Свържи се с нас

Култура

Близо 100 изложители ще вземат участие във фестивала „Семе българско“

Близо 100 изложители ще вземат участие във второто издание на фестивал „Семе българско“ в Севлиево

Published

on

снимка: Община Севлиево

Разнообразие от вкусове за тялото и духа очакват тази година посетителите на фестивал „Семе българско“, който ще се проведе в Севлиево идния уикенд. В изложението, посветено на българското в различните му форми, ще се включат изложители на семена, вина, мляко и млечни продукти, цветя, билки, ядки, плодове, зеленчуци, мед и пчелни продукти, керамични и дървени изделия, български породи животни, градинска техника.

Каузата на фестивала е да съберем, засеем, създадем и съхраним семето българско. Съхраняване на традициите и запазване във вековете на българските семена, сортове и видове. Семето като носител на идентичност и нов живот. Нашето послание е „заедно сега за бъдещето на децата ни и плодовете на земята ни“.

Очакванията на организаторите са във второто издание на фестивал „Семе българско“ да се включат над 500 участници на сцена, близо 100 изложителя, над 20 000 посетители от цялата страна.

Началото ще бъде поставено на 23 май в 10:30 ч. в парк „Казармите“ от Министъра на земеделието и храните – Десислава Атанасова.

Официални гости на събитието ще бъдат и Областният управител на Област Габрово Николай Сираков, кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов, общински съветници от Севлиево, ръководители на редица държавни и общински институции.

В рамките на два дни – 23 и 24 май – фестивал „Семе българско“ ще предложи на посетителите богата музикална програма със специалното участие на ансамбъл „Българе“, звездите на Х фактор – Иво и и Пламен, Невена и Мирян, както и изпълнители от Севлиево и региона.

В ателие „Семе българско” севлиевските деца ще изработят предмети, бижута, апликации, пана от естествени материали с акцент върху семената и растенията. Инициативата има за цел да събере средства за подпомогне на едно севлиевско семейство, което се нуждае от ин-витро процедура. В подкрепа на тази кауза по време на фестивала ще отвори врати и „Благотворителната захарна сладкарничка”, на която ще се продават сладки и солени изделия, осигурени от захарни къщи от Севлиево, както и от родители и деца от детски градини и училища, от майки от фондация „Искам бебе” и от читалищни самодейци. Всеки ще може да си закупи желаното лакомство, а средствата от продажбите ще бъдат добавени към общата сума за благотворителност.

Един от основните акценти на фестивала е подкрепата на двойките с репродуктивни проблеми. Точно за това и партньори на събитието са фондация „Искам бебе”, които по време на двата фестивални дни ще провеждат консултации със семейства, които се нуждаят от ин-витро процедура, ще предоставят информационни материали и др. В миналогодишното издание, заедно с деца, родени от ин-витро процедури, беше засята „Гората на надеждата”, а тази година те ще посеят цветя във формата на слънце в градинката „Семе българско”.

Гост на събитието е и базар „Забравени традиции, живи вкусове” или както неговите инициатори го наричат „Селски Мол”. По време на фестивала читалища ще покажат плодовете на севлиевския край и труда на неговите хора в миналото и сега, да предложат на хората, които са се запътили към големите търговски вериги, малко от сладките плодове и зеленчуци, отгледани в селския двор или малката ферма, да им дадат възможността да опитат от онова, което местните хора са имали на своята трапеза в миналото, пък и сега, да се докоснат отново до старите предмети от бита, служили десетилетия. Защото са живи истинските вкусове на българската традиция!

По време на изложението тази година ще се обърне специално внимание на здравословното хранене и производството на здравословни хранителни продукти, българските традиции, новости и постижения в тази област.

Два национални конкурса съпътстват фестивала – за стихотворение и рисунка „От кълна до върха – все българско” и конкурс „Никой не е по-голям от хляба“. Наградите ще бъдат връчени на 24 май по време на събитието.

Фолклорен маратон на откритата сцена – „Надпей ме, надиграй ме, надсмей ми се”- ще забавлява гостите и участниците в тазгодишното издание на фестивала. В него участие ще вземат изпълнители на народни песни, танци, възстановки на народни обичаи, лакърдии и скечове.

В унисон с целите на фестивала – съхраняване на българските традиции – международна кампания „Аз харесвам българските танци“, инициирана от ръководителя на ансамбъл „Българе“ Христо Димитров, ще бъде част от инициативите на събитието. Кулминацията й ще бъде на 24 май от 14:00 ч. Часове по-късно, от 18:00 ч., стартира друга нибараща все по-голяма популярност инициатива – „Хора за хората“, целяща възстановяване на неделното хоро на мегдана.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Нови награди за изпълнители на ДФА „Габровче“

Published

on

Отново награди от престижни музикални конкурси завоюваха изпълнители от ДФА „Габровче“, с главен художествен ръководител Лъчезар Захариев. Седем певици от ансамбъла участваха в Единадесетото издание на Националния конкурс „Пиленце пее“ 2022, в който над 500 певци, танцьори, инструменталисти от страната си дадоха среща, за да покажат най – доброто от българския фолклор.

Жури, в състава на което влизат изтъкнати, популярни, доказали своите качества и уважавани личности, утвърдени специалисти във фолклорната музикална и танцова сфера, както в България, така и по света присъди Златен медал за народно пеене на Борислава Димитрова и Сребърен медал за Десислава Чакърова. Диплом за поощрение получи още един от габровските изпълнители – Деница Проданова.

Националният музикален и танцов конкурс ”Пиленце пее” 2022 се посвещава на 10 годишнината от създаването на Народно Читалище „Надка Караджова 2012”, гр. София и 85 годишнината от рождението на великата певица на България Надка Караджова.

Включено е в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от Министерството на културата на Република България. Конкурсът има за цел да съхранява, опознава, обича и разпространява българския фолклор, да открива и популяризира деца и младежи – талантливи изпълнители в музикалното и танцово изкуство. Грамота Трета награда получи Калоян Минчев, който взе участие в Националния фолклорен конкурс за изпълнители на тамбура „Руско Стефанов“.

Над 50 изпълнители взеха участие в конкурса- индивидуални, камерни формации, камерни групи, тамбурашки оркестри, разпределени в категории и възрастови групи. Изпълненията им бяха оценявани от жури в състав: председател – професор доктор Костадин Бураджиев и членове: Цветан Радков- музикален педагог и Сава Тихолов – началник отдел „Култура” в община Балчик.

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица