Свържи се с нас

Новини

Футболните клубове на Габрово решават дали да има Академия

Published

on

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

До 15 септември 2015 г. футболните клубове на Габрово: ФК „Янтра 1919″, ФК „Янтра – Габрово”, ФК „Чардафон 1919”; ФК „Орловец – 94”, ДЮШФ „Янтра 2013” и ФК „Габрово”, трябва да решат дали ще се обединят в Академия с цел общо ползване на ресурсите за постигане на обща цел или всяка от школите в града ще продължи съществуването и развитието си по свой собствен път.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

За да се стигне до това обаче всеки клуб трябва да подготви до крайния срок свое писмено становище „за“ или „против“ футболното обединение е, което да представи в Комисията по младежта и спорта към Община Габрово, а тя от своя страна да разгледа предложението за изграждането на такава школа в града.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Това накратко е резултатът от проведената в Ритуалната зала на Общината среща на местната футболна общественост, по време на която беше представена Концепцията, разработена от ФК „Янтра 1919“, касаеща организирането на футболната академия в Габрово.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Според Концепцията чрез създаването на Академията ще се предотврати изтичането на габровски треньори и футболни таланти в юношеска възраст към други футболни центрове в страната.

„В момента над 20 състезатели, започнали да се състезават в нашия клуб, продължават заниманията си в отборите на „Левски” София, „Литекс” Ловеч, „Берое” Стара Загора, Футболна академия „Христо Стоичков” Етрополе, а от тази година и в „Лудогорец” Разград“, заяви Николай Мънчев, президент на ФК „Янтра 1919”.

Целта на Академията е нашите отбори да могат да се класират и вземат участие в елитните групи за „юноши младша възраст” и „юноши старша възраст”, като същевременно запазят габровския облик на отборите.

Проведени разговори с Изпълнителния директор на „Лудогорец” Разград Ангел Петричев дават гаранция, че тук ще идват да работят признати футболни специалисти , които да помагат на нашите треньори и предават безценния си опит на децата. С помощта им се гарантира на нашите футболни таланти , че ще могат да се развиват в Габрово и уменията им ще бъдат забелязани, стана ясно още по време на форума.

За да може Академията да заработи, освен  усилията на обединените футболни клубове в Габрово партньори трябва да бъдат и Община Габрово, Училищният инспекторат, бизнесът в града и всички хора, милеещи за футбола и хората, желаещи младите и кадърни хора да останат тук.

Насоките в развитието на Академията ще се вземат от Управителен съвет, в който по право ще влязат Председателите на Управителните съвети на клубовете, занимаващи се с деца от 1-ви до 5-ти клас, като необходимо условие за тяхното членство е да имат отбори, състезаващи се в шампионати „Футбол 5” , „Футбол 7”, „Футбол 9” и подготвителна „Футбол 11” , (ако има такава) и представител на Община Габрово.

Останалите членове и броя на членовете в Управителния съвет ще се определя от Общо събрание на Клуба, в което ще могат да участвуват негови членове, които в месеците от януари до март са внесли членски внос за една година в размер на 50.00 лв или ще внасят 12 вноски по 5.00 лв. Председателят на Академията ще бъде на заплата и ще се избира от Управителния съвет на Клуба.

„Предлагам Председателя на Академията да бъде спортен човек, а не човек , занимаващ се с бизнес, тъй като с това той ще може да генерира приходи в Академията, защото в този случай това ще е отбора на града, а не на този или онзи“, каза още Николай Мънчев.

Насоки в работата на Управителния съвет ще дава Надзорният съвет, в който ще има по право представител на Община Габрово и хора, даряващи на Клуба суми над 5 000.00 лв годишно. Членовете на Надзорния съвет ще се одобряват от Общото събрание на Клуба. Член на Управителния съвет не може да бъде член и на Надзорния съвет, което не означава, че членовете на Управителния съвет не може да бъдат спонсори в Академията.

Първостепенна задача на Президента на Академията ще бъде това да намери поне 500 члена на Академията, защото за да има футболен клуб трябва да има фенове и хора, които да го поддържат и да живеят с него.

Оперативната работа в Академията ще бъде възложена на Изпълнителен съвет, състоящ се от Председателя на Управителния съвет, футболни деятели и ветерани, представител на Община Габрово.

Сегашните клубове запазват самостоятелния си статут, за да може да се запази масовостта при децата от 1-ви (7 год.) до 5-ти клас (11 год.). Когато децата станат 6-ти клас  (12 год.) Комисия от Академията прави кастинг и определя 10 деца, които са с по-добри качества от останалите и те са първия набор от Академията.

Дефакто първият набор от Академия ще бъде набор 2003 г. . Тези десет човека се записват и учат в едно училище, където освен на спорта се обръща внимание и на учението. Учебната им програма да бъде така съобразена с честите им отсъствия, че те да могат да наваксват пропуснатото в часове и дни извън учебните.

Тук е ролята на Училищния инспекторат, както и на учителите да покажат местен шовинизъм. Ученик със среден успех под добър 4.00 ще бъде изключван от Академията. И така тя всяка година ще приема по 10 – 15 члена, а в изключителни случаи с решение на Управителния съвет на Академията и повече.

Всяка година членовете на Академията ще могат да бъдат заменяни поради слаб успех или слаби спортни резултати. Членовете на Академията ще получават спортна стипендия за много добър успех.

Клубовете, работещи със състезатели от 1-ви до 5-ти клас при приемането на техен състезател в Академията ще получават 500.00 лв стимул за всеки състезател за добре подготвения футболист плюс договор за 10 % от трансфера му при първи професионален договор.

Футболистите, които не са приети в Академията ще имат възможност да продължат да тренират с отборите на Академията , като във всеки един момент състезател показал добри качества с решение на Управителния съвет ще може да бъде приеман в Академията.

Академията, която ще бъде представителният отбор на града, ще има 2 отбора „деца”, 2 отбора „юноши младша възраст”, 1 отбор „юноши старша възраст” и 1 отбор, участващ в „А” Областна група „мъже”.

„Шапка на всичко това ще бъде представителният отбор, който в момента е във „В” група и с общи усилия се надяваме да влезе в професионалния футбол. Всяка година минимум петима състезатели от Академията, влезли в мъжка възраст, ще бъдат осигурени с месечни стипендии и ще им бъде дадена възможност да играят в представителния отбор на града“, добави още Мънчев.

„Смятам, че с помощта на Г-н Петричев ще можем да сключим договор с „Лудогорец” Разград, който да ни помага в развитието на нашите треньори чрез обмяна на опит, т.е. техни специалисти ще идват при нас – в Габрово, а наши – ще ходят при тях, обмяна ще става и със състезатели“, заяви още той.

Клубовете, занимаващи се с деца от 1-ви до 5-ти клас ще могат да ползват спортната база по следния начин: в месеците от март до октомври от 15.00 до 19.00 часа – Изкуственият терен на стадион „Христо Ботев” , а месеците ноември, декември, януари и февруари – само събота и неделя.

Академията ще ползва стадион „Априлов” за отборите си „деца” и „юноши младша възраст”, а стадион „Христо Ботев” – за отборите си „мъже” и „юноши старша възраст”, през месеците от март до октомври, а през месеците от ноември до февруари без събота и неделя – изкуствения терен на стадион „Христо Ботев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица