Свържи се с нас

Новини

Общината: Пийте повече вода в жегата

Published

on

piene na vodaПрогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН за днес и утре, е за слънчево и горещо време. Температурите ще се повишат с още 1-2 градуса и максималните ще достигнат  днес между 34° – 39°. Индексът на ултравиолетовото лъчение  ще бъде опасно висок.

С цел намаляване  и предотвратяване на опасността от вредното въздействие на високите температури от Община Габрово препоръчват:

  1. Да се ограничи масовото пребиваване на хора в затворени помещения, които не са климатизирани, тъй като това може да доведе до неблагоприятни здравословни последици.
  2. Да се промени работното време на хора с длъжности, изискващи работа на открито, предвид очакваната прогноза.
  3. Децата в детските заведения да не се извеждат след 10.00 часа на открито. Същите да се къпят с хладка вода ежедневно.
  4. Автотранспортни цистерни с нефтопродукти, както и такива, превозващи  взривоопасни и опасни химически вещества,  да се движат по  пътната мрежа в интервала от 21.00 – 06.00 часа.
  5. Гасаческите групи в кметствата и кметските наместничества да имат готовност за бързо реагиране при необходимост.
  6. Гражданите да не палят огън на открити места, да не използват леснозапалими материали на открито и да спазват стриктно инструкцията за противопожарна безопасност.

На хората се препоръчва:

  • Да не излизат на открито между 10.00 и 18.00 часа. Това е особено препоръчително и важно за възрастните хора, хронично болните и малките деца. Горещините могат да предизвикат и алергични реакции, съпроводени с обриви по тялото;
  • Ако се наложи да бъдете на открито – носете светли и широки /по възможност памучни дрехи/, както и шапки. Да се избягва стоенето на слънце повече от половин час;
  • Увеличете консумацията на течности /не по-малко от 2,5 л/. Препоръчително е водата да се пие сутрин и вечер, а не по обяд. Лицата, които страдат от заболяване и са на диети, включващи ограничаване на течностите или имат проблем със задържане на течности, трябва да се консултират с лекар преди да увеличат приема на течности;
  • Ограничете или изключете консумацията на месо и храни с високо съдържание на мазнини, кафе, концентриран алкохол, бира и сладки безалкохолни напитки, защото последните не утоляват жаждата, а разширяват кръвоносните съдове и така вероятността от топлинен удар се увеличава;
  • Водачите на МПС да бъдат особено внимателни, понеже високите температури водят до понижаване на способността за концентрация, сънливост и повишена избухливост. При пътуване на дълги разстояния да се предвиждат повече почивки;
  • НИКОГА не оставяйте деца или домашни любимци сами в затворени моторни превозни средства. Температурата във вътрешността на МПС може да достигне над 60˚С само за няколко минути. Такива високи температури могат да причинят смърт за много кратък период от време;
  • Стриктно да се спазва  забраната на кмета на община Габрово  за къпане на хората в неохраняеми водоеми;
  • Къпете се само в разрешените, обезопасени водни площи;
  • Избягвайте продължително излагане на слънце;
  • Не оставяйте децата до водата без надзор;
  • Плуването след обилно хранене е опасно. Влизайте във водата два часа след последното хранене;
  • Забранено е къпането след употреба на алкохол и наркотични вещества;
  • Слънчевите изгаряния забавят способността на човешката кожа да се самоохлажда. Слънцето също така нагрява тялото, което води до дехидратиране. Използвайте слънцезащитен крем с висок фактор (SPF);
  • Не се преуморявайте. Избягвайте натоварващи дейности. Намалете, премахнете или отложете натоварващите дейности.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица