Свържи се с нас

Новини

Оранжев код за жега. Очакваме до 41 градуса днес

Published

on

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Националният институт по метеорология и хидрология при БАН обяви оранжев код за цялата страна за днес, 30 юли. Очаква се температурите да достигнат до 41 градуса.

С около 5-7 градуса ще са по-ниски температурите по Черноморието, поради слабия източен вятър.

Метеоролозите предупреждават, че високите температури могат да доведат до здравословни проблеми за чувствителни и болни хора, както за възрастни и деца.

В късните следобедни часове облачността от северозапад ще се усили и преди и около полунощ на места в северозападните и централни северни райони ще прегърми и превали.

С цел намаляване и предотвратяване на опасността от вредното въздействие на високите температури се препоръчва:

– Да се ограничи масовото пребиваване на хора в затворени помещения, които не са климатизирани, тъй като това може да доведе до неблагоприятни здравословни последици.
– Да се промени работното време на хора с длъжности, изискващи работа на открито, предвид очакваната прогноза.
– Децата в детските заведения да не се извеждат след 10.00 часа на открито. Същите да се къпят с хладка вода ежедневно.
– Автотранспортни цистерни с нефтопродукти, както и такива, превозващи взривоопасни и опасни химически вещества, да се движат по пътната мрежа в интервала от 21.00 – 06.00 часа.
– Гасаческите групи в кметствата и кметските наместничества да имат готовност за бързо реагиране при необходимост.
– Гражданите да не палят огън на открити места, да не използват леснозапалими материали на открито и да спазват стриктно инструкцията за противопожарна безопасност.

На хората се препоръчва:

– Да не излизат на открито между 10.00 и 18.00 часа. Това е особено препоръчително и важно за възрастните хора, хронично болните и малките деца. Горещините могат да предизвикат и алергични реакции, съпроводени с обриви по тялото;
– Ако се наложи да бъдете на открито – носете светли и широки /по възможност памучни дрехи/, както и шапки. Да се избягва стоенето на слънце повече от половин час;
– Увеличете консумацията на течности /не по-малко от 2,5 л/. Препоръчително е водата да се пие сутрин и вечер, а не по обяд. Лицата, които страдат от заболяване и са на диети, включващи ограничаване на течностите или имат проблем със задържане на течности, трябва да се консултират с лекар преди да увеличат приема на течности;
– Ограничете или изключете консумацията на месо и храни с високо съдържание на мазнини, кафе, концентриран алкохол, бира и сладки безалкохолни напитки, защото последните не утоляват жаждата, а разширяват кръвоносните съдове и така вероятността от топлинен удар се увеличава;
– Водачите на МПС да бъдат особено внимателни, понеже високите температури водят до понижаване на способността за концентрация, сънливост и повишена избухливост. При пътуване на дълги разстояния да се предвиждат повече почивки;
– НИКОГА не оставяйте деца или домашни любимци сами в затворени моторни превозни средства. Температурата във вътрешността на МПС може да достигне над 60˚С само за няколко минути. Такива високи температури могат да причинят смърт за много кратък период от време;
– Стриктно да се спазва забраната на кмета на община Габрово за къпане на хората в неохраняеми водоеми;
– Къпете се само в разрешените, обезопасени водни площи;
– Избягвайте продължително излагане на слънце;
– Не оставяйте децата до водата без надзор;
– Плуването след обилно хранене е опасно. Влизайте във водата два часа след последното хранене;
– Забранено е къпането след употреба на алкохол и наркотични вещества;
– Слънчевите изгаряния забавят способността на човешката кожа да се самоохлажда. Слънцето също така нагрява тялото, което води до дехидратиране. Използвайте слънцезащитен крем с висок фактор (SPF);
– Не се преуморявайте. Избягвайте натоварващи дейности. Намалете, премахнете или отложете натоварващите дейности.

КАК ДА РЕАГИРАМЕ В СЛУЧАЙ НА СПЕШНОСТ ВСЛЕДСТВИЕ НА ВИСОКИТЕ ТЕМПЕРАТУРИ?

Топлинният удар е животозастрашаващо състояние. Необходима е бърза реакция:

Обадете се на ЦСМП – тел. 112.
Преместете пострадалия на прохладно място.
Бързо охладете тялото, като го потопите в хладка вода или го загърнете с мокри чаршафи или по всякакъв друг възможен начин.
Наблюдавайте за признаци на дихателни затруднения.
Оставете пострадалия в легнало положение и продължавайте да охлаждате тялото.
Ако пострадалия откаже вода, повръща или губи съзнание, не давайте нищо за ядене или пиене.

В централната градска част могат да бъдат използвани пет питейни чешми:
– на пл. „Възраждане” – в близост до сградата на Община Габрово;
– на ул. „Априловска” – до сградата на Националната Априловска гимназия;
– чешмата на часовниковата кула на пл. „1 май 1876”, известна като „Лъвчето”;
– чешмата пред страноприемницата – на пл. „10-ти юли”;
– чешма до паметника на Ран Босилек – на ул. „Николаевска“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

 

Любопитно

Концерт „Дървото на влюбените“

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Измерват качеството на атмосферния въздух в района на Колелото

Published

on

РИОСВ – Велико Търново възложи на Изпълнителна агенция по околна среда измерване качеството на атмосферния въздух в парк „Колелото“ на Габрово по искане на Областна администрация – Габрово.

Измерването е инициирано във връзка със зачестили сигнали от граждани за влошено качество на въздуха в този район.

Мобилната автоматична станция за контрол качеството на атмосферния въздух към Регионална лаборатория Русе е разположена до детска ясла „Славейче“.

Станцията ще измерва основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух: фини прахови частици до 10 микрона (ФПЧ10), серен диоксид, азотен оксид, азотен диоксид и озон, във времеви обхват от седем денонощия – от 1 до 7 февруари.

След приключване на измерването и получаване на данните, РИОСВ ще оцени измерените показатели с приложимите норми в Наредба №12 от 15.07.2010 г. за норми за серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, олово, бензен, въглероден оксид и озон в атмосферния въздух.

Данните ще бъдат предоставени на Областна администрация – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Читател сигнализира: Фирма трови въздуха на Габрово!

Published

on

Местна фабрика за производство на мебели трови въздуха в Габрово. За това алармира до редакцията на „Габрово Нюз“ читател на медията, който ни изпрати снимки от поредното констатирано от него замърсяване и своя коментар към тях.

По думите му мебелната фабрика продължава да гори отпадъчни материали, правещи въздуха токсичен, въпреки многократните призиви да не го прави. Предприятието се намира в северната индустриална зона на Габрово.

Неговото търпение вече се изчерпило и затова се решил да предприеме следваща стъпка, правейки публично това, което не кореспондира със спечелената от Габрово екологична награда на Европейската комисия „Европейски зелен лист“.

Според автора на сигнала, изпратен до нас, когато се горят вредните за природата и човека материали, в района трудно се диша и се усеща остра неприятна задушлива миризма.

Случвало се е дори да има и придружаващо силно задимяване, тъй като човекът, потърсил ни да дадем гласност на случая, допуска, че биват изгаряни лепила и всякакви синтетични материали.

Чрез изпратения до „Габрово Нюз“ сигнал, гражданинът се надява компетентните институции да се самосезират, замърсяването на въздуха да бъде преустановено и повече да не бъде допускано. Дали тази порочна практика ще бъде преустановена, предстои да разберем.

В случай, че мебелната фабрика желае да предостави своето обяснение за издигащия се от техния двор тъмен пушек, видно от снимките, нашата медия ще ѝ предостави трибуната си за право на отговор до широката общественост.

Вашите новини от деня, сигнали, мнения, коментари и гледни точки можете да изпращате на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, на фейсбук страницата или на телефон: +359 878 993 779, а ние ще ги правим публично достъпни на вниманието на широката общественост и аудитория на „Габрово Нюз“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица