Свържи се с нас

Любопитно

Приключения в Природен парк „Българка“

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Десетки екообразователни инициативи за децата от региона стартират от началото на август в рамките на проект за изпълнение на дейности за устройство и управление на природен парк „Българка“.

В рамките на проекта ще бъдат организирани и проведени редица еднодневни и двудневни събития, целящи възпитаване у децата на екологосъобразно мислене и запознаване с природните богатства на Парка.

Ще бъдат проведени: арт академии, ателиета на открито – „Да съхраним природата“ и „Да използваме непотребното“, детски пленери – „Многообразието на нашата природа” и „Красотата на българската природа”, обучителни занятия по живопис и писателство „Гората понякога”, работилници „Къщата на хляба – запознаване с традиционните в миналото, практики”, велопоходи, образователни модули на тема „Орнитология”, „Растения – местни, защитени, лечебни”, „Туризъм”. Защитената територия ще бъде представена пред деца и групи от районите на другите паркове в България.

pokana

Ще се проведат обучения по конна езда на тема „Да се върнем към корените на дедите ни” – връзката между коня и природата. Уъркшоп „Планинските цветя” ще запознае младите хора с богата флора на територията на Парка. Чрез редицата екообразователни игри и преходи децата ще се запознаят с възможностите за прекарване на свободното време далеч от компютрите и телефоните.

Чрез инициативата „Приказният свят на гората – връзка, мит, легенди, предания и действителност” по атрактивен начин ще бъдат представени старите вярвания, защитните сили на гората и нейните обитатели, както и съвременната трактовка на митологията и приказните същества, и вплитането й в съвременната действителност.

Хепънингът „Аватари на дървото” пък ще е своеобразна платформа за интерактивно творческо участие и съучастие в природна среда. Събитието ще се проведе в пределите на Парка, като участниците ще бъдат въвлечени активно в разнорозни дейности, свързани с творенето с природни материали, възможността за творческа импровизация под формата на свободно обучение и споделяне на идеи.

Целта е да бъде създадена мобилна еко-школа и да бъдат проведени обучения в „зелени“ и „бели“ училища сред природата.

Продължителността на отделните събития е различна. Предвидени са еднодневни, двудневни, петдневни и шестдневни събития.

От началото на август до края на октомври са планирани повече от 70 събития, които ще дадат на децата нови знания и незабравими преживявания. Всички дейности ще се изпълняват на територията на Парка. Участие в различните събития могат да вземат деца и младежи на възраст от 1 до 12 клас.

За записване и повече информация: Facebook: Приключения в ПП „Българка“ и тел. номер: 0888 228 720, 0887 555 260, 0890 314 901.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Областната администрация стартира конкурс за кратко послание

Published

on

Конкурс за послание с до седем думи, обявява Областна администрация- Габрово. В надпреварата могат да участват всички жители на областта без възрастови ограничения. Предложенията се приемат в срок до 20 февруари 2023 г.на електронна поща: pr@gb.government.bg .

Най-доброто послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморна плоча, изобразяваща картата на България, в Роженските поляни, където ще бъде изграден 111- метров пилон, от които ще се спуска българското национално знаме. Той ще е най- високият в Европа, като ще бъде издигнат на надморска височина от 1430 м. Така трибагреникът ще се вижда от километри разстояние. В основата на пилона, на мраморна плоча с картата на България, ще бъдат гравирани 28 послания от всички административни области в страната. Всяко послание ще бъде изписано на картата на мястото на съответната област, от която идва.

За изграждането на пилона стартира Национална дарителска кампания „България заслужава“ под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Проектът ще се реализира изцяло с дарения на родолюбиви българи, както и със съдействието на държавните и местни власти.

Очакват се Вашите послания с до седем думи до 20 февруари 2023 г. на pr@gb.government.bg. Предложенията следва да бъдат придружени с информация за автора (три имена, адрес/ел. адрес и телефонен номер). Кратките текстове ще бъдат оценявани от представители на Областна администрация. Класираното на първо място послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморната плоча, изобразяваща картата на България, а авторът му ще бъде награден.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Обявиха победителите в ученическия конкурс „ЗАвръщането“

Published

on

14 ученици от Област Габрово заемат призовите места в ученическия конкурс на тема „ЗАвръщането“, а 4 са с поощрителни награди. Творческата надпревара се организира от Областна администрация-Габрово, като учениците представиха творби в две категории- за текст и рисунка.

Победителите бяха определени от жури, председателствано от областния управител Кристина Сидорова. В категория „Текст“, раздел „Проза“ първото място заема 16-годишната Пламена Пламенова Георгиева. На второ място е класирана Савина Страцимир Тинчева на 15 години. На деветокласничката Боряна Иванова Карапавлова бе присъдено третото място. Всички ученици, класирани в призовата тройка, са възпитаници на Национална Априловска гимназия, гр Габрово.

В раздел „Поезия“ челното място заема Алев Асанова Мехмедова, 12 клас в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“, гр. Севлиево. Илия Димитров Златев, 11 клас в Национална Априловска гимназия, се нарежда на втора позиция. Трета е Юлия Ивайлова Иванова, 11 клас в Национална Априловска гимназия.

В категория „Рисунка“ във възрастова група 1-4 клас първенец е Димитър Цанков Димитров, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“ гр. Севлиево. Втора се нарежда Дария Николаева Кирова, 3 клас в ОУ „Неофит Рилски“, гр. Габрово, а трети е Никола Тихомиров Николов, 4 клас в НУ “ Васил Левски“, гр. Габрово. Андрея Андрей Хотнишка на 11 години заема първото място във втора възрастова група- 5-8 клас. Второто място е за Дарина Цениславова Влъкненска, 6 клас в ОУ „Христо Ботев“, гр. Габрово. Марая Балевска, 5 клас в ОУ “ Стефан Пешев“, заема третото място.

След продължителна дискусия в трета възрастова група бяха определени две първи места- за 16-годишната Емили Цонева и 15-годишната Габриела Кирева.

Присъдени са и 4 поощрителни награди в категория „Рисунка“. Те са за : Мая Детелин Цветкова, 2 клас в ОУ „Неофит Рилски“; Саша Мари Метцер, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“; Яна Светлин Стоянова, 5 клас в ОУ „Христо Ботев“; Нелина Петкова на 13 години, възпитаник на школа „Елиза Арт“.

Победителите ще получат грамоти и награди от Областна администрация- Габрово. Награждаването ще се състои през февруари.

Областна администрация- Габрово благодари на всички талантливи деца и младежи, които се включиха в конкурса!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица