Свържи се с нас

Новини

Футболните клубове на Габрово решават дали да има Академия

Published

on

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

До 15 септември 2015 г. футболните клубове на Габрово: ФК „Янтра 1919″, ФК „Янтра – Габрово”, ФК „Чардафон 1919”; ФК „Орловец – 94”, ДЮШФ „Янтра 2013” и ФК „Габрово”, трябва да решат дали ще се обединят в Академия с цел общо ползване на ресурсите за постигане на обща цел или всяка от школите в града ще продължи съществуването и развитието си по свой собствен път.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

За да се стигне до това обаче всеки клуб трябва да подготви до крайния срок свое писмено становище „за“ или „против“ футболното обединение е, което да представи в Комисията по младежта и спорта към Община Габрово, а тя от своя страна да разгледа предложението за изграждането на такава школа в града.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Това накратко е резултатът от проведената в Ритуалната зала на Общината среща на местната футболна общественост, по време на която беше представена Концепцията, разработена от ФК „Янтра 1919“, касаеща организирането на футболната академия в Габрово.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Според Концепцията чрез създаването на Академията ще се предотврати изтичането на габровски треньори и футболни таланти в юношеска възраст към други футболни центрове в страната.

„В момента над 20 състезатели, започнали да се състезават в нашия клуб, продължават заниманията си в отборите на „Левски” София, „Литекс” Ловеч, „Берое” Стара Загора, Футболна академия „Христо Стоичков” Етрополе, а от тази година и в „Лудогорец” Разград“, заяви Николай Мънчев, президент на ФК „Янтра 1919”.

Целта на Академията е нашите отбори да могат да се класират и вземат участие в елитните групи за „юноши младша възраст” и „юноши старша възраст”, като същевременно запазят габровския облик на отборите.

Проведени разговори с Изпълнителния директор на „Лудогорец” Разград Ангел Петричев дават гаранция, че тук ще идват да работят признати футболни специалисти , които да помагат на нашите треньори и предават безценния си опит на децата. С помощта им се гарантира на нашите футболни таланти , че ще могат да се развиват в Габрово и уменията им ще бъдат забелязани, стана ясно още по време на форума.

За да може Академията да заработи, освен  усилията на обединените футболни клубове в Габрово партньори трябва да бъдат и Община Габрово, Училищният инспекторат, бизнесът в града и всички хора, милеещи за футбола и хората, желаещи младите и кадърни хора да останат тук.

Насоките в развитието на Академията ще се вземат от Управителен съвет, в който по право ще влязат Председателите на Управителните съвети на клубовете, занимаващи се с деца от 1-ви до 5-ти клас, като необходимо условие за тяхното членство е да имат отбори, състезаващи се в шампионати „Футбол 5” , „Футбол 7”, „Футбол 9” и подготвителна „Футбол 11” , (ако има такава) и представител на Община Габрово.

Останалите членове и броя на членовете в Управителния съвет ще се определя от Общо събрание на Клуба, в което ще могат да участвуват негови членове, които в месеците от януари до март са внесли членски внос за една година в размер на 50.00 лв или ще внасят 12 вноски по 5.00 лв. Председателят на Академията ще бъде на заплата и ще се избира от Управителния съвет на Клуба.

„Предлагам Председателя на Академията да бъде спортен човек, а не човек , занимаващ се с бизнес, тъй като с това той ще може да генерира приходи в Академията, защото в този случай това ще е отбора на града, а не на този или онзи“, каза още Николай Мънчев.

Насоки в работата на Управителния съвет ще дава Надзорният съвет, в който ще има по право представител на Община Габрово и хора, даряващи на Клуба суми над 5 000.00 лв годишно. Членовете на Надзорния съвет ще се одобряват от Общото събрание на Клуба. Член на Управителния съвет не може да бъде член и на Надзорния съвет, което не означава, че членовете на Управителния съвет не може да бъдат спонсори в Академията.

Първостепенна задача на Президента на Академията ще бъде това да намери поне 500 члена на Академията, защото за да има футболен клуб трябва да има фенове и хора, които да го поддържат и да живеят с него.

Оперативната работа в Академията ще бъде възложена на Изпълнителен съвет, състоящ се от Председателя на Управителния съвет, футболни деятели и ветерани, представител на Община Габрово.

Сегашните клубове запазват самостоятелния си статут, за да може да се запази масовостта при децата от 1-ви (7 год.) до 5-ти клас (11 год.). Когато децата станат 6-ти клас  (12 год.) Комисия от Академията прави кастинг и определя 10 деца, които са с по-добри качества от останалите и те са първия набор от Академията.

Дефакто първият набор от Академия ще бъде набор 2003 г. . Тези десет човека се записват и учат в едно училище, където освен на спорта се обръща внимание и на учението. Учебната им програма да бъде така съобразена с честите им отсъствия, че те да могат да наваксват пропуснатото в часове и дни извън учебните.

Тук е ролята на Училищния инспекторат, както и на учителите да покажат местен шовинизъм. Ученик със среден успех под добър 4.00 ще бъде изключван от Академията. И така тя всяка година ще приема по 10 – 15 члена, а в изключителни случаи с решение на Управителния съвет на Академията и повече.

Всяка година членовете на Академията ще могат да бъдат заменяни поради слаб успех или слаби спортни резултати. Членовете на Академията ще получават спортна стипендия за много добър успех.

Клубовете, работещи със състезатели от 1-ви до 5-ти клас при приемането на техен състезател в Академията ще получават 500.00 лв стимул за всеки състезател за добре подготвения футболист плюс договор за 10 % от трансфера му при първи професионален договор.

Футболистите, които не са приети в Академията ще имат възможност да продължат да тренират с отборите на Академията , като във всеки един момент състезател показал добри качества с решение на Управителния съвет ще може да бъде приеман в Академията.

Академията, която ще бъде представителният отбор на града, ще има 2 отбора „деца”, 2 отбора „юноши младша възраст”, 1 отбор „юноши старша възраст” и 1 отбор, участващ в „А” Областна група „мъже”.

„Шапка на всичко това ще бъде представителният отбор, който в момента е във „В” група и с общи усилия се надяваме да влезе в професионалния футбол. Всяка година минимум петима състезатели от Академията, влезли в мъжка възраст, ще бъдат осигурени с месечни стипендии и ще им бъде дадена възможност да играят в представителния отбор на града“, добави още Мънчев.

„Смятам, че с помощта на Г-н Петричев ще можем да сключим договор с „Лудогорец” Разград, който да ни помага в развитието на нашите треньори чрез обмяна на опит, т.е. техни специалисти ще идват при нас – в Габрово, а наши – ще ходят при тях, обмяна ще става и със състезатели“, заяви още той.

Клубовете, занимаващи се с деца от 1-ви до 5-ти клас ще могат да ползват спортната база по следния начин: в месеците от март до октомври от 15.00 до 19.00 часа – Изкуственият терен на стадион „Христо Ботев” , а месеците ноември, декември, януари и февруари – само събота и неделя.

Академията ще ползва стадион „Априлов” за отборите си „деца” и „юноши младша възраст”, а стадион „Христо Ботев” – за отборите си „мъже” и „юноши старша възраст”, през месеците от март до октомври, а през месеците от ноември до февруари без събота и неделя – изкуствения терен на стадион „Христо Ботев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Купа и три медала за ШК „Орловец 1997“ в Световния ден на шахмата

Published

on

С купа, златен, сребърен и бронзов медал се завърнаха състезателите на ШК „Орловец 1997“ – Габрово Денислав Иванов, Иван и Диана Екимова от шахматен турнир, който се проведе в Казанлък по повод Световния ден на шахмата, 20 юли.

16-годишният Денислав Иванов спечели турнира от 12 до 16 годишна възраст, като без нито една загуба, с 4 победи и три равенства, заслужено се нареди първи и грабна купата, и златния медал.

В турнира за деца до 10 години сребърен медал спечели Иван Екимов, във възрастовата група до 8 години, като с 4 победи и едно равенство заслужено се нареди втори.

Диана Екимова постигна 4 победи от 7 партии и грабна бронзовия медал при момичетата до 10 години.

Освен купи и медали, състезателите получиха и предметни награди, осигурени от организаторите на турнира – ШК „Казанлък 21“.

Зареди още

Икономика

„Пътни строежи – Велико Търново“ ЕАД набира работници

Published

on

Във връзка с изпълнението на обекти на Дружеството в община Габрово и област Габрово „Пътни строежи – Велико Търново“ ЕАД търси да назначи:

1. Технически ръководители;
2. Геодезисти;
3. Лаборанти;
4. Машинисти пътно-строителни машини;
5. Шофьори, категория В и С+Е;
6. Пътни работници;
7. Работници полагане асфалтови настилки;
8. Арматуристи;
9. Кофражисти;

Кандидатите трябва да притежават:
– Подходящо образование и квалификация за съответната позиция;
– Трудов опит по същата или сродна специалност;
– Документ за правоспособност за управление на ПСМ /за машинистите на ПСМ/;
– Необходимата категория за правоуправление на МПС, удостоверение за професионална компетентност, карта за квалификация на водача и удостоверение за психологическа годност /за шофьорите/;
– Добро здравословно състояние;
– Желание за работа;

Компанията предлага:
– Постоянен трудов договор с първоначален изпитателен срок;
– Добро възнаграждение;
– Работно облекло;

Необходими документи за кандидатстване:
– Автобиография;
– Копие от диплома;
– Копие от документи за квалификация/правоспособност;

За контакти: тел.062/616-819.

Зареди още

Крими

Акция по „широкообхватен контрол“ се проведе в област Габрово

Published

on

В средата на тази седмица, на територията на област Габрово се проведе специализирана полицейска операция по метода на „широкообхватния контрол“.

В Габрово полицейски екип и екипи на Агенция „Пътна инфраструктура“, Областен отдел „Автомобилна администрация“- Габрово, Агенция „Митници“ и Национална агенция за приходите извършваха проверки на автомобили на пътя между Габрово и Дряново.

В рамките на два часа полицейските служители провериха общо 42 МПС-та и 48 лица, сред които 11 товарни автомобили.

Установени са били 6 нарушени и връчени 2 електронни фиша. Контролните органи от Областен отдел „Автомобилна администрация“ извършили проверка на 4 товарни автомобила, а служителите на Агенция „Пътна инфраструктура“ – 42.

Екипът на Агенция „Митници“ проверил 7 автомобила, а служителите на НАП – 9 и техните водачи.

В рамките на два часа в Севлиево са били извършени проверки на 38 автомобила и 42 лица, като констатираните нарушения 6, а връчените електронни фиша са три. Екипите на РУ Дряново извършили проверка на 31 МПС и 34 лица, за които са установили 2 нарушения. В Трявна били проверени 21 автомобила и 29 лица, за които са констатирани 3 нарушения. Връчени са 2 ел. фиша.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица