Свържи се с нас

Култура

„Соло акт“ фест представя две постановки от чужбина

Published

on

Международният фестивал на монодрамата „Соло акт“ в Габрово ще представи най-новите спектакли от страната и чужбина. От общо 13 представления, 11 са гостуващи, а две от тях са чуждестранни. Събитието ще се проведе от 2 до 7 април 2022 г. на четири сцени в града. То ще бъде изцяло с конкурсен характер. За първи път освен професионално жури от експерти в областта на театъра и културата, ще има алтернативно жури на медиите. Двата журиращи състава няма да работят в условията на конкуренция помежду си, а ще се допълват в преценката си за представените спектакли.

Професионалното жури ще определи носителите на награди в пет категории, а алтернативното ще връчи една награда, различна от тези на експертите. Публиката също няма да остане безучастна, а ще определи своя фаворит сред постановките чрез гласуване.

Фестивалът „Соло акт“ е част от културния календар на Драматичен театър „Рачо Стоянов“, който е и негов организатор. Освен билети за представленията, публиката може да си закупи фестивална карта за всички спектакли от програмата. Тя ще им даде предимство при избора на зрителски места. Интерес представлява въведения билет за подкрепа на фестивала. Събраните средства чрез този билет ще подпомогнат провеждането на събитието.

Какво може да гледа публиката в последните три дни на фестивала? След украинското представление „Изповед“ на 4 април, второто чуждестранно участие ще е от Република Косово.

Постановката „Сънищата на Хамлет“  ще бъде на 5 април от 18.00 часа на сцената на Държавен куклен театър – Габрово. Това е моноспектакъл на Ментор Зумбераж – режисьор и актьор в представлението, по текста на Нина Мазур и по мотиви от трагедията „Хамлет“ на Шекспир. Сценографията и костюмите са на Зени Балазхи, музиката е от Андин Рандобрава, а помощник-режисьор е Мирак Зумбераж. Продукцията е на Театрално-филмова къща „AKT&ITI Center“ от Прищина. Организаторите на събитието ще осигурят превод чрез субтитри на чуждестранните представления.

Същата вечер от 20.00 часа на сцената на габровския драматичен театър започва спектакълът „Лазарица“ от Йордан Радичков. Режисьор и актьор в него е Димитър Марков. Постановката е на Драматичен театър „Стефан Киров“ – Сливен. Персонажът на Димитър Марков премисля живота си и всичко, което е станало покрай него. Сякаш извън времето има възможонст да преосмисли битието и парадоксалността на света, разминаването между думи и дела, лицемерие и морал.

В сряда, 6 април, от 18.30 часа в зала „Възраждане“ започва габровският спектакъл „Хомеопатия на душата“. Това е авторски спектакъл на Димитър Иванов – Капитана, който е в стила на стендъп комедиите. Режисурата е на автора и Емил Йорданов.

Участват куклите Бай Тъньо и новият герой, тийнейджърът AJ TikTok-a. С остър хумор Димитър Иванов – Капитана обрисува различни аспекти от ежедневието ни, малко известни факти от българската история, политическата реалност, темите и езика, подчинени на „политическата коректност“.

Вечерта от 20.00 часа на сцената на габровския драматичен театър започва постановката „Плач на ангел“ на режисьора Стоян Радев по текста на Стефан Цанев. Това е моноспектакъл на Христо Мутафчиев в главната роля. Сценографията и костюмите са на Елица Георгиева, а музиката е от Веселин Митев. Представлението е отличено през 2021 г. с три номинации за наградите „Аскеер“ в категориите „режисура“, „съвременна българска драматургия“ и „водеща мъжка роля“. Печели две от тях – „Аскеер“ за „водеща мъжка роля“ за Христо Мутафчиев и „Аскеер“ за „режисура“ на Стоян Радев. Стефан Цанев е отличен с голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство „Аскеер 2021”. В „Плач на ангел” един малък човек повдига големи въпроси, разсъждава за  причините за несполуките в живота, търси справедливост, за да стигне до пречистващото осъзнаване за мястото си в света. Продукцията е на Народен театър „Иван Вазов“.

В последния ден от фестивала – 7 април, зрителите могат да гледат представлението „Провинциални истории“ от 18.30 часа в зала „Възраждане“. Моноспектакъл на Иванка Шекерова и „МаскАрт“ по текстове на Чудомир. Режисьори на постановката са Лилия Секова и Иванка Шекерова, а музиката е на Боян Гегов. Публиката ще се срещне с образите на местната клюкарка, клетия мъж, който търси начин да угоди на жена си, но никога не успява, „трагедията“ на свекървата, която не може да приеме снахата и комичната среща на един обикновен човек с бюрокрацията.

Финал на фестивала ще сложи моноспектакълът „Хроника на едно убийство“. Представлението започва от 20.00 часа на сцената на габровския драматичен театър. Постановката е под режсурата на проф. Ивайло Христов по текста на Ерик-Еманюел Шмит. В ролята влиза Йорданка Стефанова. Сценографията е дело на Марина Янева, а фотограф е Антон Даскалов. Продукцията е на Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Спектакъл за загубата на любовта в живота, самотата и преосмисляне на случайностите, които всеки ден ни носи.

Веднага след края на „Хроника на едно убийство“ ще започне официалната церемония по награждаването и закриването на „Соло акт 2022“. Цялата програма на фестивала може да бъде видяна на интернет страницата на габровския драматичен театър.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Писателката Даян Шаер гостува на габровци

Published

on

Писателката Даян Шаер гостува на габровци в Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“. Даян Хасан Шаер е млада авторка от българо-сирийски произход. Тя определя себе си като мост между двете държави, древната сирийска култура и съвременното излъчване на модерна европейска жена се съчетават в нея и в литературното й творчество по интересен начин.

Писателската дарба тя носи в сърцето си, но необичайната ѝ фамилна история, развила се на два континента и в две твърде различни една от друга култури има своя принос за темите, които засяга в своите книги.

„Сирия бе една невероятна приказка  преди войната, като да разтвориш „1001 нощ“…, потапяш се в нея. Всяка страница е уникално различна и красива. За съжаление войната отне части от тази приказка, но постепенно в годините виждам, че тя започва отново да съгражда себе си. Беше някакъв много интересен контраст, като два различни свята, което се е запечатело някъде в мен, защото по-късно се ражда на страниците на първата ми книга“, казва самата писателка.

Първата ѝ книга – „Има ли места в Рая“, е книга за „историите, които ни променят завинаги. Това е приказка за безсмъртните мечти и заличените животи. За смелостта на младо момиче и за силата на духа, която идва при нас в най-трудните ни моменти. За горещината на лятото и тази на любовта, която гори вътре в нас. И за небето… Това, към което гледаме, когато имаме нужда от Надежда. Но от тези небеса не падат звезди, а бомби. И не сбъдват желания, а взимат животи…“ 

Великият Стефан Данаилов за втората книга на Шаер, наречена „Да откраднеш сърцето на Дявола“: „Признавам, че когато посегнах към ръкописа на бъдещата книга на Даян Шаер се подведох по атрактивността на заглавието. Не очаквах да намеря един дълбок, разтърсващ разказ за вечното човешко чувство – Любовта. Възхитен съм от умението на младата авторка да рисува незабравими цветни картини, в които потапя съдбите на своите герои. Романът се чете на един дъх и не само заради преплитането на житейските им съдби, а заради дълбоко философските изводи за това, което ни се случва докато се вливаме в голямата човешка навалица на времето, в което живеем…“

Третата книга на Даян Шаер дава отговор на въпроса как живее в България сирийка, избягала от войната заедно с трите си дъщери. Историята, която тя разказва в романа си „На моята майка Сирия“ е по действителен случай.

„Вдовицата  на времето“  е четвъртата книга на писателката. Тук Даян Шаер е коренно различна от предишните си заглавия. Книгата е в стил анти-утопия. Както самата Шаер казва: „Анти-утопията си е един измислен свят, който ти изграждаш в своето въображение и е много трудно да го изпипаш така, че читателят да повярва в него…“. Сюжетът на историята е базиран на случка, преживяна от самата авторка.

Най-новата, пета книга на писателката, се нарича „Събуди твореца в теб“ – „Всеки от нас съдържа в себе си стотици истории, за които понякога дори не подозира. Тази книга ще ви помогне да ги изведете вън от себе си и да им дадете живота, който заслужават. „Събуди твореца в теб“ е началото на едно приключение. Вашето неповторимо проглеждане в себе си и отвъд себе си…“

В наръчника „Събуди твореца в теб“ на Даян Шаер читателят ще открие:изпитани стъпки и методи за развиване на личната креативност; любопитни факти от литературния живот и работното място на световноизвестни автори; съвети за създаване на завладяващ сюжет; специално разработен въпросник за изграждане на пълнокръвни персонажи; упражнения, чрез които да приложите тайните на качественото писане; отговор на въпроса „Как да издам своята книга?“

Екипът на Габровската регионална библиотека и нейните партньори канят всички четящи габровци за интересната среща-разговор с писателката Даян Шаер и многоликото ѝ творчество на 18 април, четвъртък, от 17.15 часа в читалня „Д-р П. Цончев“, I етаж, централна сграда на библиотеката.

Зареди още

Култура

Представят обновените музеи – РИМ и РЕМО „Етър“

Published

on

Представяне на реализираните дейности по обновяването на Регионалния исторически музей и на етнографския музей на открито „Етър“ ще се проведе в понеделник, 15 април, съобщи за медиите Миглена Въгленова от отдел „Протокол и връзки с обществеността“ в Община Габрово.

От 16.00 часа в РИМ – Габрово ще се състои презентацията на обновените зали в реставрираната сграда на музея, която е недвижима културна ценност от национално значение.

Експозиционните пространства са обзаведени със съвременни мебели, модерна техника и оборудване. Фасадата и вътрешните помещения са изцяло пребоядисани, подновени са дограмите и покривът.

Час и половина по-късно на територията на РЕМО „Етър“ ще бъдат показани новите придобивки в музейния комплекс. Близо 10.5 милиона лева са вложени за създаване на съвременни условия за креативен културен туризъм. Мястото вече разполага с детски център, ремонтиран хотел, многофункционална музейна сграда, реставрирани водни съоръжения, база за обучения, обновени изложбени площи и други.

Инвестициите в двата културно-туристически обекта са направени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Габрово е единствената община в страната с два реализирани проекта по приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“ на процедурата „Развитие на туристически атракции“.

Зареди още

Култура

„Етър“ спечели наградата „Музей на годината“

Published

on

Определени са носителите на наградите „Наследство“ на Сдружение „Български музеи“ за 2023 година, съобщиха от организацията. Наградата „Музей на годината“ се присъжда на Регионален етнографски музей на открито „Етър“-Габрово за проекта РЕМО „Етър“ – музей за креативен културен туризъм.

В категория „Образователна инициатива“ бе отличен Регионален етнографски музей – Пловдив за проект: „Приключения с Аргир“ – детска образователна книжка. В категория „Събития и работа с публики“ призът бе присъден на Археологически музей „Велики Преслав” за проект: „Новото сияние на Симеоновия Златен век“.

Официалната церемония за връчване на наградите ще се проведе на 25 април в Регионален исторически музей – Пловдив. Сдружение „Български музеи“ отличава музейни институции за приноса им в съхраняването и популяризирането на културното наследство на страната за осма поредна година.

В журито са включени проф. дпн Вася Делибалтова – ръководител катедра Дидактика, факултет Педагогика на Софийски университет „Св. Климент Охридски“; Ярослава Бубнова – директор на Национална галерия; доц. д-р Соня Пенкова – директор на Национален военноисторически музей; Екатерина Джумалиева – директор на Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ в Министерство на културата; Елеонора Авджиева – директор на Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян.

Наградите „Наследство“ на Сдружение „Български музеи“ са учредени през 2016 г. и са първите институционално установени награди, които служат за отбелязване на най-добрите практики в музеите за предходната година.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица