Свържи се с нас

Култура

В очакване на Габрово джаз 2016

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

За три дни дворът на Националната Априловска гимназия оживя от любими джаз ритми и евъргрийн парчета, поздравления и аплаузи, истории за началото на габровския джаз клуб, неподправен джем сешън, танци и радостните подвиквания на пубиката след майсторски солови изпълнения.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

От 9 до 11 юли габровци се върнаха във времето на златните години на диксиленда и суинга, преминаха през сложната полиритмична структура на фънка, подкрепена от силното участие на баскитари, алт и тенор саксофон и синкопирани ритми.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Припомниха си, макар и за няколко вечери, златните години на популярния Диксиленд парад, когато Габрово беше столицата не само на хумора, сатирата и карнавала, а и на джаз фестивала.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

По онова време нямаше много джаз фестивали, а и габровският диксиленд парад беше истински джаз фестивал с международно участие и престиж.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Началото на тази еуфория, наречена „Габрово джаз 2015“, организирана от Община Габрово и Клуба на будителите, даде Оркестър Габрово с вокали Цвети Рудева, Стефан Косев и Момчил Косев. Те изпълниха популярни евъргрийни в първата вечер на фестивала, 9 юли.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Веднага след тях, концертът „Габровци за Габрово“ продължи една нова формация от доказали името си познати габровски музиканти – „The Jazz Gang“. „Бандата“ включва Илко Илиев, Красимир Александров, Криситян Тачев, Пламен Чепанов, Стефан Косев, Красимир Георгиев и Огнян Тюлюмбаков. Вокалите на любимите диксиленд мелодии изпълниха Цветомир Цанков, Весела Морова и Драгомира Драшкова.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Вечерта на последния работен ден, 10 юли, вокална формация „The Scarllett Sisters“ – Ева Данаилова, Елеонора Лонтова, Марина Драгомирецкая и Ралица Ковачева-Бежан, върнаха публиката в ерата на суинга. Усещането бе подсилено от танцьорите на Линди Хоп България, които представиха характерните за суинга линдихоп танци.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Забавното лице на джаза разкриха пред габровци музикантите от Брас Асоциация Комбо. Михаил Йосифов – тромпет и вокал, Велислав Стоянов – тромбон и вокал, Тодор Бакърджиев – тромпет и вокал, Милен Кукошаров – пиано, Димитър Карамфилов – контрабас и Георги Марков – ударни, „взривиха“ всички присъстващи с микс от артистични интерпретации на познати джаз и италиански поп парчета, гарнирани с инструментално майсторство. Невероятният контакт с публиката показа, че габровци не са пестеливи на чувства и аплодисменти.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

В съботния 11 юли, младата банда Funky miracle потопи публиката в джаз, фънк и фюжън ритми от познати мелодии и авторска музика.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Музикантите от „The Golden project“ забиха последни за вечерта и закриха тазгодишното издание на „Габрово джаз“. Изпълнението им разтърси габровци, а композициите от най-новия им албум „Seven sense“, силните солови партии и музикални импровизации „отвяха“ и най-малкото съмнение за необходимостта от фестивала.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Габровци винаги са обичали джаза. Габрово завинаги ще остане събирателен център на джаз музиканти и банди, въпреки прекъснатата традиция. В това сме сигурни и вече сме в очакване на  „Габрово джаз 2016“. Гответе се и вие, защото джазът се завръща!

Източник: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Comment

1 Comment

  1. Цветомир Цанков

    13.07.2015 at 16:08

    Смея да припомня и моя текст за джазфестивалите в Централна България отпреди две седмици… И да добавя, че в края на август най-близка дестинация за фестивал в Габрово ще бъде Казанлък… Но още нямам много инфо…

    http://www.jazzfm.bg/bg/news/djazovo-ljato-v-centralna-bylgarija-tradicii-i-modernost-na-festivalite-vyv-veliko-tyrnovo-i-gabrovo

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Музейният детски център в „Етър“ отново е отворен за посетители

Published

on

От днес, 1 юни, Музейният детски център в РЕМО „Етър“ отново е отворен за посещение. Спазват се мерките за безопасност, като в закритата част се допуска по едно семейство. Работното време е от 09:30 до 18:00 часа.

Заниманията в Музеен детски център дават възможност на подрастващите да се запознаят по достъпен начин с игри, занаяти и занятия от миналото. Първото семейство, което посети Музейния детски център получава безплатна семейна годишна карта, която му дава право на достъп до всички обекти и събития в „Етър“.

Какво ви очаква в Музейния детски център?

снимка: РЕМО „Етър“

Грънчарска работилница
Тук децата могат да поизцапат ръцете си и да усетят как парчето глина се претворява в чиния, ваза или стомна. За по-малките се предлага изработване на глинени фигурки „на калъп“, които могат да бъдат оцветени. За по-сръчните—изработване на глинен съд чрез техниката „фуршове“, при която се използват предварително подготвени глинени лентички.

Магията на тъканите
Този модул от програмата дава възможност на децата да се запознаят с богатството и красотата на традиционните български шарки. Да се опитат да тъкат на хоризонтален или вертикален малък стан и така да разберат лесно ли е било на техните прабаби да направят сами всичко, необходимо за дома—черги, килими, възглавници.

Който разбира, тук се спира
На създадения импровизиран пазар децата се забавляват, докато пресмятат и се пазарят за стоката си. Те лесно влизат в ролите на купувачи или продавачи, а музейният аниматор им помага да научат любопитни неща за старите мерки и теглилки, да разберат какво е „рабош“, или как се заменя „пълно за празно“.

Имало едно време
Модулът дава възможност на децата да представят любимите си народни приказки с помощта на кукли и декори на детски театър.

Открий—узнай
Играта дава възможност родители и деца да се забавляват заедно. Чрез карти памет, представящи различни стари български занаяти и инструменти, те могат да проверят и обогатят знанията си.

Игрите на баба и дядо—стари и забравени игри и играчки
„Ринги ринги рае, наш петел играе, чужд петел го гони за кило бонбони…“, „Отваряй, кралю, порти“, „Царю, честит имен ден“, „Тиквички“, „Кобра“, „Сляпа баба“, „Мечка“, „Челик“—любознателните посетители могат да разучат тези игри на поляната пред Музейния детски център.

Що е то?
Модул със забавни народни гатанки за малки и големи.

Участието в работилниците е 2 лв. с изключение на Грънчарската, в която е 4 лв. Комбинираният билет на стойност 5 лв. включва участие в грънчарска работилница и ползване на останалите модули.

За допълнителна информация и заявки търсете Любомира Иванова, музеен педагог на l.ivanova@etar.bg и 088 477-24-15.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Уникално дарение получи Библиотеката в Габрово

Published

on

Актрисата с габровски корени Йоана Буковска – Давидова направи ценно дарение на Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ в Габрово.

Тя подари на библиотеката уникални документи – албуми и снимки на нейната баба, дългогодишната учителка Русанка Милчева, ръкописи, сценарии и публикации на майка й – Велина Милчева – Буковска (1953-2010), журналист и кинопедагог и свои интервюта, снимки, сценарии и публикации във вестници и списания.

От ляво надясно: Велина Милчева, Велизар Велчев и Стефан Северин.

Дарението ще обогати фонда на отдел „Краезнание” на габровската библиотека, информира директорът Савина Цонева.

Екипът на библиотеката сърдечно благодари за дарението, който в писмото си до медиите приложи една интересна снимка от първите стъпки на алманах „Зорница” – отляво – надясно Велина Милчева, Велизар Велчев и Стефан Северин.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Изкуството е заразно, изложба в Галерия „Видима“

Published

on

Галерия Видима обяви, че възстановява официално изложбената си дейност. Тя ще стартира със закачливото заглавие „Изкуството е заразно”, една от най-важните изложби в културния календар, които всяка година организира, а именно ежегодната изложба на „Детски Арт Център Видима”, с преподавател Снежана Велчева.

По случай празника на детето 1-ви Юни, както повелява традицията, в галерия „Видима” ще бъдат изложени творбите на малките художници, рисувани през последната учебна година! Изкуството е заразно!

Заразни са ентусиазмът и усмивките, с които неуморно творят нашите талантливи деца! Заразна е неподправената доброта и алтруизъм, с които ни посрещат всеки ден! Заразна е светлината и ангелска чистота струяща от техните „платна”!

„Създалите се за всички нас неудобни обстоятелства, попречиха на плановете на школата да представи своите постоянно обновяващи се колекции от детски рисунки в други градове от страната и чужбина.

Сигурни сме, че тези пропуски ще бъдат наваксани във времето и отново ще имаме възможността да покоряваме сърцата на публиката по цялото земно кълбо. Въпреки ограниченията, които епидемичната обстановка ни беше наложила, нашите таланти развиваха своята дейност от вкъщи и имат много нови неща за показване!“, споделят от Галерия „Видима“.

Заповядайте на 3-ти юни, за да споделите радостта от тази изложба! Откриването на изложбата ще се случи под формата на вернисаж, за да бъде избегнато струпване на големи групи от хора. Това означава, че ще можете да разглеждате в периода от 14.00 ч. до 18.30 ч. в деня на откриването, както и всеки следващ работен ден в нормалното за галерията работно време.

Бъдете отговорни и спазвайте препоръчаните мерки за опазване на общественото здраве, призовават още от Галерията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица