Свържи се с нас

Новини

Авария ден преди рязането на лентичката на Водния цикъл!

Published

on

_MG_1733

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В навечерието на официалното откриване на интегрирания проект за Воден цикъл на Габрово и прерязването на лентичката му, което според градската мълва ще бъде направено  лично от Премиера на България Бойко Борисов,  жителите на областния град станахме свидетели на поредна авария, спукани тръби и нова доза компрометиран скороположен асфалт.

За разлика от погледната тераса над Янтра, която падна в коритото на реката „чак“ на 33-я ден, Водният цикъл не можа да издържи дори до неговото тържествено финализиране и поднесе своята „поредна скрита изненада“ на ръководителите си, както и на много габровци.

_MG_1754

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Този път аварията възникна в района на новото кръгово кръстовище до бившата Консултативна поликлиника, което мобилизира почти целият ресурс на ВиК Габрово и фирмата – изпълнител да отстранят повредата на ул.“Брянска“.

_MG_1750

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

По думите на ръководителя на Водния цикъл причината за ситуацията се крие в аварирало ново сградно отклонение, което вече е подменено и се подготвят дейностите да бъде положен отново асфалт. От казаното не стана ясно обаче дали новият асфалт ще бъде положен в рамките на цялото кръстовище, по цялата ул.“Брянска“ или само в рамките на аварията, което предстои да разберем.

Учудващо и скандално се оказа желанието на Звеното за управление на проекта и ВиК Габрово да покрият случаят. Информация за аварията не можеше да бъде намерена нито на страницата на водното дружество, нито на официалния сайт на проекта, като двете институции първоначално „не знаеха“ за нея.

_MG_1762

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

При извършената журналистическа проверка, репортер на „Габрово Нюз“ се натъкна на арогантно поведение и отношение от страна на работещите на мястото на аварията, с отказ да бъде дадена каквото и да било яснота, защо новоасфалтираната улица е отново разкопана.

При направеното журналистическо разследване установихме, че още вчера в ранния следобед се е спукала тръба, която е нарушила цялостта на пътната настилка. Освен това цяла нощ се е работило за отстраняване на аварията, а днес по спешност бе извикана и специализирана техника за полагане на асфалт, за да бъде всичко възстановено за „Големия ден” и лентичката да бъде прерязана в срок.

_MG_1743

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Живеещи граждани в района на Консултативна поликлиника коментираха пред „Габрово Нюз“, че цяла нощ работници са работели по аварията, защото трябва да се приключи възможно най-бързо, тъй като се очаква Премиерът да пристигне в нашия град, за да открие обектите по проекта.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

За огромно съжаление на всички нас, оставяме с впечатление, че се прави опит аварията да бъде покрита, а всичко около нея да бъде заровено под новия асфалт. Надяваме се, че показаното в случая партньорство между ВиК Габрово и фирмите – изпълните по Водния цикъл ще бъде съхранено във времето и занапред, като с тази скорост ще се ремонтирана и отреагира по всяка авария, възникнала в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Коледният базар с благотворителна инициатива за Милена Христова

Published

on

Благотворителна инициатива за набиране на средства за лечението на 51-годишната
Милена Христова от Габрово ще бъде част Коледния базар на 17.12.2022 г. Базарът ще
се проведе на площад „Възраждане“ в Габрово, а зад каузата за лечение на Милена,
която е диагностицирана с тежка форма „Сколиоза“, ще застанат със свои щандове
редица социални услуги от града: Дневен център за деца и младежи с увреждания;
Дневен център за стари хора; Център за обществена подкрепа „Вяра“; Център за
обществена подкрепа ИМКА; Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, Център
за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, Комплекс за социално-здравни
услуги за деца.

Целта е да се съберат средства за сложна медицинска интервенция в
Турция за освобождаване на гръбначния мозък – 2 операции и последващи посещения
за контролни прегледи.

Община Габрово вече подкрепи кампанията с 5 000 лв, но за съжаление средствата не са достатъчни – нужната сума е 22 750 евро.

Началото на базара е в 10.00 часа.

Той е и добър начин да стартираме подготовката за коледните празници. Освен
подаръци с кауза, там ще намерите и много хранителни продукти и деликатеси,
директно от малки ферми и производители. Мед и пчелни продукти, различни видове
кашкавали и сирена, деликатеси от месо, вина, сушени плодове – това е основата на
всяка коледна трапеза.

Щипка екзотика ще внесе щандът на магазин „Берьозка“, където ще се предлагат топли
пелмени, медени блатове за торта, сладка и конфитюри, плодови сокове и сиропи,
сладки изделия и бонбони, лечебна козметика и други.

Ще има и коледна томбола – всеки, пазарувал от търговците на базара, ще получи
талонче с номер за своята покупка. Едно от талончетата ще донесе на своя собственик
пълна торба с продукти от базара – храни, козметика и подаръци.

Разбира се, не е забравена и коледната сцена. На нея ще видим ФТА „Боженци“ в 11.00
ч. и Оркестър Габрово в 12.00 часа – за да бъде денят ни съвсем празничен и светъл.
Коледният базар се организира от Рекламна агенция „Елмазови“ съвместно с Община
Габрово.

Заповядайте, за да променим заедно Коледата на едно семейство и дадем началото на
своята – малко по-добра, споделена и вкусна.

Дарение за каузата можете да направите чрез банкова сметка:
BIC IORTBGSF
IBAN BG82IORT80485019777600
Титуляр Милена Иванова Христова

Зареди още

Крими

Образуваха досъдебно производство за смъртта на блъсната на бул.“Трети март“ жена

Published

on

Досъдебното производство е започнало с първо действие на разследването – оглед на местопроизшествие и се води за престъпление по чл.343 ал.1  б. «в» във вр. с чл.342 ал.1  от НК.

Образувано е за това, че около 18.00 часа на 1 декември в Габрово, на бул.“Трети март“ срещу № 27, при управление на моторни превозни средства, са нарушени правилата за движение по пътищата и е предизвикано пътнотранспортно произшествие между л.а.“Фолксваген Поло“, управляван от А.Ч. от Габрово, л.а.“Дачия Сандеро“, управлява от В.В. от Габрово и пешеходец Д.И. от Габрово, в резултат на което по непредпазливост е причинена смъртта на пешеходеца.           

Неотложните следствени действия са извършени от екип на Областна дирекция на МВР – Габрово с участие на автоексперт в присъствие на дежурния прокурор от Окръжна прокуратура – Габрово.

Предстои назначаването на съдебномедицинска експертиза и автотехническа експертиза относно причините и механизма на възникналото пътнотранспортно произшествие.             

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледният дух завладява Габрово

Published

on

Коледният дух завладява Габрово с концерти, ателиета, изложби, представления, украси и разбира се – светлини.

В програмата през празничния месец декември Община Габрово и културните институции са се погрижили да има за всеки по нещо. Разбира се особено внимание ще получат най – малките, които с най – голямо вълнение очакват елхата, Коледните и Новогодишните празници. А тя, елхата ни, ще огрее целия площад „Възраждане“ на 6 декември точно в 18:00 ч, когато ще можем да се насладим на „Коледна миниатюра“ от ДТ „Рачо Стоянов“ и празнични изпълнения от Оркестър „Габрово“. Със запалването светлините на градската елха започваме обратното отброяване до настъпването на Новата година, а до тогава централната градска част ще е изпълнена с коледни изкушения, които ще дебнат отвсякъде – както за душата, така и за сетивата.

И тази година Градинката с мечето ще се превърне в голямо коледно детско градче, а своите най – малки приятели Община Габрово ще изненада с две нови любими фигури.  Кои ще са те ще разберете на 12 декември в 17.30 ч, когато ще бъде официалното откриване с участието на Държавен куклен театър и нещо специално подготвено от куклените актьори за малчуганите на Габрово. 

Няма как да пропуснем и коледните базари, които тази година ще са поне три, защото това е време за приятни разходки и срещи с приятели, красиви изделия и вкусни изкушения. Най – продължителният от тях ще започне на 5 декември и ще остане до края на месеца и ще е разположен в алеята между РБ „Априлов – Палаузов“ и Национална Априловска гимназия.

Коледен базар с музикална програма ще има и на площад „Възраждане“ на 17 декември от 10.00 ч, а третият и най – нов ще е на едно различно място – по калдъръмените улички на Шести участък. Очаквайте коледни изненади зад всеки ъгъл от 18 до 23 декември, сътворени от „джуджетата“ не на Дядо Коледа, а на Младежки център – Габрово.

Но за това като му дойде времето, а до тогава може да отидете на изложби на децата от Школите на Елиза Ковачева и на Ива Пенчева, а за по-големите и на годишната изложба на габровските художници, да изберете представление от Коледния фестивал на Драматичен театър от 6 до 11 декември, да посетите коледните концерти на две от габровските читалища – НЧ „Габрово – 2002“ и НЧ „Априлов – Палаузов“ и разбира се на 25-ия ден от декември в 11:00 ч да посрещнем заедно коледарите от ДФА „Габровче“ на площад „Възраждане“.

Благослов и наричания ще отправят веднага след това и в МАИР Боженци, а на следващият ден 26-ти в РЕМО „ЕТЪР“ ще може да видите и възстановка на обичая Коледуване, този път пресъздадена от участниците в училището за коледари. Дойдат ли коледарите неусетно идва времето да помислим за всичко, което ни се е случило през годината – и хубаво, и не чак толкова, да го приемем, да благодарим и да погледнем към Новата година, като първо по габровски се повеселим  – на 30 декември, изпращайки старата година „Под звездите на Габрово“ с Влади Ампов – Графа и Михаела Филева.

Декември е времето да бъдем заедно…

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица