Свържи се с нас

Новини

Бoрислав Сандов: Зелената политика в света е водеща сила!

лобалните проблеми и местните решения са в основата на зелените политики в света, където осъзнавайки общите проблеми, се търсят локалните решения , защото глобалната проблематика всъщност е създадена от множеството местни проблеми .

Published

on

снимка: Фейсбук

снимка: Фейсбук

Борислав Сандов е съпредседател на ПП Зелените, член е на Коалиция за климата, „Фондация за околна среда и земеделие“, а също така и на множество формални и неформални обединения на екологична основа. В Габрово той бе специален лектор на заключителната конференция по проект „Екологично образование на младите хора мост към устойчиво развитие на местната общност” организирана от Сдружение „Младежки форум 21 век“ и Народно читалище „Бъдеще сега“, която се проведе на 24 и 25 юли. Неговата презентация на тема глобалните проблеми и местните решения предизвика интересна и ползотворна дискусия. В тази връзка е и нашият разговор с него.

Бихте ли ни разказали малко повече за това какъв е пътят и връзката между глобалните проблеми и локалните решения?

Глобалните проблеми и местните решения са в основата на зелените политики в света, където осъзнавайки общите проблеми, се търсят локалните решения, защото глобалната проблематика всъщност е създадена от множеството местни проблеми. Начинът да решаваме тези проблеми, в голямата си степен е чрез стъпките на всеки един от нас, на нашата общност, на нашите общини и нашите държави. В тази връзка, виждайки кризите, свързани с климатичните проблеми с изчерпването на питейната вода, с изчезването на видове и пчелите, както и с изчерпването на ресурсите, обезлесяването, ние трябва да търсим решения на местно ниво, които да правят нашия живот по-добър, по-здравословен, по-евтин и по-ефективен.

Какво влияние оказва това на общите процеси в света?

Всичко това дава отражение върху общите процеси, защото съвкупността от нашите действия поражда общия проблем. Това, което днес направихме е да представим редица примери както от чужбина, така и от България по отношение на енергийната ефективност. Използването на възобновяеми енергийни източници и енергийна независимост на общностите, залесяване и спиране на обезлесяването, потребяването на повече местни продукти, особено на земеделски храни, които се произвеждат на наши пространства, опазването на водните ресурси, транспорта и това да намалим ползването на кола, автобус, преминавайки повече на велосипед, ходене пеша, споделено пътуване, пътуване с влак или тролейбус – онези начини, които водят до по–малък вреден ефект на нашите действия спрямо общото.

снимка: Личен архив

снимка: Личен архив

От глобалното да се върнем на местното. Справят ли се Общините в стремежа си да приложат зелените политики?

В тази връзка, тъй като сме в Габрово, тук отчитаме някой доста положителни елементи – тези местни действия като например енергийната ефективност, възобновяемите енергийни източници. За съжаление сме свидетели и на някой негативни политики като например замяната на тролейбусите, които са едно екологично средство за превоз в града, което не генерира вредни емисии. При тях не се налага да използваме фосилни горива и въглеродни емисии. Още повече, че ползвайки ток, особено ако има възможност той да е произведен от местни фотоволтаични панели или вятърни панели, които на местно ниво произвеждат енергията, необходима за тези тролейбуси, можем да имаме наистина екологичен транспорт. Така че в този смисъл има още много какво да правят Общините и по отношение на транспорта, и по отношение на инфраструктурата, и по отношение на енергетиката, отоплението и охлаждането на сгради публична собственост, като и в посока на информираността за всичко това. От формалното образование за малките до неформалното образование за възрастните. За преминаването към един начин на поведение, който би бил щадящ околната среда и би бил по-сигурен за нашата собствена сигурност и тази на следващите поколения, които вече живеят в една много по-драстично променена среда, на повече бедствия, на повече проблеми и замърсявания, на повече болести, именно породени от нашите действия като общество, като човечество.

Къде тук е мястото на младите хора, към които е насочен и този форум ?

Младите хора са ключов модератор, медиатор, мост в тези процеси, напредването на технологиите дават много решения, които вече са налични и са въпрос на воля на отделния гражданин или на политическия му представител да ги придвижи.

Как можем да променим негативните процеси на които ставаме свидетели всеки ден?

Един от начините е чрез нашето потребителско поведение. Това, което ние определяме като политики чрез нашия джоб, чрез това как ние харчим парите си, дали плащаме за продукти, които идват от много далеч или за продукти създадени от компании, които доказано замърсяват околната среда. Ние като потребители заради комуникацията, която имаме по между си все по – удобна заради интернет, социалните мрежи, можем да влияем върху това как да се случват нещата. Така както с един замах на пеперудата в единия край на света се променя нещо в другия край, така и ние трябва да знаем, че сме част от една обща свързана система и нашите действия пораждат процесите, които се случват.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица