.

На сцената на зала „Възраждане“ публиката ще види в ролята на трима изтерзани, но усърдни учители, Мария Игнатова – за която това е дебют на театрална сцена, Ненчо Илчев и Антоан Петров.

Изправени пред предизвикателството да преподадат българската литература атрактивно и модерно, така че да бъде разбрана от съвременните ученици, те избират забавен подход. Всеотдайно разиграват конфликтите между Иван Вазов и Пенчо Славейков, Йовков и Елин Пелин, любовния триъгълник между Яворов, Лора и Мина и правят инсценировки на моменти от „Под игото“, „На браздата“, „По жицата“.

Постигат ли целта си? Заповядайте да разберете сами! Заповядайте да гледате премиерата, която ще разсмее всеки от сърце, улавяйки точно с горчива ирония моменти от битието на българското образование.

Билети за представлението Ви очакват във фото „Спринт“, на централната ул. „Радецка“ №24-26 в Габрово. За повече информация и резервации: тел. 0894 654 920 – Даниела Метева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Държавният архив показа как се е празнувал Трифон Зарезан

Published

on

Днес, 1 февруари, празнуваме Трифон Зарезан. Държавен архив – Габрово показа как се е отбелязвал празникът в миналото, публикувайки снимки и припомняйки ни какво повелява обичаят.

Традицията повелява жените да омесят пресен хляб, да сготвят кокошка, пълнена с ориз или булгур. Извършва се ритуална резитба на лозята, с която се поставя началото на земеделската година.

Мъжете взимат в нова вълнена торба всичко приготвено, заедно с бъклица вино и отиват на лозето. Прекръстват се, отрязват по три пръчки, отново се прекръстват и извършват ритуала „зарязване“, т.е. поливат с виното, което са донесли.

Един от тях се избира за Цар на лозята, около когото всички се събират, окичват го с венци от отрязани лозови пръчки и играят хоро.

Представените снимки са от отбелязването на празника в с. Бериево, Севлиевско, през 1966 г. и се съхраняват в Държавен архив – Габрово, фонд № 817 „Окръжен център за фотопропаганда и фотооблсужване – Габрово”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица