Свържи се с нас

Новини

СК „Викинг 2008 – Севлиево“ се представи отлично на турнир по водно спасяване

Published

on

снимка: БЧК – Габрово

СК „Викинг 2008 – Севлиево“  представи отлично ОС на БЧК – Габрово на 14-я държавен турнир по водно спасяване за купата на Любен Кантарджиев. Турнирът се проведе във Велико Търново в 5 възрастови групи: деца момичета и момчета до 11г.; момичета и момчета 12- 14 г.; юноши и девойки; мъже и жени; ветерани.

СК „Викинг2008 – Севлиево” се включи в турнира с общо 20 състезатели:
– Род. след 2004г. – Георги Пенчев, Октай Мустафа, Никола Белоев, Светлин Балджиев, Александър Пламенов, Александра Иванова, Божидара Цонева, Вилияна Илиева, Силвина Димитрова;
– Род. 2003- 2001г. – Цветомир Михайлов, Александър Маринов, Габриела Георгиева, Теодора Георгиева, Йоанна Станчева, Габриела Димитрова, Стела Георгиева;
– Род. 2000 – 1999г. – Пламен Иванов, Трифон Трифонов, Габриела Белоева;
– Род. 1984г. и по – рано – Боян Ботев.

На 16 май в плувния басейн на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ 130 участници, от 10 отбора мериха сили в следните дисциплини:
1. 50 м. плуване под препятствия – за деца, момичета и момчета до 11г.
2. 50 м. извличане на празен манекен – за деца, момичета и момчета до 11г.
3. 100м. плуване под препятствия – за деца, момичета и момчета 12- 14 г., юноши и девойки, мъже и жени, ветерани.
4. 50м. извличане на манекен – за деца, момичета и момчета 12- 14 г., юноши и девойки, мъже и жени, ветерани.
5. Извличане на манекен с плавници ( плуване 75м. и извличане 25м.) – за мъже и жени, юноши и девойки.
6. Извличане на манекен със спасителен буй и плавници ( плуване 50м., плуване 25м. с буй и извличане 25м.) – за мъже и жени, юноши и девойки.

На 17 май в парк „Ксилифор“ състезанието продължи в следните дисциплини:
1. Спасяване с гребна лодка – мъже и жени, юноши и девойки, ветерани.
2. Хвърляне на спасителна тока в три цели . – за деца момичета и момчета до 11г., момичета и момчета 12- 14 г., юноши и девойки, мъже и жени, ветерани.
3. Плажни флагове – за деца момичета и момчета до 11г., момичета и момчета 12- 14 г.

Комплексно класиране:
Деца, момичета и момчета до 11г.:
Момичета:
Силвина Димитрова – ІІ – ро място;
Александра Иванова – ІІІ – то място.
Момчета:
Александър Илиев – ІІ – ро място;
Светлин Балджиев – ІІІ – то място.
Момичета и момчета 12- 14г.:

Момичета:
Габриела Георгиева – ІІ – ро място.

Юноши и девойки:

Девойки:
Габриела Белоева – ІІІ – то място;

Юноши:
Трифон Трифонов  – ІІІ – то място.

Ветерани:
Боян Ботев – ІІІ – то място.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Яна Петкова с два медала от международен турнир по плуване

Published

on

С два сребърни медала от силния международен турнир по плуване Burgas Swimming Open 2020 се завърна габровката Яна Петкова, състезаваща се за севлиевския клуб „Викинг-2008“, информира sevlievo-online.com.

Това беше поредното й отлично представяне, при което Яна допусна пред себе си само румънката Анастасия Удроиу в дисциплините 50 и 100 м бътерфлай. Съотборникът й Момчил Баев също направи успешни стартове и се класира шести в дисциплините 50 и 100 м бруст.

Отлично плуване записа Ивайла Йонкова в дисциплините 100 и 200 м гръб. в които постигна най-добри лични постижения и съответно осмо и девето място. Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/
  

Зареди още

Новини

Приетият таван на директните годишни плащания ще спре окрупняването в земеделието

Предвиждат се мерки за овладяване на експлоатацията на нашите сезонни работници в Европа и защита на правата им.

Published

on

„Приетият таван на директните годишни плащания от 100 000 евро ще сложи край на окрупняването в земеделието. За страна с концентрация на земеделските субсидии, каквато е България, това е социално значим пробив. Този принцип, залегнал и във „Визия за България“ на БСП, бе възприет и от Европейския парламент. Така парите ще стигат до повече производители, каквото е и нашето разбиране за хармонично развитие на селското ни стопанство.“

Това каза след снощното гласуване на докладите за Общата селскостопанска политика Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. Една от ресорните комисии на българския евродепутат е Комисията по земеделие и развитие на селските райони (AGRI).

Предложението да се запази преходната национална помощ беше подкрепено от българските социалисти. С тази стъпка ключови сектори на животновъдството, голяма част от които малки ферми у нас, ще могат да получават национално финансиране поне до края на следващия програмен период. Христов открои като „особено важно“ предложението за засилване на сътрудничеството между държавите членки в сферата на труда при селскостопанските работници. 

„Български граждани, работещи в селското стопанство в други страни на ЕС, сега са ощетявани, експлоатирани и живеят в мизерни условия. Следващата Обща селскостопанска политика поставя акцент върху защита на тези права. Важна стъпка напред е, че с ОСП се решават социални проблеми на наднационално ниво, а тя не се ограничава с разпределение на бюджета“, каза той. 

Българският евродепутат изрази съжаление, че се предвижда процентът за обвързана подкрепа (обвързването на част от средствата по ОСП с конкретно производство) да бъде намален от сегашната формула (13+2)% на (10+2)% от пакета на директните плащания. 

Иво Христов коментира също така, че е било отхвърлено предложението, на което съвносител са и българските социалисти, да се постигне изравняване на субсидиите до края на следващия програмен период.

Ivo HRISTOV in the EP in Brussels

„За съжаление, и занапред ще носим тежестите на зле договорените при встъпването ни в ЕС субсидии. Това ощетява българските производители, но страните в ЕС ревниво пазят интересите на своите земеделци и никой няма намерение да отстъпва от завоюваното. Все пак очаквам, че ще се върви към сближаване в периода до 2027 г.“, каза още той. 

„Специално внимание в мандата на ЕП за преговори със Съвета и Европейската комисия намират пчелите и другите опрашители. Това е изключително важно за страна като България, в която от години проблемите с пчелите се множат и изострят. Друг акцент ще бъде опазването на биологичното разнообразие. Все по-ясно се проявяват пагубните последствия от неговото намаляване, а това ще има отражение както върху природата, така и върху собственото ни препитание“, допълни Христов. 

По думите му, редица други важни предложения, свързани с напояването, новите технологии и въвеждането на механизъм за жалби на ниво ЕС при съмнения за злоупотреби, са също важни, заслужават да бъдат подкрепени и да станат част от следващата ОСП. 

„Поради тази причина вчера подкрепихме мандата, постигнат в ЕП, за тристранни преговори със Съвета и Европейската комисия за бъдещето на Общата селскостопанска политика. Надявам се те да приключат във възможно най-кратки срокове, за да има достатъчно време за действие и подготовка за новия период и на национално ниво“, каза още Христов. 

Зареди още

Новини

В неделя връщаме часовника с час назад

Published

on

През нощта в събота срещу неделя се връщаме към зимното часово време. Часовниците трябва да бъдат преместени с един час назад точно в 04.00 часа. Това означава, че ще спим един час повече, ще бъде по-светло сутрин, но пък ще се стъмва по-рано вечер.

В България преминаването от лятно към зимно часово време и обратно започва да се прилага през 1979 г., а в Европа – от 1916 г.

От 2002 година насам зимното часово време в ЕС започва в последната неделя от октомври и завършва в последната неделя от март. Различните държави не са единодушни относно това дали има нужда от зимно и лятно часово време.

Някои държави желаят да преустановят ежегодната промяна. Причините са, че икономическият ефект от тези промени е незначителен, а много хора се оплакват от здравословни проблеми.

Европейският парламент през март 2019 г. подкрепи предложение за прекратяване на смяната сезонното часово време през 2021 г.

2021 г. може да бъде последната година на смяна на сезонното часово време в Европейския съюз.

Допитване от 2018 година показа, че 51% от българите искат лятно часове време. За зимното часово време пък своя глас дадоха 38%.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица