Свържи се с нас

Култура

Предизвикателство към жителите на Гергини да променят живота си

Published

on

предизвикателства Гергини

снимка: Сдружение „Платформа АГОРА”

Предизвикателство към жителите на кметство Гергини да променят живота си. Сдружение „Платформа АГОРА”, Българско училище за политика „Димитър Паница”и НЧ „Христо Ботев 2008“, с. Гарван ще организират общностна дискусия по проект „Предизвикателства, променящи живота“, която ще се състои в сряда, 29 юли, от 19 часа в библиотеката на читалището в с. Гарван за жителите на кметството.

Проектът се реализира в 12 населени места в цяла България, където ще се идентифицират значими за общността проблеми и ще се излъчат лидери, които след като преминат съответно обучение ще могат да предложат решения на поставените по време на дискусиите проблеми.

Решенията ще бъдат обсъдени с местните общности, като целта е от една страна обучените лидери да пренесат своите знания и умения към останалите членове на общността, а от друга – да я въвлекат активно в практическото разрешаване на проблемите, използвайки механизми за активно гражданство.

В рамките на проекта „Предизвикателства, променящи живота“ Платформа АГОРА и Българско училище за политика „Димитър Паница” в партньорство с 12 читалища от цялата страна ще подпомагат местните лидери в разработването на механизми за решаване на проблемите в общността и по този начин ще допринесат за повишаване на гражданското участие в процесите на вземане на решения.

Читалище „Хр. Ботев 2008“ с . Гарван, което работи на територията на кметство Гергини, спечели наградата на Платформа АГОРА за 2014 година в категорията „Общност в развитие“ за инициативата си „неЗабравено имане“, която цели запазване на местното биоразнообразие, чрез възстановяването на традиционните местни овощни сортове и превръщането на територията на кметство Гергини в територия със съхранена чиста природна среда. А заедно с читалищата в Падало и кв. Русевци в Габрово стана носител на голямата награда на конкурса за 2014 г. с партньорската инициатива „Селски мол“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица