Свържи се с нас

Новини

Трявна отбеляза Благовещение с прескачане на обреден огън

Published

on

Трявна спази народната традиция и отбеляза Благовещение! За първи път характерните обичаи и ритуали, свързани с един от най-светлите християнски празници, бяха пресъздадени съвместно между Община Трявна, Дневните центрове на пълнолетни лица с увреждания към Социалните услуги в общността и новооткрия частен Център за настаняване от семеен тип “Сребърно гнездо”.

И тъй като с Благовещение настъпва пролетта, природата и живота около всички нас отново се раззеленяват и разцъфтяват, Дневните центрове за възрастни хора с увреждания посрещнаха своите гости с преметени и почистени дворове, както повелява традицията на днешния празник и с красива ръчно изработена пролетна украса, акцент на която бе цветна пролетна фея.

Заедно с кмета на община Трявна, директорът на Социалните услуги в общността Тотка Димитрова приветства всички социални работници, потребители и гости и постави начало на празничната програма по случай Благовещение.

“Блага е вестта, която в днешния ден Св. Архангел Гавраил възвестява на Дева Мария затова, че тя ще роди Спасителя! Божият син Иисус Христос! И затова този празник е един от най-големите християнски празници и се отбелязва като предвестник на пролетта, но най-вече се празнува като празник на майката. И този празник е повод, на днешния ден, да се поздравим и да го отбележим така, както повелява народната традиция с програма, с песен и с прескачане на огън за здраве!” сподели Тотка Димитрова.

Какви са характерните обичаи, свързани с празника Благовещение и какво трябва днес домакинята да приготви и сервира на трапезата, разказаха потребителите от Дневните центрове за възрастни хора с увреждания. Присъстващите имаха възможност да чуят авторски стихотворения, посветени на светлия християнски празник и да се насладят на фолклорни музикални изпълнения, представени от деца към школата по народно пеене с ръководител Николина Кирилова към Народно читалище “Пенчо Славейков 1871”, гр. Трявна.

Спазен бе и един от най-големите ритуали, свързан с днешния Благ ден, а именно паленето и прескачането на обреден огън от хората за здраве и предпазване от зли сили. Кметът на Трявна първи прескочи запаления огън и пожела на всички да бъдат благословени, щастливи и окрилени.

За здраве и благи мисли, след това пламъците прескочиха и всички присъстващи на празника. Заедно с директора на Социалните услуги в общността, Силвия Кръстева засади в двора на Дневните центрове орех, тъй като се вярва, че на днешния Благовец, което дръвче бъде посято, то ще дари стопаните с много плодове и богата реколта.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Нова и модерна спортна зала строят в Севлиево

Published

on

Общинските съветници в Севлиево дадоха разрешение за изработване на частично изменение на Подробния устройствен план – План за регулация и застрояване, с отреждане „За спортен комплекс към парк „Казармите“.

Спортната зала ще задоволи нарасналите потребности на севлиевци от места за спорт и тренировки.

За целта, след геодезическото заснемане ще се променят уличните регулационни линии на второстепенна улица – публична общинска собственост, за което бе необходимо съгласието на Общински съвет – Севлиево.

Съветниците счетоха, че изменението на Подробния устройствен план на Севлиево е законосъобразно, тъй като отговаря на условията и тъй като влезлите в сила общи устройствени планове могат да се изменят, когато настъпят съществени промени в обществено-икономическите или устройствените условия, при които е бил съставен планът или възникнат нови общински нужди за обекти – собственост на общините.

По-рано тази година Община Севлиево и бизнессдружение „Севлиево ХХI век” се споразумяха за строежа на нова мултифункционална спортна зала, след което започна съвместно проучване на опциите за строителството на обекта.

В общинския бюджет бяха заложени 50 000 лева за изработване на технически проект. С гласуваното решение се стартира процедурата по самия ПУП.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Първа научна конференция „Епохи, личности, памет“

Published

on

През тази година Исторически музей – Дряново, Община Дряново и Исторически факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” организират първото издание на националната научна конференция “Епохи, личности, памет”, която ще се проведе в Дряново на 29 и 30 септември. Научен ръководител на конференцията е проф. д-р Петко Ст. Петков.

Конференцията се посвещава на 150 години от рождението на Никола Мушанов и 130 години от рождението на Стойчо Мошанов. Примерните тематични полета на научните разработки в широко поставената от организаторите историческа рамка на заглавието са: Дряново и неговите личности; Проблеми на българската модернизация; България в света; Памет и културно-историческо наследство.

Предвижда се и издаване на сборник с докладите от конференцията.

Към поставените условия за участие в научния форум интерес проявиха 40 учени: университетски преподаватели, научни работници в БАН, специалисти в структурите на Държавен архив, Регионални и общински музеи.

Националната научна конференция ще се проведе в два последователни дни като докладите са тематично разделени и хронологично подредени в две секции: „Епохи и личности” и „Памет”.

В културната програма на участниците, в края на първия работен ден, е включено и посещение на Икономовата къща, в която е разположена експозиция „Възрожденско църковно изкуство в Дряново”.

„Големият интерес към така поставената от организаторите тема на научната конференция, разнообразието от заглавия със заявка за нов съществен принос по историческата ни осведоменост и осветляване живота, делото на личности, институции и събития, ни карат да сме оптимисти за успеха на новото начинание и да работим в посока Националната конференция „Епохи, личности, памет” в Дряново да стане традиционна за научните среди в България“, заяви Иван Христов, директор на Историческия музей в Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово: 50 000 лева от НДЕФ за соларни пейки и чешма

Published

on

Община Габрово ще бъде подпомогната с 50 хиляди лева за закупуване на две соларни пейки, устройство за мониторинг на въздуха и изграждане на чешма, информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Средствата ще бъдат отпуснати по програмата „Микропроекти за климата“ на Националния доверителен екофонд (НДЕФ). Подкрепата е за малки проекти, допринасящи за намаляване емисиите на парникови газове или адаптация към климатичните промени.

Предвижда се „умните“ пейки да бъдат монтирани в два от най-посещаваните градски паркове – „Колелото“ и „Младост“. Те ще имат слънчев панел, който ще произвежда енергия за зареждане на мобилни устройства и за вградено информационно табло. В парка на „Колелото“ ще бъде поставена чешма „фонтанка“ с дозатор, за да не се разхищава водата.

В квартал „Младост“ ще бъде монтирана станция за цялостен мониторинг на въздуха, каквито вече функционират на други места в града.

Заложено е да се проведе и публично събитие, посветено на Деня за борба с климатичните промени.

Инициативата ще информира габровци за рисковете от промените в климата и възможностите за справяне с тях. Срокът на проекта е пет месеца от подписването на договор с изпълнителя на дейностите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица