Свържи се с нас

Новини

Оранжев код за жега. Очакваме до 41 градуса днес

Published

on

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Националният институт по метеорология и хидрология при БАН обяви оранжев код за цялата страна за днес, 30 юли. Очаква се температурите да достигнат до 41 градуса.

С около 5-7 градуса ще са по-ниски температурите по Черноморието, поради слабия източен вятър.

Метеоролозите предупреждават, че високите температури могат да доведат до здравословни проблеми за чувствителни и болни хора, както за възрастни и деца.

В късните следобедни часове облачността от северозапад ще се усили и преди и около полунощ на места в северозападните и централни северни райони ще прегърми и превали.

С цел намаляване и предотвратяване на опасността от вредното въздействие на високите температури се препоръчва:

– Да се ограничи масовото пребиваване на хора в затворени помещения, които не са климатизирани, тъй като това може да доведе до неблагоприятни здравословни последици.
– Да се промени работното време на хора с длъжности, изискващи работа на открито, предвид очакваната прогноза.
– Децата в детските заведения да не се извеждат след 10.00 часа на открито. Същите да се къпят с хладка вода ежедневно.
– Автотранспортни цистерни с нефтопродукти, както и такива, превозващи взривоопасни и опасни химически вещества, да се движат по пътната мрежа в интервала от 21.00 – 06.00 часа.
– Гасаческите групи в кметствата и кметските наместничества да имат готовност за бързо реагиране при необходимост.
– Гражданите да не палят огън на открити места, да не използват леснозапалими материали на открито и да спазват стриктно инструкцията за противопожарна безопасност.

На хората се препоръчва:

– Да не излизат на открито между 10.00 и 18.00 часа. Това е особено препоръчително и важно за възрастните хора, хронично болните и малките деца. Горещините могат да предизвикат и алергични реакции, съпроводени с обриви по тялото;
– Ако се наложи да бъдете на открито – носете светли и широки /по възможност памучни дрехи/, както и шапки. Да се избягва стоенето на слънце повече от половин час;
– Увеличете консумацията на течности /не по-малко от 2,5 л/. Препоръчително е водата да се пие сутрин и вечер, а не по обяд. Лицата, които страдат от заболяване и са на диети, включващи ограничаване на течностите или имат проблем със задържане на течности, трябва да се консултират с лекар преди да увеличат приема на течности;
– Ограничете или изключете консумацията на месо и храни с високо съдържание на мазнини, кафе, концентриран алкохол, бира и сладки безалкохолни напитки, защото последните не утоляват жаждата, а разширяват кръвоносните съдове и така вероятността от топлинен удар се увеличава;
– Водачите на МПС да бъдат особено внимателни, понеже високите температури водят до понижаване на способността за концентрация, сънливост и повишена избухливост. При пътуване на дълги разстояния да се предвиждат повече почивки;
– НИКОГА не оставяйте деца или домашни любимци сами в затворени моторни превозни средства. Температурата във вътрешността на МПС може да достигне над 60˚С само за няколко минути. Такива високи температури могат да причинят смърт за много кратък период от време;
– Стриктно да се спазва забраната на кмета на община Габрово за къпане на хората в неохраняеми водоеми;
– Къпете се само в разрешените, обезопасени водни площи;
– Избягвайте продължително излагане на слънце;
– Не оставяйте децата до водата без надзор;
– Плуването след обилно хранене е опасно. Влизайте във водата два часа след последното хранене;
– Забранено е къпането след употреба на алкохол и наркотични вещества;
– Слънчевите изгаряния забавят способността на човешката кожа да се самоохлажда. Слънцето също така нагрява тялото, което води до дехидратиране. Използвайте слънцезащитен крем с висок фактор (SPF);
– Не се преуморявайте. Избягвайте натоварващи дейности. Намалете, премахнете или отложете натоварващите дейности.

КАК ДА РЕАГИРАМЕ В СЛУЧАЙ НА СПЕШНОСТ ВСЛЕДСТВИЕ НА ВИСОКИТЕ ТЕМПЕРАТУРИ?

Топлинният удар е животозастрашаващо състояние. Необходима е бърза реакция:

Обадете се на ЦСМП – тел. 112.
Преместете пострадалия на прохладно място.
Бързо охладете тялото, като го потопите в хладка вода или го загърнете с мокри чаршафи или по всякакъв друг възможен начин.
Наблюдавайте за признаци на дихателни затруднения.
Оставете пострадалия в легнало положение и продължавайте да охлаждате тялото.
Ако пострадалия откаже вода, повръща или губи съзнание, не давайте нищо за ядене или пиене.

В централната градска част могат да бъдат използвани пет питейни чешми:
– на пл. „Възраждане” – в близост до сградата на Община Габрово;
– на ул. „Априловска” – до сградата на Националната Априловска гимназия;
– чешмата на часовниковата кула на пл. „1 май 1876”, известна като „Лъвчето”;
– чешмата пред страноприемницата – на пл. „10-ти юли”;
– чешма до паметника на Ран Босилек – на ул. „Николаевска“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

 

Новини

Днес е вторият ден от Коледа – Денят на бащата

Published

on

Вторият ден на Коледа – 26 декември, е Събор на Пресвета Богородица. В деня след Рождество Христово вярващите се събират, за да величаят с хвалебни и благодарствени песни Божия промисъл и да отдадат почит на Богородица, родила Спасителя.

В този ден се чества паметта на Св. Йосиф Обручник, на цар Давид като славен родоначалник на Исуса Христа и на Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на гр. Ерусалим.

По решение на Второто национално общо събрание на съюза “Ние жените за достойнство и равенство” (28 март 1997) църковният празник на Свети Йосиф Обручник, земния баща на Исус, се отбелязва като празник на бащата. За първи път е честван през 1997 г.

Към Коледните празници се числи и Стефановден – на 27 декември. Празникът е посветен на първомъченика на християнската църква архидякон Стефан.

Със Стефановден завършват Коледните празници.

Зареди още

Новини

Честито Рождество Христово!

Published

on

Рождество Христово или още Коледа е един от най-големите църковни празници. На него християните честват рождението на Исус Христос. Според Евангелието от Лука това става в град Витлеем в провинция Юдея.

Православните християни честват Рождество Христово наравно тържествено с Великден. При католиците и протестантите Коледа е най-почитаният празник. Рождество Христово е един от 20-те църковни празници в България. На този ден постите свършват и семейната трапеза вече включва месни и млечни ястия. Вярващите ходят на черква, където има празнична служба.

Рождество Христово слага начало на ново летоброене. Създателят на новото летоброене, римският монах Дионисий (6 в.) изчислява, че Христос е роден в 754 г. от основанието на Рим.

Според Евангелието на Лука, малко преди раждането на Исус, майка Му Мария, заедно със съпруга ѝ, дърводелецът Йосиф, потомък на Давидовия род, отиват във Витлеем, родното място на Йосиф. Римският император Октавиан Август издава заповед за преброяване на населението в империята — в границите ѝ тогава се намира и Палестина. Всеки трябва да се запише в родното си място. Мария и Йосиф не могат да намерят място в страноприемницата и затова се подслоняват в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. В мига на Рождеството в небето пламва необикновена светлина, явява се ангел, който съобщава на намиращите се наблизо пастири, че е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири са и първите, които се поклонили на Бога-Син. Младенецът Исус почитат и трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото звезда. С Рождеството си Христос донася частица от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата ера.

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената Христо, Радослава, Радослав, Радостина, Радостин, Божидар, Емил, Емануил, Християн, Ренета, Християна, Кристиян, Кристияна, Кристина, Христина и др.

Зареди още

Новини

Бъдни вечер е! Денят преди Рождество Христово!

Published

on

Наричат я още Суха Коледа, Малка Коледа, Кадена вечер, Божич. На този ден свършват четиридесетдневните Коледни пости, които са започнали на 15 ноември на Коледни заговезни.

Според народното вярване божата майка се замъчила на Игнажден и на Малка Коледа родила млада бога, но за това съобщила на другия ден. Първескиня, млада булка, която ражда за пръв път, като роди не съобщава новината на този ден, а на следващия – тогава се викат гости.

На Бъдни вечер важна роля играят бъднякът, трапезата, каденето и обредните хлябове. Бъднякът е специално избрано тригодишно право дърво. В гората го отсичал момък, носел го в къщи и го палели в огъня.

Според народното суеверие бъднякът поддържа през цялата година огъня в огнището. Обредните хлябове са три вида. Първите са хлябове посветени на Коледа. Вторият вид хлябове са посветени на селските занаяти – земеделие, скотовъдство, на къщата и покъщнината. Третият хляб е приготвен за коледарите, които ще дойдат да коледуват.

Всички видове хлябове се месят придружени с ритуали и песни. Според песните брашното се сее през три сита, възпети като копринени. Кади се като се използва палешника, а водата, с която се замесва брашното се донася с бял котел от мома или млада булка оженена през есента преди Бъдни вечер, която още не е раждала.

Трапезата на Бъдни вечер трябва да бъде изобилна, а храните на нея – нечетен брой и постни. По традиция се приготвя варено жито, варен фасул, сарми с ориз или булгур, ошав. Слагат се също така чесън, орехи, мед, кромид лук, запазени от лятото пресни плодове, вино, ракия – всичко, което е произведено през годината в суров или обработен вид. На трапезата се поставя също така сурово жито и колакът от Игнажден.

На места в Западна България, Тетевенско, Пловдивско и Македонската област се изпича прясна пита със сребърна пара. Под трапезата на Бъдни вечер се разстила слама.

До трапезата се поставят различни предмети – ремъка на ралото, напълнена с житни зърна ръкавица, паничка с пясък, кесия с пари, сито с житни зърна и вързани за него с червен конец босилек и чесън, сърп. Вечерята на Бъдни вечер винаги е в семеен кръг и трябва непременно да бъде кадена. Най-възрастният мъж или жена прекадява с тамян най-напред масата, след това всички останали стаи и помещения в дома, накрая двора и обора. Според народното схващане с каденето се прогонват злите и нечисти сили.

Вечерята на Бъдни вечер започва рано, за да узреят рано житата. По време на яденето хората не трябва да стават, за да лежат квачките върху яйцата и да измътят пиленца. Само стопанинът има право да става, но трябва да върви приведен, за да се превиват житата от зърно. Остатъкът от хляба се слага на полицата, за да израстнат високо житата през лятото. След вечеря децата се търкалят върху сламата на една страна, за да се превият така и житните стъбла.

От трапезата на Бъдни вечер се запазват орехите, суровото жито и недогорялата свещ за следващите кадени вечери. Самата трапеза според вида на храните има поминален характер. При сядането около нея някъде се оставя празно място – за мъртвите (починал близък или роднина).

През нощта сфрата не се прибира, защото хората вярват, че починалият ще дойде на вечеря. Около трапезата на Бъдни вечер се гадае. Гадае се за времето през всеки месец от новата година, за очакваната реколта от различните култури, за здравето на всеки член от семейството, за предстоящия брак на момите.

Посреднощ на Бъдни вечер тръгват коледарчетата. Те са момчета от осем до дванадесетгодишна възраст, които ходят по къщите на роднини, съседи и цялото село. Това ходене се нарича „коледуване“. Всяко коледарче носи дрянова пръчка.

Коледарчетата са предвестници на коледарниците. Не се чуват онези песни, които се пеят по Коледа, пеят се само кратки песни и припевки. За коледарчетата домакинята е приготвила рано сутринта колачета, които им дава заедно със сушени круши, сливи, орехи, ябълки, грозде.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица