Свържи се с нас

Любопитно

„Сватбата – единство и многообразие“ тази събота и неделя в Етъра

Published

on

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Балкански фолклорен фестивал „Сватбата – единство и многообразие” ще се проведе в АЕК „Етър” на 29 и 30 август. Участници от Сърбия, Македония, Турция и Румъния ще ни запознаят с традиционни обреди от своите земи, а фолклорното многообразие по българските ширини ще бъде онагледено, чрез сватбените обичаи на турлаци, хърцои, тракийци и шопи.

С празнично шествие и концерт в центъра на Габрово ще бъде даден старт на фестивала. Откриването ще се проведе на 29 август  (събота) от 18.30 до 19.30 часа в градинка „Глинени  гърнета“.

Част от организаторите по-рано днес разкриха новостите около фестивала и какво може да се види в Музея на открито. Г-жа Росица Бинева, координатор на проекта и уредник занаяти в АЕК „Етър“ и Павлина Дамянова, уредник Духовна култура в АЕК „Етър“, споделиха дейностите, до които посетителите могат да се докоснат.

А ето какво предстои:

– Приготвяне на обредни хлябове, под формата на сватбени гълъбчета.

– Направата на трите вида обредни хлябове: Момин, Момков и Кумов.

– Калесване – на всеки вход на музея ще има калесници, които ще приветстват гостите и ще ги приканват да останат на кулминационните събития.

– Приготвяне на сватбарско жито , по троянска рецепта от организаторите.

– Изучаване на песни и хора.

– Превозването на блага ракия. Момент, който е много важен за традиционната българска сватба.

– Прожекция на сватбени етноложки филми. Това е сбор на филми с традициите и обичаите от този празник на цялата страна. Прожекциите ще се състоят до инфо-центъра.

– През целия ден посетителите ще могат да се преоблекат в народни носии от габровския край. Който иска може да си направи снимка за спомен.

– За дамите носене на менци с кобилица. Мястото на срещата  е  на поляната до чешмата.

– Изложение на момински чеиз. Той ще бъде нареден в каруца за втора поредна година, а всеки желаещ, ще може да се снима с него.

– За най- малките приятели на етнографски комплекс „Етъра“, които ще са гости на събитието в детския кът ще има допълнителни занимания. За тях има подготвени интерактивни игри, оцветяване на сватбени костюми, както и изработка на сватбени герданчета.

За гостите в съботния ден  предстои  изненада, която организаторите запазват в тайна

Организаторите очакват висока посещаемост на тържествата и се надяват всички да се насладят на една  по-празнична атмосфера от обикновените дни.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Коледният дух завладява Габрово

Published

on

Коледният дух завладява Габрово с концерти, ателиета, изложби, представления, украси и разбира се – светлини.

В програмата през празничния месец декември Община Габрово и културните институции са се погрижили да има за всеки по нещо. Разбира се особено внимание ще получат най – малките, които с най – голямо вълнение очакват елхата, Коледните и Новогодишните празници. А тя, елхата ни, ще огрее целия площад „Възраждане“ на 6 декември точно в 18:00 ч, когато ще можем да се насладим на „Коледна миниатюра“ от ДТ „Рачо Стоянов“ и празнични изпълнения от Оркестър „Габрово“. Със запалването светлините на градската елха започваме обратното отброяване до настъпването на Новата година, а до тогава централната градска част ще е изпълнена с коледни изкушения, които ще дебнат отвсякъде – както за душата, така и за сетивата.

И тази година Градинката с мечето ще се превърне в голямо коледно детско градче, а своите най – малки приятели Община Габрово ще изненада с две нови любими фигури.  Кои ще са те ще разберете на 12 декември в 17.30 ч, когато ще бъде официалното откриване с участието на Държавен куклен театър и нещо специално подготвено от куклените актьори за малчуганите на Габрово. 

Няма как да пропуснем и коледните базари, които тази година ще са поне три, защото това е време за приятни разходки и срещи с приятели, красиви изделия и вкусни изкушения. Най – продължителният от тях ще започне на 5 декември и ще остане до края на месеца и ще е разположен в алеята между РБ „Априлов – Палаузов“ и Национална Априловска гимназия.

Коледен базар с музикална програма ще има и на площад „Възраждане“ на 17 декември от 10.00 ч, а третият и най – нов ще е на едно различно място – по калдъръмените улички на Шести участък. Очаквайте коледни изненади зад всеки ъгъл от 18 до 23 декември, сътворени от „джуджетата“ не на Дядо Коледа, а на Младежки център – Габрово.

Но за това като му дойде времето, а до тогава може да отидете на изложби на децата от Школите на Елиза Ковачева и на Ива Пенчева, а за по-големите и на годишната изложба на габровските художници, да изберете представление от Коледния фестивал на Драматичен театър от 6 до 11 декември, да посетите коледните концерти на две от габровските читалища – НЧ „Габрово – 2002“ и НЧ „Априлов – Палаузов“ и разбира се на 25-ия ден от декември в 11:00 ч да посрещнем заедно коледарите от ДФА „Габровче“ на площад „Възраждане“.

Благослов и наричания ще отправят веднага след това и в МАИР Боженци, а на следващият ден 26-ти в РЕМО „ЕТЪР“ ще може да видите и възстановка на обичая Коледуване, този път пресъздадена от участниците в училището за коледари. Дойдат ли коледарите неусетно идва времето да помислим за всичко, което ни се е случило през годината – и хубаво, и не чак толкова, да го приемем, да благодарим и да погледнем към Новата година, като първо по габровски се повеселим  – на 30 декември, изпращайки старата година „Под звездите на Габрово“ с Влади Ампов – Графа и Михаела Филева.

Декември е времето да бъдем заедно…

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Дядо Коледа в твоя дом – как да го поканиш?

Published

on

И тази година Рекламна агенция „Елмазови“ покани Дядо Коледа в Габрово, за да посети габровските деца и да чуе стихчетата и песните, които са научили през годината, да погледне в дебелия тефтер колко точно са били послушни, да раздаде подаръци и да чуе желанията за следващата година.

Можете да го посрещнете във вашия дом за цял един час с обаждане на 0887555260.

Понякога помощник в обиколката му е Снежанка, понякога с тях пътува и фотограф.

Побързайте да се обадите, преди графикът му да се запълни, защото той ще бъде в града само на 23, 24 и 25 декември от 10.00 – 20.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Годишна Коледна изложба на школата „Елиза Арт“

Published

on

Школата „Елиза Арт“ организира Коледна изложба „Пъстър свят“. Децата на габровската художничка Елиза Ковачева – Цокова ще представят своите произведения утре, 1 декември, от 18.00 часа в зала „Възраждане“.

Специално участие в събитието ще вземат изпълнители от Музикална школа „Звезди с аванс“, с ръководители Ваня и Радослав Талеви, и сопраното Ивелина Рашкова, които ще се погрижат за доброто музикално оформление на Коледната изложба и добро настроение.

Входът за събитието е свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица