Свържи се с нас

Култура

„Соло акт“ фест представя две постановки от чужбина

Published

on

Международният фестивал на монодрамата „Соло акт“ в Габрово ще представи най-новите спектакли от страната и чужбина. От общо 13 представления, 11 са гостуващи, а две от тях са чуждестранни. Събитието ще се проведе от 2 до 7 април 2022 г. на четири сцени в града. То ще бъде изцяло с конкурсен характер. За първи път освен професионално жури от експерти в областта на театъра и културата, ще има алтернативно жури на медиите. Двата журиращи състава няма да работят в условията на конкуренция помежду си, а ще се допълват в преценката си за представените спектакли.

Професионалното жури ще определи носителите на награди в пет категории, а алтернативното ще връчи една награда, различна от тези на експертите. Публиката също няма да остане безучастна, а ще определи своя фаворит сред постановките чрез гласуване.

Фестивалът „Соло акт“ е част от културния календар на Драматичен театър „Рачо Стоянов“, който е и негов организатор. Освен билети за представленията, публиката може да си закупи фестивална карта за всички спектакли от програмата. Тя ще им даде предимство при избора на зрителски места. Интерес представлява въведения билет за подкрепа на фестивала. Събраните средства чрез този билет ще подпомогнат провеждането на събитието.

Какво може да гледа публиката в последните три дни на фестивала? След украинското представление „Изповед“ на 4 април, второто чуждестранно участие ще е от Република Косово.

Постановката „Сънищата на Хамлет“  ще бъде на 5 април от 18.00 часа на сцената на Държавен куклен театър – Габрово. Това е моноспектакъл на Ментор Зумбераж – режисьор и актьор в представлението, по текста на Нина Мазур и по мотиви от трагедията „Хамлет“ на Шекспир. Сценографията и костюмите са на Зени Балазхи, музиката е от Андин Рандобрава, а помощник-режисьор е Мирак Зумбераж. Продукцията е на Театрално-филмова къща „AKT&ITI Center“ от Прищина. Организаторите на събитието ще осигурят превод чрез субтитри на чуждестранните представления.

Същата вечер от 20.00 часа на сцената на габровския драматичен театър започва спектакълът „Лазарица“ от Йордан Радичков. Режисьор и актьор в него е Димитър Марков. Постановката е на Драматичен театър „Стефан Киров“ – Сливен. Персонажът на Димитър Марков премисля живота си и всичко, което е станало покрай него. Сякаш извън времето има възможонст да преосмисли битието и парадоксалността на света, разминаването между думи и дела, лицемерие и морал.

В сряда, 6 април, от 18.30 часа в зала „Възраждане“ започва габровският спектакъл „Хомеопатия на душата“. Това е авторски спектакъл на Димитър Иванов – Капитана, който е в стила на стендъп комедиите. Режисурата е на автора и Емил Йорданов.

Участват куклите Бай Тъньо и новият герой, тийнейджърът AJ TikTok-a. С остър хумор Димитър Иванов – Капитана обрисува различни аспекти от ежедневието ни, малко известни факти от българската история, политическата реалност, темите и езика, подчинени на „политическата коректност“.

Вечерта от 20.00 часа на сцената на габровския драматичен театър започва постановката „Плач на ангел“ на режисьора Стоян Радев по текста на Стефан Цанев. Това е моноспектакъл на Христо Мутафчиев в главната роля. Сценографията и костюмите са на Елица Георгиева, а музиката е от Веселин Митев. Представлението е отличено през 2021 г. с три номинации за наградите „Аскеер“ в категориите „режисура“, „съвременна българска драматургия“ и „водеща мъжка роля“. Печели две от тях – „Аскеер“ за „водеща мъжка роля“ за Христо Мутафчиев и „Аскеер“ за „режисура“ на Стоян Радев. Стефан Цанев е отличен с голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство „Аскеер 2021”. В „Плач на ангел” един малък човек повдига големи въпроси, разсъждава за  причините за несполуките в живота, търси справедливост, за да стигне до пречистващото осъзнаване за мястото си в света. Продукцията е на Народен театър „Иван Вазов“.

В последния ден от фестивала – 7 април, зрителите могат да гледат представлението „Провинциални истории“ от 18.30 часа в зала „Възраждане“. Моноспектакъл на Иванка Шекерова и „МаскАрт“ по текстове на Чудомир. Режисьори на постановката са Лилия Секова и Иванка Шекерова, а музиката е на Боян Гегов. Публиката ще се срещне с образите на местната клюкарка, клетия мъж, който търси начин да угоди на жена си, но никога не успява, „трагедията“ на свекървата, която не може да приеме снахата и комичната среща на един обикновен човек с бюрокрацията.

Финал на фестивала ще сложи моноспектакълът „Хроника на едно убийство“. Представлението започва от 20.00 часа на сцената на габровския драматичен театър. Постановката е под режсурата на проф. Ивайло Христов по текста на Ерик-Еманюел Шмит. В ролята влиза Йорданка Стефанова. Сценографията е дело на Марина Янева, а фотограф е Антон Даскалов. Продукцията е на Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Спектакъл за загубата на любовта в живота, самотата и преосмисляне на случайностите, които всеки ден ни носи.

Веднага след края на „Хроника на едно убийство“ ще започне официалната церемония по награждаването и закриването на „Соло акт 2022“. Цялата програма на фестивала може да бъде видяна на интернет страницата на габровския драматичен театър.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Култура

Габрово обяви музикалната си програмата за Карнавала

Published

on

Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров и Dolapdere Big Gang са само част от гост изпълнителите в дните на Карнавал Габрово 2024. От 17 до 19 май Габрово ще се превърне в сцена на пъстроцветно карнавално шествие, музикални спектакли, изложби и богата културна програма, обединени под мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

Балканската сензация Dolapdere Big Gang пристигат в България специално за събитието. Златният глас на България – Васил Петров ще ни пренесе в магията на музиката с пътешествието „The Best of Vassil Petrov”. Култовата група Молец ще закрие събитието с безплатен концерт.

Музикалната програма предлага разнообразие за всички възрасти и вкусове. Тази акценти откроиха от Община Габрово. Фестивалът на хумора и сатирата, известен с уникалната си атмосфера и разнообразие, ще се проведе в периода 17-19 май и обещава незабравими моменти за всички почитатели на културата и забавленията.

Фестивалната програма започва в Деня на Габрово – 17 май с множество културни събития през деня, а вечерта центърът на града ще се превърне в сцена за златния глас на България Васил Петров, който ще ни пренесе в магията на българската музика с пътешествието „The Best of Vassil Petrov“, изпълнявайки най-обичаните си песни в компанията на виртуозни музиканти – Живко Петров (пиано), Радослав Славчев – Riverman (бас) и Димитър Семов (барабани).

Веднага след това рязко ще сменим ритъма с група RDMK и техните емблематичните хитове, обещавайки незабравимо музикално преживяване.

В деня на карнавала, 18 май, гостите на града ще се забавляват с колоритното карнавално шествие, когато през деня около 80 карнавални картини и 25 макета ще оживеят по централните улици на града, носейки послание за мир и хумор, а вечерта на площад Възраждане ще се проведе грандиозен концерт.

Събитието ще открие проектът на Румънеца, FolkustiX, обединяващ фолклорни мотиви с модерно звучене; обичаният българки рапър 100 Кила ще ни зареди с енергия и емоции; сензацията от Турция Dolapdere Big Gang ще представи световноизвестни хитове с микс от балкански бийтове, фънк и джаз, а DJ MC Камен ще завърши вечерта с DJ сет.

Следкарнавалният ден – 19 май, ще бъде закрит с концерт на носителите на 4 награди на БГ Радио група Молец, които ще огласят града с авторска музика, съчетаваща рок, поп и алтернативни елементи.

Освен музикалните изпълнения Фестивалът на хумора и сатирата предлага и редица други забавления и инициативи:

  • „Нарисувай Габрово“ – инициатива, включваща деца от габровските училища, които ще украсят градския площад.
  • Концерт от популярна и джазова музика с Оркестър „Габрово“.
  • Изложба на габровските художници, посветена на Празника на града
  • Национален карнавал ревю на котки – Розмари Казасова на 18 май.
  • Детско шествие „Карнавална уличка на чудесата“ и детски мини карнавал.
  • За гастрономите и ценителите на стари рецепти – Празник на щирника
  • Карикатуристи в парка
  • Следкарнавална гюрултия по етърски
  • Лятно театро за всички
  • Творчески арт ателиета, дни на отворени врати в културните институции, нощ на музеите

Организаторите от Община Габрово призовават града да се превърне в столица на мира по време на най-стария и пищен карнавал в страната, използвайки своята богата традиция в хумора и сатирата.

*Използваното фоново изображение е на фотографа Тодор Тодоров.

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица