Свържи се с нас

Култура

В очакване на Габрово джаз 2016

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

За три дни дворът на Националната Априловска гимназия оживя от любими джаз ритми и евъргрийн парчета, поздравления и аплаузи, истории за началото на габровския джаз клуб, неподправен джем сешън, танци и радостните подвиквания на пубиката след майсторски солови изпълнения.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

От 9 до 11 юли габровци се върнаха във времето на златните години на диксиленда и суинга, преминаха през сложната полиритмична структура на фънка, подкрепена от силното участие на баскитари, алт и тенор саксофон и синкопирани ритми.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Припомниха си, макар и за няколко вечери, златните години на популярния Диксиленд парад, когато Габрово беше столицата не само на хумора, сатирата и карнавала, а и на джаз фестивала.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

По онова време нямаше много джаз фестивали, а и габровският диксиленд парад беше истински джаз фестивал с международно участие и престиж.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Началото на тази еуфория, наречена „Габрово джаз 2015“, организирана от Община Габрово и Клуба на будителите, даде Оркестър Габрово с вокали Цвети Рудева, Стефан Косев и Момчил Косев. Те изпълниха популярни евъргрийни в първата вечер на фестивала, 9 юли.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Веднага след тях, концертът „Габровци за Габрово“ продължи една нова формация от доказали името си познати габровски музиканти – „The Jazz Gang“. „Бандата“ включва Илко Илиев, Красимир Александров, Криситян Тачев, Пламен Чепанов, Стефан Косев, Красимир Георгиев и Огнян Тюлюмбаков. Вокалите на любимите диксиленд мелодии изпълниха Цветомир Цанков, Весела Морова и Драгомира Драшкова.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Вечерта на последния работен ден, 10 юли, вокална формация „The Scarllett Sisters“ – Ева Данаилова, Елеонора Лонтова, Марина Драгомирецкая и Ралица Ковачева-Бежан, върнаха публиката в ерата на суинга. Усещането бе подсилено от танцьорите на Линди Хоп България, които представиха характерните за суинга линдихоп танци.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Забавното лице на джаза разкриха пред габровци музикантите от Брас Асоциация Комбо. Михаил Йосифов – тромпет и вокал, Велислав Стоянов – тромбон и вокал, Тодор Бакърджиев – тромпет и вокал, Милен Кукошаров – пиано, Димитър Карамфилов – контрабас и Георги Марков – ударни, „взривиха“ всички присъстващи с микс от артистични интерпретации на познати джаз и италиански поп парчета, гарнирани с инструментално майсторство. Невероятният контакт с публиката показа, че габровци не са пестеливи на чувства и аплодисменти.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

В съботния 11 юли, младата банда Funky miracle потопи публиката в джаз, фънк и фюжън ритми от познати мелодии и авторска музика.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Музикантите от „The Golden project“ забиха последни за вечерта и закриха тазгодишното издание на „Габрово джаз“. Изпълнението им разтърси габровци, а композициите от най-новия им албум „Seven sense“, силните солови партии и музикални импровизации „отвяха“ и най-малкото съмнение за необходимостта от фестивала.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Габровци винаги са обичали джаза. Габрово завинаги ще остане събирателен център на джаз музиканти и банди, въпреки прекъснатата традиция. В това сме сигурни и вече сме в очакване на  „Габрово джаз 2016“. Гответе се и вие, защото джазът се завръща!

Източник: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Comment

1 Comment

  1. Цветомир Цанков

    13.07.2015 at 16:08

    Смея да припомня и моя текст за джазфестивалите в Централна България отпреди две седмици… И да добавя, че в края на август най-близка дестинация за фестивал в Габрово ще бъде Казанлък… Но още нямам много инфо…

    http://www.jazzfm.bg/bg/news/djazovo-ljato-v-centralna-bylgarija-tradicii-i-modernost-na-festivalite-vyv-veliko-tyrnovo-i-gabrovo

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Звукови картини и музикален пърформанс на Мирян Колев в Дома на хумора

На 19 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата пред габровска публика ще бъде представен E.U.E.R.P.I. – солов музикален проект на Мирян Колев. Той живее и твори в Трявна и досега е представял музиката си в различни географски пояси.

Проектът е създаден с основната цел да популяризира музиката като вид експресия, или с други думи да може да предаде емоции и мисли под формата на звук, в максимално чист вид, без да се пречупват и слагат в рамки. Стилът му е експериментален ембиънт, но това е много обща дефиниция.

Музиката му е композиционно-импровизационна, което значи, че върху един изграден звуков скелет се импровизира и всеки отделен музикален пърформанс е различен, пряко влияещ се от настоящия момент, мястото на представяне и атмосферата.

снимка: Община Габрово

По този начин един личен вътрешен микрокосмос, когато се извади на показ, става част от цялостното време/пространство.

Откакто проектът е активен, има над 100 музикални пърформанса в България, Румъния, Сърбия, Чехия, Словакия, Австрия, Германия, Дания, Норвегия, Полша, Литва, Латвия, Естония, Ирландия, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Македония, Франция, Южна Корея и Монголия на различни пространства и фестивали – от малки интимни арт кафета и галерии, през ъндърграунд музикални клубове и йога студиа до пещери, катедрали и летища.

Всяко пространство е различно и носи различна атмосфера, затова и всеки пърформанс е различен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габровският театър се включва в 7-та Нощ на театрите

Габрово се включва в европейската инициатива „Нощ на театрите“

Габровският драматичен театър „Рачо Стоянов“ за втора поредна година ще се включи в европейската инициатива „Нощ на театрите“. Събитието, под наслов „Tи променяш играта. Играта променя теб“, ще се проведе на 16 ноември, събота, в 18 български града, където са организирани 150 прояви. То от своя страна ще се случи в 11 европейски държави по едно и също време, като цели да събере всички зрители и почитатели на театралното изкуство.

снимка: Росина Пенчева

В Габрово Нощта на театрите ще започне с „Ден на отворените врати“ в театъра и ще завърши с вечерно представление на „Свекърва“ от 19.00 часа. ДТ „Рачо Стоянов“ ще посрещне посетители три пъти през деня на 16 ноември, които ще бъдат организирани в три групи. Те ще се запознаят с различни дейности, свързани с подготовката на представление. Ще видят за първи път отблизо кой какво прави и за какво отговаря преди началото на спектакъла. Така зрителите ще придобият съвсем непосредствен и практически опит как работи театърът, какви специфични елементи от дейността му го различават от другите културни институти в града като музеи и художествени галерии.

снимка: Росина Пенчева

Първата група ще започне обиколката на театъра от 11.00 часа, която ще приключи в 12.30 часа. Следващата група се очаква в 13.00 часа като посещението ще продължи до 14.30 часа. Третата група ще бъде посрещната в 15.00 часа и ще разгледа театралното пространство до 16.30 часа. По време на обиколките зрителите ще видят как се изгражда декор за представление, как се прави сценичен грим и как се подготвя гардероба на даден спектакъл. Ще участват в пробите на осветлението и озвучаването на постановката. За всяка група са предвидени различни дейности от работния процес на театъра преди представление, които няма да се повтарят при обиколките.

снимка: Росина Пенчева

Гид на зрителите ще бъде актьорът от габровската трупа Любен Попов, който публиката познава добре освен от малкия екран, също и от постановките „Начало на спектакъла“, „Транзит“, „Чешити“ и много други от репертоара на театъра. Той ще ги запознае с тънкостите на актьорската игра, ще им разкаже какво изискват най-често режисьорите от актьорите и как протичат репетициите на маса преди представлението да заживее своя живот на сцената.

снимка: Росина Пенчева

Специално за „Нощта на театрите“ ще има изненада за публиката. От ДТ „Рачо Стоянов“ ще подготвят макет в човешки ръст на главната героиня от последния им хит „Свекърва“ на режисьора Петринел Гочев. Всеки от посетителите ще има възможност да си направи забавна снимка, преобразен като „свекърва“.

снимка: Росина Пенчева

Представлението „Свекърва“ започва в 19.00 часа. В постановъчния екип влизат художникът Даниела Николчова, композиторът Ян Руменин, хореографът Светлана Цвяткова, фотографът Росина Пенчева и помощник-режисьорът Гинка Дичева. Ролите се изпълняват от артистите на Габровския театър – Надежда Петкова, Велислава Маринкова, Тони Христова, Адриана Димова, Димо Димов, Стоян Руменин, Живко Гущеров и Ангел Калев. Билетите за постановката са на специални цени по случай събитието и могат да бъдат закупени от касата на театъра или онлайн на https://bit.ly/2PVUhNh.

„Нощ на театрите“ е част от платформата Европейска Нощ на театъра и вече 7 години (от 2013 г. до сега) събира български творци, зрители, почитатели и театрали заедно да преживеят арт събития, посветени на театралното изкуство. Зад идеята стои Елеонора Роси (Франция), но пилотно проектът стартира през 2008 г. в Хърватска – иницииран от Детски театър Добрава (Children’s Theatre Dubrava) и Театър Шибеник (Šibenik Theatre). Форматът събира хиляди почитатели и зрители. Само година по-късно се превръща в национално събитие, в което участват почти всички значими хърватски театри и театрални трупи. Поетапно към инициативата се включват Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Германия, Испания, България, Белгия и Чехия.

Европейска Нощ на театрите е платформа, която обединява всички, имащи отношение към театъра и сцената за създаване и показване на качествено театрално изкуство, без граници, езикови, религиозни или етнически бариери. Организатори на инициативата в България са фондациите „Арт Проджектс“ и „Асоциация Информбюро“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Концерт на Саня Табакова в Севлиево

Във вторник, 19 ноември, в Севлиево ще се проведе безплатен концерт на Саня Табакова.

снимка: Галерия Видима

Събитието ще се състои в залата за съвременно и модерно изобразително изкуство в Тренинг Център на Идеал Стандарт – Видима, ет.3, от 18:00 часа. Организатори на концерта са Галерия Видима и Община Севлиево, със съдействието на Русофили Севлиево.

снимка: Галерия Видима

Саня Табакова е родена в Плевен. Завършила е специалност философия в СУ „Кл. Охридски”. Асистент по философия във Висшия медицински университет – Плевен (1984-1989). Специалист в Окръжния съвет за култура – Плевен (1980-1990). Дългогодишен редактор, преводач и книгоиздател.

снимка: Галерия Видима

Издателството й „Леге Артис”, създадено през 1999 г., издава книги от областите на философия, психология, психоанализа, автобиографична и художествена литература. От 6 години Саня Табакова концертира самостоятелно с китара, български и най-вече руски песни – романси, фронтови и социални. Реализирала е повече от 50 концерта в София, Плевен, Социално-оздравителне комплекс „Камчия”, Стара Загора, Горна Оряховица, Ахтопол и други селища.

снимка: Галерия Видима

През 2013 г. печели трета награда на Третия Международен фестивал-конкурс на руския класически и съвременен романс „Балканская романсиада” в РКИЦ в София.

През 2016 г. Излиза нейният CD албум „Романсы от души”.

Саня Табакова пише стихове, композира песни по свои и по руски текстове. Нейната песен (текст и музика) „Пясък” стига до финала на „Бургас и морето“, друга песен, „Буквите” влиза в учебника на Министерство на образованието за четвърти клас.

Руският документален филм за децата на концлагеристите „Украденное детство” е озвучен с нейна песен по стихове на Дмитрий Зинченко.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица