Свържи се с нас

Култура

„Соло акт“ фест представя две постановки от чужбина

Published

on

Международният фестивал на монодрамата „Соло акт“ в Габрово ще представи най-новите спектакли от страната и чужбина. От общо 13 представления, 11 са гостуващи, а две от тях са чуждестранни. Събитието ще се проведе от 2 до 7 април 2022 г. на четири сцени в града. То ще бъде изцяло с конкурсен характер. За първи път освен професионално жури от експерти в областта на театъра и културата, ще има алтернативно жури на медиите. Двата журиращи състава няма да работят в условията на конкуренция помежду си, а ще се допълват в преценката си за представените спектакли.

Професионалното жури ще определи носителите на награди в пет категории, а алтернативното ще връчи една награда, различна от тези на експертите. Публиката също няма да остане безучастна, а ще определи своя фаворит сред постановките чрез гласуване.

Фестивалът „Соло акт“ е част от културния календар на Драматичен театър „Рачо Стоянов“, който е и негов организатор. Освен билети за представленията, публиката може да си закупи фестивална карта за всички спектакли от програмата. Тя ще им даде предимство при избора на зрителски места. Интерес представлява въведения билет за подкрепа на фестивала. Събраните средства чрез този билет ще подпомогнат провеждането на събитието.

Какво може да гледа публиката в последните три дни на фестивала? След украинското представление „Изповед“ на 4 април, второто чуждестранно участие ще е от Република Косово.

Постановката „Сънищата на Хамлет“  ще бъде на 5 април от 18.00 часа на сцената на Държавен куклен театър – Габрово. Това е моноспектакъл на Ментор Зумбераж – режисьор и актьор в представлението, по текста на Нина Мазур и по мотиви от трагедията „Хамлет“ на Шекспир. Сценографията и костюмите са на Зени Балазхи, музиката е от Андин Рандобрава, а помощник-режисьор е Мирак Зумбераж. Продукцията е на Театрално-филмова къща „AKT&ITI Center“ от Прищина. Организаторите на събитието ще осигурят превод чрез субтитри на чуждестранните представления.

Същата вечер от 20.00 часа на сцената на габровския драматичен театър започва спектакълът „Лазарица“ от Йордан Радичков. Режисьор и актьор в него е Димитър Марков. Постановката е на Драматичен театър „Стефан Киров“ – Сливен. Персонажът на Димитър Марков премисля живота си и всичко, което е станало покрай него. Сякаш извън времето има възможонст да преосмисли битието и парадоксалността на света, разминаването между думи и дела, лицемерие и морал.

В сряда, 6 април, от 18.30 часа в зала „Възраждане“ започва габровският спектакъл „Хомеопатия на душата“. Това е авторски спектакъл на Димитър Иванов – Капитана, който е в стила на стендъп комедиите. Режисурата е на автора и Емил Йорданов.

Участват куклите Бай Тъньо и новият герой, тийнейджърът AJ TikTok-a. С остър хумор Димитър Иванов – Капитана обрисува различни аспекти от ежедневието ни, малко известни факти от българската история, политическата реалност, темите и езика, подчинени на „политическата коректност“.

Вечерта от 20.00 часа на сцената на габровския драматичен театър започва постановката „Плач на ангел“ на режисьора Стоян Радев по текста на Стефан Цанев. Това е моноспектакъл на Христо Мутафчиев в главната роля. Сценографията и костюмите са на Елица Георгиева, а музиката е от Веселин Митев. Представлението е отличено през 2021 г. с три номинации за наградите „Аскеер“ в категориите „режисура“, „съвременна българска драматургия“ и „водеща мъжка роля“. Печели две от тях – „Аскеер“ за „водеща мъжка роля“ за Христо Мутафчиев и „Аскеер“ за „режисура“ на Стоян Радев. Стефан Цанев е отличен с голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство „Аскеер 2021”. В „Плач на ангел” един малък човек повдига големи въпроси, разсъждава за  причините за несполуките в живота, търси справедливост, за да стигне до пречистващото осъзнаване за мястото си в света. Продукцията е на Народен театър „Иван Вазов“.

В последния ден от фестивала – 7 април, зрителите могат да гледат представлението „Провинциални истории“ от 18.30 часа в зала „Възраждане“. Моноспектакъл на Иванка Шекерова и „МаскАрт“ по текстове на Чудомир. Режисьори на постановката са Лилия Секова и Иванка Шекерова, а музиката е на Боян Гегов. Публиката ще се срещне с образите на местната клюкарка, клетия мъж, който търси начин да угоди на жена си, но никога не успява, „трагедията“ на свекървата, която не може да приеме снахата и комичната среща на един обикновен човек с бюрокрацията.

Финал на фестивала ще сложи моноспектакълът „Хроника на едно убийство“. Представлението започва от 20.00 часа на сцената на габровския драматичен театър. Постановката е под режсурата на проф. Ивайло Христов по текста на Ерик-Еманюел Шмит. В ролята влиза Йорданка Стефанова. Сценографията е дело на Марина Янева, а фотограф е Антон Даскалов. Продукцията е на Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Спектакъл за загубата на любовта в живота, самотата и преосмисляне на случайностите, които всеки ден ни носи.

Веднага след края на „Хроника на едно убийство“ ще започне официалната церемония по награждаването и закриването на „Соло акт 2022“. Цялата програма на фестивала може да бъде видяна на интернет страницата на габровския драматичен театър.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Първа научна конференция „Епохи, личности, памет“

Published

on

През тази година Исторически музей – Дряново, Община Дряново и Исторически факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” организират първото издание на националната научна конференция “Епохи, личности, памет”, която ще се проведе в Дряново на 29 и 30 септември. Научен ръководител на конференцията е проф. д-р Петко Ст. Петков.

Конференцията се посвещава на 150 години от рождението на Никола Мушанов и 130 години от рождението на Стойчо Мошанов. Примерните тематични полета на научните разработки в широко поставената от организаторите историческа рамка на заглавието са: Дряново и неговите личности; Проблеми на българската модернизация; България в света; Памет и културно-историческо наследство.

Предвижда се и издаване на сборник с докладите от конференцията.

Към поставените условия за участие в научния форум интерес проявиха 40 учени: университетски преподаватели, научни работници в БАН, специалисти в структурите на Държавен архив, Регионални и общински музеи.

Националната научна конференция ще се проведе в два последователни дни като докладите са тематично разделени и хронологично подредени в две секции: „Епохи и личности” и „Памет”.

В културната програма на участниците, в края на първия работен ден, е включено и посещение на Икономовата къща, в която е разположена експозиция „Възрожденско църковно изкуство в Дряново”.

„Големият интерес към така поставената от организаторите тема на научната конференция, разнообразието от заглавия със заявка за нов съществен принос по историческата ни осведоменост и осветляване живота, делото на личности, институции и събития, ни карат да сме оптимисти за успеха на новото начинание и да работим в посока Националната конференция „Епохи, личности, памет” в Дряново да стане традиционна за научните среди в България“, заяви Иван Христов, директор на Историческия музей в Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Владимир Карамазов гостува на Фотографски срещи Севлиево 2022

Published

on

Владимир Карамазов – актьорът, продуцент, фотограф и водещ на „Сървайвър”, е големият сюрприз на дебютните Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”. Той ще е специален гост на събитието с домакин Народно читалище „Развитие-1870”, в чието творческо пространство ще бъдат експонирани авторските му снимки от шестото издание на конкурса за художествен анализ на фотография „Снимките говорят”.

Форум, част от официалната програма на 13-ти Европейски месец на фотографията, осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и с инициатор – Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

Откриването ще бъде на 15 октомври, в 16.00 часа. 23 са фотографиите на Владимир Карамазов с текстове-анализи върху тях, които лично той ще представи в арт декорираното с дървени пана фоайе на втория етаж в читалище „Развитие”.

Най-добрите слова върху кадрите от постъпилите 100 анализа на 54 участника в тазгодишния конкурс „Снимките говорят” избра жури в състав: Здравка Евтимова – писател, журналист и преводач, Михаела Михайлова – филолог и редактор, професионален преводач, Теодора Духовникова – актриса с отношение към писменото слово, Владимир Карамазов, AFIAP – актьор с отношение към фотографията и Олимпия Николова-Даниел – куратор на галерия-книжарница „София Прес”.

Предизвикателство за пишещите хора, които развихриха въображението и умението си, карайки образите от кадрите на талантливия фотограф да проговорят с техните думи, да въздействат и разчувстват, създавайки симбиозата между фотообразите и словото.

Фотографията е част от живота на Карамазов още от детството и негова голяма страст. Днес той дели времето си между репетиции и пътувания, по време на които преследва най-добрия кадър. Негови фотографии са отличени в едни от най-престижните конкурси у нас и в чужбина.

Карамазов бе избран сред 10-те финалисти в категориите „Хора” и „Природа” в престижния конкурс на Smithsonian Magazine – конкуренция на National Geographic. Два негови кадъра бяха публикувани и в елитното списание Vogue. След откриването на изложбата Карамазов ще говори за фотография и разговоря искрено и лично с публиката на Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие-1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят сборника „Къде ли не съм строил…“ в Историческия музей на Дряново

Published

on

Почти едно десетилетие съставителят на сборника „Къде ли не съм строил“, Николай Пенчев, е работил като уредник, а през 1985-86 г. и временно е изпълнявал длъжността директор на Исторически музей – Дряново. И въпреки, че след това напуска институцията, той остава пристрастен към изследване историята на Дряново и дряновския край.

Има множество публикации в местния печат и няколко участия в научни конференции като любима тема на неговите проучвания са строителите от Дряновско. Сега своите статии, и на други изследователи на строителните традиции тук, Николай Пенчев събра и издаде в сборник.

Освен публикуваните в периодичния печат и в други медии текстове, книгата му съдържа 130 страници с 10 различни приложения, където лесно и удобно могат да се открият интересни данни и направят справки за селищата от Дряновско, и имената на майстори, предприемачи, строителни инженери, техници, наименования на инструменти, термини от практиката.

„Къде ли не съм строил“ представлява интерес за всеки, който се интересува от историята на Дряново и дряновския край. Събитието ще се състои на 27 септември, вторник, от 17.30 ч. в Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица