Свържи се с нас

Култура

Иво Сиромахов представи „7 жени“ на празника на Габрово

Published

on

снимка: Симона Иванова

През ноември миналата година сценаристът на едно от най-гледаните предавания у нас „Шоуто на Слави“, представи „Моят таен любовен живот“, а на 16 май той предложи на габровци и неговото продължение „7 жени“. Иво Сиромахов пристигна пред гостите на книжарница „Хеликон“, за да завърши литературното си турне, състояло се в 9 града, част от които бе и Габрово, където разкри повече за най-новата си книга.

За „Моят таен любовен живот“ – получи отличие от „Хеликон” за най-продавана книга през 2014г., а относно приза с шеговит тон добави, че: „За мен количеството има значение, защото тези, които казват, че съдържанието е важно, завиждат!“, изтъкна той. „Хубаво е повече хора да бъдат разсмени, защото разбирам, че такъв тип литература се харесва“, сподели още авторът.

„След като в предната книга американката Скарлет е потресена и шокирана, и не се връща повече в България, героят остава с разбито сърце. За да преодолее раздялата с нея, той се впуска в нови връзки в седем различни държави“, разкри още от сюжета си Сиромахов.

Книгата представлява един своеобразен пътепис, в различни държави и различни любовни истории. Идеята за продължението му хрумва преди година и половина и тя вече е факт.

Действието на романа се развива в Берлин, Брюксел, Москва, Пекин, Дубай, Скопие и София. А неизменна част от сюжетите му, както и сега, са известни личности като: Ангела Меркел, Жан Клод-Юнкер, Владимир Путин и Роман Абрамович.

А на въпросът „Защо е въвлякъл в сюжета именно тези личности“, колоритният сценарист отговари със случката: „С Ангела Меркел навремето бяхме в една детска градина в „Орландовци”. Тя беше много ербап и постоянно „командореше“ другите деца. Затова никой не искаше да си играе с нея. Всички деца я мразеха и я наричаха „свиня братска от трета градска”. Само аз й се подмазвах. Може би съм усещал, че някой ден ще е на ръководен пост.“

За останалите личности не пожела да даде коментар и пожела на читателите си да прочетат новото му творение.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Относно корицата Иво Сиромахов изтъкна интересен момент и защо точно той е застанал на обложката. „Много исках Леонардо ди Каприо да се снима. Обадих му се един ден и го помолих да „удари едно рамо“, че съм направил една книга. А той ми отговори, с удоволствие, но не ми препоръчвал, защото бил карък. Толкова години не можел да вземе Оскар, а сега нямало да провърви и на книгата, та да си намеря друг човек!”.

В крайна сметка отново с чувство за хумор и виц той отвърна. „Нали знаете какво е казал шофьорът на трамвая: Кво се качи, тва возим!”, така и при мен. Няма достатъчно хора, затова се снимам аз. Сцената е заснета при Дяволската река.“

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Вече „7 жени“ има и първите отзиви. Учителят Йода споделя: „“Жени седем хареса много ми“, Агент Мълдър: „Истината е някъде в 7 жени”, а Кейт У. „Леонардо глътна водата и сега ми остана само Сиромахов”.

В края на срещата драматургът раздаде автографи и се снима заедно със своите почитатели. А на въпрос от публиката „ще се включи ли в карнавалното шествие през следващата година“, той отвърна: „Разбира се само чакам да ме поканите!“

Автор: Симона Иванова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Нови награди за изпълнители на ДФА „Габровче“

Published

on

Отново награди от престижни музикални конкурси завоюваха изпълнители от ДФА „Габровче“, с главен художествен ръководител Лъчезар Захариев. Седем певици от ансамбъла участваха в Единадесетото издание на Националния конкурс „Пиленце пее“ 2022, в който над 500 певци, танцьори, инструменталисти от страната си дадоха среща, за да покажат най – доброто от българския фолклор.

Жури, в състава на което влизат изтъкнати, популярни, доказали своите качества и уважавани личности, утвърдени специалисти във фолклорната музикална и танцова сфера, както в България, така и по света присъди Златен медал за народно пеене на Борислава Димитрова и Сребърен медал за Десислава Чакърова. Диплом за поощрение получи още един от габровските изпълнители – Деница Проданова.

Националният музикален и танцов конкурс ”Пиленце пее” 2022 се посвещава на 10 годишнината от създаването на Народно Читалище „Надка Караджова 2012”, гр. София и 85 годишнината от рождението на великата певица на България Надка Караджова.

Включено е в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от Министерството на културата на Република България. Конкурсът има за цел да съхранява, опознава, обича и разпространява българския фолклор, да открива и популяризира деца и младежи – талантливи изпълнители в музикалното и танцово изкуство. Грамота Трета награда получи Калоян Минчев, който взе участие в Националния фолклорен конкурс за изпълнители на тамбура „Руско Стефанов“.

Над 50 изпълнители взеха участие в конкурса- индивидуални, камерни формации, камерни групи, тамбурашки оркестри, разпределени в категории и възрастови групи. Изпълненията им бяха оценявани от жури в състав: председател – професор доктор Костадин Бураджиев и членове: Цветан Радков- музикален педагог и Сава Тихолов – началник отдел „Култура” в община Балчик.

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица