Свържи се с нас

Новини

Оранжев код за жега. Очакваме до 41 градуса днес

Published

on

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Националният институт по метеорология и хидрология при БАН обяви оранжев код за цялата страна за днес, 30 юли. Очаква се температурите да достигнат до 41 градуса.

С около 5-7 градуса ще са по-ниски температурите по Черноморието, поради слабия източен вятър.

Метеоролозите предупреждават, че високите температури могат да доведат до здравословни проблеми за чувствителни и болни хора, както за възрастни и деца.

В късните следобедни часове облачността от северозапад ще се усили и преди и около полунощ на места в северозападните и централни северни райони ще прегърми и превали.

С цел намаляване и предотвратяване на опасността от вредното въздействие на високите температури се препоръчва:

– Да се ограничи масовото пребиваване на хора в затворени помещения, които не са климатизирани, тъй като това може да доведе до неблагоприятни здравословни последици.
– Да се промени работното време на хора с длъжности, изискващи работа на открито, предвид очакваната прогноза.
– Децата в детските заведения да не се извеждат след 10.00 часа на открито. Същите да се къпят с хладка вода ежедневно.
– Автотранспортни цистерни с нефтопродукти, както и такива, превозващи взривоопасни и опасни химически вещества, да се движат по пътната мрежа в интервала от 21.00 – 06.00 часа.
– Гасаческите групи в кметствата и кметските наместничества да имат готовност за бързо реагиране при необходимост.
– Гражданите да не палят огън на открити места, да не използват леснозапалими материали на открито и да спазват стриктно инструкцията за противопожарна безопасност.

На хората се препоръчва:

– Да не излизат на открито между 10.00 и 18.00 часа. Това е особено препоръчително и важно за възрастните хора, хронично болните и малките деца. Горещините могат да предизвикат и алергични реакции, съпроводени с обриви по тялото;
– Ако се наложи да бъдете на открито – носете светли и широки /по възможност памучни дрехи/, както и шапки. Да се избягва стоенето на слънце повече от половин час;
– Увеличете консумацията на течности /не по-малко от 2,5 л/. Препоръчително е водата да се пие сутрин и вечер, а не по обяд. Лицата, които страдат от заболяване и са на диети, включващи ограничаване на течностите или имат проблем със задържане на течности, трябва да се консултират с лекар преди да увеличат приема на течности;
– Ограничете или изключете консумацията на месо и храни с високо съдържание на мазнини, кафе, концентриран алкохол, бира и сладки безалкохолни напитки, защото последните не утоляват жаждата, а разширяват кръвоносните съдове и така вероятността от топлинен удар се увеличава;
– Водачите на МПС да бъдат особено внимателни, понеже високите температури водят до понижаване на способността за концентрация, сънливост и повишена избухливост. При пътуване на дълги разстояния да се предвиждат повече почивки;
– НИКОГА не оставяйте деца или домашни любимци сами в затворени моторни превозни средства. Температурата във вътрешността на МПС може да достигне над 60˚С само за няколко минути. Такива високи температури могат да причинят смърт за много кратък период от време;
– Стриктно да се спазва забраната на кмета на община Габрово за къпане на хората в неохраняеми водоеми;
– Къпете се само в разрешените, обезопасени водни площи;
– Избягвайте продължително излагане на слънце;
– Не оставяйте децата до водата без надзор;
– Плуването след обилно хранене е опасно. Влизайте във водата два часа след последното хранене;
– Забранено е къпането след употреба на алкохол и наркотични вещества;
– Слънчевите изгаряния забавят способността на човешката кожа да се самоохлажда. Слънцето също така нагрява тялото, което води до дехидратиране. Използвайте слънцезащитен крем с висок фактор (SPF);
– Не се преуморявайте. Избягвайте натоварващи дейности. Намалете, премахнете или отложете натоварващите дейности.

КАК ДА РЕАГИРАМЕ В СЛУЧАЙ НА СПЕШНОСТ ВСЛЕДСТВИЕ НА ВИСОКИТЕ ТЕМПЕРАТУРИ?

Топлинният удар е животозастрашаващо състояние. Необходима е бърза реакция:

Обадете се на ЦСМП – тел. 112.
Преместете пострадалия на прохладно място.
Бързо охладете тялото, като го потопите в хладка вода или го загърнете с мокри чаршафи или по всякакъв друг възможен начин.
Наблюдавайте за признаци на дихателни затруднения.
Оставете пострадалия в легнало положение и продължавайте да охлаждате тялото.
Ако пострадалия откаже вода, повръща или губи съзнание, не давайте нищо за ядене или пиене.

В централната градска част могат да бъдат използвани пет питейни чешми:
– на пл. „Възраждане” – в близост до сградата на Община Габрово;
– на ул. „Априловска” – до сградата на Националната Априловска гимназия;
– чешмата на часовниковата кула на пл. „1 май 1876”, известна като „Лъвчето”;
– чешмата пред страноприемницата – на пл. „10-ти юли”;
– чешма до паметника на Ран Босилек – на ул. „Николаевска“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

 

Новини

Костадин Костадинов: Моралът не ни позволява да бъдем в едно студио с Цънцарова

Published

on

„Възраждане“ днес изпрати писмо до БТВ, с което отказва участието си в предаването „Тази сутрин“. Позицията на „Възраждане“ не беше прочетена в ефира на БТВ, но е публикувана в информационните канали на „Възраждане“. Предлагаме я на Вашето внимание. „Журналистът“ Мария Цънцарова за пореден път излъга в национален ефир като нарече официалното позиция на „Възраждане“, публикувана в официалните информационни канали на политическата организация „Предполагаемо писмо от “Възраждане”, има оставен лист, с предполагаем автор “Възраждане”.

С писмо, изпратено от Ьтв до партийните централи, са посочени условията, при които партиите и коалициите, които са регистрирани за участие в изборите за Народно събрание в Република България, участват в предаванията от програмата на Ьтв. Днес в студиото на “Тази сутрин” няма да влезе кандидат за народен представител от Възраждане, а времето, което според писмото на Ьтв е отредено за политическата партия, за да бъде постигната равнопоставеност между политическите партии, които участват в предизборната кампания, ще бъде използвано за представяне на позицията на Възраждане.

На 14 октомври 2024 г. в предаването “Тази сутрин” на Ьтв гостува председателят на Възраждане – Костадин Костадинов. Той получи покана от екипа на предаването за интервю по повод представяне на позицията на партия Възраждане по актуални въпроси. За огромна изненада на широката публика, водещите на предаването не направиха интервю, а нещо твърде различно от него. За още по-голяма изненада водещата Мария Цънцарова излъга в ефира на Ьтв. И още по-голяма беше изненадата, когато Ьтв и СЕМ в своя позиция защитиха водещата, която излъга в ефира на телевизията.

Представителите на Възраждане участват (и ще участват) в интервюта в актуалните предавания на Ьтв и отговарят на всички въпроси на журналиста с уважение към личността му, към медията и към широката публика, която гледа предаването. Това обаче не важи за предаване, в което участва Цънцарова. Моралът не ни го позволява. Днес няма да присъстваме в студиото на “Тази сутрин”, защото тук присъства водещата Мария Цънцарова, която излъга в ефир на Ьтв.

Представител на Възраждане няма да влезе в едно студио с журналиста Мария Цънцарова, която лъже в телевизионния ефир, тъй като съзнаваме важната роля на медиите във формирането на обществените нагласи, уважаваме медите и широката публика. Смятаме, че присъствието в едно студио с журналист, който лъже в телевизионния ефир, ни прави съпричастни на тази лъжа. Призоваваме Мария Цънцарова да поднесе извиненията си на широката публика. Призоваваме Ьтв да се извинят на широката публика за позицията, с която защитиха лъжата, изречена от журналиста Мария Цънцарова.

Припомняме и на членовете на Съвета за електронни медии, че никоя търговска медия, медиен регулатор или неправителствена организация не може да претендира за правото да брани свободата на словото от българските граждани, които го притежават. Ние, представителите на стотици хиляди български граждани, призоваваме членовете на СЕМ да се въздържат от манипулации на общественото мнение, особено в периода на предизборната кампания.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „Възраждане“, във връзка с изборите за 51 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „Възраждане“ е под номер 12 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Новини

100% безплатно саниране на жилищни блокове и на къщи, гарантира ГЕРБ

Published

on

Напълно безплатно за гражданите саниране на жилищни блокове и на къщи е сред основните ангажименти, които поема ГЕРБ. По време на правителствата на Борисов такава програма вече беше реализирана, много жилищни сгради бяха енергийно обновени и живущите в тях усещат ползите от това, включително и финансови.

ГЕРБ поема ангажимента, ако бъде съставено стабилно правителство, доминирано от партия, програмата за безплатно саниране да продължи и да се разшири, освен за блоковете, по нея да могат да кандидатстват и живеещите в къщи.

Други важни приоритети, с които се ангажират от ГЕРБ-СДС са:
– Довършване на инфраструктурните проекти , сред които АМ „Хемус” и тунел под връх „Шипка”
– Качествено образование и модернизация на училищата
– Качествено здравеопазване
– Увеличение с до 200% на средствата за спортните клубове и развитие на спортната инфраструктура в училищата
– Нулева нелегална миграция и сигурни граници за българските граждани
– Повишаване на доходите и достойни старини чрез работеща и развиваща се икономика

В област Габрово ГЕРБ гарантира:
– Продължаване подобряването на водоснабдяването в община Габрово
– захранване на кварталите Недевци, Лисец, Смирненски, Дядо Дянко и Радецки, и водоснабдяване на три групи села от вътрешната водопроводна мрежа на гр. Габрово:

  • Седянковци, Свинарски дол, Ветрово, Читаковци, Шипчени и Сейковци
  • Велковци, Кметчета, Лесичарка, Карали, Костенковци, Стойчовци, Драгомани, Тодорчета, Междене, Узуни и Старилковци
  • Шарани, Банковци, Гръблевци, Солари, Иванили, Парчовци, Спанци и Гайкини –

– Продължаване подобряването на водоснабдяването в Севлиево и селата
– Решаване на проблема с водоснабдяването на Трявна – изграждане на пречиствателна станция за питейна вода, реализация на язовир „Нейковци”
– Изграждане на индустриална зона между Габрово и Севлиево
– Изграждане на обходен път на Севлиево
– Довършване рехабилитацията на пътя Габрово – Узана
– Рехабилитация на пътя Габрово – Козирог
– Рехабилитация на пътя Дряново – Севлиево
– Рехабилитация на пътя Дряново – Трявна
– Пречиствателна станция за отпадни води в Плачковци

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „ГЕРБ“, във връзка с изборите за 51 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „ГЕРБ – СДС“ е под номер 18 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Новини

Безплатна консултация за пациенти с усложнени уроинфекции в Габрово

Published

on

Пациентите с усложнени уроинфекции, особено причинени от ешерихия коли, могат да се запишат за безплатна консултация с д-р Георги Атанасов, началник на отделението по урология в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, Габрово.

Консултацията е подходяща за:

  • пациенти с поставени катетри по повод нарушение на уринирането или бъбречно каменна болест
  • онкологично болни след лъчетерапия и/или химиотерапия
  • пациенти с поставени нефростоми независимо от повода
  • пациенти с изведени уретерокутанео стоми (уринарни стоми след радикална цистектомия)

Обикновено уроинфекциите имат следните симптоми:

  • общо неразположение
  • повишена температура
  • болки в кръста
  • отделяне на мътна урина с неприятна миризма
  • болки ниско в корема
  • често уриниране, неотложност и парене при уриниране
  • кръв в урината

„Лечението на уроинфекциите е задължително заради големите рискове, които крият за целия организъм. На първо място стои опасността от необратимо увреждане на бъбречната функция и дори достигане до хемодиализа. Уроинфекциите могат да доведат до образуване на камъни в пикочните пътища и индиректно до нужда от допълнителни инвазивни урологични процедури, които на свой ред носят риск от уроинфекция. За лечение обикновено се използват широкоспектърни антибиотици, а най-високорисковите пациенти са тези със сериозни придружаващи заболявания – онкологични, състояния след лъче и/или химиотерапия, некомпенсиран захарен диабет, автоимунни заболявания.

Ето защо в момента се предоставя една невероятна възможност за адекватна диагностика, лечение и проследяване на пациенти с усложнени уроинфекции. Навлизането на нови формули сред широкоспектърните антибиотици отваря нов шанс за справяне с уроинфекциите, причинени от мултирезистентни болестотворни микроорганизми“, уточнява д-р Атанасов.

Хората над 18 г. с уроинфекция имат възможност за достъп до прецизна диагностика и иновативна терапия чрез участие в клинични проучвания през юни и юли. За да запишат час за безплатна консултация с д-р Атанасов в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ в Габрово, пациентите е необходимо да се обадят в работен ден от 08.30 до 16.00 часа на телефон: 0884998893 или да се регистрират онлайн на: https://www.pratia.bg/uti-3/.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица