Свържи се с нас

Новини

БСП настоява за оттегляне на точката за продажба на тролейбусната мрежа

Published

on

IMG_9456

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

БСП настоява Общински съвет – Габрово да оттегли точката от предстоящото заседание на местните парламентаристи, касаеща продажбата на дълготрайни материални активи, собственост на Общински пътнически транспорт, демонтажа на токоизправителните станции, премахването на контактната мрежа и предаването й за скрап.

Това обявиха пред журналисти на пресконференция Кристина Сидорова, председател на БСП – Габрово и арх. Иван Николов, председател на групата общински съветници на левицата. „Нашата организация твърдо се противопоставя на това предложение. Категорично ще бъдем против“, заяви Сидорова.

Според социалистите в момент, когато цялото общество се вълнува от бъдещето на тролейбусния транспорт в Габрово и тече процедура за свикване на местен референдум, да се върви към разпродаване и бързане с решението, не е приемливо.

„Тече подготовка за референдума. Нека да се изчака малко. Не виждам нищо фатално в забавянето с месец или два. Не знам защо толкова много се бърза от страна на управляващите. Може би имат други подбуди?

Категорично отхвърлям всякакви внушения, че идеята за референдум е политически акт, целящ предизборна кампания. Ако преди година и нещо, по това време, или 2 години, управляващите бяха пристъпили към това решение – и тогава ние щяхме да реагираме по същия начин.

Заставаме зад развитието на тролейбусния транспорт и не приемаме такива обвинения, нападки и евтин популизъм от страна на народни представители от управляващата партия.

Ако за депутата Добромир Проданов въпросът за референдума е неясен, считам че е редно да питаме габровци. Може пък според тях въпросът да е ясен и да кажат, че много добре го разбират“, коментира още председателят на габровската левица.

Сидорова информира, че ще се отстоява желанието за провеждане на местен референдум, тъй като по думите й „демокрацията дава това право да бъдат попитани хората какво мислят“. Социалистите ще настояват до провеждане на общественото допитване тролейбусната мрежа на Габрово да не бъде демонтирана.

По думите на арх. Николов тролейбусният транспорт навсякъде по света се е доказал като най-подходящ за градска среда. „Всички анализи на световни фирми, занимаващи се с този вид транспорт, стигат до заключението, че той е най-мобилният, бързо реализуем и много по-евтин от другия вид – автомобилния“, информира Иван Николов.

Според доклад – анализ на Министерството на транспорта, поръчан от премиера Бойко Борисов, се доказва че дори с изграждането на нова цялостна мрежа и закупуване на нови тролеи, тролейбусният транспорт излиза с 12% по-евтин, отколкото автобусния.

„Ако допуснем съществуващата сега тролейбусна мрежа да бъде премахната и нарязана за скрап – считам, че това престъпление“, категоричен бе арх. Николов.

Опозицията в местния парламент ще търси отговор на въпроса „в кой момент точно е бил променен проекта за Водния цикъл, според който на кръговото кръстовище до Консултативна поликлиника е трябвало да се поставят тролейбусни стълбове, каквито сега няма“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН

Published

on

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. Кампанията през тази година ще премине под надслов „Узнай своя статус!”.

Тя цели насърчаване и обединяване на усилията на различни институции, и организации за разширяване на обхвата на тестване, повишаване на осведомеността на хората, относно предимството на изследването за ХИВ и хепатити, ранното откриване на заразените лица и своевременното им насочване към лечение.

Инициативите дават възможност на хората да направят своя избор за превенция на ХИВ и хепатити, за да защитят себе си и своите близки.

Последните данни от Министерство на здравеопазването за СПИН в България показват, че от началото на тази година до месец август 2022 г. са открити нови 214 ХИВ–серопозитивни лица, от които 63% са български граждани, а 37% – чужденци.

128 216 са лицата, които са се изследвали през първите шест месеца на 2022г. 96% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, а 4,1% – при инжекционна употреба на наркотици. Най – засегната възрастова група е между 30-39г., следвана от възрастова група между 40-49г. и следваща група е между 20-29г.

В страната функционират 12 кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ /КАБКИС/ към регионалните здравни инспекции.

В периода на кампанията на училищата в област Габрово ще се предоставят здравно-промотивни материали, ще бъдат разигравани викторини по темата, ще бъдат изготвени колажи и проведени дискусии.

Днес, 1 декември, в централна градска част на Габрово ще се раздават информационни материали на гражданите. РЗИ – Габрово напомня, че всеки желаещ може да провери своя ХИВ-статус безплатно и анонимно в лабораторията на ул. Райчо Каролев №2.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Годишна Коледна изложба на школата „Елиза Арт“

Published

on

Школата „Елиза Арт“ организира Коледна изложба „Пъстър свят“. Децата на габровската художничка Елиза Ковачева – Цокова ще представят своите произведения утре, 1 декември, от 18.00 часа в зала „Възраждане“.

Специално участие в събитието ще вземат изпълнители от Музикална школа „Звезди с аванс“, с ръководители Ваня и Радослав Талеви, и сопраното Ивелина Рашкова, които ще се погрижат за доброто музикално оформление на Коледната изложба и добро настроение.

Входът за събитието е свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледната елха на Трявна грейва на 5 декември

Published

on

Коледната елха и празничните градски светлини в Трявна грейват с тържество в понеделник, на 5 декември. По традиция, голямото дръвче е разположено на старинния площад „Капитан дядо Никола“ в града, където ще се проведе и подготвения по този повод коледен концерт. Събитието дава начало на Коледно-новогодишната програма на Община Трявна за 2022 година и е едно от най-обичаните и дългоочаквани такива от малки и големи.

Празничната програма започва точно в 18:00 ч. с поздравление на кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, която официално ще открие коледния концерт на площада. Веднага след това на сцената ще излязат и малките сладури от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна. Вечерната забава ще продължи с Детски танцов ансамбъл при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна, които също ще приповдигнат настроението на присъстващите.

Непосредствено преди обратното преброяване до момента на запалване на празничните коледни светлини, жители и гости на Трявна ще могат да се насладят на музикалните изпълнения на дамите от Фолклорна формация „Ружица-Дочев“ към Пенсионерски клуб „Ирина Славейкова“ – гр. Трявна, както и на талантливата поп певица Стела Георгиева, по-известна като STELLAR.

Кулминация на празничната програма ще бъде грейването на Коледната елха с впечатляваща заря и извиването на кръшно хоро от Танцов клуб „Тревненски сокай“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“-гр. Трявна на старинния площад.

Община Трявна е подготвила и още една изненада за своите малки и големи гости на 5 декември – снимка за спомен край елхата с Дядо Коледа и Снежанка, които ще очакват всички желаещи там.

Поради непредвидени обстоятелства, участие в подготвената празнична програма няма да вземат децата от ДГ „Калина“ – гр. Трявна, както бе оповестено по-рано. Община Трявна благодари за отзивчивостта на малките сладури и тяхното ръководство и ги очаква в следващи събития.

Информираме всички граждани, че движението в района на площад „Капитан дядо Никола“ от кръстовището на ул. „Цар Калоян“ и ул. „Чучура“ до кръстовището на ул. „Проф. Пенчо Райков“ и ул. „Пенчо Славейков“ ще бъде ограничено за движение от 17:30 ч. до 19:30 ч.

Снимка: Пламен Ковачев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица