Свържи се с нас

Новини

Оранжев код за жега. Очакваме до 41 градуса днес

Published

on

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Националният институт по метеорология и хидрология при БАН обяви оранжев код за цялата страна за днес, 30 юли. Очаква се температурите да достигнат до 41 градуса.

С около 5-7 градуса ще са по-ниски температурите по Черноморието, поради слабия източен вятър.

Метеоролозите предупреждават, че високите температури могат да доведат до здравословни проблеми за чувствителни и болни хора, както за възрастни и деца.

В късните следобедни часове облачността от северозапад ще се усили и преди и около полунощ на места в северозападните и централни северни райони ще прегърми и превали.

С цел намаляване и предотвратяване на опасността от вредното въздействие на високите температури се препоръчва:

– Да се ограничи масовото пребиваване на хора в затворени помещения, които не са климатизирани, тъй като това може да доведе до неблагоприятни здравословни последици.
– Да се промени работното време на хора с длъжности, изискващи работа на открито, предвид очакваната прогноза.
– Децата в детските заведения да не се извеждат след 10.00 часа на открито. Същите да се къпят с хладка вода ежедневно.
– Автотранспортни цистерни с нефтопродукти, както и такива, превозващи взривоопасни и опасни химически вещества, да се движат по пътната мрежа в интервала от 21.00 – 06.00 часа.
– Гасаческите групи в кметствата и кметските наместничества да имат готовност за бързо реагиране при необходимост.
– Гражданите да не палят огън на открити места, да не използват леснозапалими материали на открито и да спазват стриктно инструкцията за противопожарна безопасност.

На хората се препоръчва:

– Да не излизат на открито между 10.00 и 18.00 часа. Това е особено препоръчително и важно за възрастните хора, хронично болните и малките деца. Горещините могат да предизвикат и алергични реакции, съпроводени с обриви по тялото;
– Ако се наложи да бъдете на открито – носете светли и широки /по възможност памучни дрехи/, както и шапки. Да се избягва стоенето на слънце повече от половин час;
– Увеличете консумацията на течности /не по-малко от 2,5 л/. Препоръчително е водата да се пие сутрин и вечер, а не по обяд. Лицата, които страдат от заболяване и са на диети, включващи ограничаване на течностите или имат проблем със задържане на течности, трябва да се консултират с лекар преди да увеличат приема на течности;
– Ограничете или изключете консумацията на месо и храни с високо съдържание на мазнини, кафе, концентриран алкохол, бира и сладки безалкохолни напитки, защото последните не утоляват жаждата, а разширяват кръвоносните съдове и така вероятността от топлинен удар се увеличава;
– Водачите на МПС да бъдат особено внимателни, понеже високите температури водят до понижаване на способността за концентрация, сънливост и повишена избухливост. При пътуване на дълги разстояния да се предвиждат повече почивки;
– НИКОГА не оставяйте деца или домашни любимци сами в затворени моторни превозни средства. Температурата във вътрешността на МПС може да достигне над 60˚С само за няколко минути. Такива високи температури могат да причинят смърт за много кратък период от време;
– Стриктно да се спазва забраната на кмета на община Габрово за къпане на хората в неохраняеми водоеми;
– Къпете се само в разрешените, обезопасени водни площи;
– Избягвайте продължително излагане на слънце;
– Не оставяйте децата до водата без надзор;
– Плуването след обилно хранене е опасно. Влизайте във водата два часа след последното хранене;
– Забранено е къпането след употреба на алкохол и наркотични вещества;
– Слънчевите изгаряния забавят способността на човешката кожа да се самоохлажда. Слънцето също така нагрява тялото, което води до дехидратиране. Използвайте слънцезащитен крем с висок фактор (SPF);
– Не се преуморявайте. Избягвайте натоварващи дейности. Намалете, премахнете или отложете натоварващите дейности.

КАК ДА РЕАГИРАМЕ В СЛУЧАЙ НА СПЕШНОСТ ВСЛЕДСТВИЕ НА ВИСОКИТЕ ТЕМПЕРАТУРИ?

Топлинният удар е животозастрашаващо състояние. Необходима е бърза реакция:

Обадете се на ЦСМП – тел. 112.
Преместете пострадалия на прохладно място.
Бързо охладете тялото, като го потопите в хладка вода или го загърнете с мокри чаршафи или по всякакъв друг възможен начин.
Наблюдавайте за признаци на дихателни затруднения.
Оставете пострадалия в легнало положение и продължавайте да охлаждате тялото.
Ако пострадалия откаже вода, повръща или губи съзнание, не давайте нищо за ядене или пиене.

В централната градска част могат да бъдат използвани пет питейни чешми:
– на пл. „Възраждане” – в близост до сградата на Община Габрово;
– на ул. „Априловска” – до сградата на Националната Априловска гимназия;
– чешмата на часовниковата кула на пл. „1 май 1876”, известна като „Лъвчето”;
– чешмата пред страноприемницата – на пл. „10-ти юли”;
– чешма до паметника на Ран Босилек – на ул. „Николаевска“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

 

Новини

България отбелязва 113 години Независимост!

Published

on

Навършват се 113 години от обявяване Независимостта на България. На 22 септември, през 1908 г. в църквата “Св. Четиридесет мъченици” във Велико Търново княз Фердинанд обявява България за Царство, приема титлата Цар на българите и скъсва васалната връзка с Османската империя.

Независимостта е обявена при управлението на правителството на Александър Малинов против волята на великите сили, наложена с Берлинския договор.

Според него териториите на Северна България са включени в така нареченото Княжество България, което остава зависимо от султана, дори и след Съединението с Южна България през 1885 г.

Берлинският договор от 1878 г. определя Княжество България като васално на Османската империя, което затормозява стопанското развитие на страната и ограничава възможностите ѝ в международните отношения. Мирните споразумения задължават българското княжество да се съобразява с режима на капитулациите, наложени от Великите сили на Османската империя, който налага преференциален внос на европейските промишлени стоки и обрича развитието на българското вътрешно производство. Затова след постигането на Съединението на Източна Румелия с Княжество България усилията на българския политически елит се насочват към обявяване на независимост.

Благоприятни условия за това настъпват през септември 1908 г. Тогава вниманието на Великите сили е насочено към френско-германския спор за Мароко, а Австро-Унгария се готви да анексира Босна и Херцеговина. В същото време в Истанбул младотурците извършват преврат, а по жп-линията Одрин-Белово избухва стачка. Правителството на Александър Малинов използва момента, конфискува жп-линията и на 22 септември 1908 в църквата “Св. Четиридесет мъченици” в Търново със специален манифест е провъзгласена независимост на България, а княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. Учредява се възпоменателен медал по този повод. На следващия ден Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина.

На заплахите с война от страна на Османската империя, България отговаря с военна мобилизация и същевременно декларира готовност за мирно уреждане. Тъй като Берлинският договор е двойно нарушен (от София и от Виена), а Великите сили не са готови за мащабна война, усилията се насочват към дипломатическо признаване на българската независимост.

*Използваното фоново изображение е на: timetravel.bg.

Зареди още

Новини

Възможно е изграждането на пречиствателна станция за питайна вода в Трявна

Published

on

Това стана ясно, днес, на проведена работна среща между кметът на Община Трявна Силвия Кръстева, обединение “АКВА ПУЛ” ДЗЗД и инж. Владимир Василев – управител на “ВиК” ООД – Габрово.

Фирмата, сключила договор с Министерството на регионалното развитие и благоустройство състав пое ангажимент да изиска от МРРБ изготвеният проект за хидровъзел “Нейковци”, който включва изграждането на нова пречиствателна станция за питейна вода и завършването на язовир “Нейковци”.

“Изграждането на пречиствателна станция за питейна вода е сред водещите приоритети на Община Трявна и ние очакваме съдействие за отпускане на финансови средства по проекта, който вече е изготвен” подчерта Силвия Кръстева.

Кметът на града запозна детайлно присъстващите с планираното издаване на цифрова карта с цялата водопреносна мрежа на територията на общината; кандидатстването за отпускане на финансови средства, с които ще бъде поставен нов водопровод в землището на село Черновръх, местността Варницата и Данова поляна, както и изграждането на колектор на ул. “Украйна”, който ще се свързва с Пречиствателната станция за отпадъчни води в Трявна.

“АКВА ПУЛ” ДЗЗД изпълнява обществена поръчка и ще изготви Регионални прединвестиционни проучвания, които ще посочат всички проблеми на територията на “ВиК” ООД, Габрово.

За всички констатирани несъответствия ще бъдат разгледани съответните мерки за отстраняването им, след което ще бъдат предложени за финансиране с европейски средства или ще се търсят други възможности за отпускане на такива.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Областният награди отличени от здравния министър медици

Published

on

Областният управител на Габрово Борислав Бончев награди отличени от здравния министър медици за постигнати резултати в имунизационната кампания.

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров удостои с грамоти за изключителна ангажираност и постигнати резултати по отношение на имунизационната кампания на Република България срещу КОВИД-19 медици от област Габрово.

Днес областният управител Борислав Бончев връчи на д-р Нели Ноева, директор на ДКЦ 1 – Габрово, грамотата от Министъра за екипа на имунизационните кабинети към Центъра с благодарност за проявената от тях съпричастност, старание и постигнати резултати към кампанията.

„За проявена висока активност, професионален ангажимент и постигнати резултати при реализацията на имунизационната кампания на Република България за ваксинация срещу КОВИД-19“ беше отличен и общопрактикуващият лекар д-р Нено Ненов, който беше възпрепятстван и не можа лично да получи своята грамота, но тя ще му бъде предадена, подчерта директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Николай Пенчоков.

Той заедно със своя заместник д-р Ирина Моровякова присъства на срещата с областния управител, по време на която подчерта голямата заслуга на всички центрове в областта, където се извършва имунизация.

„Те дадоха старта и без тази подкрепа резултатите нямаше да са такива към днешна дата. Само в ДКЦ – I от 1 януари до днес са поставени близо 9000 ваксини, а д-р Ненов е поставил 1534 дози. В цялата област колегите работят със сърце и отдаденост – каза още д-р Пенчоков. “

Това е една благодарност, доказателство, че работата им се вижда и оценява, категоричен бе областният управител.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица