Свържи се с нас

Новини

Футболните клубове на Габрово решават дали да има Академия

Published

on

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

До 15 септември 2015 г. футболните клубове на Габрово: ФК „Янтра 1919″, ФК „Янтра – Габрово”, ФК „Чардафон 1919”; ФК „Орловец – 94”, ДЮШФ „Янтра 2013” и ФК „Габрово”, трябва да решат дали ще се обединят в Академия с цел общо ползване на ресурсите за постигане на обща цел или всяка от школите в града ще продължи съществуването и развитието си по свой собствен път.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

За да се стигне до това обаче всеки клуб трябва да подготви до крайния срок свое писмено становище „за“ или „против“ футболното обединение е, което да представи в Комисията по младежта и спорта към Община Габрово, а тя от своя страна да разгледа предложението за изграждането на такава школа в града.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Това накратко е резултатът от проведената в Ритуалната зала на Общината среща на местната футболна общественост, по време на която беше представена Концепцията, разработена от ФК „Янтра 1919“, касаеща организирането на футболната академия в Габрово.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Според Концепцията чрез създаването на Академията ще се предотврати изтичането на габровски треньори и футболни таланти в юношеска възраст към други футболни центрове в страната.

„В момента над 20 състезатели, започнали да се състезават в нашия клуб, продължават заниманията си в отборите на „Левски” София, „Литекс” Ловеч, „Берое” Стара Загора, Футболна академия „Христо Стоичков” Етрополе, а от тази година и в „Лудогорец” Разград“, заяви Николай Мънчев, президент на ФК „Янтра 1919”.

Целта на Академията е нашите отбори да могат да се класират и вземат участие в елитните групи за „юноши младша възраст” и „юноши старша възраст”, като същевременно запазят габровския облик на отборите.

Проведени разговори с Изпълнителния директор на „Лудогорец” Разград Ангел Петричев дават гаранция, че тук ще идват да работят признати футболни специалисти , които да помагат на нашите треньори и предават безценния си опит на децата. С помощта им се гарантира на нашите футболни таланти , че ще могат да се развиват в Габрово и уменията им ще бъдат забелязани, стана ясно още по време на форума.

За да може Академията да заработи, освен  усилията на обединените футболни клубове в Габрово партньори трябва да бъдат и Община Габрово, Училищният инспекторат, бизнесът в града и всички хора, милеещи за футбола и хората, желаещи младите и кадърни хора да останат тук.

Насоките в развитието на Академията ще се вземат от Управителен съвет, в който по право ще влязат Председателите на Управителните съвети на клубовете, занимаващи се с деца от 1-ви до 5-ти клас, като необходимо условие за тяхното членство е да имат отбори, състезаващи се в шампионати „Футбол 5” , „Футбол 7”, „Футбол 9” и подготвителна „Футбол 11” , (ако има такава) и представител на Община Габрово.

Останалите членове и броя на членовете в Управителния съвет ще се определя от Общо събрание на Клуба, в което ще могат да участвуват негови членове, които в месеците от януари до март са внесли членски внос за една година в размер на 50.00 лв или ще внасят 12 вноски по 5.00 лв. Председателят на Академията ще бъде на заплата и ще се избира от Управителния съвет на Клуба.

„Предлагам Председателя на Академията да бъде спортен човек, а не човек , занимаващ се с бизнес, тъй като с това той ще може да генерира приходи в Академията, защото в този случай това ще е отбора на града, а не на този или онзи“, каза още Николай Мънчев.

Насоки в работата на Управителния съвет ще дава Надзорният съвет, в който ще има по право представител на Община Габрово и хора, даряващи на Клуба суми над 5 000.00 лв годишно. Членовете на Надзорния съвет ще се одобряват от Общото събрание на Клуба. Член на Управителния съвет не може да бъде член и на Надзорния съвет, което не означава, че членовете на Управителния съвет не може да бъдат спонсори в Академията.

Първостепенна задача на Президента на Академията ще бъде това да намери поне 500 члена на Академията, защото за да има футболен клуб трябва да има фенове и хора, които да го поддържат и да живеят с него.

Оперативната работа в Академията ще бъде възложена на Изпълнителен съвет, състоящ се от Председателя на Управителния съвет, футболни деятели и ветерани, представител на Община Габрово.

Сегашните клубове запазват самостоятелния си статут, за да може да се запази масовостта при децата от 1-ви (7 год.) до 5-ти клас (11 год.). Когато децата станат 6-ти клас  (12 год.) Комисия от Академията прави кастинг и определя 10 деца, които са с по-добри качества от останалите и те са първия набор от Академията.

Дефакто първият набор от Академия ще бъде набор 2003 г. . Тези десет човека се записват и учат в едно училище, където освен на спорта се обръща внимание и на учението. Учебната им програма да бъде така съобразена с честите им отсъствия, че те да могат да наваксват пропуснатото в часове и дни извън учебните.

Тук е ролята на Училищния инспекторат, както и на учителите да покажат местен шовинизъм. Ученик със среден успех под добър 4.00 ще бъде изключван от Академията. И така тя всяка година ще приема по 10 – 15 члена, а в изключителни случаи с решение на Управителния съвет на Академията и повече.

Всяка година членовете на Академията ще могат да бъдат заменяни поради слаб успех или слаби спортни резултати. Членовете на Академията ще получават спортна стипендия за много добър успех.

Клубовете, работещи със състезатели от 1-ви до 5-ти клас при приемането на техен състезател в Академията ще получават 500.00 лв стимул за всеки състезател за добре подготвения футболист плюс договор за 10 % от трансфера му при първи професионален договор.

Футболистите, които не са приети в Академията ще имат възможност да продължат да тренират с отборите на Академията , като във всеки един момент състезател показал добри качества с решение на Управителния съвет ще може да бъде приеман в Академията.

Академията, която ще бъде представителният отбор на града, ще има 2 отбора „деца”, 2 отбора „юноши младша възраст”, 1 отбор „юноши старша възраст” и 1 отбор, участващ в „А” Областна група „мъже”.

„Шапка на всичко това ще бъде представителният отбор, който в момента е във „В” група и с общи усилия се надяваме да влезе в професионалния футбол. Всяка година минимум петима състезатели от Академията, влезли в мъжка възраст, ще бъдат осигурени с месечни стипендии и ще им бъде дадена възможност да играят в представителния отбор на града“, добави още Мънчев.

„Смятам, че с помощта на Г-н Петричев ще можем да сключим договор с „Лудогорец” Разград, който да ни помага в развитието на нашите треньори чрез обмяна на опит, т.е. техни специалисти ще идват при нас – в Габрово, а наши – ще ходят при тях, обмяна ще става и със състезатели“, заяви още той.

Клубовете, занимаващи се с деца от 1-ви до 5-ти клас ще могат да ползват спортната база по следния начин: в месеците от март до октомври от 15.00 до 19.00 часа – Изкуственият терен на стадион „Христо Ботев” , а месеците ноември, декември, януари и февруари – само събота и неделя.

Академията ще ползва стадион „Априлов” за отборите си „деца” и „юноши младша възраст”, а стадион „Христо Ботев” – за отборите си „мъже” и „юноши старша възраст”, през месеците от март до октомври, а през месеците от ноември до февруари без събота и неделя – изкуствения терен на стадион „Христо Ботев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Спор за паркомясто в центъра на Габрово завърши с инцидент и щети

Published

on

Спор за паркомясто посред бял ден в центъра на Габрово завърши с неприятен инцидент и доведе до материални щети. Скандалът възникнал между две жени, искащи да паркират управляваните от тях автомобили на едно и също място. С „Габрово Нюз“ се свърза пострадалата жена, която разказа за ужаса от преживяното от първо лице.

Случката се разиграла на 27 януари, в часовете преди обед, на паркинг в близост до църквата „Света троица“. Потърпевшата жена спряла автомобила си на свободно място, предназначено за хора с увреждания, с какъвто валиден талон разполага, поради освидетелстване от ТЕЛК.

Забелязала маневрираща друга кола, но не ѝ обърнала внимание. В момента, в който загасила двигателя, поставила инвалидния талон на таблото и посегнала да отвори вратата на шофьорското място, за да слезе, до нея спряла маневриращата кола, ограничавайки я да напусне превозното си средство.

Към нея в това време се обърнала агресивна жена на средна възраст, возеща се в другия автомобил, която крещейки през сваления прозорец изрекла думите: „Махни се оттам!“, призовавайки я да освободи заетото от нея вече място. Потърпевшата любезно и възпитано ѝ отвърнала, че отказва да изпълни нареждането. Пътят ѝ обаче продължил да бъде препречен. Въпреки това възпрепятстваната дама се прехвърлила на пасажерското място, от което все пак напуснала колата.

Словесното пререкание продължило и на паркинга, където напрежението бързо ескалирало. Искащата да ѝ бъде освободено място започнала да блъска, скубе и рита в краката потърпевшата жена, която през цялото време не отвърнала на физическата агресия срещу нея, в опит да се предпази и защити, а конфликтът преустановен.

Това сякаш нагнетило още повече разразилата се ситуацията. В своя изблик на гняв, нерви и ярост, раздразнената жена посегнала и на превозното средство, заело желаното от нея паркомясто. За нейно нещастие обаче първия опит да счупи дясното странично огледало, ритайки го с крак, се оказал неуспешен, тъй като се подхлъзнала на снега и паднала на земята. При втория си опит обаче постигнала целта и увредила чуждата собственост.

Виждайки и осъзнавайки какво е извършила тръгнала към колата, с която била, за да се опита да напусне мястото на инцидента и да не понесе отговорност, но се спряла, тъй като забелязала, че потърпевшата извадила телефона си и прави снимки с него на регистрационния номер на автомобила.

Решила да се върне обратно и започнала да дърпа чантата на жената, с настояване да вземе телефона, за да изтрие направените снимки. Потърпевшата успяла някак да се отскубне от схватката и побегнала към близките търговски обекти, за да извика някой на помощ. Отзовал се мъж, който прекратил конфликта помежду им. В негово присъствие агресивната жена направила опит да удари в лицето жертвата на посегателството, но мъжът успял да ѝ хване ръката и ударът бил избегнат.

В близост бил и полицай, когото потърпевшата жена извикала, за да вземе отношение. Пред униформения служител извършителката на деянието започнала да твърди, че нападнатата жена сама си е счупила страничното огледало, нещо което не отговаряло на истината.

Разбирайки, че нещо се случва, към мястото на инцидента се насочил и мъж, когото минути по-рано пострадалата жена оставила в близост. Извършителката опитала и него да убеди в своята правота и версията ѝ, че жертвата сама си е счула огледалото. Нещо, на което мъжът изобщо не повярвал.

След претърпения инцидент пострадалата отишла до полицията, където подала жалба. От пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово потвърдиха за случая и съобщиха, че е заведена преписка. Снети са обяснения от двете страни и материалите предстоят да бъдат внесени в прокуратурата.

Шокът от преживянето за нападнатата жена е голям, разказа още тя. Посетила е психолог поради породилия се у нея страх. Седмица след нападението продължава да изпитва неспокойство в съня си, буди се нощно време, тъй като в съзнанието ѝ излиза неприятната случка и изживява всичко наново. Потърпевшата е категорична, че ще търси правата си по съдебен път.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Онлайн пазаруване на обувки – всичко, което трябва да знаете

Published

on

Забелязвали ли сте понякога, че никой друг няма същия размер обувки като Вас?
Това се дължи на факта, че науката за определяне на размера на обувките е много
неточна. Марката, стилът и дори материалите, използвани за изработката им, могат да
окажат различно влияние.

И така, как можете да намерите необходимия Ви размер онлайн? За щастие има някои
общи правила, към които можете да се придържате, когато купувате обувки онлайн.

Размерът
Трябва да сте наясно с размера на обувките си, за да можете да изберете чифт обувки с
увереност. Използвайте таблицата с размери, за да определите размера на обувките си
при различните марки, когато пазарувате обувки онлайн.

Можете също така да използвате линийка или ролетка вкъщи, за да измерите краката
си. За да не се разтягат, докато мерите, обуйте чорапи, които са сравними с тези, които
ще носите с новите обувки.

Измерете и двата крака, тъй като те често се различават с половин размер или повече.
Използвайте сантиметри или инчове (в зависимост от това, коя от двете категории е
налична в дадения сайт за пазаруване на обувки).

Разпознаване на конструкцията на обувките
За да направите покупка, е необходимо да познавате производствения процес на
обувките. Обувките тип „слип-он“ са отворени обувки без връзки, докато „мокасините“
са ниски обувки без ток. За разлика от токчетата, които се спускат надолу от подметката
към пръстите на краката, клиновидните токчета имат страни, които се спускат от
подметката, за да поддържат крака.

Сандалите обикновено нямат каишка на глезена и позволяват по-голямо движение на
стъпалото, отколкото ботушите, което ги предпазва от изплъзване при ходене.
Въпреки че маратонките могат да се носят самостоятелно или с други дрехи, важно е
да помните, че те са по-скоро улично облекло, отколкото спортни обувки.

Помислете дали вместо това да не си вземете чехли, ако искате нещо по-елегантно, но
все още модерно и удобно. И двете разновидности са затворени обувки без връзки или
каишки.

Помислете за правилата за връщане на продукта
Преди да направите покупка, винаги трябва да проверявате правилата за връщане на
даден уебсайт. Въпреки че повечето търговци на дребно имат някаква политика за
връщане или замяна, тя може да варира значително в зависимост от търговеца на
дребно и продукта.

Например може да има по-кратък срок за връщане на обувки, отколкото за слънчеви
очила, ако правите онлайн покупка.

Някои фирми имат строги политики по отношение на връщането на стоки.
Понастоящем в Обединеното кралство се премахват правилата за безплатно връщане,
а САЩ вероятно ще последват примера им в светлината на настоящата световна
финансова криза. Някои фирми са по-толерантни и приемат връщане на стоки,
независимо дали са били повредени или не. Някои приемат връщане само в рамките
на определен период от време (обикновено 30 дни). Проучването на политиките за
връщане на различни фирми е най-добрият начин да решите коя политика за връщане
е подходяща за Вас.

Много онлайн търговци правят своите политики достъпни на уебсайтовете си, така че
клиенти като Вас да са напълно наясно какво да очакват, когато правят покупки от тях.

Направете онлайн проучване
Преди да направите покупка, е добре да посетите уебсайта на фирмата. Винаги можете
да върнете обувките, ако не Ви пасват, но ако уебсайтът е труден за използване или
твърде объркващ, може да не искате да минавате през всички тези проблеми.

Освен това трябва да прочетете всички мнения на клиентите, публикувани онлайн.
След това можете да решите дали си струва да купувате от тях, след като научите какво
казват другите за тях. Обикновено е добър знак, ако те имат хиляди положителни
отзиви.

Инвестирайте в реномирани марки
Изключително важно е да купувате от реномирана марка, независимо дали търсите
чифт обувки за бягане или нещо по-официално, като например обувки за рокля и
ботуши. Тя ще предложи висококачествени стоки, както и надеждно обслужване на
клиенти, в случай че нещо се обърка с поръчката Ви.

Потребителите и фирмите оценяват продукти в сайтове като obuvki.bg въз основа на
тяхната ефективност, стойност и общо ниво на удовлетвореност. Когато решавате къде
да купите следващия си чифт обувки, тази информация за оценките може да бъде
много полезна!

Преди да направите покупка, прочетете експертни мнения
Не забравяйте да прочетете мненията на експерти, както и на други купувачи, преди да
направите покупка на обувки. Тъй като са написани от хора, които са проучили
обстойно обувките, експертните мнения могат да бъдат изключително полезни за
определяне на това дали обувките са удобни и издръжливи.

Също така можете да определите дали тези обувки са подходящи за вида дейност,
която възнамерявате да извършвате с тях, като се консултирате с експертни мнения.
Възможно е те да са по-подходящи за баскетбол, отколкото за бягане и туризъм.

Онлайн пазаруването на обувки е чудесна възможност
В заключение, поръчването на обувки онлайн може да бъде чудесен начин да получите
точно това, което искате, и да спестите пари. Това обаче не винаги е лесно.

Но ако се придържате към гореспоменатите съвети и си напишете домашното,
купуването на обувки онлайн с obuvki bg промо код от уебсайт на магазин за обувки
може да бъде сигурно и удовлетворяващо преживяване. Няма извинение да не
намерите идеалния за Вас стил при наличието на толкова много различни марки, които
предлагат толкова много стилове на толкова ниски цени.

Зареди още

Новини

Областният насрочи консултациите за състава на РИК – Габрово

Published

on

Със своя заповед, областният управител Кристина Сидорова насрочи датата и часа за консултации между политическите партии и коалиции, във връзка с изготвяне на предложение за назначаване на Районна избирателна комисия Габрово (РИК) за организиране и провеждане на изборите за народни представители в 7 МИР – Габрово на 02 април 2023 г.

Консултациите ще се проведат на 5 февруари, неделя, от 10.00 часа, в Ритуалната зала на Община Габрово.

Поканени за участие са представляващите, или упълномощени от тях лица, парламентарно представените партии и коалиции.

Заповедта на Областния управител е публикувана на официалната страница на Областна администрация Габрово, раздел „Избори 2023“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица